Operattorit myöntää takkuilun nopeuksissa

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Kiju, 4/11/09.

 1. Kiju

  Kiju Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/05
  Viestit:
  932
  Tykkäykset:
  26
  Katos vaan, tämän olen kyllä jo tiennyt ja ihmetellyt kun näitä ns. "nopeuksia" niin kovasti markkinoidaan, eikä kukaan puutu selvästi katteettomiin nopeuslupauksiin?

  Lainaus:

  "Sonera ja DNA myöntävät mobiililaajakaistan takkuilun

  Soneran viestintäjohtaja Ahti Martikainen myöntää, että verkon rakentaminen ei ole pysynyt markkinoinnin tahdissa:

  - Sen voi rehellisesti sanoa, että jos 3,6 megaa luvataan, niin se tulee laboratoriossa. Kyllä se jää yhden kahden megan tasolle hyvissäkin olosuhteissa, hän tiivistää.

  Myös DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen myöntää, että jos liikennettä on verkossa paljon, putoaa todellinen yhteysnopeus puoleen mainoksissa luvatusta.

  Pullonkaulana tukiasemat

  Kuluttajaneuvojat saavat ongelmasta jatkuvasti valituksia. Kuluttajavirasto on pyytänyt asiasta selvityksen operaattoreilta ja jatkaa neuvotteluja ongelmasta yhtiöiden kanssa."

  Uutinen tuolla kokonaan Yle:
  http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/...at_mobiililaajakaistan_takkuilun_1135050.html
  '
   
 2. Masteri Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/03
  Viestit:
  4574
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iphone4 16GB Black
  Tähän liittyen (olisin lisännyt tän toiseen voimassa olevaan ketjuun) 3g valtakunnalliseksi 2008...Asiaan: Sonera ja myös DNA on muuttanut omaa markkinointiaan nettitikkujen osalta.

  Sonera puhuu enää verkon maksiminopeudesta esim. tarjousehdot, joissa on mainittu maksiminopeus, (ei enää ole pääviesti Megatavut):

  http://www.sonera.fi/Tarjoukset/Laajakaista/Tarjousehdot/Liikkuvan+laajakaistan+tarjousehdot

  Kuuluvuuskartta on nykyjään samankaltainen kuin muu markkinointiviestintä

  http://www.sonera.fi/Asiakastuki/Matkapuhelin/Kuuluvuuskartta

  Sonera käyttää myyntitilanteissa vaihteluvälinä tavanomaisesti olevan 0,3-2,5M.

  DNA tv mainoksessa puhutaan vaihteluvälistä 0,2-6M, tosin isolla vielä rummuttavat 10M mainosta, jossa pienellä mainittu tuo vaihteluväli. Oheinen teksti on DNA tarjoussivulta:

  "DNA Nettikaista 2M -liittymä tarjoaa nyt jopa 10 megabitin tiedonsiirtonopeuden kiinteällä maksulla 29,80 euroa/kk. Kampanjatuotteella saa parhaan mahdollisen nopeuden 3G-verkosta. Liittymän teoreettinen enimmäisnopeus on 10 Mbit/s, joka on saavutettavissa rajoitetusti 3G-verkon alueella. Nopeuden tyypillinen vaihteluväli on 0,2-6 Mbit/s. Nopeus voi vaihdella riippuen mm. samanaikaisten käyttäjien määrästä, yhteyden laadusta ja käytetystä tietokoneesta. 3G-verkon ulkopuolella yhteydet toimivat EDGE- ja GPRS -nopeuksilla."
   
 3. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ehdoista saa sen kuvan että maksiminopeus voi toteutua vain 3G verkossa, siinä varmaan oikeassa, mutta jää mainitsematta että 3G verkko tukee vain osittain tuota noeputta (vai onko aivan hilja päivittynyt?) ja 3Gverkon maksimi nopeus paiaksta riippuen voi olla murto-osa markkinoidusta.

  Kartta on parantunut, siellä ei enään puhuta nopeuksista, toivottu parannus olisi ollut että siellä kerrottaisiin mitka tukiasemat tukevat mitäkin nopeutta.

  Tämä olisi jatkossakkin eduksi, jos Sonera meinaa tulevaisuudessa nostaa nopeuksia.
  DNAkin voisi parantaa, sentäs kertoo että huippunopeus on saavutettavissa vain rajoitetusti 3G verkonalueella, siinä voisi paremmin korostaa että kyse vain tietyillä alueilla olevasta tuesta.
   
