Puhelimen iän / vanhuuden vaikutus GPRS-nopeuteen?

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja Myrzan, 30/3/06.

 1. Myrzan

  Myrzan

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/4/04
  Viestit:
  17
  Tykkäykset:
  0
  Soneran aspasta soitti joku täti ja kyseli olenko tyytyväinen palveluihin. Manguin, että GPRS-hinnoittelu on ainakin satunnaisen käyttäjän näkövinkkelistä aika järjetön. Siinä sitten jossain vaiheessa totesin, ettei se nopeuskaan päätä huimaa ja minulle kerrottiin, että puhelimen vaihto uudempaan auttaisi paljon.

  Mulkkasin hieman netistä infoa asian tiimoilta ja sain sen käsityksen, että nopeuteen vaikuttaa kyllä mm. mitä GPRS-luokkia (class) puhelin tukee (en tiedä niistä sen tarkemmin, joku saa mieluusti selittää jos jaksaa) ja missä puhelinta käytetään (jossain landella ei riitä GPRS:lle kaistaa) mutta optimaalisissakin olosuhteissa selailu kuulemma tahmaa GPRS:n suurien latenssien takia (kuulemma luokkaa 700ms)?

  Mites on, totta vai tarua?

  Täsmennettäköön, että surffailut tapahtuvat siis itse puhelimella WAP-selaimen ja Operan kanssa eikä minkään tietokonevirityksen kera. Luuri on 3660.

  Puhelimen laskennallinen suorituskykyhän (prossu, muisti) tuohon liene muuten vaikuttaa myös, onkos nuo uudet mallit siinä suhteessa kuinka paljon tehokkaampia kuin tämä minun?
   
 2. pikkusimppa

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/10/05
  Viestit:
  7
  Tykkäykset:
  0
  Nokia 3660 tukeekai pelkästään GPRS:ää ja MultiSlotClass (MSC) on 6.
  Nykyään puhelimissa on GPRS ohella myös EDGE (EGPRS), jonka tiedonsiirtokyky on huomattavasti parempi/nopeampi kuin pelkän GPRS:n.
  Tuo GPRS:n MSC 6 mahdollistaa muistaakseni maksimissaan kahden tai kolmen yhtäaikaisen aikaslotin käytön tietyltä taajuudelta (latausnopeus n. 40kb/s), kun nykyajan puhelimissa EGPRS MSC on jo jotain 11 joka mahdollistaa neljän yhtä-aikaisen aikaslotin käytön (n. 190kb/s optimaalisissa olosuhteissa = pellolla tukiaseman vieressä, eikä samaan taajuuteen ole muita puhelimia loggautuneena)

  Eli kyllä tuo puhelimisi kyky siirtää dataa on se kompastuskivi.

  Puhunkohan ihan p*skaa, korjatkaa jos olen pahastikkin pielessä.
   
 3. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos selain huippunopea, niin hitaus johtuu, tiedonsiirron hitaudesta.
  Viipeen merkitys riippuu sivun toteuksesta ja pekettienkoosta, eli jos paljon pieniä pyyntjä ja jos vielä eri osoitteista niin merkitys kasvaa. ei kuitenkaan hyvintehdyhillä sivuilla GPRSllä ongelma.

  Luuris taitaa tuke kolmea-aikajaksoa alaspäin, nykyisin aikavakio kehittyneimmissä luureissa on neljäaikajaksoa, asia on osittain teoreettinen, mutta myös käytännön merkitystä. (mutta ei juuri luurissasi)

  Nykyään on laitteita jotka tukevat EDGEä ja jos olet EDGE alueella niin surffailun nopeus kasvaa merkittävästi nopealla selaimella varsinkin jos surffailet paljon dataa vaativilla sivuilla. Vaikka paikallisesti olisi ruuhkaisempaa niin EDGEllä yleensä päästään nopeampaa tiedonsiirtoon kuin GPRSllä.

  Sitten on toki UMTS luurit, jotka UMTS alueella tarjoavat vieläkin nopeampaa tiedonsiirtoa ja myös merkittävästi pienempiä viiveitä, joten myös pienten pakettien siirto yleensä nopeutuu merkittävästi..
  Päätelaite ja käytettävä ohjelma on ratkaisevassa tekijässä, samoin se millaisilla sivuilla liikut. Jos vaihdat esim 6630:aan voi suffailu nopeuden kasvu olla merkittävä vaikka olisit GPRS alueella, EDGE tai UMTS alueella ero sivuista riippuen voi olla todella merkittävä.

