Ovatko kännyköiden java-www-selaimet mistään kotoisin?

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja 4mobile.net, 30/9/02.

 1. 4

  4mobile.net

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  204
  Tykkäykset:
  0
  Onko kenelläkään kokemuksia javalla toimivista www-selaimista? Onko niistä korvikkeeksi jos ei halua sijoittaa Nokian Symbian-puhelimiin?

  Erityisesti kiinnostaa kuinka hyvin taulukoihin syötetty tieto pysyy ymmärrettävässä järjestyksessä. Vai toimivatko puhelimet samalla tavalla kuin esimerkiksi Googlen html-wap-muunnin. Voiko java-www-selaimilla esim. "leikepöydän" kautta siirtää tekstiä muaalle?

  edit: Ainakin 6310i:hin sopiva selain näyttää kovin mielenkiintoiselta:
  http://www.reqwireless.com/webviewerlite.html (Kiitos Soveliaalle linkistä)
   
 2. s

  sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Pidän tuota varsin hyvänä, ei se tietenkään laitteen käyttöliittymän ongelmia poista, mutta tuota voi suositella laitteisiin missä olisi normaalikin selain silloin jos käyttää Mt hinnoiteltua GPRSää tai muuten hidasta yhteyttä. SSL suojaus siitä kylläkin puuttuu. Samalla firmalla on versio email clientista mikä muistaakseni tukee jopa Word DOCiakin.
   
 3. s

  sm

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/7/02
  Viestit:
  303
  Tykkäykset:
  0
  Yleisesti ottaen voisi sanoa, että ongelma ei ole laitteiden selaimissa, vaan siinä, että suurin osa web-sivuista on suunniteltu / toteutettu päin h**vettiä. Hyvin harvat sivut tunnistavat laitteen tietoja, joiden perusteella voisi näyttää oikeanlaiset sivut. Tai kysyä edes käyttäjältä, että onko käytössä normaali pc resoluutio, vai mobiili päätelaite.

  Suuri osa sivustoista on lähes selailukelvottomia, koska ne on suunnitelut 1024x768 tai suuremmille resoluutioille ja käyttävät vielä kaupan päällisiksi kehyksiä.

  Etenkin ammattimaisilta sivustoilta odottaisi, että homma olisi paremmin hanskassa. Nykyään on olemassa niin tehokkaita työkaluja dynaamisten sivujen hallintaan, että ei luulisi olevan ylivoimainen kynnys tehdä sivut kunnolla.

  Tämä toisi monille sivuille huomattavaa lisäarvoa, jos niitä voisi käytettävästi selailla mobiileilla päätelaitteilla...

  Esim. Webviewer on ihan asiallinen selain kuitenkin...
   
 4. s

  sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  He! Samaa mieltä, ja 98% tuolle ei ole edes mitään järkevää syytä, ja 2% on jokin tekosyy.
   
 5. d

  dr_netwizard

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/9/02
  Viestit:
  21
  Tykkäykset:
  0
  esim nokian 7650 saatava webviewer ei tue , eikä tule tukemaankaan
  (wap ja java ja symbian versio liian vanha) ssl suojauksia.

  sillä ei pääse pankki,pörssi,vedonlyönti,kauppa ym ym suojatuille sivuille.

  communicator 9210 sisältää ssl suojauksen omaavan html selaimen
  ja tuleva erkki p800

  sitten on noita pda/känny yhdistelmiä kuten treo ja sagemin mallit.

  omalla listallani ykkös odotuksissa on erkki p800
  ja juuri tuon ssl web selaimen ansiosta, höysteen 4-1 gprs, valmiuajat ja
  iso näyttö pienessä (taskumallin puhelimessa) ja vielä 12 mb muistia
  ja lisäkorttien käyttö mahdollisuus.
   
 6. 4

  4mobile.net

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  204
  Tykkäykset:
  0
  Java-testauspyyntö

  Ainakin minun Psion Revo Plussassa (Symbian v.?.?) on Operan selain, joka tukee SSL:ää. Jossain täällä foorumilla joku tosin sanoi ettei Opera tule lanseeraamaan selainta 7650:aan koska siinä on niin vähän jotain völi- tms. muistia.

  No, asiaan tai oikeastaan pyyntöön: Voisiko joku Webviewer- tai jonkun muun kännykkä-java-selaimen omistava henkilö käydä kokeilemassa miltä vaikka Ytv:n aikataulusivulla oleva Espoon bussi nro 5:n aikataulu näyttää moisessa selaimessa? (Saa toki 7650:n selaimellakin kokeilla!)

  Googlen wap-muunnossa ongelmaksi tulee se, että YTV:n lähtöajat on taulukoitu vierekkäin, jolloin on lähes mahdotonta tietää mikä lähtöaika viittaa mihinkin lähtöpaikkaan. Jos kummankin lähtöpaikan lähtöajat olisivat oman #kehyksen# siis taulukon sisällä (vaikka vierekkäin) niin silloin ongelmaa ei muuntimen kanssa olisi.

