PDA:sta laskimen korvaajaksi?

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja kisuna, 18/9/04.

 1. kisuna

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/9/04
  Viestit:
  1
  Tykkäykset:
  0
  Eli tilanne on seuraava, ostoslistalla on älypuhelin mahd. 6600(www, mailit, kamera, kunnon kalenteri, irc jne.) ja graafinen laskin.
  Pääkoppani sopukoissa herneet iski kipinää ja sain idean, että eikös nykyaikaisista kämmenmikroista ole hoitamaan molemmat tarpeet - vai onko?
  Itse en ainakaan ahkeran googletuksen jälkeen löytänyt kovinkaan monipuolista laskinsoftaa, joten kysyn teiltä apua. Ymmärrän että sellainen ohjelma ei ole ilmainen mutta kunhan ei satoja maksa.

  Onko pda vehkeistä esim ti-89:n korvaajaksi?
   
 2. Hiisty

  Hiisty Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/9/02
  Viestit:
  1495
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Nokia 9500 Saunalahti
  Jotain tieteislaskin-softia varmaan löytyy, mutta en usko että tulet ti-89:n korvaajaa löytämään.

  Ja sellanenkin huomio kannattaa tehdä, että tuskin matikankokeessa saa olla pda tai puhelin esillä.
   
 3. arivi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  7875
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Mate 7 / Mate 8
  Sony Ericsson P800/P900/P910 luureille on saatavilla suht hyviä laskin softia. Tuolla tarjontaa. Sivuilla myös 6600 ja muille luureille tarjontaa.
   
 4. Sunspire

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/3/04
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  0
  Ratkaisuni

  Pitkän aikaa yritin tarmokkaasti integroida kännykkää ja tietokonetta huonolla menestyksellä. Kaikenlaisia epämääräisiä välimuotoja markkinoilla on pilvin pimein. Mitään kunnollosta ei todellakaan ole. Kun puhutaan digitaalisesta kalenterista, irkistä, graafisesta laskimesta ja muista vempaimista, on usein ainoa hyvä vaihtoehto on läppäri, taikka pöytäkone. Näiden laitteiden heikko kuljeteltavuus on ajanut mm. sonyn kehittämään erittäin pienen läppärin - vaion. Silläkin laitteella tosin on kokoa ja etenkin hintaa sen verran, joten se voidaan ihan suoralta kädeltä unohtaa jo nyt. Samasta firmasta löyty myös miltei taskukokoinen tietokone clié PEG-UG50. Siitä on myös PDA tyyppisiä versioita ilman näppistä.

  Kännykän ja tietokoneen epäpyhät liitot ovat kertakaikkiaan epäonnistuneet, kun niitä rupeaa hieman vaativammalla asteikolla tarkastelemaan. Lähimmäksi ovat päässeet mm iMate ja handspring treo 600. Näillä laittella on kuitenkin huikea hinta ja vakavia saatavuusongelmia näin Suomessa. Niissä yhdistyy kämmentietokone ja kännykkä.

  Hieman pidnemmän budjetin seikkailijalle suosittelen seuraavaa systeemiä:
  Hommaa joku peruskännykkä puhumiseen ja tekestailuun. Mitään muuta siihen lootaan ei tarvita.

  Sitten hommaat Palm tungsten W vempeleen. Sillä voitkin sitten hoitaa kaiken muun. Siinä on kunnollinen kalenteri, lukematon määrä softaa tarjolla joka lähtöön. Siihen saa myös ihan oikasti graafisia laskimia(pientä maksua vastaan). Vaativaan käyttöön on olemssa myös ihan oikea matikkasofta(LyMe), joka lyö kaikki tuntemani graafiset laksimet laudalta tuosta vaan. Koitappas laittaa laskimees 6x^9 +7x^8 +12x^7 +2x^6 +2x^5 +21x^4 +22x^3 +12x^2 +2x +1 ja paa se laskemaan tolle nollakohdat. Kyllä siinä TI:kin raksuttaa kahvitauon verran. Sensijaan jopa muinainen tunsten W hoitaa hommat suurinpiirtein sekunnissa. (johtuu prosessoritehosta). Tällä laittellla tekstien ja kaavojen kirjoittaminen ei ole aivan yhtä nautittavaa, kuin tietkoneella, mutta kyllä se aina kännykät voittaa. Lukujen syöttäminen ei ole yhtä opeaa kuin laskimessa, mutta napithan voi aina uudelleneohjelmoida parempiin paikkoihin. Tässä on sitäpaitsi kaikemoisia hieman eksoottisempiakin funktioita, mitä läheskään kaikissa graafisissa ei ole. Jos on mieltynyt enemmän exceliin, niin sekin onnistuu. Mukana tulee documents to go, jossa on wordin, excelin ja powerpointin kevennetyt versiot. Tämä siis tarkoittaa sitä, että kaikkia excel funktioita et tule löytämään. Lähinnä tässä vaivaa se että eksoottiset matriisifunktiot puuttuvat. Onneksi tuo edellä kuvattu matikkasofta LyMe kompensoi sitä varsin menestyksekkäästi.

