Puheäänen laatu ja operaattorit

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja samnokittaja, 16/9/07.

 1. samnokittaja

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/9/07
  Viestit:
  1
  Tykkäykset:
  0
  Voi olla, että aihe on ollut aimemin esillä, mutta tekniset seikat ovat ehkä muuttuneet. Olen myös uusi foorumin käyttäjä

  Vaihdoin Elisan Kolumbuksen dna:n Onni-liittymään ja syy oli se, että dna on elämöinyt sillä, että aloitusmaksua puheluille ei ole. No jouduin ojasta allikkoon, koska Kolumbus on nyt ilmoittautunut samaan kastiin ja hintakin taitaa olla sama.
  No itse asia on nyt se, että kun numero oli viikon päästä siirtynyt dnalle, ostin samalla Samsungin 69 e maksavan simpukkamallin, joka oli ihan kiva käyttää. Ikävä yllätys vaan oli se, että ääni oli aika rosoinen ja säröinen. Luulin, että vika oli puhelimessa ja kävin dna:n putiikissa. He esitelmöivät laitteelle "ominaisesta piirteestä". Vaihto toiseen puheöimeen ei tullut mitenkään kyseeseen. Eräs matkapuhelinliike Hesassa vaihtoi kuitenkin puhelimen ja hyvitti siitä kohtuullisesti. Päädyin Nokian simpukkamalliin 2760.Vastaanotettu puheäänini on tässäkin rosoinen, mutta aavistuksen verran parempi kuin Samsungissa. Kuulin jostain, että operaattorin koodauksella olisi merkitystä.
  Siin pointti: onko jollakin tietoa, onko havaittavissa oleellista eroa vastaanotetun puheäänen laadulla riippuen opetaraattorista?
   
 2. Kouhia

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/9/06
  Viestit:
  11
  Tykkäykset:
  0
  Käsittääkseni kaikilla operaattoreilla on verkossaan käytössä joku "fullrate" tms. puheelle. Ainoastaan merkittävässä hetkellisessä kapasiteettitarpeessa pudotellaan äänenlaatua hieman alas jotta puhelut menee kivasti läpi.

  Näin ollen eroa ei pitäisi olla kuultavissa oikeastaan missään tilanteessa?
   
 3. jontteri Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  4/2/04
  Viestit:
  1065
  Tykkäykset:
  0
  Ei pitäis kyllä operaattorikohtaisesti olla paljon eroja. Suurempi ero tulee varmasti ihan puhelinlaitteesta. Sen verran omasta kokemuksesta että halpojen samsungien kuulokeääni on ollut aivan kuraa..
   
 4. jake79 Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/3/03
  Viestit:
  1995
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  Galaxy S4 Active ja DNA
  itsekään en usko op:n vaikuttavan äänen laatuun vaan enemmänkin puhelimen. soitin yksi päivä noksun 6085 simpukalla ja ainakin kun sitä vertasi omaan Sony Ericssoniin niin oli paljon heikompi laatuinen se puheen ääni.

  ja mitä halvempi puhelin on niin eiköhän ne sitä heikommat komponentit, kuten kaiutin, ole puhelimessa...
   
 5. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3035
  Tykkäykset:
  108
  Osittain varmaan näin mutta puheyhteyden muodostaa aina laitepari ja siinä välissä vielä operaattorin hyvä/huonompi kenttä. Laadukkaalla puhelimella vastaanotettu puhelu ei paljon parane jos toinen soittaa halpispuhelimella halpisverkosta.
   
 6. jake79 Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/3/03
  Viestit:
  1995
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  Galaxy S4 Active ja DNA
  tottakai äänen laatu heikkenee jos on huono kenttä verkossa mutta tässä ei ollut siitä kyse? vaan että yleensä vaikuttaako op ääneen. enemmän mun mielestä luuri siihen vaikuttaa. oli se verkko sit mikä vaan. mikä lie sit tämä halpisverkko mihin viittaat.
   
 7. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3697
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  Niin totta. Ainakin aiemmin Jyväskylästä soittanut Soneran asiakas kuulosti aina huonolta, kun ei keski-suomessakaan ollut efr-koodausta soneralla käytössä. En tiedä mikä on nykytilanne soneralla, ainakin elisan ja dna:n verkossa on efr ollut maanlaajuinen jo vuosia.
   
 8. jontteri Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  4/2/04
  Viestit:
  1065
  Tykkäykset:
  0
  Ei ole kylläkään verrannollinen suoraan puhelimen hintaan tuo kaiutin ääni. Omakohtainen kokemus esim siitä että nokia E61i äänenlaatu oli huonompi kuin monen halvemman puhelimen. Taaksepäin oli menty mm E61 malliin verrattuna. Liekö uudemman mallin kameramoodi syönyt tilaa kaiuttimelta?

