Puhelimen nettiselainten käytettävyyden käytännön testi

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja member, 5/9/09.

 1. member Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/6/05
  Viestit:
  573
  Tykkäykset:
  9
  Eli tarkoituksena olisi selvittää, millä puhelimella surffaaminen on kaikkein helpointa ja nopeinta. Mikä olisi parempi keino kuin järjestää kilpailu, jonka tarkoituksena olisi löytää netistä jotakin tietoa, jonka etsimiseen vaaditaan useamman sivuston kahlaaminen. Esimerkkkitehtävän loppuratkaisu löytyisi vaikka youtube-videon osuudesta.

  Idea tuli siitä, kun joskus (muistaakseni) neloskanavalla järjestettiin vastaava kilpailu, mutta pöytäkoneilla kun netti oli uusi asia ja googlesta ei oltu kuultukkaan.

  Kommentteja, kiitos. Ja onko mahdollista saada selville että ei fuskata ?
   
 2. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29295
  Tykkäykset:
  7542
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  Itse muistan sellaisen jossa koneet olivat samanlaisia mutta haettiin tiettyä tietoa netistä eri hakukoneita käyttäen ja se joka nopeimmin löysi vastauksen oli voittaja. Kisassa ei siis vertailtu koneita vaan enemmänkin kyse oli oikeiden hakusanojen käytöstä.
   
 3. jusutus

  jusutus Supermoderaattori, Vuoden foorumilainen 2011 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  84   0   0

  Liittynyt:
  5/10/08
  Viestit:
  8869
  Tykkäykset:
  2971
  Puhelinmalli:
  Note 5
  Ohjelman nimi oli Noutajat.net, ja itsekin tuli aikoinaan siihen pyrittyä :)
   
 4. murmelinpapana

  murmelinpapana

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/5/07
  Viestit:
  821
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  DNA, Htc Dream
  Mä muistankin tuon ohjelman! Just pari päivää sitten ajattelinkin sitä, ihan vaan muutenkin. Muistan, kun olisin silloin halunnut samanlaisen iMacin, joka siinäkin ohjelmassa oli käytössä. :D
   
 5. BUK Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/6/07
  Viestit:
  96
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  E-series
  Kaikki ne selaimet on ihan lasten kengissä vielä. Mobiili-internet elää korkeintaan puhelimen pakkauksen kylkeen painettuna. Olenko ainoa joka näin ajattelee?

  Mikähän siinä on, ettei esim. E-sarjalaisiin saa virheettömästi toimivaa selainta. Joskus tuntuu, että alla olisi 5-version IE.
   
 6. kaBu

  kaBu Truu Apöl Faniboi

  Palaute - 100%
  44   0   0

  Liittynyt:
  21/7/09
  Viestit:
  6181
  Tykkäykset:
  2800
  Puhelinmalli:
  iPhone X Silver
  Kyllä mulla iphonessa toimii kyl mielestäni erittäin hyvin ja nopeasti..mutta lähinnä käytän lehtien sivuja ja tietysti mpf foorumia
   
 7. gyaeae

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/4/09
  Viestit:
  210
  Tykkäykset:
  0
  Kyllä mun mielestä tuo Nokian nykyinen S60-alustan selain toimii ihan kohtalaisen hyvin tehtävässään, eli sillä saa tarvittaessa auki suurimman osan nettisivuista vaikkei niistä olisi erillistä mobiiliversiota olemassa. On siinä toki puutteensa ja välillä se menee nurin, mutta hämmästyttävän hyvä se silti on niihin aikoihin verrattuna kun mobiili-internet OIKEASTI oli vielä lasten kengissä :) Näytön koko ja resoluutio on se mikä tällä hetkellä eniten rajoittaa minun netinkäyttöä puhelimella - vaikka selain olisi kuinka mahtava, niin ei se kivaa ole niitä sivuja pieneltä näytöltä huonolla resoluutiolla katsella. Tuon takia en edes jaksa vertailla mihinkään pc-koneiden selaimiin.

  Odotukset on aika korkealla N900:n selainta kohtaan. Mozilla-pohjainen ja kun näytön resoluutiokin on hyvä niin tuollahan pitäisi jo päästä lähelle miniläppäreitä selauselämyksessä.
   
 8. Noma

  Noma Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  10/8/03
  Viestit:
  5502
  Tykkäykset:
  26
  Puhelinmalli:
  Nexus 5
  Taidat olla muutaman vuoden jäljessä mobiilimaailmaa. iPhonen ja Symbianin selaimet, kuten myös Opera Mini, ovat monilla sivustoilla jo nousseet suht' suosituiksi (ts. suosio lasketaan jo prosentteina). Itsekin teen puhelimella useita kymmeniä sivulatauksia päivittäin, ja tunnen myös useita muitakin ihmisiä jotka käyttävät nettiä kännykällään. Tietenkään se käyttökokemus ei ole tietokoneen tasolla, mutta kyllä se jo aika hyvä alkaa olla.
   
 9. kaBu

  kaBu Truu Apöl Faniboi

  Palaute - 100%
  44   0   0

  Liittynyt:
  21/7/09
  Viestit:
  6181
  Tykkäykset:
  2800
  Puhelinmalli:
  iPhone X Silver
  Alkaa mielestäni olla jo todella hyvällä tasolla..itsekään en aina enää edes viitsi avata konetta jos käyn vain pikaisesti selailemassa uutiset ja muut..ja kun muistaa millaista se oli jokunen vuosi sitten..kamalaa :). Ps. Tämänkin kirjoitin puhelimella :D
   
 10. thehulk

  thehulk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/6/03
  Viestit:
  1969
  Tykkäykset:
  130
  Puhelinmalli:
  Samsung Area 52 Radio edition
  Onko kellään tietoa kuinka toimii Samsung S5600:n nettiselaus?
   
