Peruspuhelinta, kosketusnäyttö vai ei?

Keskustelu osiossa 'Minkä puhelimen ostaisin?', aloittaja huughard, 13/9/10.

 1. huughard

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/10/05
  Viestit:
  76
  Tykkäykset:
  0
  Olen tässä nyt pitkän tauon jälkeen vaihtamassa puhelinta, kun 2 vuotta vanha Sony Erkki päätti pari kuukautta takuun umpeutumisen jälkeen sanoa irti navigaationäppäinten toiminnan.

  En ole seurannut luurien kehittymistä tuon parin vuoden aikana, joten ajattelin kysellä täältä neuvoja. Foorumiakin viimeksi käytin vuonna nakki, kuten allekirjoituksestakin voi päätellä. Valitsemisesta tekee erittäin vaikeaa etenkin tuo Nokian tuotestrategia, kun samankaltaista luuria on vaikka jokaiselle sormelle ja varpaalle eri mallinumerolla. Aktiivisesti kun tilannetta ei seuraa, on tämä omaan silmään aikamoinen sekasotku.

  Eli tähän asti olen käyttänyt perusluureja. Erityisesti tykkäsin K750i luurista, jonka jälkeen otin sitä miltei vastaavan K550i, kun aikaisempaa luuria ei ollut enää markkinoilla. Viimeaikoina olen kuitenkin huomannut käyttäväni jonkin verran nettiä ja tuo Opera Mini ei enää tunnu kovin mukavalta käyttää. Ajattelinkin siis, että jokin kosketusluuri voisi olla seuraavaksi paikallaan. Netin selauksessa tuntui ainakin välillä inhottavalta qwertyn puute, minkä takia pyrinkin kasaamaan kaikki käyttämäni sivut kirjanmerkkeihin, joka oli ehkä hieman kömpelöä.

  Muutamat omat kriteerit luureille:
  - Hinta noin 200e maksimissaan
  - Ei tarvitse olla uusinta uutta
  - Koko saisi olla taskuunmenevä, nuo kosketusnoksut näyttivät sopivan kokoisilta
  - Akku saisi kestää ainakin muutaman päivän normikäytössä, eli puhuminen ja netin selailu silloin tällöin
  - Ok kamera, jolla saisi pimeässäkin otettua sellaisia kuvia, että saa selvää (huom. ei haittaa, vaikka on jonkin verran kohinaa)
  - Hyvä nettiselain (ei tarvitse olla valmiiksi asennettuna)
  - Käyttöikä saisi olla mielellään takuuaikaa reippaasti pidempi, jos mahdollista. Kahta viimeistä Sony Erkkiä piti kiikuttaa noin kerran takuuhuoltoon takuuaikana, mikä oli ihan mukiinmenevää.
  - 3,5mm kuulokeplugi plussaa

  Lukaisin noita ketjuja läpi ja seuraavat luurit osuivat silmääni:
  Kosketusnäyttö:
  - Nokia 5530
  - Nokia 5230
  - Nokia 5800
  - Myös Android kiinnoistaisi, mutta pikaisella vilauksella Android-luureja ei irtoa alle 200 euron

  Ei kosketusnäyttöä:
  - Nokia 3720 classic
  - Nokia C5

  Nokiaan päin en ole vilkaissutkaan ensimmäisen SE-luurin jälkeen, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että hinta vetää Nokian puoleen. Kysyisinkin siis:
  - Onko noista halvoista Nokian kosketusluureista mihinkään vai kannattaako ne ohittaa?
  - Mikä listan kosketusluureista on paras ja mitä erityistä se tarjoaa halvempiin nähden, mikäli on kalliimmasta päästä?
  - Jos kosketusnäyttöluurit eivät ole mistään kotoisin, mikä muista vaihtoehdoista olisi toimivin? Entä löytyykö vielä parempia kuin esitetyt luurit?
  - Löytyisikö muilta valmistajilta vastaavia luureja samaan hintaluokkaan? En nopealla vilkaisulla ainakaan tältä foorumialueelta löytänyt.
   
 2. huughard

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/10/05
  Viestit:
  76
  Tykkäykset:
  0
  Vastataanpa sitten itse itselle vielä tämän suuren vastausrykelmän päätteeksi.

  Eli kävin tänään kokeilemassa noita luureja ja kylläpäs muistui taas mukavasti mieleen, minkä takia en ole Nokiaan koskenutkaan. Olipa hyvä, että ei tullut luuria hankittua pelkkien speksien perusteella. Siis nuo kosketusnoksut olivat aivan hirveitä käyttää. Missä se Nokian paljon kuuluttama panostus käyttäjäkeskeiseen tuotekehitykseen? Niin, ei missään, eihän noilla edes voinut kunnolla kirjoittaa.