  Mm yks parhaita kaiutin ääniä oli citymarketin halpis motorolassa. Täydellisen voimakas ja erittäin tasapainoinen.. Luvattoman huonoa kaiutin ääntä olen eniten tavannut kylläkin halvoissa samsungeissa, sellaista luonnottoman kolkkoa. Voimaa oli mutta se laatu aivan luokatonta..
   
 9. edelpils

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/12/04
  Viestit:
  251
  Tykkäykset:
  0
  Sinä se jaksat...

  Voisitko eritellä "halpisverkot", vai tarkoitatko verkkoja joissa voi puhua ilman aloitusmaksua?
   
 10. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3035
  Tykkäykset:
  108
  No joo, voi olla ettei noissa verkoissa isoja eroja ole mutta ei ketjun avaaja varmaan ihan hatustakaan tuota huomiotaan heittänyt. Puhelimen laadulla lienee suurin merkitys myös Jyväskylästä soitettaessa.
   
 11. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Ööh... vai heikkeneeko?

  Käsittääkseni digitaalisesta tiedon (tai tässä tapauksessa äänen) siirrosta kun puhutaan niin joko ääni kuuluu tai siitten ei kuulu, mitään "kuuhuu heikosti/kohisten" välimuotoa ei ole kuten analogisina NMT aikoina.
  Samalla tavalla kun digi-tv:stä ei näy ikinä lumisateista kuvaa, joko näkyy kirkas kuva tai sitten ei näy mitään.

  Ruuhka verkossa sen sijaan voi tiputtaa käytettävää kodekkia, ja tietysti kuuluvuuden rajoilla voi linja pätkiä, mutta tämänkään ei pitäisi vaikuttaa äänenlaatuun, se saman laadun ääni vain kuuluu-ei kuulu-kuuluu.
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tavallaan, mutta ei kuitenkaan, häiriöitä pauketta, jopa kohinaa voi esiinty digitaalisessa äänessä. mutta ei tietenkään NMT aikojen tyyliin.

  Hyvä kuva on lähinnä paikallaan pysyvissä kuvissa, kuvanlaatu huononee rankasti kun liike lisääntyy, hyvin paljon merkitystä paljonko bittejä käytössä, millaiset vehkeet pakkauspäässä jne.
  Heikko signaali voi aiheuttaa mitä mielenkiintoisempia virheitä kuvaan. yleensä pätkimistä, palikoitumista, väriensekoilua jne. vähän riippuen laitteesta. pieniä, jotenkin korjattuja virheitä ei taasen välttämättä katsoja huomaa.

  Kodekit vaikuttaa ilman muuta voimakkaasti äänenlaatuun, samoin virheenkorjaukset, kaijunpoistot jne yhdessä päätelaitteiden ja muiden tekijöiden kanssa.
   
 13. mjk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  631
  Tykkäykset:
  104
  Matkapuhelinten äänenlaatu on surkea nykyään. Esimerkiksi NMT900 verkossa äänen laatu oli huomattavasti parempi kuin missään GSM/UMTS puhelimessa nykyään kun soitti hyvästä kentästä läheltä tukiasemaa. Huonossa kentässä se ääni menikin sitten vähitellen ala-arvoiseksi.

  GSM ja UMTS puhelimissa äänenlaatu on tasaisen huonoa eikä se yllä koskaan sille tasolle mitä NMT:n aikoina se saattoi olla. Luulisi, että kun UMTS-järjestelmää suunnittelivat aikanaan, niin olisivat voineet pitää mielessä sen puhelimen päätarkoituksen eli puhelimen ja varata äänelle sen verran bittejä, että äänenlaatu puheluissa olisi noussut vähintään lankaverkon 64 kbs ISDN-linjan tasolle.

  Kun GSM-järjestelmä lanseerattiin laajemmin suomalaisille siinä 1995 vuonna, niin silloin näki matkapuhelinmyyjien mainoksia, jossa vilahteli GSM-puhelinten yhteydessä sana hifi ja tai digitaalisen hyvä hifi ääni. Ei hitsi mitä paskaa ja perätöntä markkinointia tuollainen oli.
   
 14. albatross22 Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/6/05
  Viestit:
  1084
  Tykkäykset:
  0
  Uskon että noissa käyttämissäsi puhelinmalleissa on huono äänenlaatu. Olen kokeillut todella monta eri puhelinmallia ja voin todeta että sekä Nokian että Samsungin "halpasimpukoissa" on kurja kuulokeääni. Noissa Nokian halvimmissa "candy-bar" malleissa (1600, 1110 ym.) taas on ihan hyvä äänenlaatu. Myös edullisissa Sony Ericssoneissa tapaa olla hyvä äänenlaatu. Eli jos haluaa hyvän äänenlaadun, niin kannattaa välttää noita halvimpia simpukoita. Hieman kalliimmissa puhelimissa on miltei aina vähintään tyydyttävä äänenlaatu.

