Puhelimen ja PDA:n yhteiselo

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja Sunspire, 27/10/05.

 1. Sunspire

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/3/04
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  0
  Varsinainen asia.
  Onko ihmisillä kokemuksia kännykän ja PDA:n yhteiselosta?
  Mitkä asiat toimivat ja mitkä eivät?
  Toimiiko esim. näiden välinen yhteys IR:n tai BT:n avulla?
  Toimiiko surffailu PDA:lla puhelimen yhteyttä hyväksi käyttäen?
  Mitä etuja näiden laitteiden erottamisesta on?
  Onko se sen arvoista?

  Johdanto
  Aina kun kaksi laitetta laitetaan samaan nippuun, joutuu tekemään ikäviä kompromisseja. Kun halutaan yhden laitteen toimittavan useamma virkaa, joudutaan aina pyllistämään jommalle kummalle osapuolelle. (lähi)Historia on pullollaan moisia esimerkkejä.

  Kalenteri - puhelinluettelo (taskutieturi tms.)
  Digi(still)kamera - videokamera
  herätyskello - sekuntikello
  Mikrofoni - kuulokkeet
  kamera - kännykkä
  PDA - kännykkä

  Ehkä jääkaappipakastin on ainoa toimiva "integroitu" laite ja siinäkin on kullekin oma ovensa. Sensijaan jääkaapin sisään ujutettu pakastin oli totaalisen surkea idea, sillä se palelluttaa jääkaapista hedelmät ja vihannekset tai antaa jäätelön olla kokoajna löysänä.

  Useimmille käyttäjille moiset yhdistelmät ovat suurta herkkua, mutta kuinkahan moni hifisti käyttää headsettiä yhtään mihinkään. Eiköhän siinä niin käy, että ko. henkilö ostaa ihan kunnollisen mikin, jota suinkaan ei liitetä tietokoneen taakse 3,5 millisellä jackilla. Saman ongelman edessä on kännykkäkaupassa oleva kuvaaja. Ehdottomasti kussakin tapauksessa integroitu vaihtoehto tarjoaa tiettyä käytännöllisyyttä ja helppoutta laadun kustannuksella.

  Siinä vaiheessa kun kännykkään ujutetaan nykyisien digikameroiden kennojen kohinatasoa vastaava kenno, alkaa kännykuvaus olla varteenotettava kilpailija oikeille kameroille. Myös kameran muut kuvan laatuun vaikuttavat ominaisuudet tulisi nostaa edes pokkaritasolle, jotta voidaan puhua edes näpsimisestä saatika sitten kuvauksesta. Ihan oikea valokuvaus taitaa pysyä niiden laitteiden tehtävänä, jotka on alunperinkin suunniteltu valokuvaukseen eikä taskun pohjalla lojumiseen.

  Tätä tarinaa lähdin kirjoittamaan, koska iPAQ 6340 on näyttänyt todellisen luonteensa. Se selvästikään ei sovellu puhelimeksi aivan yhtä hyvin kuin varsinaiset puhelimet. Puhelinsofta on likipitäen susi… tai ketuiksi se ainakin on mennyt joiltakin osin. Toimintavarmuuden huojunta ja impulsiiviset päähänpistot ja tempaukset sekä satunnainen buuttailun tarve ovat ajaneet minut harkitsemaan näiden kahden riitapukarin erottamista. Näin ainakin siksi aikaa kunnes jotain toimivaa saadaan markkinoille. Näin tuskin tapahtuu ihan heti.

  Kännykameraa en osta kuin pakon edessä. Kun joka homman on omat vehtkeet kärsii kannettavuus, mutta laatu paranee kullakin osa-alueella merkittävästi.
   
 2. jjannala

  jjannala Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/9/02
  Viestit:
  327
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia Z3, Asus PadFone 2
  Kokemuksia

  Itse käytän mieluummin PDA:ta ja matkapuhelinta. Tärkein syy on ainakin tähän asti ollut matkapuhelimien muistin rajallisuus. Käytössä on tällä hetkellä Palm Tungsten T3 ja Nokia 6630. Bluetoothilla toimii yhteys moitteettomasti ja kaatuilua ei juurikaan ole. Infrapunallakin toimisi, jos Nokiassa sellainen olisi. Palmin selaimella on miellyttävämpi surffailla kuin Nokialla, näytön suurempi koko on siinä selkeä etu.

  PDA:lla pystyy lähettämään tekstiviestejä, mutta ei pysty lukemaan saapuneita. Aikaisemmissa Nokioissa pystyi myös hakemaan tekstiviestit puhelimesta Palmiin, mutta PDA:n tekstiviestisovellus ei tue nykyisiä kehittyneempiä Symbianin käyttöjärjestelmiä. Nokian vanhemmat Bluetooth-puhelimet ovatkin oivallisia kumppaneita PDA:lle, ajurit löytyvät ja yhteys on vakaa.

