Blogi - thehulk Operaattorien hintakartelli pysäyttänyt kilpailun?

thehulk

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
25.6.2003
Viestit
1974
Reaktiopisteet
129
Puhelinmalli
Samsung Area 52 Radio edition
____________________________________________________________________________
Viime vuosina kilpailu matkapuhelinalalla on ollut kovaa. Operaattorit on taistellut verissä päin erilaisilla kampanjoilla asiakkaista ja teemana on ollut vuodesta toiseen "vaihtamalla paranee". TV:ssä on pyörinyt lennokkaita mainoskampanjoita kovilla mainoskampanjoilla Sauleista ja Pauleista aina Mähöseen saakka. Rahaa on pistetty palamaan markkinointiin ja kova kilpailu on pitänyt hinnat kurissa ja voittajia on ollut kuluttajat.

Kaikki alkoi kuitenkin muuttua muutama vuosi sitten, kun julkisuudessa alettiin puhumaan telemarkkinointikiellosta, joka kieltäisi operaattorialalla kilpailijan asiakkaille soittamisen kokonaan. Aluksi ajateltiin, että operaattorit nousisivat kapinaan, mutta siltä rintamalta ei juuri kuulunutkaan mitään. Ehdotusta jopa kannatettiin. Lakialoite on saattanut tulla jopa operaattoreiden omasta suusta. Miten niin, mitä operaattorit siitä muka hyötyisivät? No käydäänpä läpi asioita mitä on tapahtunut lakimuutoksen jälkeen:

- Numeronsiirtotilanteissa asiakkaille esitettävät vastatarjoukset on loppunut. Vuodessa tämä tekee noin 600 000 kampanjatarjousta vähemmän.
- Samaan aikaan myös normaalit uusasiakastarjoukset on puolittunut. Ennen 50% alet oli arkipäivää, nykyään on hyvä jos alennusta saa alkuunkaan.
- Matkapuhelinliittymiin tilattavien Netti-lisäpalveluiden miniminopeudet on nostettu 0.5 megasta 2 megaan, vaikka suuri osa käyttäjistä tulisi toimeen hitaammalla yhteydellä. Samalla tietenkin myös palveluiden hintoja on nostettu samassa suhteessa.
- Puheaikakampanjat on loppunut kokonaan. Niitä ei enää ole.
- Yht'äkkiä kaikki operaattorit otti käyttöönsä paperilaskulisät, vaikka aiemmin niitä on vastustettu kovaan ääneen ja maksuttomuutta pidetty jopa kilpailuvalttina.
- DNA kuoppasi halpaoperaattori DNA:n Pron vain 1,5 vuoden olemassa olon jälkeen.
- Saunalahti lisäsi liittymiinsä ns. pakkodatan ja nosti liittymien kuukausimaksuja kahdella eurolla.
- Operaattorit on alkanut myös perimään erilaisia palvelumaksuja eräpäivänsiirroista, rahapalautuksista jne. Myös vanhoja palvelumaksuja korotettu kymmeniä prosentteja, esim. laskukopion hinta noussut reilusta kahdesta eurosta 10 euroon!

Vieläkö ihmettelet mitä operaattorit on hyötynyt telemarkkinointikiellosta?

Ja mikä ihmeellisintä? Kaikki muutokset tehty jokaisella operaattorilla lähes identtisen kaavan mukaan. Eikö kenelläkään nouse mieleen kysymystä: "Onko asioista kenties sovittu yhdessä?" Vai voiko kaikki muka olla sattumaa?

No erikoisuudet eivät jää tähän. Viimeisin hyvä sattuma on julkisuudessakin laajasti esillä ollut 4G-taajuushuutokauppa. Ensiksi huutokauppa pyörii pääättymättömässä loopissa ja kahdeksan kuukauden aikana käytiin läpi tuhansia tarjouskierroksia, kunnes yht'äkkiä ratkaisu onnistuukin parissa päivässä ja voittajia on kaikki osallistujat: Sonera, Elisa ja DNA! Kaiken lisäksi kaikki voittavat tarjoukset on taajuusparien minimihinnat! Miten onkin voinut käydä noin hyvä sattuma, että tuleekin ihan tasapeli kaikkien kolmen kesken? Aikamoista! Julkisuudessa kovasti vakuutellaan, että mitään yhteydenpitoa ei ole ollut operaattoreiden välillä huutokaupan aikana. Sehän on kiellettyä.