  Yleisesti voi todeta että puhelimien kuulokeääni on mennyt huonompaan suuntaan. On välillä mukavaa ottaa vanha Nokia 6150 käyttöön. Siinä taitaa olla parempi äänenlaatu kun missään nykypäivän puhelimessa.
   
 15. orpheus

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/3/07
  Viestit:
  82
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  N73, 6151, 6100. Yhteydet tarjoaa Sonera. Pöytälaatikossa Tele Finland ja Saunalahti
  Mitä tarkoittaa efr-korjaus?
   
 16. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3697
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
 17. maikol

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/12/04
  Viestit:
  57
  Tykkäykset:
  0
  kaveri vaihto soneran liittymänsä dna:han ja aina kun se soittaa nykyään niin kuulostaa niinku se huutas jostain kaivon pohjalta.puhelimet molemmilla samat ja kentät hyvät molemmilla joten operaattorissa vika.
   
 18. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  Ja höpöhöpö sanon minä. Toi on taas joko näitä "käyttäjässä vika" tai sitten ihan puhtaasti uskon asioita. En ole moista huomannut vaikka kaikki mun tuttavapiirissä puhuu dnalla ja itselläkin dna. Hemmetin hyvin kuuluu. Mikäs liittymä maikolla on itsellään?
   
 19. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Monissa Nokioissa on ihan sama elementti vaikka maksaa 500e enemmän olevinaan koko puhelin. Elementistä se ei ole kiinni, enemmänkin miten se tulee ulos sieltä. Riippuu paljon muovilaaduista ja siitä, antaako se jonku valtakunnan pienen "kaikukopan"... välillä kun vaihtaa puhelinta, kuulee eron... Olen kyllä puhelinten kuorien kanssakin pelannut. Modattuja kuoria vaihdellut. Millinkin muutos jossain vaikuttaa jo suuntaan ja toiseen. Puhutan minikaiuttimesta, sekin elementti joitain pieniä fysikan ilmiöitä noudattaa. Vanhemmissa puhelimissa Netmonitorilla pystyi muuttamaan kodekkia huonommaksi. Silloin se tuli kuin haudan takaa. Ja tietty paremmaksi, jolla ei ollut sinällään merkitystä alkuperäseen ääneen. Kyllä niistä otetaan ne irti mitä saadaan. Joskus joidenkin puhelimien elementit olen vaihtanut ristiin, ei sillä ollut merkitystä.

  Eniten merkitystä on elementin pinnalle ajautuvassa materiaalissa. Pöly alkaa vuosien saatossa painamaan kalvoa, hiekassa pyörittely ym.. jossa on paljon rautahiukkasia... Ne jäävät helposti elementin pinnalle kun se on magneettinen ja alkaa kalvoa painamaan. Joskus olen suoraan vaihtanut päittäin likasen ja painuneen pois, ero on huomattava.
   
 20. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Operaattorissa voi vikaa olla joskus... Usein asia on niin, että syy on epäjatkuvassa lähetyksessä. Taustakohina pitäs kuulua, muttei kuulu. Sillä on se merkitys, ettei tule tunnetta, kuin puhuisi seinille. Kaikkien näiden yhteinen toiminta laaja-alaisesti vaikuttaa vastapuolen kuulemaan. Jos toinen puhuu, linja painuu kiinni vastapuolella, se on yleisintä DNA:n liittymillä ja joillakin puhelinmalleilla ja versioilla. Varsinkin DNA:lla kaiutintoiminto uudessa puhelimessa toimii hetken aikaa jos toimii, sitten alkaa pätkimään. Loppua kohden saat huutaa, että linja taas aukeaa. On kuin joku sisäinen huonontuva "deviaatiotaso" joka heikkenee. Tätä kaiutintoiminnossa esiintyvää häikkää on mallista riippumatta, ellei ole kommunikaattori, siinä on toiminut.. Yksilöinti on mahdotonta koska on eri puhelimia, eri versioita ja eri säätöjä, antaa yhtenäistä kuvaa niiden yhteisestä toimivuudesta. Toisin sanoen, mitään loistavia esimerkkejä ei ole verrattuna toiseen sinällään. Hinnalla ei ole mitään merkitystä. 39€ puhelin toimii samalla tapaa kuin 500€ puhelin.
   

Jaa tämä viestiketju