  Eri laitteista on juttua lukuisissa ketjuissa, ja nopeuksia eri yhteyksissä on keskusteltu paljon, joten kannattaa lukea tai etsiä joku tuttu ja kokeilla.
   
 4. Myrzan

  Myrzan

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/4/04
  Viestit:
  17
  Tykkäykset:
  0
  Lähinnä ajoin sitä takaa, että päästäisiinkö vastaavaa tiedonsiirtotekniikkaa (eli perus GPRS) käyttäen puhelinta vaihtamalla merkittäviin parannuksiin selausnopeudessa.

  Käväisin nokian sivuilla vertailemassa kapuloita ja niistä olikin ilmoitettu hieman yksityiskohtaisemmat tiedot kuin muistin (sama pää kesät talvet jne..). Soveliaan ja simpan jutut lisiksi luettuani voisin räpeltää pienen yhteenvedon:

  6600:n ja 3660:n siirtonopeudet ovat vielä samat:
  "
  Jopa 40,2 kbit/s GPRS-verkoissa
  Jopa 43,2 kbit/s HSCSD-verkoissa
  "
  6630 yltää GPRS-siirrossa enintään 53,6 kbit/s nopeuteen, siinä on sitten jo EDGEt ja UMTSitkin. Tämän (tai paremman) jos hommaisi niin hyvällä tuurilla mahdollisesti 13 kt/s nopeutuneen GPRS-siirron ja kehittyneemmän raudan ja softan ansiosta selausnopeus saattaisi nousta siedettävälle tasolle. Ehkä.

  Asun kehä 3:n ulkopuolella maalla n. 25 km etäisyydellä minkäänmoisesta isommasta kaupungista joten EDGEstä ei kotosalla pääse nauttimaan. Jos radioaalloilla on ruuhkaa niin välttämättä ei siis käsittääkseni nopeutuisi edes tuo perus-GPRS.

  Eli pelkän siirtonopeuden perusteella ei ehkä oikein kannattaisi vaihtaa mutta kun otetaan huomioon 3660:n ankeahkot selausominaisuudet (oma selain jumii, Opera kaatuu muistin vähyyteen) niin ehkä kannattaisi vaihtaa. Nopeudesta en osaa sanoa mutta vakaus oletettavasti paranisi edes vähäsen.

  Kiitti vaan sovelias ja simppa vastauksista.
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  6630:ssa toimiva Operan selain on nopea. EDGE laajenee kokoajan ja sitä on nykyäänkin paikoissa joista on kymmeniä kilometrejä oikeisiin kaupunkeihin.
   
 6. Myrzan

  Myrzan

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/4/04
  Viestit:
  17
  Tykkäykset:
  0
  Lähetin tuossa jokunen aika sitten 3660:n varmuuskopiotiedoston e-mailiin GPRS:n yli. ~180kB tiedoston siirtoon meni n. 1.5 min. eli siirtonopeus oli tommosta 16 kb/s. Eli täällä ei taida olla pahemmin edes kunnon kenttää / kaistaa (tolpat oli täysissä vaikkei siitä nyt kuulemma vielä kauheasti voi päätellä). Hyvä meininki on, jee jee.
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  3660ssa on suhteellisen nopea lähtevä GPRS ja GPRS alueella et tuota luuria nopeampia koneita juuri löydä, no käytännön nopues voi olla vähän parempi.
  Jos teillepäin tulee EDGE päivityksiä, niin silloin lähetysnopeus voi nousta moninkertaiseksi sopivilla päätelaitteilla.
   
 8. AMG

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/7/04
  Viestit:
  282
  Tykkäykset:
  0
  Latausnopeus

  Vähän OT, muttei paljon:
  Eli osaako sitten joku kertoa tälläisen ilmiön syytä:
  Käytössä on Commu 9500 ja HP iPAQ 6340. Asun kaupungin laidalla, mutta silti olen EDGE:n peittoalueella.
  Jos laitan molemmat luurit samaan aikaan lataamaan jotain sivustoa niin kummastuttaa että HP vie aina voiton sivujen latautumisessa ajallisesti. Välillä ero on huomattavakin. Miten tuon nopeuseron voisi selittää kun HP:ssa ei ole EDGEäkään?
   