  Olen samaa mieltä kanssasi myös siitä, että kunnollinen digitaali- tai järjestelmäkamera on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin kännykän kamera, päivänvalossa kännykällä saa tosin jo ihan kohtuullisia kuvia, mutta hämärä- ja yökuvaus tuottavat ongelmia. Nokian kameraa tulee käytettyä silloin, kun on tarve lähettää multimediaviestinä jokin kuva eteenpäin.

  Yhdistelmä taitaa olla suunnilleen saman hintainen kuin arvokkaampi älypuhelin ja samalla rahalla saa mielestäni huomattavasti enemmän kuin yhdistelmälaitteeseen sijoittamalla. Nykyiset laitteeni kulkevat mukavasti ja vieläpä suhteellisen huomaamattomastikin omissa vyöpidikkeissään ja lisäksi matkassa kulkee kunnollinen 5 megapikselin pienikokoinen digitaalikamera, sekin omassa vyölaukussaan. Eivät taskut pullistele.

  Bailaamaan lähdettäessä voi jättää ylimääräiset hilavitkuttimet kotiin, eivätpähän häviä kaikki tiedot ainakaan niillä reissuilla. Varmuuskopiotkin tulee hoidettua, koska tallennan aina kaikki puhelinnumerot molempiin laitteisiin. Palmin osoitemuistio tukee muuten myös Bluetooth-yhteyttä matkapuhelimeen, joten numeron voi valita myös PDA:sta ja soittaa normaalisti matkapuhelimella.

  SIIS MIELESTÄNI EHDOTTOMASTI ERILLISET LAITTEET!
   
 3. joel Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  4   0   0

  Liittynyt:
  17/12/04
  Viestit:
  819
  Tykkäykset:
  2
  Puhelinmalli:
  HTC Desire Saunalahti
  itse olen haaveillut navigoinnista mutta en viitsi hankkia niin kallista puhelinta että navicore toimisi, olihan mulla ngage sitä varten mutta ei siitä ollut puhelimeksi. Nyt on kaavailtuna fujitsun tai asuksen tuleva gps pda ja tämän motorolan käyttö, vähän isohan tämä on mutta kalenterimerkinnät voinee syncata kätevästi sitten puhelimesta pdahan ja eteenpäin tietokoneen outlookiin..
   
 4. Sunspire

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/3/04
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  0
  Mites muuten eikö nokiat palmit saa synkattua tietokoneen outlookin kanssa? iPAQ puolella tuo synkronointi ainakin onnistuu näppärästi. Muistaakseni myös jotkut siemensin puhelimet tukevat tätä ominaisuutta.

  Tästä olisi meinaan se etu, että kirjoittipa osoitetiedot, nimet ja numerot minne hyvänsä, ne kopioituvat sitten ajallaan muihinkin laitteisiin. iPAQ:lla pystyy (ainakin menujen perusteella) synkkaamaan myös bluetoothin kanssa. Mahtaisikohan se mennä vielä suoraan kahden mobiililaitteen synkronoinniksi. Mikäli näin tapahtuu, olisisi siitä ainakin jotain etua.

  No siis joka tapauksessa monet valmistajat tukevat outlook synkkausta, jolloin tästä siis olisi se etu, että sitä voisi käyttää välittäjänä muiden laitteiden välillä. Tästä olisi vielä sekin etu, että kaikki numerot sun muut tiedot on kanssa koneella tallessa, ja se harvemmin hukkuu kännipäissään örvellellessä. :D
   
 5. John Cooper

  John Cooper Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/11/02
  Viestit:
  2425
  Tykkäykset:
  0
  On. Pääsääntöisesti kokemukset ovat hyviä. Käytin PDA:ta (Palm) sähköisenä kalenterina ja muistiona jo 10 vuotta sitten ja muistan kun infrapuna-yhteys vähän myöhemmin tuli kännykän ja Palmin välille. Silloin kännykkä oli selvemmin pelkkä puhelin ja PDA:ta tarvitsin moneen sellaiseen asiaan mikä on nykyisin mahdollista jo pelkällä kännykällä. Kahden laitteen rinnakkaiselo päättyi viime vuonna uuden kommarin ja entistä toimivampien älypuhelinten tulon myötä. Ehkä käyttötottumukset ja työtehtävien muutos mahdollisti toisesta laitteesta luopumisen toisen laitteen kustannuksella. Joitakin asioita (ohjelmista johtuen) ei edelleenkään voi tehdä ilman PDA:ta. Näillä näkymin HP iPAQ hx4700 ja Palm Tungsten T3 jäivät itselle viimeisiksi kämmenmikroiksi tai pitäisikö sanoa enimmäkseen työkäytössä viimeisiksi, sillä tuo Sony Clie UX50 (PalmOS) jatkaa kotona pienenä ja kevyenä nettipäätteenä hamaan tulevaisuuteen.