 4. Lehto Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/3/07
  Viestit:
  1000
  Tykkäykset:
  0
  No niin, tulihan se sieltä kun vähän potki.. Nyt on vihdoinkin poistettu se 3,6mbit/sek maininta sieltä kuuluvuuskartalta. Tätähän minä peräänkuulutin jo aiemmin tuolla toisaalla kun kinasteltiin asiasta erään ex-moderaattorin kanssa, hän kun ei nähnyt mitään "poistettavaa" kartalla. Noh, parempi myöhään..

  Ruotsissahan ei ole enää aikoihin saanut mainostaa datapaketteja verkon maksiminopeudella. Samaan suuntaan ollaan näemmä suomessakin menossa, pikkuhiljaa.
   
 5. jukra Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  3066
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Z5
  Onko tästä pääteltävissä että Elisa konsernin verkossa ei pätkimistä esiinny? vai eivätkö ole vain valmiita myöntämään tuota karua faktaa? Kaksi kolmesta jo rehellisesti on sen itselleen ja nyt ihan julkisuuteenkin asti päästänyt niin aikooko kolmas vielä venkoilla että se 5M liittymä on 5M eikä jotain 0,2-5M väliltä?

  Jokatapauksessa parempaan suuntaan ollaan menossa. Perus foorumikäyttäjälle on jo monet ajat ollut selvää, että verkosta ei sitä maksiminopeutta läheskään aina saa ja muutakin ajoittaista pätkimistä esiintyy todennäköisesti enemmän kuin langoitetussa yhteydessä. Jos nyt myyjät ja ne eivät niin teknisesti lahjakkaat asiakkaatkin pääsisivät vielä samalle aaltopituudelle - rehellisesti myyntitilanteessa tuodaan ilmi, että et sitä täyttä nopeutta joka hetki saa ja asiakas tämän myös sisäistää.
  Vähentyisi aspan hommat ja ääritapauksessa kuluttajavirastonkin hommat taas jonnin verran kun ei tarvitse luvattuja nopeuksia selvitellä.
   
 6. Lehto Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/3/07
  Viestit:
  1000
  Tykkäykset:
  0
  Kait ne jossain vaiheessa myös osallistuvat keskusteluun. Elisahan ei tosin ole koskaan myynytkään verkkoaan teoreettisella maksiminopeudella mitä sonera on kokoajan tehnyt. Sikäli elisan toiminta ei ole ollut niin törkeää kuin soneran.

  Toisekseen kukaan ei oikein tiedä missä vaiheessa se soneran verkko oikein on tällä hetkellä. Kuinka moni tukari on vasta hsdpa:n ensimmäisessä (1.8) vaiheessa. Kun eivät edelleenkään julkaise sitä tarkempaa karttaansa.
   
 7. minipeikko Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/6/09
  Viestit:
  132
  Tykkäykset:
  2
  Tekniikkatalous sivusto kirjoitteli: Mokkulasta tuli liian suosittu

  http://www.tekniikkatalous.fi/kommentit/uutiskommentti/article344130.ece?s=r&wtm=-04112009
   
 8. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3697
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  Ainoa mitä voinee päätellä on se ettei toimittaja kysynyt Elisalta, mikään ei uutisessa viittaa siihen että Elisa kiistäisi mitään.
   
 9. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  On oikein, että asioihin puututaan juuri DNA:lla ja Soneralla. Joista DNA on pahin valehtelija.
   
 10. Omenanraato

  Omenanraato Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  11/12/02
  Viestit:
  20035
  Tykkäykset:
  843
  Puhelinmalli:
  iPhone 6+ 16GB Silver
  Kyllä tässä vuosien saatossa mun mielestä just Elisa on pahin tolla saralla ollut. 3G:n osalta kyllä DNA
   
 11. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  En ole enään vuosiin koskenu Elisaa, boikotoin sitä muutenkin. Pointtisi varmaan paikallaan.
   
 12. Pentti Hirvonen Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/08
  Viestit:
  1286
  Tykkäykset:
  23
  Puhelinmalli:
  Nuukia
  Voisko joku selittää tyhmälle mitä seuraava teksti oikein tarkoittaa suomeksi. Puhutaanko tuossa keskimääräisistä nopeuksista vai mistä nopeuksista:

  "Laissa mainitaan esimerkkinä yleispalveluvelvoite, jonka mukainen vähimmäisnopeus on 1 Mbit/s. Siinä on määrätty, että nopeuden on oltava vähintään 750 kbit/s eli 75 prosenttia ilmoitetusta nopeudesta minkä tahansa 24 tunnin mittausjakson aikana, ja vähintään 500 kbit/s eli 50 prosenttia minkä tahansa neljän tunnin mittausjakson aikana."
  http://www.tietokone.fi/uutiset/kannykka_ja_laajakaistaongelmista_saa_pian_isomman_hyvityksen


  Se mitä en ymmärrä on se että looginen jatke tuolle tekstille olisi mielestäni esim. jotain suuntaan "vähintään 200 kbit/s eli 20% minkä tahansa tunnin mittaisen mittausjakson aikana". Ja saako se megan liittymä olla neljän tunnin jaksolla kokonaan toimimaton 2h jos se toimii loput 2h nimellisnopeudellaan? Ja sekö ois sitten ihan tosi loistava yhden megan liittymä?
  Ja eikö se mikä tahansa 4 tuntia sisällykään mihin tahansa 24 tuntiin?
   
