Operaattorin suurin ongelma?

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja mjk, 6/9/06.

 1. mjk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  631
  Tykkäykset:
  104
  Joskus heinäkuussa tv-uutisissa oli juttua siitä, että matkapuhelin operaattoreiden suurin ongelma on siinä, miten ihmiset saadaan käyttämään yleisesti tekstiviestien ja puhumisen lisäksi puhelinta muuhunkin. Jutussa kiiteltiin uutta kytkypuhelinlakia ja arveltiin sen ratkaisevan sen muna- kana ongelman, että operaattorit eivät tarjoa uusia palveluita kun ihmisillä ei ole sopivia puhelimia ja ihmiset eivät hanki uusia puhelimia kun ei ole mitään kiinnostavia palveluita.

  Mielestäni operaattoreiden suurin ongelma ei liity ollenkaan tuohon. Suurin ongelma operaattoreille on mielestäni se, miten tulevaisuudessa ihmiset saadaan käyttämään puhelintaan edes perinteisiin puheluihin ja tekstiviestien lähettämiseen. Itse veikkaan, että seuraavan viiden - kymmenen vuoden kuluttua puhelut alkavat siirtyä todenteolla vauhdilla ip-verkkoon. Tällä hetkellä jo miljoonasta kodista löytyy kiinteä laajakaistainen Internet-yhteys ja puhelimeen soveltuvien wlan-piirien hinta alkaa pyöriä kenties 5 euron hintaluokassa ja allekkin ja kokokin on luokkaa fyysiseltä kooltaa viiden sentin kolikon kokoinen. Enää murroksesta puuttuu se, että edullisimpiin puhelimiin saadaan yleisesti kunnollinen ip-puhe ja wlan tuki ja se, että ihmiset hankkivat koteihinsa laajakaistan kaveriksi nykyään 50 euron hintaluokassa pyörivän wlan-tukiaseman. Todennäköisesti nekin halpenevat lähivuosina reippaasti. Samoin myös wlan-verkkoja alkaa löytyä kohta lähes jokaisesta työpaikasta ja koulusta. Samoin esimerkiksi kahviloihin ja kauppoihin ne yleistynevät seuraavan kymmenen vuoden aikana niin paljon, että alkaa olla poikkeus jos sellaista ei löydykkään. Nokian kaltaiset yritykset yrittävät tietenkin jarruttaa kehitystä parhaansa mukaan, koska he saavat suuren osan tuloistaan matkapuhelin operaattoreilta niiden kuluttajille myytävien puhelinten lisäksi. Onneksi maailmalla on monia isojakin matkapuhelin valmistajia, joilla ei ole tukiasema- ja verkkotuotantoa, jolloin heillä ei ole mitään intressiä ajaa operaattoreiden etua ja jarrutella kehitystä.

  En näe yhtään syytä miksi ihmiset eivät siirtyisi ip-puheluihin seuraavan kymmenen vuoden sisällä. Kuitenkin se wlan-peitto alkaa olla siinä vaiheessa jo todennäköisesti niin kattava, että 90 prosenttia ajasta ollaan niiden ulottuvissa.

  Tietenkin jatkossakin perinteisiä GSM- ja UMTS-verkkoja tullaan käyttämään, mutta vain siellä missä mitään muuta yhteyttä ei löydy eli käytännössä autoillessa, mökeillä yms. Todennäköisesti niissäkin paikoissa jossa UMTS-verkko löytyy puhe kulkee silti ip-puheluna jos datasiirto pysyy vain kohtuullisesti hinnoiteltuna.

  Operaattoreiden kannaltahan tuollainen kehitys on täysi painajainen. Toisaalta kuluttajien kannaltahan se on pääsääntöisesti pelkästään hyvä asia kun puheluiden hinnat lähenevät nollaa ja puhelut hoituvat kiinteällä muutaman euron kk-maksulla. Syrjäseudulla huonojen ja kalliiden Internet-yhteyksien ulottumattomissa asuvilla puheluiden hinnat kenties nousevat, mutta se on vain pienen väestönosan ongelma.
   