  Itse en oikein ole koskaan sisäistänyt tuota puhelintoiminnon lisäämistä kämmenmikroon. Toisinpäin eli kämmenmikron toimintojen yhdistäminen puhelimeen tuntuu mielestäni olevan se toimivampi konsepti.

  Suurin ongelma monen henkilökohtaisen laitteen toimintaympäristössä on pitää ne kaikki ajantasalla esim. yhteystietojen ja kalenterin suhteen. Aikaisemmin kun laitteet olivat selvästi erillään toistensa toiminnoista, tilanne oli selvempi.

  Useamman laitteen lataustakin on monet pitäneet ongelmana, mutta itse olen aina tästäkin huolimatta pärjännyt. Virran loppumista suurempi ongelma on ollut toisen laitteen mukaanottamisen unohtaminen.

  Toimii. Infrapunan käytännöllisyys on vaan huomattavasti heikommalla tasolla kuin sen uudemman haastajan bluetoothin. Yhteensopivuuksissa on ollut eniten ongelmia bluetoothin kanssa juuri kaikista "älykkäimpien" laitteiden välillä.

  Toimii ja yhä useammassa PDA:ssa oleva wlan-tuki tekee surffailusta edullisempaa esim. kotona omassa yksityisessä wlan-verkossa, jossa jaetaan kännykkäyhteyttä vauhdikkaampaa laajakaistaa. Se että onko kotona pienellä näytöllä surffailu millään tavoin järkevää kun käytössä todennäköisesti olisi suurempi ruutu (PC), on sitten oma asiansa.

  Umtsin nopeuksilla raskaammatkin sivut tuntuvat latautuvan vikkelästi ja enkä ainakaan itse ole huomannut bluetooth-yhteyden tekevän mitään ylimääräistä hidastetta vaikka niin onkin eri julkaisuissa otsikoitu.

  Pieni puhelin kulkee tarvittaessa siistimmin mukana vaikka puvuntakin taskussa kuin tieturitoiminnot sisältä suurempi älypuhelin tai kommari. Toisaalta älypuhelimet ovat koko ajan pienentyneet ja esim. nykyinen N70 tuntuu kulkevan kevyesti mukana melkein tilanteessa kuin tilanteessa.

  On (ainakin tusinan erilaisen kämmenmikron ja useamman kymmenen erilaisen, enemmän ja vähemmän älykkään matkapuhelimen kokemuksella). Pitää kuitenkin muistaa että meillä kaikilla on omat tarpeensa.
   
 6. John Cooper

  John Cooper Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/11/02
  Viestit:
  2425
  Tykkäykset:
  0
  Kannattaa selvittää ensin osaako kännykkä ja PDA tehdä tuon synkkauksen keskenään vai pitääkö molemmat synkata erikseen PC:n Outlookin kanssa.

  Jos kämmenmikroa ei välttämättä tarvitse ja älykkäällä puhelimella pärjää niin navigointiin edullisimmaksi vaihtoehdoksi voi tulla jokin päivitettävistä erillistä navigointilaitteista (kuten TomTom Go).
   
 7. Sunspire

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/3/04
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  0
  Kiitoksia. Hyviä vastauksia on tullut kaikilta.
  Seuraavaksi kunhan rahaa rupeaa olemaan, voinkin ruveta harkitsemaan BT puhelimen hankintaa. Vissiin nykyinen ipakki menee myyntiin ja toinen (puheliton) tilalle.
   
 8. John Cooper

  John Cooper Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/11/02
  Viestit:
  2425
  Tykkäykset:
  0
  Palmit ovat tukeneet synkkausta jo vuosia ja Nokioiden kohdalla tilanne on nykyisin erittäin hyvä koska PC-suite hanskaa homman kivuttomasti. Bluetoothin kautta synkkaus on myös nykypäivää melkein kaikkien bluetooth-kämmenmikrojen ja -älypuhelimien kohdalla.

  Oma vaivansa useamman laitteen pitämisestä tarkasti ajantasalla toki on, mutta kunhan siihen tottuu hoitaa Outlook hommansa varsin hyvin.
   
 9. Arde Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/7/02
  Viestit:
  1996
  Tykkäykset:
  4
  Siis mitä en nyt ymmärtänyt, miksi erilliset kun molemmat voi olla samassa?
   
 10. espenleka

  espenleka Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/12/04
  Viestit:
  3304
  Tykkäykset:
  0
  Et ilmeisesti ymmärtänyt lukemaasi :)
   

Jaa tämä viestiketju