Puhelinten virukset tällä hetkellä

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja blerp, 11/8/06.

 1. blerp

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/9/04
  Viestit:
  75
  Tykkäykset:
  0
  Kävin haun avulla useammankin ketjun lävitse, mutta enpä löytänyt aiheesta mitään kovin tuoretta. Viime vuoden puolelta taisi löytyä ketju, jossa monet totesivat, että toistaiseksi ei mobiiliantivirusta tarvita käytössä.

  Mitenkäs tällä hetkellä? Symbian-pohjaiset puhelimet taitavat edelleen olla ainoa merkittävä riskiryhmä. Vaatiiko viruksen saaminen edelleenkin sitä, että puhelimen omistaja aktiivisesti edesauttaa viruksen asentumista hyväksymällä jonkin epämääräisen tiedoston asentamisen?

  En tunne Symbian-järjestelmien tekniikkaa lainkaan, joten mietiskelin, onko edes mahdollista, että nykyisiin Symbian-puhelimiin voisi saada viruksen, vaikka sen asentumista ei mitenkään edesauta? Onko Symbianeissa siis edes mahdollista, että virus asentaisi itsensä mitään ilmoittamatta ja lupaa kysymättä, esimerkiksi kun käyttäjä vastaanottaa saastuneen MMS:n tai erehtyy väärälle www-sivulle?
   
 2. ROS

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/2/06
  Viestit:
  330
  Tykkäykset:
  0
  Yleisimmin virus tulee MMS-viestinä tai bluetoothin kautta, jolloin laite kysyy, jotain tyyliin "olet vastaanottanut jotain, asennetaanko" ja kyllä nappi onkin dsitten se viiminen virhe!

  Virukset on yleensä itse aiheutettuja, jonka vuoksi mitkään takuut eivät auta!

  WWW-sivuilta tulevista sitten en tiedä, miten tulee koneeseen!
   
 3. ROS

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/2/06
  Viestit:
  330
  Tykkäykset:
  0
  Tuli häiriötekijöitä ja jäi juttu vielä vähän kesken, joten jatketaan...

  Symbian ja ainakin s60 taitaa olla se yleisin alusta johon viruksia tehty, vähän niinku windowsin explorer-selain. Nokia taitaa olla senverran mahtava ja suuri, että kaikki viruksentekijät suuntaa ne sen malleihin, kun taas esim. sonyericssonien käyttäjille ei pitäisi suurta pelkoa viruksista olla. Näistä Symbianin UIQ:sta en kylläkään tiedä, jos jollain vain tietoa olisi että onko tähänkin jo olemassa liuta viruksia.
   
 4. Hmmmh

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/1/06
  Viestit:
  18
  Tykkäykset:
  0
  Tällä hetkellä ei tosiaan ole yhtään virusta joka tarttuisi puhelimeen ilman käyttäjän suostumusta.

  Ongelmanahan on yleensä se että esim. samassa junassa oleva saastunut puhelin lähettää virusta uudelleen ja uudelleen bluetoothin kautta. Ihmiset hermostuvat kun "ei" tuo saman "asennetaanko carib.sis..." tekstin aina uudelleen. Lopulta käyttäjä painaa hermostuksissaan "kyllä" ja puhelin tuntuu palaavan taas normaaliksi. Tästähän sitten ilo vasta irtoaakin kun samassa vaunussa on sitten jo 2 puhelinta lähettämässä sitä caribia.

  Tarkennuksena vielä se, että ensin puhelimeen tulee tyyliin "Bluetooth -laite yrittää lähettää sinulle tiedostoa. Haluatko ottaa sen vastaan?". Tämän voi vielä hyväksyä jos haluaa, mutta jos tekstiviesteihin ilmestyneen viestin yrittää avata, tulee ruutuun tuo "Haluatko asentaa tiedoston...". Tämän hyväksymällä virus asentuu.

  Helpoin tapa välttyä näiltä on laittaa puhelimen bluetooth asetuksista puhelin "näkymättömäksi".

  MMS viesteissä leviävistä esim. CommWarrior ei ainakaan minulla ole havaintoja, mutta nämäkin asentuvat vain käyttäjän luvalla. Eli siis saat viestin jota avatessa puhelin kysyy "Asennetaanko...". Kannattaa muistaa, että tämä viesti tulee todennäköisesti jostain tutusta numerosta (todennäköisesti yöllä), eikä mistään omituisesta tuntemattomasta paikasta. Helpoitenhan asia selviää kun soitat lähettäjälle ja kysyt onko hän tarkoituksella lähettänyt sinulle tämän ohjelman.

  F-Securen sivuilta löytyy ilmaisia ohjelmia joilla yleiset virukset poistuvat. Sivut ovat puhelimellakin selattavissa, joten voit ladata poistotiedoston reissussakin.

  S60 puhelinten ja explorerin vertaaminen oli vähän huono vertaus, koska S60 puhelimet joutuvat "tulilinjalle" lähinnä käyttöjärjestelmä avoimuuden vuoksi. Muilla kuten SonyEricssonilla on "suljettu" käyttöjärjestelmä, jolloin niille on huomattavasti vaikeampi tehdä viruksia, ellei käytetä alustavapaita ohjelmointikieliä kuten javaa. Näille "suljetuille" käyttöjärjestelmille ei myöskään voida tehdä 3rd party softaa, eli ylimääräisiä pikkuohjelmia (poikkeuksena taas java, jolla tehdään mm. pelejä).

  Jos jäi epäselvää, kysy pois...

  Edit: Nämä viruksethan eivät ole vielä kovin yleisiä, mutta lentokentillä, massatilaisuuksissa ym. niihin joskus törmää.
   

Jaa tämä viestiketju