 2. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  En vastaa lainaten tekstiäsi koska se on liian pitkä. Kommentoin tuota kyllä siinä että kaikilla ei tänäkään päivänä ole konetta kotona ja jotkut ei taida sitä koskaan hankkiakaan, joten mitenkäs niitä ip-puheluita voi puhua jos ei ole konetta tahi sitten kallista wlan-kännykkää? Joten perinteisiäkin puheluita tullaan puhumaan jatkossakin. Eikä aina ole edes muutenkaan mahdollista aina olla koneen ääressä, tai ei halua pitää konetta auki "mahdollisen saapuvan puhelun" vuoksi vaikka mitään muuta puuhasteltavaa ei koneella olisikaan. Eli eipä kannata vielä maalailla perinteisten puheluyhteyksien katoamista. :)
   
 3. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  onks noiden IP-verkkojen rakentaminen ja ylläpito ilmaista?
   
 4. Seb

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  139
  Tykkäykset:
  0
  Itse en jättäisi yhteydenpitoani avoimien ja maksuttomien verkkojen varaan yhteydenpitoani, sillä maksuttomien palveluiden luotettavuus on vähintäänkin kyseenalainen ja tietoturva olematon.

  Lisäksi me kaikki olemme tottuneet siihen, että puhelu ei katkea, vaikka liikkuisimme sen aikana pitkiäkin matkoja. Epäilyttää, että tuo olisi mahdollista eri wlan-verkkojen välillä edes tulevaisuudessa (verkoilla eri omistajat). Wlan-verkon kantama on niin heikko, että ei tahdo kadulla toimia (häiriöitä, esteitä). Kotona/toimistossa kylläkin ihan loistava ratkaisu.

  Itse pidän 3G/HSDPA-yhteyttä paljon parempana IP-puheluihin juuri luotettavuuden ja liikkumisen kannalta. Nyt saa 1Mbps yhteyden 50-60 eurolla eli samalla hinnalla kuin 4 vuotta sitten 256kbps ADSL:n. Se voisi mahdollisesti olla ainoa yhteyteni, jota käyttäisin sekä kotona että matkalla. Paljon helpompaa kuin satunnaisilla wlaneilla leikkiminen.

  Ihmetyttää tuo wlan-hypetys, kun ei se tekniikka pysty tarjoamaan sitä palvelua, jota tarvitaan. Sen sijaan 3G-verkko on jo suurissa kaupungeissa ja toimii. Tietysti kk-maksut pitäisi olla kohtuullisia. Ei kovin moni viitsi maksaa sekä koti- että kännykkädatamaksuja - pitäisi olla joku yhdistetty edullinen hinta.

  Mielenkiinnolla seurailen kehitystä, mutta wlan-tekniikkaa pitää vielä kehittää paljon, jotta se soveltuisi liikkuvaan käyttöön. En halua palata aikaan, jolloin piti seistä paikallaan (puhelinkopissa) puhelun aikana. WLAN on kuin langaton puhelinkoppi.
   
 5. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  UMA (UMA, Wikipedia) tekee juuri tuon ihan just: Puhe kulkee WLAN:ssa, kun se on mahdollista, ja muuten GSM/UMTS-verkoissa.
  3G:n IMS:ssä puhe meneekin sitten kokonaan IP-pohjaisena, mutta silloinkin operaattorin kautta.
  Eli minne ihmeeseen se operaattori IP-puheen myötä katoaisi?
   
 6. parrot

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/7/06
  Viestit:
  663
  Tykkäykset:
  0
  Vaikka edustatkin paikan terävintä asiantuntijatahoa niin voin kertoa sinulle kun tuo oli hiukan epäselvä jo toisessa ip puhelimia käsittelevässä ketjussa (gbc) että kyseinen liittymä kuten muutkin ip-liittymät toimivat myös ilman konetta jos kotona on laajakaista.
  Nykyaikaiset puhelinlaitteet eivät tarvitse tietokonetta ja tämä vaihtoehto on mm. yrityksille erittäin edullinen koska saman operaattorin sisällä puhelut ovat ilmaisia.
  Tämä tarkoittaa sitä että vaikka koko suomen käsittävä liikeketju voi hoitaa keskinäisen puhelinliikenteen ilmaiseksi.
  Samoin tuon puhelimen voi ottaa vaikka mihin maailman kolkkaan ja kytkeä verkkoon niin taas on puhuminen ilmaista.
  Näitä systeemejä on myyty paljon mm. sellaisille perheille jossa isovanhemmat viettävät eläkepäiviä ulkomalla kuten espanjassa.

