Operaattori sulki GSM-verkkonsa – eikä sitä lähes edes huomattu

Tila
Ei auki vastauksille.

Uutissyöte

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
28.6.2015
Viestit
22294
Reaktiopisteet
216

Mobiiliverkkomasto.


Yhdysvaltojen toiseksi suurin mobiilioperaattori AT&T on sulkenut 2G- eli GSM-verkkonsa. AT&T tiedotti asiasta vasta eilen, mutta verkko lakkasi toimimasta hiljaisesti jo vuodenvaihteessa.

Suunnitelmistaan sulkea verkko AT&T kertoi jo neljä vuotta sitten. Suomessa vastaavista suunnitelmista ei ole vielä edes kerrottu.

AT&T sulki GSM-verkkonsa, koska sen käyttö on vähentynyt ja sulkeminen vapauttaa resursseja muiden, uudempien verkkotekniikoiden, kuten 4G LTE:n ja tulevaisuudessa 5G:n, käyttöön. Verkkonsa sulkemisesta ilmoittamisen jälkeen AT&T on houkutellut vanhojen laitteiden käyttäjiä päivittämään uudempiin 3G- ja 4G-verkollisiin laitteisiin tarjoten houkuttimena myös etuja ja alennuksia.

GSM-verkon sulkeminen lopettaa mobiiliverkkojen tuen AT&T:n verkoissa puhelimilta, jotka eivät vielä sisältäneet 3G-yhteyksiä. Joukkoon lukeutuu esimerkiksi Applen alkuperäinen iPhone 10 vuoden takaa. Se ei vielä sisältänyt 3G-tukea monista muista tuolloin myydyistä puhelimista poiketen.

Uudemmista laitteista monet uudetkaan peruspuhelimet eivät vielä tue 3G-verkkoja. Esimerkiksi viime joulukuussa julkistettu ensimmäinen HMD Globalin julkistama Nokia-peruspuhelin Nokia 150 tukee vain GSM-verkkoja. Nokia 150:n kaltaisten puhelinten kehittyvien maiden kohdemarkkinoilla GSM-verkkojen voidaan kuitenkin odottaa pysyvän toiminnassa vielä pitkään.

Peruspuhelinten ohella GSM-verkoilla on vielä merkittävä rooli koneiden välisissä M2M-yhteyksissä, hienommin sanottuna esineiden internetissä. Tältä osin vasta tulossa oleva 4G-verkkojen NB-IOT-laajennus on tuomassa paremman seuraajan GSM:lle ja sen GPRS-tiedonsiirrolle.

Myös esimerkiksi Australiassa Telstra-operaattori sulki jo viime vuonna oman GSM-verkkonsa. Tässä tapauksessa tehtävä verkon sulkemisesta uskottiin vanhan Nokia-peruspuhelimen uskolliselle käyttäjälle.

Jatka lukemista...
 
Tila
Ei auki vastauksille.
Top Bottom