  QWERTY thumpad on korvannut tuskasttavan graffitin. Tähän härveliin on varsin helppo tehdän erinäisiä muistiinpanoja, laskentataulukoita ja muita semmoisia. Jo valmiiksi oleva näppis helpottaa hommaa suuresti, mutta oikeasti läppäri saa vakavan haastajan siinä vaiheessa, kun tähän laitteeseen pannana ulkoinen täysikokonen taitettava ja taskukokoinen näppis mukaan. Tästä on montakin esimerkkiä olemassa, mutta mainittakoon vaikka Logitechin typeaway. W:hen saa ulkoista muistia mukaan, joten kapasiteetti ei lopu ihan heti. MMC/SD kortteja oli muistaakseni jo 2GB:n kokoisia. Hintavia tosin ovat nuokin, mutta mulle ainakin riitti 128MB/50€

  Nettiin pääsee laitteen sisäisellä puhelimella. Hommaat sinne jonkun edullisen liittymän ja "kaahaat" GPRS:llä nettiin, irkkiin meiliin, reittioppaaseen ja ties vaikka minne. Tässä laitteessa on siis puhelin, mutta se ei vielä tee siitä kännykkää. Puhuminen nimittäin tapahtuu HF:n avulla, joten käyttömukavuus on nollassa. Suosittelen pitämään tätä härveliä PDA:na jossa on GPRS tai maailman hankalimpana puhelimena jossa on PDA. Tässä tuli mukana vielä world mate ohjelma, joka on eräänlainen jokapaikan apusofta. Siinä on laskuri eri maiden kellonajoille, erittäin kattava netistä päivittyvä valuuttamuunnin, kohtalainen yksikkömuunnin ja muuta kivaa. Tarjolla on tosin myös liki täydellinen yksikkömuunnin, jossa erikoisemmatkin yksiköt muuntuvat toisikseen. Esimerkiksi hanaklat tiheysyskiköt, kuten oz/gallon UK muuntuvat kätevästi SI standardin tuntemaan kg/m^2 tai kg/l muotoon. Luonnollisesti se tukee myös lukemattoman määrän harvinaisempiakin yksiköit. Fysiikan vakioiden tallentamiseen on myös oma softansa, kuten myös kemian jaksolliseen järjestelmään. Maolin korvaaminen vaatii hieman vaivannäköä, mutta eiköhän se periaattees onnistu. Mikäli maol ei ole tuttu termi, niin olkoot. Ei sillä niin väliä. Sanakirjojakin on palmille olemassa.

  Voihan sitä toki investoida muihinkin palmeihin, mutta niistä jää sitten helposti se GPRS irkki pois. HP:llä on myös PDA puhelimia, mutta niiden softavalikoima ei kilpaile lainkaan samssa sarjassa palmin kanssa. Sitäpaitsi niissä uudemmissa tuppaa olemaan windows. Edes communikaattorin ei ole palmin vertaista softavalikoimaa tarjolla. Sitäpaitsi commusoftat ovat pääsääntöisesti maksullisia, toisin kuin palmin softat. Onhan palmillekin tietenkin maksullista tavaraa, mutta ilmaista ja laadukasta matskua ei tarvitse kaukaa etsiä. HP:n laitteet ovat pääsääntöisesti paremmin ajan tasalla. Nämä palmit ovat pahasti pudonneet kelkasta. HPn ja palmin uusimmissaon kaikenmaailman leffojen katselumahdollisuuksia, mp3 soittimia ja muita semmoisia.

  Mikäli olet valmis luopumaan irkkailusta, niin silloin seuraava vaihtoehto olisi tunsgten C. Muuten sama laite, ilman nettiä. Siinäkin on kiinteä näppis. Mikäli tästä ja GPRS:stä luovutaan, niin sitten päästäänkin palmin edullisimpaan zire luokkaan. Sieltä pitäisi löytyä masiina jo alle kahdella huntilla (Suomesta). Niissä vaan joutuu sitten söhimään sillä kynällä kirjaimia, joten ihmetyttää vähän ketä varten nekin on tehty.

