Puhelujen läpi pääsy GPRS-yhteyden aikana? (dna GPRS + C55)

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja Hoover, 7/2/03.

 1. Hoover

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/2/03
  Viestit:
  1
  Tykkäykset:
  0
  Käsittääkseni puhelun tullessa tiedonsiirron pitäisi tauota. Vaan näin ei tunnu käyvän. Siis soittaja ei aina saa yhteyttä. Onko havaintoja asiasta?
   
 2. Jousi

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/1/03
  Viestit:
  161
  Tykkäykset:
  0
  Juu itse kans oon tutkinu tuota samaa juttua, joskus silloin oon saanu yhteyttä kun dataa ei siirry juuri ollenkaan. Mutta kun tavallisesti surffailee tai lataa jotain niin ei saa yhteyttä ollenkaan, tulee vain että yhteyttä valitsemaasi numeroon ei juuri nyt saada. Mutta tosin kun itse soittelee niin datan siirto keskeytyy hyvin.
   
 3. Apple/PDs

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/11/02
  Viestit:
  56
  Tykkäykset:
  0
  Sama homma tuntuu olevan tekstiviestien kanssa; jos joku lähettää tekstiviestin sillä aikaa kun GPRS on käytössä niin se saapuu kännykkääni parin 2-3 tunnin viiveellä..
   
 4. e-mil

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  172
  Tykkäykset:
  0
  Mulla on DNA gprs ja S55 ja sama ongelma. Silloin kun tietoa siirtyy (esim. tiedostoa ladataan), ei tule puhelut läpi.
  Ilmeisesti tämä on normaalia, vaikka käsitin että puhelu on aina gprs:ää tärkeämpi.
  Ilkeää että ei ole tavoitettavissa kun surfaa...
   
 5. scorpion

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/9/02
  Viestit:
  25
  Tykkäykset:
  0
  Re: Puhelujen läpi pääsy GPRS-yhteyden aikana? (dna GPRS + C

  Riippuu verkosta. Ainakin DNA:lla on Ericssonin runko (core) -verkko, jossa ei ole Gb-rajapintaa piirikeskuksen (MSC) ja pakettikeskuksen (SGSN) välillä, joten GPRS-verkko toimii verkkomoodissa II (Network Mode of Operation/NMO II). Tällöin pakettidatan siirron aikana puhelut eivät tule läpi, koska paging-viestiä ei tällöin saada lähetettyä pakettidatan seassa ja siis siten, että puhelin tietäisi että on puhelu tulossa. Jos joskus puhelu tulee läpi, se johtuu siitä, että puhelin ei juuri sillä hetkellä lähetä tai vastaanota pakettidataa.

  Soneralla taas on Nokia Networks:n runkoverkko, ja sieltä ym. Gb-rajapinta löytyy. Tällöin GPRS-verkkoa on mahdollista "ajaa" verkkomoodissa I, jolloin pakettidatan siirron aikana mahdolliset paging-viestit lähetetään puhelimelle pakettidatan seassa.

  Toivottavasti tämä selkeytti asiaa.
   
 6. Villu

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/1/03
  Viestit:
  25
  Tykkäykset:
  0
  As palli jonottamisen jälkeen vetosi jonkin sortin tekniseen onkelmaan, eli ollakko softa/nuo yhteyden 'vanhoja'.....
  Kai tuossa pakettien 'välissä' luulisi sen verran 'tyhjää' olevan etta tuo pageus onnaa?
  Vai olisiko liian hyvää palvelua moinen?
  En valita, eipä nakki viuhu kun netissä on :)
   
 7. PPS

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  203
  Tykkäykset:
  0
  Katso tuota edellistä viestiä siinä on ongelamn syy selvitetty juurta jaksain. Ei ole mikään SW ongelma, vaan verkon ominaisuus. Se nyt vaan on hieman tuurista kiinni 2G:n ja Radiolinjan verkossa tuleeko ne puhelut läpi. Soneralla pitäisi tulla puhelut läpi aina, johtuen juuri eri runkoverkkotoimittajasta. Tälläkin hetkellä tilanne on varmaan se että vain Nokian toimittamissa on verkoissa on tuki tuolle NMO I:lle.
   
 8. JanneR

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/7/02
  Viestit:
  95
  Tykkäykset:
  0
  Asia on kyllä sillä tavalla että 2G:n verkossa terminaali
  kuuntelee jatkuvasti sekä piirikytkentäistä verkkoa että
  pakettiverkkoa joten jos GPRS verkossa on häikkää
  niin GSM kyllä toimii kun taas Soneran verkossa
  GPRS-ongelmat katkaisee yhteyden myös GSM verkossa.
  2G:n ratkaisu on operaattorille vähän työläämpi ylläpitää
  ja kasvattavat terminaalien virrankulutusta hivenen mutta
  on siis käyttäjille varmempi.
  kts viite: http://www.symbian.com/technology/standard-gprs.html#no
   
 9. scorpion

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/9/02
  Viestit:
  25
  Tykkäykset:
  0
  Selvitetäänpä pari asiaa, jottei tule väärinkäsityksiä.

  NMO II (Network Mode of Operation II) :ssa CS- ja PS-puolen rekisteröinnit tehdään erikseen. NMOI:ssä rekisteröinnit suoritetaan GPRS:n yli samanaikaisesti. On totta, että jos GPRS-puoli brakaa, niin silloin voi GSM-toiminta(kin) häiriintyä, mutta siis vain jos rekisteröinti epäonnistuu. Toisaalta tässä tapauksessa on verkossa (tai puhelimessa)jotain vikaa. En ole kuullut - tavallisesti poikkeavan kovaa - kritiikkiä esimerkiksi Soneran GPRS-verkon toiminnasta.