– Operaattorien kesken ei ole käyty mitään keskusteluja, se on kielletty huutokauppasäännöissä yksiselitteisesti. Koko prosessin aikana ei ole ollut minkäännäköistä keskusteluyhteyttä muiden toimijoiden kanssa, sanoo DNA:n vt. toimitusjohtaja Jukka Leinonen.

Yhteydenpitoa ei muka ole ollut, mutta silti yhden erillisen yrityksen hallituksessa istuu kaikkien kolmen operaattorien silmää tekevät. Tämä yritys on numeronsiirtoja pyörittävä Numpac Oy. Ja tämänkin yrityksen hallitus kokoontuu varmasti säännöllisesti useamman kerran vuoteen.

Numpac Oy:n Johtoon kuuluu:

TeliaSonera
1. Ville Lahti - Vice President, Senior Legal Counsel TeliaSonera Finland Oyj
2. Tapani Pökkä - Director, TeliaSonera Finland Oyj

DNA
3. Cedric Kamtsan - Business Director DNA Ltd
4. Jyrki Nummela - Director, Operator Services at DNA Ltd

Elisa
5. Mika Pyyppönen - Head of Department Elisa Oyj
6. Henri Korpi - Liittymäliiketoimintajohtaja Elisa Oyj

Erikoista, jos tämä porukka ei ole sanonut toisilleen halaistua sanaa operaattorialan suurimmasta uutisesta koko vuoden aikana, vaikka herrat ovat varmasti nähneet toisiaan lukuisia kertoja huutokaupan aikana.

Onko kaikki vain pelkkää salaliittoteoriaa? Vai voiko olla mahdollista, että kyseessä on Suomen mittakaavassa suunnattoman kokoinen yhteistyökuvio alan suurimpien toimijoiden kesken, jota voisi jopa kutsua hintakartelliksi, jonka tavoitteena on maksimoida voitot vähintäänkin kysenalaisen yhteistyön avulla. Tiukassa kilpailutilanteessa ei ollut voittajia (paitsi asiakkaat), joten jotain oli tehtävä. Nyt voittajia on kolme ja häviäjiä 5 miljoona!

"Jos et voi voittaa heitä, liity heihin".
 

thehulk

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
25.6.2003
Viestit
1974
Reaktiopisteet
129
Puhelinmalli
Samsung Area 52 Radio edition
Huutokaupan tasurissa saattaa kyllä olla mukana jopa valtiovalta. Ainakin viestintäministeri Pia Viitasen lausunnot ovat hyvinkin myönteisiä: "Tärkeintä on, että huutokauppa on saatu viimein päätökseen."

Vielä kun asiaa miettii lisää, niin valtiovalta saattaa hyvinkin olla mukana myös hintakartellissa tai on ainakin hyväksynyt sen, koska:
- kun operaattorit eivät kilpaile keskenään hinnalla, niin operaattorit tuottavat parempaa tulosta.
- Kun tuotto parempi, niin myös verkot laajenevat nopeammin = valtion etu.
- Mutta ISOIN POMMI on se, että operaattoreiden tuotto tulee suoraan valtion kassaan, koska: Suomen valtio omistaa Solidium sijoitusyhtiönsä kautta 10,2 % koko Elisasta ja 10,1 % TeliaSonerasta!!!

Lisää mielenkiintoisia yhteensattumia, jotka vaikuttaa vähintäänkin epäilyttäviltä:
- 4.9.2013 uutisoidaan, että viestintävirasto uhkaa muuttaa taajuushuutokaupan sääntöjä, jotta jo 8 kuukautta kestänyt rumba saataisiin joskus päätökseen.

Heti tämän tiedon jälkeen Solidium myy 68 miljoonaa TeliaSoneran osaketta!!! Eli vaikuttaa siltä, että Solidiumin johto tiesi jotain sellaista huutokaupan tilanteesta, joka vaikuttaisi kaikista eniten TeliaSoneraan, jos huutokaupan sääntöjä mentäisiin muuttamaan. Olisiko TeliaSonera kenties ollutkin huutokaupan häviäjä ilman sopupeliä? Sitä ei voida kuin arvailla, mutta faktaa on se, että Solidiumin hallituksessa istuu pitkänlinjan Soneralainen Anni Vepsäläinen, TeliaSoneran entinen toimitusjohtaja, joka työskenteli Soneran palveluksessa lähes 20 vuotta 1987-2005!!!

Mielenkiintoisia yhteensattumia. Mitäköhän seuraavaksi? Kannattaa pitää silmät auki ja miettiä syy seuraussuhteita. Kaikki ei aina ole sitä mitä virallisesti kerrotaan.

"The Truth is Out There"
 
Top Bottom