Puhelinthreadi paisunut liian isoksi - miten löytää tietoa sieltä? Ehdotus: Wiki

Keskustelu osiossa 'Ylläpito', aloittaja artoi, 13/10/09.

 1. artoi

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/9/09
  Viestit:
  9
  Tykkäykset:
  0
  Moro.

  Törmäsin just N900-ketjussa ilmeisesti tässä foorumissa aika normaaliin ongelmaan, eli threadin paisumiseen, joka johtaa siihen, ettei sieltä löydä yhtään mitään, ellei lue koko threadia läpi. Viimeisin ongelma ko. ketjussa on se, että jengi on ruvennut vaatimaan erillisen osion perustamista N900:lle. :O On sanomattakin selvää, että modet ei ota tätä (aiheesta) kuuleviin korviinsa.

  Oma ehdotus on erillisen/integroidun wikin perustaminen. Olisi ERITTÄIN kätevää, että pikkuhiljaa tihkuvia tietoja voisi päivittää wiki-sivulle, josta niitä voisi helposti ja nopeasti käydä tutkimassa. Meinasin aluksi ehdottaa, että tiedot kerättäisiin suoraan ensimmäiseen postaukseen, mutta silloin päivittämisen voisi suorittaa ainoastaan threadin aloittaja, mikä ei pitkän päälle skulaa. Tästä poiki kuitenkin idea, että jos Wiki-sivun voisi liittää (dynaamisesti) threadin alkuun postauksen tyyliseksi (sen EI tarvitsisi kuitenkaan näkyä järjestelmälle postauksena) julkistukseksi, kerätyt tiedot olisivat kaikkien luettavissa ilman wiki-linkin jatkuvaa uudelleenpostausta.

  Miltä kuulostaa? Onko mahdollista toteuttaa? Kiinnostaako ketään?
   
 2. mve

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/3/07
  Viestit:
  105
  Tykkäykset:
  7
  Ei omaa wikiä vaan käytetään N900:lle mieluummin http://wiki.maemo.org sivua. Kyseisen wikin sivut voi tehdä myös suomeksi, jos tuo Lontoon kieli ei kaikilta onnistu.

  Keskustelun kannalta haluaisin nähdä tällä foorumilla jokaisen valmistajan osion alla oman ala-osion valmistajan laitemalleille. Näin jokaiseen malliin liittyville kysymyksille saisi paljon käyttäjäystävällisemmän jaottelun ja asiat löytäisi paljon jäsennellymmin. Nämä nykyiset käyttäjäkokemusketjut on tuskallisia asioiden etsimisen kannalta. Yksittäisen asian löytää haulla suht helposti, mutta sitten osa asiaan vaikuttavista viesteistä onkin taas kaksi sivua eteenpäin. Yritä siinä sitten saada oikea kuva asiasta.

  Rakenne voisi olla esimerkiksi seuraavanlainen Nokian osalta (-> = osio, * = ketju):

  Nokia
  -> Nokia Online Kauppa
  -> Ovi by Nokia
  -> N900
  * N900 käyttökokemukset
  * N900 mediasoitin
  * Miten N900:aan asennetaan uusia ohjelmia?
  * ...
  -> N97
  * Käyttökokemukset
  * GPS ongelmat
  * ...
  -> E72
  ...
  -> Muut

  Nokian kaltaiselle valmistajalle vain suosituimmille ja keskusteluimmille malleille (10-15?) nuo omat ala-osiot ja muiden mallien keskustelu sitten itse nokia osion alle. Modejen pitäisi sitten vahtia, että viestien otsikot ovat selkeitä ja ilmaisevat mistä missäkin ketjussa keskustellaan. Uusia ala-osoita pitäisi sitten perustaa aina tarpeen mukaan ja vanhoja siirtää vaikka "vanhat mallit" osion alle.
   
 3. einari73

  einari73 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/9/06
  Viestit:
  458
  Tykkäykset:
  14
  Puhelinmalli:
  LG G5, G2 ja Lumia 1020
  Hyvä hyvä.. Kuulostaa hyvältä ja jos joku/jotkut suomentaa, niin ei niin täydellisetkin ymmärtää (kuten minä). Ymmärrän minäkin jotain, mutta tekninen englannin kielitaito ei välttämättä sitten senkään vertaa.
   
 4. mve

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/3/07
  Viestit:
  105
  Tykkäykset:
  7
  Tajusinpahan vaan, että onhan sitä vielä muitakin puhelimia kuin tämä N900 joten tuo Maemo.orgin wiki olisi tietenkin noille Maemo laitteille. On tämä N900 vaan niin hyvä laite, että ei tarvitse muita puhelimia enää katsella. :)

  Joten kaipa sitä jonkinlainen matkapuhelin wiki olisi kuitenkin paikallaan. Työ taitaa olla vaan aika älytön sellaisen tekemiseen ja varsinkin sisällön sinne saamiseen.
   