  Jos kameran haluat, niin silloin pitää hommata ihan oikea kamera. Pieni ja kätevästi mukana kulkeva kamera voisi olla vaikka. Casio Exilim EX-S3 Sillä saat varmaankin paljon parempaa jälkeä kuin yhdelläkään kamerakännyllä. Kamera on äärimmäisen pieni, joten se tuskin rupeaa ahistamaan. Toisaalta tässä vaiheessa mukana kannettavien romujen paljous voi ahdistaa. Valitettavasti mitään aidosti hyvää yhdistelmälaitetta ei ole olemassa. Toisaalta voihan toki olla, että minä tarkastelen hieman liian kriittisesti kameraa, kalenteria ja laskinta. Myönnettäköön, vaatimustasoni on varsin korkea ja usein huomaan kysyväni kauppialta ominaisuuksista, joista he eivät tiedä ja kapistuksia, joita heillä ei ole myydä.

  Tälle laitteiden erottelulinjalle olen päätynyt siitä syystä, että niiden epämääräisiä sekoituksia on jo katteltu aivan riittävän pitkään. Mitään hyvää ei tällä saralla ole näkynyt, enkä usko että vähään aikaan näkyykään. Kännykän onneton käyttöliittymä tekee kännykästä puhelimen. Se soveltuu parhaiten puhelimeksi, joten miksi ihmeessä siihen on pakko tunkea kaikka muuta, kun eivät ne lisäominaisuudet niissä kuorissa mitenkään pääse oikeuksiinsa. Edelleenkin herättää kysymyksä miksi kännykässä pitäisi olla värinäyttö. Puheluita ja tekstareita sillä lähinnä hoidellaan. Kuvaviestejäkin saan suurinpiirtein kerran vuodessa. Värikkäitä kuvian en viitti lähetellä kun ne maksaa niin sikana. PDA:han on huonolla menstyksellä tungettu puhelinta jo pitkään. Aina siinä ontuu joko käytettävyys tai toimivuus. Ei tietokonemiehet osaa puhelinta rakentaa eikä kännykkämiehet kameraa. (Kattokaahan niitä kamerakännyköittenne linssejä välillä ja verratkaa niitä vaikka markkinoiden halvimpaan kameraan.) Siitä syystä erillinen kännykkä, älylaite ja kamera.

  Toisaalta, mikäli surkea kuvanlaatu riittää, niin silloinhan voi hommata minkä hyvänsä perusluurin, missä on kamera. Niitä riittää. Näin listalta eliminoituu luontevasti erillinen kamera ja rahaakin saattaa säästyä. Nuo minikameratkaan eivät aivan ilmaisia nimittäin ole.

  Kännykän tarkoitus on olla puhelin. Siinä se on hyvä. Muissa asioissa se on joko surkea, huono tai tyydyttävä. No ehkä surkea nelilaskin ja herätyskello ovat niitä ominaisuuksia, joissa kännykätkin pärjäävät. Tosin nelilaskimessa + - * ja / toimintojen plärääminen on joissain, mutta ei kaikissa, malleissa tuskaa. Toisena esimerkkinä otettakoon vaikkapa ne kännykköiden kalenterit. Koitat sitten siitä pienestä näytöstä tihrustella, että missä kohti niitä merkintöjä oikein oli. Lisäksi merkintöjen kirjoittaminen yhdeksällä napilla ottaa päähän. Communicator tosin tarjoaa ihan oikean kalenterin ja kunnon näppiksen. Vyökotelossa tuo halkokin kyllä menisi. Laskimet tuohon härveliin kyllä maksavat, joten jos haluat laittaa ~50€ likoon yhdestä kännysoftasta niin ole hyvä vaan. Hyvän graafisen löytäminen tohon voi tosin olla hankalaa/mahdotonta. Lisäksi commusta puuttuu GPRS. Uusimmassahan olisi tuokin ja vielä se kamera. Nuo commut vaan ovat kautta aikojen maksaneet siinä määrin, että on joka kerta jäänyt ostamatta. Nyt uuden tullessa tulin miettineeksi käytetyn ostamista, mutta tämä nykyinen asetelma (S55+TungstenW) korvaa täydellisesti commun.