  Tämän takia päädyinkin siihen, että maksan mielelläni 100 euroa lisää, jotta luurissa EI LUE Nokia. Tällä hetkellä lista on seuraava:
  - HTC Wildfire
  - HTC Tattoo
  - Sony Ericsson XPERIA X10 mini

  Kyllä tuo Android oli vaan mahtava peli. Käyttöliittymä oli hyvin helppo käyttää ja kaikki toiminnot löytyivät kuin itsestään. Tuota on helppo kuvitella käyttävänsä sen jälkeen, kun on joskus joutunut töissä iPhonea räpläämään, sillä käyttökokemus ei ensimmäisen näkemän jälkeen juurikaan eroa siitä.

  Myös tuloillaan oleva SE XPERIA X8 mahdollisesti kiinnostaisi, varsinkin, kun siinä olisi tuo 3,5mm kuulokeliitäntä. Onko kellään tarkempaa tietoa, milloin tämä olisi oikeasti tulossa markkinoille?

  Noh, löytyisiköhän nyt muutama vastaus enemmän, kun laitetaan rahaa lisää budjettiin.

  EDIT: Vielä lisäyksenä selvennettäköön, että noiden kosketusluurien osalta kiinnostaisi etenkin tuo akun kestävyys ja elinikä. Kestääkö akku siis kertomassani käytössä noin 2 päivää vai pitääkö heti olla latailemassa, kun kotiin pääsee? Entä ovatko nämä jo aivan roskiin menevää tavaraa takuuajan päättyessä?
   
 3. massimo Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/8/07
  Viestit:
  3065
  Tykkäykset:
  218
  Eiköhän pieneen vastaus määrään taida olla syynä se kun monet kysyy samoja asioita niin toisia alkaa kyllästyttämään asioiden toistaminen :D
   
 4. huughard

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/10/05
  Viestit:
  76
  Tykkäykset:
  0
  Ok, voisiko joku tietävä/foorumia seuraava sitten antaa linkkejä kejuihin ja kohtiin, missä näihin kysymyksiin löytyy vastaukset?

  Yritin kyllä tätä aluetta lueskella, mutta en juurikaan samoista malleista löytyänyt samoja kysymyksiä. Käyttökokemuksissa puolestaan keskustelu menee usein sille tasolle, että "Kuinkas tämän saikaan muuten soittamaan automaattisesti Whitehouseen ja antamaan käskyn laukaista muutama ydinohjus?", johon joku vastaa "Tumpelo, lue ohjeet, tietenkin näin: XYZ<z< valikko ><> menu X2 + 4325, jonka jälkeen syötät pin-koodisi".

  Eli siis selventääkseni, tuollaisiin yksittäisiin kysymyksiin oikeastaan löytyy vastaus vain lukemalla koko ketjua, mihin ei huvittaisi tärvätä useampaa tuntia. Myyjältä kysymällä, he kertovat usein samat valmius- ja puheajat, mitä lukee markkinointimateriaalissa/puhelimen tiedoissa, mutta kun kokemuksesta voin sanoa, etteivät nämä juurikaan päde. Tämän takia toivoisinkin siis vastauksia ihan oikeilta käyttäjiltä. En usko, että nuo muutamat kysymykset niin kauaa veisivät aikaa vastata.

  Ja tuohon X8-kysymykseen sain verkkokaupasta kysymällä seuraavan vastauksen: "Jos lukee, saatavuus varmistuu myöhemmin, saatavuus varmistuu myöhemmin."
   
 5. arjal Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/7/04
  Viestit:
  671
  Tykkäykset:
  37
  Tuohon alkuperäiseen kysymykseen kosketusnäyttö vai ei niin ainakaan itse en tottunut sormella tökittävään kosketusnäyttöön koska en sormella mihinkään osunut. Tikulla käytettävä voisi vielä mennäkkin mutta itse palasin normaalin näppäimistön ja resistiivisen kosketusnäytön yhdistelmään.
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ericsson lokiikka on aika erilainen kuin Nokialaisissa jolloin pikainen kokeilu voi jäädä aika heikoksi kokemukseksi, halvet kosketus koneet antavat kyllä vastinetta rahalle.

  Mutta enemmän vastinetta Nokialaisissa saat noista S60 näppis koneista, esim C5:n jne. Täyttää vaatimuslistasi hyvin, myös toiminta-aikojen osalta. kamera halvemmissa aika kevyt, mutta ihmeitä et tainnut niissä vaatiakkaan.