 9. kabli

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/12/04
  Viestit:
  75
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  ZTE
  Kannattanee tarkistaa myös Elisan kuuluvuuskartta, jos käytät Soneraa. Itselläni toimii pusikossa mökillä Elisan Edge mainiosti, Soneran Edge ei ulotu edes 20 km:n päähän, ei myöskään DNA.
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Re: Latausnopeus

  Mitkä molemmat sivut? siis laitteen omalla selaimella latailet jotain sivua? Jos oletetaan että oleet varmasti EDGE verkossa kiinni, niin testisi lähinnä kuvaa selaimen ominaisuuksia kyseisellä sivulla. Vähän sama kuin laajakaistalla kokeilisi erinlaisia sivuja erinlaisilla selaimilla ja koneilla.

  Laitteen käyttäminen modeemina kuvaa paremmin tiedonsiirtonopeuksia, yksittäisen tiedostonsiirolla voi myös päästä lähemmäksi tiedonsiirtoakuvaa nopeutta.
   
 11. Boack

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/04
  Viestit:
  25
  Tykkäykset:
  0
  Kyllä neljällä aikavälillä (EGPRS) saadaan optimaalisissa olosuhteissa yli 200kbps nopeus, teoreettinen maksimihan on 236kbps. On nimittäin tullut ihan itse todettua nuo nopeudet. Ja ihan sisätiloissa, ei tarvinnut mihinkään tukiaseman viereen mennä. Ja korjataan vielä sekin, että ei se haittaa, vaikka samalla taajuudella on muitakin, kunhan sinulle riittää nuo 4 aikaväliä.
   
 12. AMG

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/7/04
  Viestit:
  282
  Tykkäykset:
  0
  Re: Latausnopeus

  Joo, siis sitä tarkoitin että kun molemmissa puhelimissa on alkuperäiset selaimet ja niillä lataan esim tätä MPF:n sivustoa, niin siinä HP on aina nopeampi. Pahoittelen että innoissani en pohjustanut kysymystäni tarkemmin...tätä sattuu. :) Eli siis selaimen nopeus on tässä se tekijä? Aika jänskä että Explorer on sitten niinkin nopsa verrattuna noksun omaan selaimeen.
   
 13. Myrzan

  Myrzan

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/4/04
  Viestit:
  17
  Tykkäykset:
  0
  Noissahan näyttääkin olevan isot erot, Elisalla näyttää olevan EDGEä saatavilla rutkasti paremmin kuin Soneralla:
  http://map3.centroid.fi/elisapeitto/mapa.php
  http://mobileplaza.sonera.fi/matkapuhelin/kuuluvuus_kotimaassa.html

  Mitkähän noiden laitteiden suorituskykyerot ovat? Mikäli kyseessä on monimutkainen sivu (paljon taulukoita, javascriptiä ym) niin laskentatehon voisi kuvitella näyttelevän hyvinkin suurta osaa sivuston nopeudessa. Ja selainkin varmaan vaikuttaa; jos selain on pyritty pitämään mahdollisimman kompaktina niin jostain ominaisuuksista on voitu joutua luopumaan. Minulla esim. sivujen vieritys toimii sivusta riippumatta Operassa huomattavasti nopeammin kuin 3660:n omalla selaimella vaikka kapulan muisti hädin tuskin riittää Operan pyörittämiseen.
   
 14. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Re: Latausnopeus

  ns oletustyylillä on tosiaan noin, jos käytät mobiilityli foorumilla niin tulokset voivat olla toisen näköisiä.

  Kyllä, eroa on myös niissä resursseissa mitä selain saa.

  Communicaattorin näyttö on huomattavasti isompi kuin IpaQin (oletan että normaali win ce), mikä tietenkin vaikuttaa asiaan.
  9500:n operan selain kunnioittaa orjallisesti sivunmuotoilua, jonka takia se joutuu tekemään rutkasti enemmän töitä kuin monet muut mobiiliselaimet.

  Esim Foorumin normaali sinertätyyli on selaimelle vasrin raskas, se on raknettu taulukoista, jopa useista, eri kenttien koot ovat riippuvaisia sen sisällöstä, tai jopa toisen kentän sisällöstä, kaikkien kuvien kokoja ei ole määritelty, jolloin selain joutuu ne ensin lataan, eripaikoissa on käytetty erinlaisia tyylejä, esim solujen taustoina on kuvia, ja kun ei tiedät solun kokoa niin... sivu siiis sisältää paljon erikseen ladattavia tiedostoja ja osa niistä on eripalvelimilta jne. Itse sivun aiheuttama datasiirtomäärä sinänsä menisi sutjakasti.

  Käytännössä siis hienot selainten näyttöönsovitus ominaisuudet helpottavat selaimentyötä.
   

Jaa tämä viestiketju