 5. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230

  Googlettamalla saa aika täsmällisiä tuloksia. Puhelinmalleja on tuhansia, aina löytyy joku jotain ronkkumaan. Kaikkiin ei löydy yksi yhteen ratkasevaa viestiä. Jokaiselle puhelinmallille pitäsi olla erikseen omiakin juttuja. Mutta kuten sanottua. Goolettamisen ja haku toiminnon käytön harjottelu kannattaa. Se on paljon helpompaa.

  Puhelinkohtaisten rekisterien ylläpito ja sen sellainen on liian aikaaviepää puuhaa. Jo yhden mallin "purkaminen" wikipediaan ja siihen liittyvien modausten, päivitysten, korjauksien ym. kirjo on erittäin suuri. Yhdestä puhelimesta kirjotteluun, linkkeihin, kuvien ym. käsittelyyn palaisi aikaa helposti 3 päivää vähintään per puhelin. Pitäsi saada tukijoukkkoja MPF:stä 100 kpl heti semmoseen kiinnittettäväksi ja porukkaa joka valvoo ettei mene överiksi. Lisäksi olisi oltava jonkunasteinen sopimus, mitä sinne laitetaan eri laitteista. Jonkun pitäs semmoset tarkastaa ja katsoa miten täydelliseksi voidaan saattaa asioita.

  Mulla oli sellanen mielessä yhdessä vaiheessa, että olisi löytynyt kytkentäkaavioita myöden kaikkea. Mutta porukkaa pitäs olla kertaa 100 tämmöseen. Ihan mahdoton urakka. Jos multa kysyttäisiin, en lähtisi. Toisekseen, siitä tulisi kauhea bolemiikki osaltaan jo lainkin suhteen. Kaikki eivät välitä jutuista, mutta kun jutut paisuu lumipalloefektin lailla, sielä aletaan etsimään syitä helposti.
   
 6. jukra Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  3066
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Z5
  Olet aivan oikeassa.. koko homma on järjetön jo pelkästään siitä syystä että jos nyt hehkuetaan jostain N900 mallista niin vuoden päästä mallia ei muistele enää ~kukaan. Kierto voi olla nopeampikin jos valmistaja innostuu 'i' -mallin julkaisemaan..

  Hyvää hyvyyttään ja ilman liksaa ei kukaan jaksa noita kovin kauaa kirjoitella.. jos kuukaudessa tulee, sanotaan vaikka 4 uutta mallia, eli vuodessa 48 (taisi mennä alakanttiin) per valmistaja ja vaikka neljä suosituinta valmistajaa = 192 puhelinmallia per vuosi. Jonnin verran on hommaa kuka jaksaa ensin kirjoitella pohjat noista ja sitten päivittää jotain tammikuussa kirjoitettua tekstiä kun softapäivityksen myötä tulikin jotain ominaisuuksia lisää ja jotain disabloitiin. Varsinkin kun malli ei ole enää edes kaupoissa ja ei kiinnosta ketään :p
   
 7. artoi

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/9/09
  Viestit:
  9
  Tykkäykset:
  0
  Oma päättelyketju alueiden perustamisessa menee näin:
  -- Yksi threadi ei riitä / puhelin
  -> Puhelimen eri osa-alueista pitäisi olla useampi threadi (= esim N900:n tapauksessa Nokia-alue olisi tukossa N900-ketjuista)
  -> Jokaiselle jeesuspuhelimelle (joita tekniikan kehittyessä tulee aina vaan enemmän ja enemmän) pitäisi olla oma alueensa.
  == Miten wanhojen (tällä foorumilla varmaan ~1v :p) puhelinmallien alueiden kanssa pitäisi tehdä, etteivät ALUEET rupea tukkimaan foorumia?

  Wiki-idea (joka siis koskisi luonnollisesti myös muita kuin Maemo-vehkeitä, siksi tarvittaisiin kokonaan oma wiki - N900 oli vaan esimerkki) kattaisi lähinnä ne spekuloidut ja kysytyimmät kohdat, kuten 'Tuleeko N900:n skandit omina näppäiminään?!'. Wiki päivittyisi keskustelun edetessä - tarkoituksena EI siis olisi kerätä jokaisesta puhelimesta kattavaa tietokantaa, VARSINKAAN JÄLKIKÄTEEN, mutta se olisi toki mahdollista, jos joku haluaa siihen ryhtyä. Jos wiki-sivun saisi vielä integroitua näppärästi threadin alkuun, hätäisimmät ja tiedonjanoisimmat saisivat vastauksensa suoraan (vähemmän turhia postauksia ja whinetyksiä turhista postauksista) ja keskustelun pitkäaikaisetkin seuraajat voisivat välillä tutkia, onko jotain jäänyt huomaamatta.