  Tattoon tuosta tiputtaisin pois, mutta muuten soivia Android koneita tuohon rahaa, jos vielä innostus lisää pistään niin pykälää paremmat mallit ovat vielä tehokkaampia pelejä (seuraa kytkytarjouksia).

  Puhelimena kosketus koneet ovat joillekkin hankalia, mutta monella juttujen runsaus ja iso näyttö korvaa sen ongelman.

  Toiminta-aikojen osalta kannattaa sopeuta lataa kerranpäivässä rytmiin. jos tarvetta pidempiin käyttöjaksoihin niin kannattaa sijoittaa muutama kymppi ns powerpack laturiin (akulla varustettu laturi jolla saa lennossa ladattu luurin akkua vaikka povarissa)
   
 7. huughard

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/10/05
  Viestit:
  76
  Tykkäykset:
  0
  Kiitokset vastauksistanne. Tuollaisen HTC Wildfiren kävinkin poistamassa, Elisa Shopitista ihan käypään hintaan ja vielä laatikon pohjalla pölyttyneestä luurista tuli 20 euron hyvitys. Hintaa siis yhteensä 259e. Valinnan X10 ja tämän välillä tein valmistajan ilmoittaman valmius/puheajan perusteella, joka oli hieman HTC:n puolelle eduksi.

  Tuohon kosketusnäyttöön tottuminen ei sinänsä tule ihan puun takaa, kun tosiaan on joutunut aikoinaan duunissa iPhonea räpläämään. Onhan tuokin tietysti uusi hyppäys käytön osalta, mutta mielestäni kyllä kirjoittamaan pystyy ihan hyvin, kun esim. tekstareissa luuri miltei aina osaa arvata, mitä sanaa tarkoitin, vaikka jokin kirjain menisikin väärin ja se automaattisesti vieläpä tuon korjauksen hyväksyykin välinapin painalluksella.

  Lähinnä noissa Nokialaisissa kosketusluureissa ärsytti nimenomaan tuo resessiivinen kosketusnäyttö. Tähänkin tosiaan saattaa vaikuttaa tuo yhteinen historia iPhonen kanssa, mutta kirjoittaimnen oli älyttömän hidasta ja mutitouchia pidän aika tärkeänä ominaisuutena kosketusnäytössä (zoom). Lisäksi noissa Nokialaisissa selaimet olivat älyttömän huonoja puhumattakaan yleisestä käytettävyydestä, jonka aikaisemminkin mainitsin.

  Valitettavaakin tosin tästä luurista löytyy. Tuo akunkesto on tosiaan melko heikko, kuten sovelias mainitsikin. Luultavasti pitää latailla pitää joka päivä, eli uutta totuttelua. Tähän tosin osasyynä on se, että pidän tuota WLAN:ia auki tuossa oletuksena ja myös automaattista WLAN-hakua, mitkä syövät akkua. Matkapuhelinverkoksi laitoin oletukseksi pelkästään GSM, jolloin ehkä hieman akkua säästyy, kun ei 3G-verkkoihin tarvitse yhdistellä. Pitänee ostaa sivuun muutaman päivän "pois pistokkeen äärestä" reissuja varten jokin halpa perusluuri. Miksiköhän akut eivät kehity samaa tahtia kuin tekniikka, varsinkin kun tuo prosessoriteho on näissä käsilaitteissakin jo hyvin nopeasti kasvamassa...

  Lisäksi tämän luurin kanssa saa myös vähän enemmän varoa esim. pudottamista, kun tähän asti olen tottunut melko huolettomasti omia luureja käsittelemään. Luulen, että tuon kokoinen näyttö aika helposti särkyy tiputuksesta.

  Myös tuo näytön resoluution osui silmään selatessani mobiilisivuja. Monissa mobiilisivuissa ei selkeästikään ole otettu huomioon näitä matalaresoluutioisempia kosketusluureja. Pystyasennossa monet sivut hajosivat, mutta vaakatasossa kyllä näkyvät ihan ok. Tosin tämäkään ei suoranaisesti ole luurin vika vaan mobiilisivujen kehittäjien omaa laiskuutta tai huomioimattomuutta. Muuten tuo resoluutio ei haittaa, koska zoomailu ei ole ongelma tuolla helpolla käden liikkeellä.

  EDIT: Niin ja lisäyksenä vielä että iso plussa oli tässä luurissa tuo 3,5mm plugi, mitä en löytänyt minkään kaupan listaamista ominaisuuksista. Tämän huomasin oikeastaan vasta hetki ennen ostoa Youtubesta löytyvästä luurin esittely- ja markkinointivideosta.
   

Jaa tämä viestiketju