 11. MGM

  MGM dıʌ

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  17/11/08
  Viestit:
  16216
  Tykkäykset:
  5161
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5 Black
  Mielestäni Herossa on jo ihan siedettävä selain. Toimii jo 384 yhteydellä melko näpsäkästi, esim. Iltalehden sivun kokonaan latautuminen kesti äsken n.50sekuntia kaikkineen flash/java mainoksineen ja se on mielestäni ihan siedettävä aika tällä yhteydellä ja sitä pääsee kuitenkin jo selaamaan muutaman sekunnin kuluttua, joten sivu on varmasti jo kokonaan latautunut, kun pääsee alas asti. Ja kineettinen scrollaus on vielä plussaa tällä puhelimella. Ja itse selaimen käyttö muutenkin on todella mielekästä tällä Herolla, verraten vaikka 5800:sen selaimeen, kun se puhelin vielä itsellä oli.
   
 12. jaskavaan Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/11/05
  Viestit:
  971
  Tykkäykset:
  124
  Miksi pieneltä ruudulta pitäisi pystyä edes lukemaan täydet web-sivut? minusta mobiilille tehdyt sivut on parempia: nopeita ja helppo käyttää, koska on tehty pienelle ruudulle. esim yllä mainittu 50 sekunttia ei ole likimainkaan sitä mitä kunnon selauksen tulee olla - max 5 sekunttia on jotain ihan muuta.
   
 13. MGM

  MGM dıʌ

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  17/11/08
  Viestit:
  16216
  Tykkäykset:
  5161
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5 Black
  Makuasia.
  PC:llä ei mene edes sitä 5sekuntia. Puhelimella riittää se 50 sekuntiakin mulle (En kyllä käytä iltalehden sivuja puhelimella, luen ne koneelta). Ja nopeammin se varmasti latautuisi nopeammalla yhteydellä. Vaikea sitä sivua on ladata nopeampaa, jos ei yhteys riitä. Paljon nopeampaa ei varmaan menisi Firefoxillakaan 384 yhteydellä.

  Itse en voi sietää niitä pelkistettyjä mobiilisivuja.
   
 14. K@rtsa Vieras

  0   0   0

  Tähän on helppo yhtyä, kyllä Safari on paras mitä itse olen tähän asti käyttänyt puhelimissa ja melko ylivoimaisesti, jouhevaa ja mutkatonta tomintaa. Tietenkin pitää muistaa että eipä ole 3.5 tuuman näyttöisä puhelintakaan ennen ollut sillä iso näyttö auttaa asiaa kummasti
   
 15. EddieK

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  22/7/03
  Viestit:
  174
  Tykkäykset:
  0
  Ainakin e71 wlanin yli on liika hidas että viitsisi edes ajatella netin käyttöä, harmi sinällään sillä muuten netti tuntuu toimivan luurissa hyvin ja näytön koko on vielä siedettävissä rajoissa.
   
 16. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Kokolailla täysin päinvastaista mieltä, se näytön koko nimenomaan on rajoittava tekijä.

  Riippuu tietysti ihan mihin sitä nettiä käyttää. E71 perusselain on ihan 3G:nkin yli ihan tarpeeksi nopea ja näyttö tarpeeksi iso siihen mihin nettiä yleensä puhelimella käytän: Yksittäisten tietojen tarkistamiseen tien päällä.(Aikataulut, hintavertailut kaupoissa, pikaiset "onko mitään tapahtunut maailmalla" uutisvilkaisut).

  Varsinaiseen huvinvuoksi ympäriinsä surfaukseen ei selain ehkä riitä, mutta kyllä siinäkin minusta taas ehdottomasti se näytön koko on se suurin rajoite, ei nopeus.
  Ja kaikista suurin rajoite on se, että jos selaustarve on isomaa niin se on vaan helpompaa kaivaa läppäri esiin kuin alkaa puhelimella dataamaan. Se on kuitenkin edelleen aivan sama mikä puhelin, selain ja näyttökoko on kyseessä niin 13.3" MacBookin näyttö + Safari, yhdistettynä kunnolliseen näppikseen ja trackpadiin vie joka luuria 100-0 kaikessa.

  Mitä tulee alkuperäiseen aiheeseen, niin en usko että tuollainen kilpailu antaisi välttämättä rehellistä kuvaa puhelinten paremmuudesta. Se mitä puhelimella _pystyy tekemään_ ja mitä sillä on _helppo tehdä_ on kuitenkin kaksi kovasti eri asiaa.

  Vähän sama kuin se noutajat.net olisi ollut kokolailla erilainen kilpailu, jos etsimistä olisi saanut "harjoitella" etukäteen (ja haettavat asiat tietää), jolloin todellinen kilpailusuoritus olisi vain kisa siitä kuka näppäilee nopeiten tarvittavat komennot koneelle sisään.
  Tai tietokone puolelle verraten: Tehtävä "mene matkapuhelinfoorumin pääsivulle, sieltä Nokia alueelle ja ensimmäiseen viestiketjuun alueella" olisi äärimmäisen nopea suorittaa selaimella, jonka käyttöliittymä perustuu siihen, että kone numeroi sivuilla olevat linkit, ja sivulta toiselle siirrytään syöttämällä linkin numero. Riittää, että opettelet ulkoa linkin numerot, ja sitten "näppäilet komentosarjan" tyyliin "12 - enter - 8 - enter", mutta "oikeassa käytössä" tuollainen käyttöliittymä olisi äärimmäisen kömpelö perinteiseen hiiriohjaukseen verrattuna.
   

Jaa tämä viestiketju