  Palmi sensijaan hoitaa kaiken paitsi puhumisen, teksktailun ja kuvailun. Ei muuta. Mitä ikinä ajattelitkin tehdä jollain digitaalihärvelillä, niin palmi sen todennäköisesti voi tehdä, kunhan imuutat netistä oikenalaisen softan siihen. Erinäisiä tekstinlukijoita, kalentereita, to do listoja, notpadeja, kulujen tarkkailusoftia, e-maileja, kelloja ja laskimia riittää vaikka lampaat söis.

  Kamera on hyvä kuvaamiseen, ei muuhun. Muut laitteet taas ovat huonoja kuvaamisessa, joten kuvaajalle pitää olla oikea kamera. Jälleen korkea vaatimustasoni on ajanut minut hankkiman ½järkkärin. Tämä ratkaisu ei tietenkään enää ole taskukokoinen, mutta kuvan laadusta ei ole tullut moitteita.

  Lähteet:
  http://www.palmgear.com/
  Tonneittain palmisoftaa

  http://www.freewarepalm.com/
  ilmaista palmisoftaa

  http://www.calerga.com/products/LyME/doc/
  ilmainen matikkasofta. 90% matlab

  http://reviews.zdnet.co.uk/hardware/handhelds/0,39023880,39117281,00.htm
  palmin lippulaiva treo 600 PDA kännykkä näppiksellä ja valtavalla softavalikoimalla

  http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/B0001KNQUA/interactiveda-211-21/026-7456749-9986818
  iMate PDA kännykkä, ilman näppistä taikka softatarjontaa. Sisältää kameran.

  http://www.dpreview.com/reviews/specs/Casio/casio_exs3.asp
  Casio Exilim EX-S3

  http://sonyelectronics.sonystyle.com/micros/clie/models/ux50.html
  Sonyn miniläppäri.

  Logiteckin pikkunäppiksiä. Kuvan ylin on pehmeä rullattava näppis. Alempi on kova taitettavaa mallia oleva. Molemmat noin 100€ luokkaa Suomessa. (USD 59.95=48.3233 EUR=~100€ Suomessa)
  http://www.logitech.com/index.cfm/products/productlist/US/EN,CRID=489

  documents to go toimistosoftapaketti palmille.
  http://www.dataviz.com/products/documentstogo/index.html

  http://www.palmone.com/us/products/handhelds/tungsten-c/
  tungsten C

  http://www.pdabuyersguide.com/palm_Tungsten_W.htm
  Tungsten W

  http://www.palmone.com/us/products/handhelds/zire21/
  Zire halpisPDA

  ---
  Edit 1.1 Typojen karsintaa.
   
 5. arivi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  7875
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Mate 7 / Mate 8
  Hieno läpileikkaus Sunspirelta. Joistakin asiaoista olen hieman eri mieltä, mutta kokonaisuutena niin hyvin kirjoitettu, että tuohon mukava viitata jatkossa kun aiheesta kysellään.
  Kun laitteiden ominaisuuksia/käyttötarjoituksia integroidaan, on aina kyse kompromisseista. Tärkeinta hankintaa suunnitellessa onkin mieltää mitkä ovat itselle ne tärkeät tekijät, ja jos niitä löytyy runsaasti niin hankittakoon kuhunkin tarkoitukseen sopiva laite..
   
 6. Sunspire

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/3/04
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  0
  Mielipiteistä

  P.S. Mistä asioista muuten olit eri mieltä? Mikäli olemme eri linjoilla mielipideasioissa, niin hyvä näin. Mikäli taas joku mainitsemani asia voidaan todistaa vääräksi, niin kerroppa ihmeessä missä mentiin vikaan. Käsittääkseni pyrin erottamaan selvät mielipiteet muusta tekstistä. Toivttavasti näsiisä ei tullut sekaannuksia.
   
 7. arivi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  7875
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Mate 7 / Mate 8
  Ei missään suoranaisesti vikaan menty, vaatimuksesi vain ovat sitä luokkaa, että puhelin ei riitä kuin puhumiseen ;) Mielipidekysymys tosin pitälti, mutta esim. omassa käytössäni P800 muutamilla lisäsoftilla varustettuna on riittänyt niin kamera- kuin PDA-käytössäkin puhelintoimintojen lisäksi. Ja tuo kaikki samassa paketissa sopii meikäläiselle vallan erinomaisesti, varsinkin kun en mitään spesiaaliominaisuuksia tarvitse millään osa-alueella.
   