  Tuollainen IP- puhelin maksaa n.60€ joten mikään mittava investointi ei siis ole kyseessä.
   
 7. mjk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  631
  Tykkäykset:
  104
  Eihän se operaattori tietenkään mihinkään katoa vaikka puhe siirtyykin ip-verkkoihin. Puheluista vain suurin osa voi kulkea jatkossa muuta kuin GSM- ja UMTS-verkkoa pitkin vastaanottajalle.

  Todennäköisesti kunhan nuo UMA puhelimet pääsevät kunnolla sarjatuotantoon ja niiden hinta tippuu sadan euron tuntumaan, niin eiköhän se siinä vaiheessa nykyinen "messenger-sukupolvi" siirry niihin ja muut väestöryhmät perässä. Se kehitys lienee edessä seuraavan 10 vuoden kuluessa. En itse ymmärrä miksi puhelut pitää kierrättää matkapuhelin operaattorin kautta jos kaksi kaverusta vaikka soitelee toisilleen kotoaan ja molemmilta on kotona kiinteä Internet-yhteys ja langaton wlan muutenkin ja UMA-puhelimet.

  Tietoturvakaan tuskin on ongelma, sillä salaushan voi olla siinä n+1 kertaa tehokkaampi voip-puheluissa kuin GSM-puheluissa on.
   
 8. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  et ymmärrä, mistä puhut. UMA-ratkaisuissa puhelu kiertää edelleenkin operaattorin core-verkon kautta. vain access muuttuu.

  kerro ihmeessä tästä lisää. suurin osa nykyisistä VoIP-toteutuksista välittää sekä signaloinnin että median täysin salaamatta.
   
 9. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3697
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  Miksei se langaton yhteys voisi olla matkapuhelinoperaattorin tarjoama, ei se oma kodin wlan-järjestelmäkään ilmainen ole. Ja mitä enemmän kotona viestitään, sitä enemmän halutaan viestiä reissussakin.
   
 10. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Kyllä se, että sama numero toimii missäpäin maailmaa tahansa, on ihan mukavuutta lisäävä asia. Mukavuutta lisää myös se, että puhelua voi jatkaa liikkuessaankin, eikä tarvitse jämähtää puhelun loppuun asti "puhelinkopin" kuuluvuusalueelle. Ja muutenkin GSM on ainakin minulla aina saatavilla kun autolla ajan - ei tarvitse pysähtyä minnekään :)

  Lankapuhelimilla on tässä ennenkin juteltu halvemmalla kuin kännyköillä. Eräissä kaupungeissa maailmalla paikallispuhelut ovat jopa ilmaisia.

  VoIP:illa ja vaikka Skypellä on toki mahdollista soittaa ilmaiseksikin, mutta kyllä elämä tuntuisi nykyisin aika hankalalta mukavuuteen niin tottuneena, jos pelkästään joutuisin Skypen varassa elämään...
   
 11. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  Suomessakin löytyy kaupunkeja joissa paikallispuhelut ovat ilmaisia, nyt ei vaan muisti pelaa tän tarkemmin mutta taisi olla keski-Suomen alueella jossa joidenkin Finnetiläisten puhelinyhtiöiden paikallispuhelut on ilmaisia, ts. sisältyy kk-maksuun.
   
 12. David

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/5/03
  Viestit:
  306
  Tykkäykset:
  0
  Laitilan Puhelinosuuskunnan lankaliittymän kuukausimaksuun 12.90e kuuluvat myös paikallispuhelut.
   