  Olisi siis kiva tietää miten esim. Webviewer tai joku muu selain selviytyy ko. sivusta - olisiko kenties Suomessa vihdoin mahdollista vuonna 2002 lukea "Nokian pääkaupungissa" kännykällä aikatauluja ilman kerta/aikaveloitusta?!?

  Tässä linkki: http://www.ytv.fi/aikataulut/espoo/e05.html

  Osaa Helsingin aikatauluista pystyisi lukemaan jo nyt kohtalaisen hyvin Googlella, koska lähtöajat ovat eri tavalla taulukoitu, mutta sivujen sourcessa oleva javascript/Jscript-virhe estää Googlen käytön. Laitoin asiasta palautetta HKL:ään mutta eivät ole edes vastanneet :(

  Ja jos joku vielä jaksaa kokeilla, niin toimiiko tiedon syöttö tosiaan ko. selaimilla - esim. J. Tarkoman En-Fi-En sanakirjassa:
  http://212.213.217.194/cd/enfin4.htm

  Muidenkin http://4mobile.net/pda/ -sivun linkkien toimivuudesta Java-selaimella olisi myös kiva kuulla kommentteja, nuo ylläolevat kiinnostaisivat kuitenkin tässä vaiheessa eniten.

  Vastaukseksi en odota yhtä pitkää viestiä kuin tämä :)

  t. Ville

  Edit #-selvennys
   
 7. d

  dr650

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  209
  Tykkäykset:
  0
  Webviewer periaatteessa tukee ssl:ää, mutta puhelimen MIDP 1.0 java-toteutus ei. Asiaan tuskin on tulossa parannusta varsinkaan kun valmistaja on osoittanut yleisen haluttomuutensa 7650-puhelimensa varusohjelmiston ylläpitoon.
  Operan sivuilta http://www.opera.com/products/smartphone/products/series60/

  taas löytyy maininta, että Series 60:a varten kehitetty selain ei tule saataville puhelimen vähäisen muistin johdosta.
  Tämä on selvä pattitilanne, jossa kuluttaja ei voi muuta kuin pyöritellä peukaloitaan ja odottaa N:n uutta siirtoa.

  dr
   
 8. e

  ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  En oikein odota, että N tarjoaa tähän jatkossakaan apua 7650:n omistajille, kun HTML-selain jätettiin alkujaankin 7650:sta pois.

  Joku "visio" tässä kai on taustalla, mutta minusta se menee vikaan, kun ihmiset saavat hankkia puhelimeen erikseen maksullisena näin perustyökalun, joka ei edes toimi erityisen hyvin. Aito Symbian-sovellus olisi parempi ratkaisu kuin tuo Java-viritys.

  Mielenkiintoista sinänsä on, että WirelessIRC-ohjelman mukana jo pieni kevyt HTML-selain ohjetiedostojen lukemista varten, joten luulisi että jonkinlaisen vastaavan saisi viritettyä Symbbari-pohjalta 7650:aan. Saisi esmes salauksen tuen mukaan eikä täytyisi olla tuollaista WebViewrin proxyn kaltaista viritystä käytössä.

  t. tero
   
 9. z

  zeizei

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/7/02
  Viestit:
  112
  Tykkäykset:
  0
  P800:n web selaimessa ei vain löydy tukea frameille tai javascriptille :(, joten eipä siitäkään ole "pelastajaksi"
   
 10. d

  dr650

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  209
  Tykkäykset:
  0
  P800:n laiteresurssit pitäisi sentään riittää Operan pyörittämiseen,
  tai ainakin Operan sivuilla on tuosta härvelistä keskeisellä paikalla kuva.

  Se on sitten toinen asia koska P800 tulee myyntiin ja kuinka toimivana,
  eikös esim 380:n kanssa ollut aika paljon säätämistä aluksi..
   
 11. j

  jml

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/10/02
  Viestit:
  296
  Tykkäykset:
  0
  Onko kellään kokemuksia Reqwirelessin (http://www.reqwireless.com/) EmailVieweristä (tai WebVieweristä) Nokian 7210-kännykällä käytettynä? Sieltähän saa ladattua ilmaisen trialin ja pulju väittää softan toimivan 7210:lla. Halukkaita 7210:n omistajia kokeilemaan?

  Odottelen nimittäin 6610:n ilmestymistä markkinoille ja käsittääkseni siinä ei ole minkäänlaista valmista sähköpostisoftaa, joka mielestäni on miltei välttämättömyys...

  Jos tiedätte muita (halpoja/ilmaisia) sähköpostiohjelmia, jotka toimivat 7210:lla (6610:lla), niin saapi ehdottaa.
   