  Tietysti jos puhelin on GPRS when needed-moodissa (tai mitä termiä siitä että GPRS-rekisteröinti tehdään vain silloin kun pakettidatahteys avataan käytetäänkään) niin GSM-rekisteröinti tehdään erikseen, ihan kuten NMOII:ssa (samalla tavalla kuin puhelin tai verkko ei GPRS:ää tukisi ollenkaan).

  Tuossa viitteesi tekstissä sekoitetaan asioita kohtuullisen lahjakkaasti. Verkon operaatiomoodilla (NMOI, II, tai III) ei ole mitään tekemistä puhelimen class A, B, tai C:n kanssa. Toisin sanoen, jos olisi olemassa class A-puhelimia, niin ne pystyisivät ajamaan piiri- ja pakettiyhteyksiä samanaikaisesti, riippumatta verkkomoodista.

  Oleellisin ero käyttäjän kannalta on siis siinä (class B-puhelimet kun ovat realiteettia, class A-puhelimia ei ole eikä varmaan tulekaan sellaisina kuin tuossa yhteydessä tarkoitetaan), että NMOI-verkoissa paging-viestit (siis tulevaa puhelua, SMS:ää, tai muuta piirikytkettyä yhteyttä varten) tavoittavat puhelimen riippumatta siitä, onko puhelin juuri sillä hetkellä siirtämässä pakettidataa vai ei. NMOII:ssa puhelin saa paging-viestit vastaan vain jos GPRS-datansiirto ei ole käynnissä.

  Tästä siirrytäänkin mielenkiintoiseen seikkaan. Nimittäin, jos verkossa on käytössä ns. delayed DL TBF-ominaisuus, niin pakettidatan siirron aikana verkko generoi tyhjiä datapaketteja. Tällöin - vaikka verkosta päin ei olisikaan dataa tulossa - niin pakettiyhteyttä pidetään hengissä jonkin aikaa sen varalta, että uutta dataa olisi piakkoin tulossa. Tämän tempun ansiosta normaalisti GPRS-datansiirtonopeus nopeutuu käytännössä, koska idle-moodista eli valmiustilasta pakettiyhteyden muodostaminen kestää kohtuullisen kauan. Tämä tuo siis selkeän parannuksen pakettidatan siirtoon käyttäjän kannalta. Toisaalta, jos verkko toimii NMOII:ssa, niin missattujen puheluiden todennäköisyys tietysti kasvaa, koska puhelin pääsee kuuntelemaan paging-kanavaa huomattavasti harvemmin. NMOI-verkossa tästä ei aiheudu mitään ongelmaa. Käytännön esimerkkinä voisi todeta sen, että esimerksi GPRS-rekisteröinti nopeutuu useammalla sekunnilla (koko proseduurin kesto lasketaan joka tapauksessa sekunneissa), kun delayed DL TBF on verkossa käytössä. Edelleen, varsinaisessa datansiirrossa hyöty samalla tavalla merkittävä, ja alentaa huomattavasti myös kaikkien puhelinten käyttämän kontrollikanavan kuormaa, koska pakettidatayhteyksien muodostamisten lukumäärä pienenee merkittävästi.

  Jos taas delayed DL TBF-ominaisuutta ei verkossa ole, on NMOII:ssa suurempi todennäköisyys saada pakettisiirron aikanakin (puhelin käy kohtuullisen usein idle-moodissa) paging-viesti vastaan, koska verkot toistavat paging-viestejä yleensä useamman kerran ennenkuin ne luovuttavat yrittämästä tavoittaa puhelinta. Valitettavasti kuitenkin tällöin pakettidatan siirto on purskeisempaa ja tätä kautta hitaampaa.

  Toivottavasti tämä selvensi asiaa.
   
 10. JanneR

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/7/02
  Viestit:
  95
  Tykkäykset:
  0
  Tämä menee ehkä "sisäpiirihommiksi" mutta onko delayed TBF:llä
  kytkentää PILT-timeriin? Ellei niin olen eksyksissä.
  Vaikka Gs-i/f hyvä onkin, niin olisin GPRS-käyttäjänä tyytyväisempi
  ilman sitä, koska muistan kun Soneran ainoa ratkaisu aikoinaan
  oli että ne ehdotti minulle että ne poistaisi minulta väliaikaisesti
  GPRS-palvelun kun odotin tärkeätä työpuhelua kesälomalla
  lapissa.
  Onneksi silloin oli käytössä Ericssonin kännykkä josta pystyi/pystyy
  valitsemaan GPRS/GSM tai vain GSM jolloin ollaan GPRS verkossa
  kiinni vain tarvittaessa.
   
 11. scorpion

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/9/02
  Viestit:
  25
  Tykkäykset:
  0
  Kerrotko mitä timeriä PILT:llä tarkoitat? Joka tapauksessa, on selvää että myös verkoissa (Gs:n toimivuus tästä hyvä esimerkki) kasvukipuja on ollut. Ei GSM:kään ihan päivässä täysin toimiva ollut - eikä ole vieläkään. Tietääkseni kuitenkin NMOI toimii nykyään ihan hyvin.

  Tietääkseni myös Nokian puhelimissa on GPRS:ssä mahdollisuus "when needed" toimintaan, eli GPRS-rekisteröityminen tehdään vain tarvittaessa. Taitaa olla jopa vakioasetuksena näin.
   

Jaa tämä viestiketju