  Ei välttämättä mikään silver bullet -ratkaisu, mutta IMO toimisi hyvänä keskustelun tukena. Se ei myöskään sulje pois alue/puhelinmalli -ajattelua.
   
 8. poppah

  poppah

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  4/2/03
  Viestit:
  549
  Tykkäykset:
  0
  Kyllä!
   
 9. Esa Isopahkala

  Esa Isopahkala Ylläpitäjä

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  8059
  Tykkäykset:
  2013
  Puhelinmalli:
  Nexus 5x (Android 8.1.0)
  Matkapuhelinwiki on kiinnostava ehdotus, mutta tulisiko siihen materiaalia? Matkapuhelinfoorumia isommalla alan foorumilla HowardForums.comilla on wiki, mutta se näyttää kovin aneemiselta.

  Entä tarvitsiko artikkeleita kirjoittaa välttämättä wikisoftalla? vBulletinilta on tulossa Content Management System foorumisoftan v4-päivityksen yhteydessä (screenshots)?
   
 10. artoi

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/9/09
  Viestit:
  9
  Tykkäykset:
  0
  Kyllä sinne luultavasti tulisi, jos wikisivun saisi integroitua kuvaamallani tavalla threadin alkuun (tai piilotettavana/kasvatettavana JS-palikkana sivun alkuun, niin ei tarvitsisi joka kerta kelata takaisin threadin ensimmäiseen viestiin, että näkisi wikin sisällön).

  Mulle on ihan sama, onko taustajärjestelmänä wiki, CMS vai joku muu. Pääasia on, että JOKAINEN pääsee muokkaamaan sisältöä ja että se saataisiin integroitua mukaan keskusteluun. Jos jompi kumpi ehdoista ei täyty, tuloksena on luultavasti juuri kuvailemasi kaltainen, tyhjyyttä kumiseva wiki, jota kukaan ei lue.
   
 11. Esa Isopahkala

  Esa Isopahkala Ylläpitäjä

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  8059
  Tykkäykset:
  2013
  Puhelinmalli:
  Nexus 5x (Android 8.1.0)
  Tarkoitatko jokaista foorumin jäsentä vai pitäisikö muidenkin päästä muokkaamaan?
   
 12. Mr.Tyson Vieras

  0   0   0

  Ja kuka sitä valvoo ja miten, ettei sinne joku teiniviiksiniekka satuile omiaan faktana, jos kuka tahansa edes foorumin jäsenistä sinne pääsee kirjoittamaan?
   
 13. MGM

  MGM dıʌ

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  17/11/08
  Viestit:
  16221
  Tykkäykset:
  5164
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5 Black
  Niin. Meinasin kommentoida samaa. Sitä pitäisi joko seurata koko ajan tarkasti tai sitten pitäisi olla jokin ominaisuus, johon laittaa korjausehdotukset/lisäykset ja ylläpito hyväksyisi ne varmistamisen jälkeen. Jos tämä jälkimmäinen vaihtoehto olisi toteutettavissa siihen wikiin, niin sitten se olisi hyvä. Esim. Afterdawnin puhelinspekseissä on tällainen ominaisuus ja myöskin toimiva, olen sen itse todennut.
   
 14. Esa Isopahkala

  Esa Isopahkala Ylläpitäjä

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  8059
  Tykkäykset:
  2013
  Puhelinmalli:
  Nexus 5x (Android 8.1.0)
  Wikisisällön tai -linkkien upottaminen ketjun alkuun varmaan onnistuisi. Ennakotarkistuksen wikiteksteihin voi tarvittaessa aktivoida vaikka sivukohtaisesti tai sivunosakohtaisesti.

  Wikisoftan olen kokeillut asentaa pariin kertaa ja ihan hyvin se toimisi erikseen, mutta foorumin käyttäjätunnusten integrointia wikiasennuksen kanssa en harmi kyllä ole saanut toimimaan.

  vBulletinin tulevasta Publishing Suitesta en ole vielä päässyt selville pystyykö siinä luomaan kaikkien muokattavissa olevia artikkeleita.
   