 12. 4

  4mobile.net

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  204
  Tykkäykset:
  0
  Juu, tuntuu taas siltä että Noksu osaa taas ihailtavan hyvin käyttää markkinasemaansa hyödyksi ja tehdä sellasia kapuloita, joista kumminkin puuttuu jokin tärkeä ominaisuus minkä takia vekotin pitää taas vaihtaa jonkin ajan kuluttua. Kohta tulee 3G:tä tuutista ulos - joten on ehkä toivoa että edes se täydellinen GPRS-puhelin ilmestyisi heiltä piakkoin :)

  Mutta se siitä, tuo maininta WebViewerin proxystä selkeytti minulle ohjelman toimintaa hyvin. Olen kyllä kuullut että se karsii ylimääräiset pois, mutta se tapahtuu siis proxyn kautta niinkuin Googlen wap-muuntokin? Virransäästön kannalta ja muutenkin se on tietty hyvä juttu, mutta aiemmin mainitsemieni taulukoiden kannalta se saattaa ehkä karsia liikaakin tavaraa. Taulukoiden tarkoitushan on toimia niin että sarake/riviotsikko viittaa tiettyihin soluihin. Ja jos taulukkoa ei pysty skrollaamaan kokonaisuudessaan, niin ota siitä nyt sitten selvää. Ja ikävä kyllä aikataulutiedot ovat yleensä taulukoissa.

  Luonnollisesti kännykän "tietokantayhteyttä" tarvitaan kipeimmin silloin kun tavallinen tietokone ei ole lähettyvillä, eli etenkin kun liikutaan ja varsinkin jos oma liikkuminen on ehdollistettu jostain tiedosta, esim. bussiaikataulusta. Koska en käytä autoa, ovat aikataulutiedot minusta tämän ehdollisuuden takia kaikista tärkein tieto, joka pitäisi saada kännykkään. Muu on enemmän "kiva tietää" tason tietoa. Minusta se nyt vaan on tyhmää kun aikataulutietoa ei voi vieläkään saada kännykkään järkevällä hinnalla ja käytettävyydellä - ainakaan täällä pk-seudulla :(.

  Hyvin positiivista on kuitenkin se, että hyvinkin pienillä muutoksilla on mahdollista saada tieto ymmärrettävässä muodossa kännyyn www-sivuilta. Pitää vain antaa palautetta sivujen tekijöille ja toivoa että he ymmärtävät asian eivätkä mene heti shokkiin tai remahda nauruun kun kuulevat sanan wap tai mobiili....

  On hieman syvältä että kun maksetaan ensiksi veroja niin jokin yritys vielä kerää hyödyn tarjoamalla maksullista tietoa siitä milloin pääsen käyttämään verorahoilla kustannettua palvelua. Tosin yhtä hullua on myös se että Keltaiset sivut rahastaa wap-käytöstä vaikka yritysasiakas on nimenomaan maksanut Keltaisille sivuille siitä että kuluttaja saa helposti/ilmaiseksi yrityksestä tietoa.

  Ehkä näihinkin juttuihin joku tolkku joskus tulee :)
   
 13. e

  ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Todennäköisemmin on kyse jälleen tuotteen profiloinnista. 7650:aa on markkinoitu nimenomaan kamerakännykkänä ja MMS-puhelimena. Nokialla siis oletetettavasti uskotaan, että tällaisena valtaväestö sen ottaa vastaan ja hyödyntää. Pienen vähemmistön kiinnostus asennella laitteeseen softaa ja pelejä tai viritellä kaikkea mahdollista, ei olennaisesti muuta asiaa. Vaan minähän en oikeasti tiedä (!) miten Nokialla 7650:n nähdään, mutta vain kamerakännykkänä sitäon markkinoitu.

  Nokian vahva brändi ja markkina-asemat tietysti mahdollistavat sen, että se voi profiloida tuotteitaan eikä tarvitsekaan yrittää all in one -ihmelaitteita. Tai ehkä tämän profiloinnin taidon ansiosta Nokialla on juuri se vahva brändi? En osaa sanoa kumpi ja syy ja kumpi seuraus, vai ovatko yhtälailla molemmat.

  WebViewerin proxy ei häiritse minua teknisistä syistä, Siltä kannaltahan proxy on oikeastaan eduksi, kun vähentää siirrettävää tietomäärää ja sovittaa tavaran paremmin 7650:n ruudulle sopivana. Potentiaalisena ongelmana näen sen, että kaikki yhteydet menevät ohjelman tekijän (ReqWirelessin) palvelimen kautta ja voivat tätä kautta kenties seurailla mistä otetaan yhteyksiä minnekin.

  Ongelma ei kuitenkaan ole järin vakava ainakaan omassa käytössäni, kun olen käyttänyt ohjelmaa vain esmes BBC:m, Hesarin, Maikkarin ja Ylen uutissivujen seurailuun ynnämuihin. täysin julkisiin sivuihin. Suurta vahinkoa ei tapahtuisi, vaikka pystysivätkin seuraamaan surffailujani 7650:lla.

  t. tero
   

Jaa tämä viestiketju