 13. Panda Vieras

  0   0   0

  Tämä on ehkä turha kommentti mutta pakko tunnustaa etten ymmärrä lainausmerkeissä olevasta yhtään mitään, en siis hölön pölöä... Woot..?
   
 14. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Hyvä lakiesitys... sitte aletaan mittaamaan tosissaan ja naukumaan kunnolla jos homma ei toimi. Myykööt edes joku joskus sellasia palveluita, jotka toimii.
   
 15. jukra Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  3066
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Z5
  Varmaan haettu vähän samanlaista ajatusta kuin sähkön laatua koskevissa standardeissa.

  Käsitän asian näin (saa korjata) eli liittymän nopeuden pitää olla vähintään 750kb/s minkä tahansa 24h mittausjakson aikana -> pistetään liittymään nopeusmittari koska tahansa päivän aikana ja nopeus pitää olla yli 750kb/s seuraavan päivän samaan kellonaikaan asti. Jos ei toteudu on toimituksessa virhe ja pamahtaa vakiokorvaus.
  Ja sitten tarkennetaan vielä tuota laatuvaatimusta eli nopeuden tulee olla vähintään 500kb/s minkä tahansa 4h mittausjakson aikana. Jos ei toteudu niin taas vakiokorvaus.

  Eli esimerkeillä, 1M liittymässä on nopeusmittaus sattumanvaraisena ajankohtana:
  a) Mittari näyttää tasaisen tappavat 800kb/s 24h vuorokaudessa -> ei virhettä, ei korvausta

  b) Mittari näyttää 3h 600kb/s nopeutta ja muuten 800kb/s nopeutta -> ei virhettä, ei korvausta

  c) Mittari näyttää 700kb/s koko 24h ajanjakson -> virhe, korvaus

  d) Mittari näyttää aluksi 800kb/s mutta putoaa viideksi tunniksi illalla 450kb/s lukemiin jonka jälkeen palaa 800kb/s lukemaan -> virhe, korvaus

  Asia erikseen miten tuo liittymän nopeus sitten todetaan - tuleeko operaattorin miehet asentamaan jonkun nopeusmittarin koneelle vai miten toimitaan. Joku modeemin kättelynopeushan ei kerron mitään todellisesta nopeudesta - en sitten tiedä saadaanko esim operaattoreiden logeista miten tarkkaa tietoa toteutuneista todellisista nopeuksista.
   
 16. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Oishan se mielenkiintosta tietää, että kuka valvoo luotettavasti muutoksia. Nyt ei sellasta ole, onko tulevaisuudessa ja määrätäänkö. Operaattoreilla varmasti mahdollisuus on katsoa asioita, siitä ei ole kiinni. Mutta kuinka luotettavaa siitä saadaan, on toinen juttu. Omavalvonta jos valehtelee, kuka sen toteaa? Mulle on aivan sama mikä on kättelynopeus kuluttajan asemassa, kunhan se on samaa "kissaa, koiraa markkaa" kun on mainostettu olevan ja jota yleensä tarkotetaan kaikilla operaattoreilla olevaksi..
   
 17. psymbiote

  psymbiote Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  8   0   0

  Liittynyt:
  29/2/04
  Viestit:
  2167
  Tykkäykset:
  18
  Kuningaskuluttaja

  TV1 Klo: 19.30 Pvm: 05.11.2009

  Miksi mokkulayhteydet pätkivät?
   
 18. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  ;)) Ai ne ottivat nyt käsittelyyn.
   
 19. Eehoo

  Eehoo Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  68   0   0

  Liittynyt:
  1/1/03
  Viestit:
  6895
  Tykkäykset:
  378
  Puhelinmalli:
  Lumia , Elisa , Helsinki
  Katos JJ mitä muualla puhutaan :p   
 20. apache

  apache Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  13   0   0

  Liittynyt:
  22/4/03
  Viestit:
  7462
  Tykkäykset:
  518
  näkeekö tuon areenalta?
   

Jaa tämä viestiketju