 13. parrot

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/7/06
  Viestit:
  663
  Tykkäykset:
  0
  Samaan tapaan sitten meikäläisen nettisoitolla voi soittaa "ilmaiseksi" mihin tahansa suomalaiseen normaaliin lankaliittymään 5€ edestä koska tuo 5€ on kuukausimaksu ja sen saa käyttää puhumiseen eli pelkkää perusmaksua ei oikeastaan ole.

  Perusmaksut

  Kuukausimaksu 5 € / kk
  Sis. Puheluita 5 €/kk.
  Käyttämätöntä puheluetua ei voi siirtää seuraavaan kuukauteen.


  Puheluhinnat

  Puhelut Nettisoittoliittymiin
  ja Finnetin VoiP-liittymiin 0,00 € / min

  Paikallispuhelut 0,03 € / min
  Kaukopuhelut 0,03 € / min
  Puhelut matkapuhelimiin 0,15 € / min
  Ulkomaan puhelut 0,03 € + ulkomaanpuhelumaksu Palvelupuhelut 0,03 € + palvelupuhelumaksu
   
 14. mjk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  631
  Tykkäykset:
  104
  Tuon UMAn oon ymmärtänyt sitten siinä suhteessa väärin, että ajattelin että se siinä ei kierrätetä mitään matkapuhelin operaattorin kautta jos molemmat puheluun osallistuvat ovat vaikka wlan verkon äärellä. Toisaalta tuskin se nyt mitään ihmeitä vaatii jos kehitetään vastaava systeemi, jossa matkapuhelin operaattori jätetään välistä kokonaan (rahastamasta). Puhelinnumeronhan voisi rekistöröidä kansainvälisessä muodossa netissä oleviin palvelimiin samaan tapaan kuin sähköpostiosoite messengerissä, jolloin samalla numerolla kuin tavallisissa puheluissa löytyisi vastaava ip-osoite minkä takaa netistä voisi kyseisen voip-puhelimen käyttäjän tavoittaa sillä hetkellä kun soittaa. Jos ei löytyisi niin puhelu siirtyisi GSM- tai UMTS-verkkoon.

  Nykyisissä voip-toteuksissa puheen salaus voi olla toteutettu miten sattuu. En näe syytä mikä estäisi käyttämästä siinä vähintään yhtä tehokasta julkisiin/yksityisiin avaimiin perustuvaa salausta kuin vaikka pgp-sovelluksissa nykyään käytetään. Avaimetkinhan olisi helppo vaihtaa vaikka soittajien puhelun alussa silmän räpäykessä tai siinä vaiheessa kun puhelin alkaisi hälyttää. Jokaista puhelua varten voitaisiin luoda vaikka satunnaislukugeneraattorilla uudet avaimet. Man in the middle - hyökkäustä vastaan se ei niin tehoaisi, mutta senkin voisi järjestää muulla tavalla turvalliseksi. Voip-puheluiden nykyisestä huonosta turvallisuuden syistä en tiedä sen tarkemmin. Liekkö sen turvattomuuden taustalla sitten samat tahot jotka halusivat heikentää GSM-puhelimienkin salausta alkuperäiseen suunniteltuun verrattuna ja onnistuivatkin siinä. Turvallisuuspalveluiden, NSA:n, poliisin ja ties minkä valvovan isoveljen kannaltahan se oikeasti tehokas salaus perusominaisuutena voip-puheluissa olisi katastofi.
   
 15. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  Tuossa kylläkin on se ero että kun olet käyttänyt Nettisoitossa sen 5 euron edestä puheluita niin seuraavista joudut sitten maksamaan, lankaliittymän kk-maksuissa ei ole rajattu minkä edestä paikallispuheluita voit soittaa, niissä todellakin on se kk-maksu joka on oikeasti kk-maksu eikä se ole pelkkää puheaikaa kuten tuossa Nettisoitossa.
   