 15. artoi

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/9/09
  Viestit:
  9
  Tykkäykset:
  0
  Tarkoitin tällaista JavaScriptillä toteutettua haitaria, jos wikisisältö iskettäisiin jokaiselle sivulle. Ei vie tilaa juuri ollenkaan (käytännössä yksi rivi teksiä halutun kokoisella reunuksella "<Näytä wiki-sisältö>" tms). Tietysti Linux-miehille ja muille tarkasti webissä surffaaville JS-tuki on itse kamaluus, mutta kaipa sinne NoScript-puolelle voisi laittaa linkin artikkeliin. Muokkaustoiminnallisuuden voisi jättää wikin puolelle, eli haitariartikkeli voisi olla itsessään read-only (helpompi totetuttaa).

  Mielellään pitäisi olla foorumin jäsen, mutta jos login-integraatio on liian hankala, editointimahdollisuus voisi olla kaikilla kävijöillä (tuo samalla lisää muokkaajia, vaikka määrähän ei koskaan korvaa laatua ;) ).

  En osaa sanoa, miten hyvin matkapuhelinfoorumin kokoinen käyttäjäkunta pystyy "itsemoderoimaan" (= korjaamaan virheet) artikkeleita, eli ilmeisesti wikikin pitäisi ottaa aktiivisen moderoinnin piiriin. Myöskin wikin julkaisuputken tiukkuuden säätäminen on itselleni arvoitus (saako hyvin siteeratun/linkatun tekstin julkaista ilman esihyväksyntää, jne).
   
 16. Jarissimo

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/10/09
  Viestit:
  360
  Tykkäykset:
  6
  Aloitin tuossa Nokia osiolle uuden aiheen ja sain sitten tietää, että asiasta on keskusteltu muuallakin, eli laitan nyt asian mitä kyselin täällä...

  "N97 ketjussa tuli esille eräältä käyttäjältä ajatus, että Nokian puhelimille pitäisi olla wiki tyylinen sivusto, josta löytyisi puhelinmallikohtaisesti ohjeita, vinkkejä sekä muuta käytönkannalta tarpeellista. Sisällössä voisi olla myös kootusti ohjelmavinkkejä, esittelyitä yms..

  Tällä foorumilla on saatu ratkaistua monia ongelmia ja olisi hyvä jos näitä saataisiin helpommin selattavaan muotoon.

  Olisin kiinnostunut tuollaisen sivuston rakentamisesta sekä ylläpidosta. Mielestäni sivusto kannattaisi kuitenkin rakentaa esimerkiksi joomlan ympärille, niin että käyttäjillä olisi mahdollista postata artikkeli, mutta kaikki julkaistut artikkelit moderoitaisiin, että sisältö pysyisi mahdollisimman siistinä ja selkeänä.

  Olisin kiinnostunut kuulemaan vinkkejä moiseen sivustoon ja ylipäätään ajatuksia, onko tuommoinen sivusto tarpeellinen?

  Kertokaa siis ihmeessä ajatuksianne asiasta ja te jotka olisitte kiinnostuneita auttaman esimerkiksi moderoinnissa ja sisällön luomisessa niin laittakaa vaikka yv:tä."
   
 17. jukra Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  3066
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Z5
  Noniin.. nyt on wiki pystyssä.
  Joko nämä asiaa kaivanneet (artoi, Jarissimo?) on kirjoittaneet kymmenia artikkeleita vai käykö perinteiset - halutaan kaikenlaista mutta ei olla itse ottamassa millään tavalla osaa kehitykseen vaan haluttaisiin vain nauttia muiden työn hedelmistä? Aika hiljaiselta vaikutti kun kävin katselemassa, ei mikään yllätys, ei tuonne kukaan jaksa hyvää hyvyyttään kirjoitella pitikiä selostuksia puhelimista joiden sykli on jossain muutaman kuukauden tai vuoden tienoilla.

  Parin kuukauden päästä voi sitten kaikessa hiljaisuudessa sulkea tuon kun otsikoita on alle sormin ja varpain laskettava määrä ja kukaan ei niitä päivittele.
   
 18. Jarissimo

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/10/09
  Viestit:
  360
  Tykkäykset:
  6
  Voisit varmaan laittaa linkin, kun en sitä löytänyt. Olisi muutenkin voinut asiaa käsitellä täällä niin olisi saanut apua jo rakennusvaiheessa..
   
 19. puikko

  puikko Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  29/7/07
  Viestit:
  1673
  Tykkäykset:
  208
  Puhelinmalli:
  iPhone 6
  Ylhäällä näyttäisi olevan ainakin wiki-nappula. Foorumin ja muiden kanssa samassa läjässä.
   

Jaa tämä viestiketju