 8. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Re: Mielipiteistä

  Moni hakee PDA laiteen ja puhelinmen yhdistelmää, sinulla oli lähtököhtana tietokoneen ja puhelimen yhdistäminen, jossa kuitenkin olit tietokoneen vaatimuksia karsinut niin pitkälle että Palmista löysit sen tehtävän täyttäjän, toki olit huomannut että kyseiset laitteet eivät ole parhaimmillaan puhelinominaisuuksissa.

  Ehdot ratkaisuksi erillstä puhelinta, joka ilmeisesti sinun kohdalla on toiminut hyvin ja varmasti monen muunkin kohdalla.

  Käyttäjillä joilla kehittyneet PDA ominisuudet ovat tärkeitä on usein ajanhallinta ja monet päivittäiset rutiinit vahvasti intgroituneet puhelimenkäytön (puhuminen ja muut perinteiset puhelinvistinnät) jolloin näiden laittein erottaminen halvaanuttaa PDA laitteen tehokkaan käytön, ja jos PCtä (kannettava) tarvitsee joka tapauksessa itsenäinen kämmenmikro voi jäädä tarpeettomaksi.

  Erittäin tärkeää on toki se että hyvin moni ei onohtelu puhelinta sinne tänne, vaan se on usein aina mukana, kun vähänkin jotain mukana kuljetetaan, jolloin myös siihen integroidut ominaisuudet ovat mukana.

  Yleistä parasta ratkaisua ei tietenkään ole , vaan käyttäjästä / organisaatiosta kovasti riippuvainen.


  Niin toki, mutta matkapuhelimen kameraa se ei kuitenkaan tee tarpeettomaksi, kuen ei tee kännykamera "oikeaa" kameraa tarpeettomaksi, vaikka lähitulevaisuudessa kannykkällä otettu kuvat ohittaa muilla kamereoilla otettujen kuvien määrän ja yllättävän pian syövät kameravalmistajilta markkinoita.

  Niin ehkä viime vuosikymmenellä.
   
 9. Sunspire

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/3/04
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  0
  Mikäli työn puolesta tulee konetta/läppäriä käytettyä, niin tällöinhän sen laitteen kalenteritoimintoja pääsee hyödyntäään täysipoainoisesti. Tämä siementäjäkin muistaakseni saadaan synkronoitumaan outlookin kanssa, joten näiltä osin läppäri + luuri korvaa PDA:n Mielestäni juuri tällainen PDA:n korvaaminen onkin kaikkein optimaalisin ratkaisu. PDAhan on aina vain rankalla kädellä kevennetty versio tietokoneesta, enkä usko sen ikinä koraavan läppäriä täydellisesti. Tai no ehkä joskus todella kaukaisessa tulevaisuudessa, kun suuret pysyvät tallennsuformaatit kutistuvat taskukokoisiksi, lukijat integroidaan PDAhan, näytöt saadaan rullattaviksi jne. Tällöin voidaan siis puhua taskukokoisesta läppäristä, jossa on samalla puhelin. Nykyiset PDA:t ovat lähinnä wannabe läppäreitä, jotka tosin hoitavat hommansa varsin kiitettävästi.

  En ole missään vaiheessa kokenut ongemmalliseksi kanden laitteen kantamista. Tai no tietenkin silloin, kun minulla ei vielä ollut vyökoteloa, mutta silloinkin kyse oli tilan puutteesta. Kyllä noita hyvin jaksaa kantaa mukanaan, eikä niitä tule unohdeltua minnekkään.

  Normaalikäyttäjällä väittämäsi pitävät epäilemättä paikkansa, mutta minun "kieroutunut" näkemykseni ei ole vuosiin ulottunut ns. normaalitasolle. Sitäpaitsi threadin aloittajaa kiinnosti graafisen laskimen integroiminen luuriin, joten päättelin hänen vaativan laitteelta hieman epätavallisia asioita. Yleensähän luureissa on nelilaskin, eikä suinkaan funktiolaskin graafisesta nyt puhumattakaan. Näinollen ajattelin ottaa hieman enemmän tätä epätavallista ja vaativaa näkökohtaa esille.

  Markkinat kuitenkin osoittavat, että kaikenlaiset "älypuhelimet" menevät aika kivasti kaupaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset haluavat juuri sellaisia laitteita, kuten 6600 tai sx1. Kuulema tämän tyyppiset puhelimet tulevat yleistymään entisestään. Nämä yllämainitut laitteet eivät ole lähelläkään minun vaatimustasoani, mutta ne näyttävät tyydyttävän suuren ylesön tarpeet vallan mainiosti. Oletettavasti ne sovelutvatkin hyvin suurelle osalle käyttäjistä.
   

Jaa tämä viestiketju