 16. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Numero-ongelmaan on tulossa ENUM.
  Palvelusta tullaan kuitenkin aina rahastamaan tavalla toi toisella, kun ilmaisia lounaita ei vieläkään ole. Palvelua on se, että se joku - rahalla yleensä - takaa, että homma toimii päästä päähän luotettavasti ja varmasti vaikka tarvittaessa kalliimpia yhteyksiä hyödyntäen. Ilmaisista taattua kaistaa tarjoavista Open Source -satelliiteista en ole vielä kuullut ;)

  ZRTP (selitys Wikipediassa) on yksi ehdokas.
   
 17. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Niin kauan kun kaikki on liian monimutkasta tietää ja muistaa, niin kauan ei tule vanhemmat ihmiset käyttämään palveluita. Mulla on siksi esim. raja vedetty siihen nokian 1100, en käytä kuin ominaisuuksia laskin, muistutus, herätyskello... puhumisen ja tekstareiden lisäksi... muu menee koneella paljon helpommin. Nykyään kun nuo paskat ei toimi kunnolla ja jumittaa ja aina on niin paljon sitä paskaa sielä, ettei jaksa aina, menee se kätevyys mun osalta kaikesta hukkaan. Mä haluan nopeasti soittaa ja tekstarit laittaa. Mulla ottaa päähän kaikki ylimääränen millä en tee mitään. Joskus jaksoin kaikkea, en nyt enään, ei ole aikaa semmoselle, sitten jos ostan ja käytän kerran vuodessa, koen sen liian kalliiksi. Pärjään hiton hyvin tälläkin ja maksaa 49e... jos joku on ostanu 500e puhelimen, hohhoi... vuosi ja et saa välttämättä mitään enään. Operaattoreilla ei ole mitään tarjota mulle oikeen. Ei ainakaan maksullista.
   
 18. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  ENUM ei kuitenkaan itsessään reititä puhelua/sessiota yhtään mihinkään, joten vieläkin tarvitaan se serveri/proxy/cscf/tms session controllia varten. jos sen tarjoaa operaattori, kyseessä lienee automaattisesti mauton rahastus. jos sen tarjoaa joku muu, se on tietenkin ilmaista.

  ;)
   
 19. parrot

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/7/06
  Viestit:
  663
  Tykkäykset:
  0
  Turussa toimii Open Spark jossa on jo yli 1000 jäsentä. Homma on sellainen että jokaisella on w-lan jonka jäsenet jakavat keskenään.
  tälllä systeemillähän voi sitten käyttää vaikka operaattoreiden nettipuhelimia tai Skypeä keskinäiseen ilmaisiin puheluihin ja lisäksi pääsee myös lankaverkkoon nettisoiton kautta.
   
 20. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Tuokaan ei pidä paikkaansa, tosiasiassa Nokia on lähes rähmällään Ciscon edessä kuolatessaan yhteistyötä (jota myöskin tekee) sopivien ratkaisujen ja piirisarjojen kehittämiseksi. Cisco on esitellyt oman VoIP/WLAN/Puhelin ratkaisunsa, mutta ei ole tuonut sitä vielä markkinoille.
  Kovin pitkää odotteluaikaa Cisco/Nokia akselille ei ole luvassa, sillä myöskin Gatesin porukka tuntee hieman "suurta suurempaa" kiinostusta asiaan ja ovat jopa saaneet HP:n kelkaansa. HP:han aloittaa vauhdilla puhelinpuolella integroiden Windows-älypuhelimet omiin palvelin ja toimistojärjestelmiinä. Ja nimenomaan HP-merkkiset älypuhelimet.
  Homma edennee nin, että ensin tässä mennään yrityspuolella (jossa käyttäjälle, =yritys, tulee suurimmat säästöt ja operaattoreille suurimmat tappiot). Sitten seuraa normaali kuluttaja .... operaattorien tapioksi tullee se, minkä verran WLAN verkkoja/käyttöä löytyy. Jos puhelin aina VoiP:ia käytettäessä valitsee WLAN verkon kun se on mahdollista, niin se ei suurissa kaupungeissa paljonkaan puhelinoperaattoria lämmitä.
   

Jaa tämä viestiketju