Operaattoreiden muuttuminen bittiputkiksi

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja J2EE, 2/9/05.

 1. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Onkos kenelläkään mielipidettä, milloin operaattoreiden palveluita ei käytä enää kukaan vaan kaikki mitä tarvitaan tulee TCP/IP:llä matkaviestin (GSM, xCDMA) tai muun verkon (jokin WLAN tekniikka esim.) ylitse.

  Elikkäs milloin asiakkaat ostaa tyyliin gigan kapasiteettia jolla ne sitten puhuu viestittää ja surffaa netissä. Netistähän voi sitten katsella TV:tä, elokuvia, aikuisviihdettä, sarjiksia, pelejä ... you name it eli ihan mitä vaan.

  Eli tässä mallissahan operaattori ei tosiaankaan tarjoa asiakkailleen kuin bittiputken.

  Epäilisin kyllä kovasti, että operaattorit ovat kovasti jäämässä tuohon rooliin, on vain ajan kysymys milloin.
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  En näe tällähetkellä tilannetta jossa operaattori jäisi pelkäksi bittiputkeksi. Siinä olen samaamieltä että tuohon suuntaan ollaan menossa.
   
 3. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Saisikos tästä keskustelua enemmänkin, eli onko jotain perusteita sille, että ei tällä hetkellä tuota kehitystä tapahdu ja vaikkei tapahtuisi, niin milloin mielestäsi tapahtuu ja mitä kaikkea operaattoreille tulee tulevaisuudessa käymään.

  Itse uskon, että pikku hiljaa ainakin sellaisissa lokaatioissa (esim Suomi) joissa operaattorit ja matkapuhelinvalmistajat eivät ole naimisissa, pioneeri henkisimmät ihmiset alkavat siirtää palveluiden käyttoään puhelimen välityksellä internettiin (reittiopas esim on aivan hemmetin hyvä netissä versus jotkin sms ratkaisut joissa aikatauluja katsellaan, lisäksi google on aika kova sana jos haluaa etsiä tietoa - joku Sauli/Pauli/Elisa hakukone on pelkkä vitsi).

  Seuraavassa porukka siirtää puheliikennettään IP maailmaan.

  SMS:ien uskon kyllä kuolevan jossain vaiheessa kokonaan ellei niiden hinnat dramaattisesti laske, jos kaverille voi laitella viestiä aiemmin mainitsemillani välineillä.

  Eli ensin teknofriikit siirtyy tuohon, sitten varmaan innokas nuoriso, vanhemmat ihmiset jotka ei noita palveluita muutenkaan käytä eivät siirtyne ennen kuin palveluiden (internet / puhe) käyttö IP:n kautta on todella helppoa ja hinnat ovat merkittävästi alemmat kuin perinteisillä tekniikoilla.
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Toki on suuntana että puhe, video, teksti ym. siirtyvät IP:n päälle, ja tämä luo mieleikuvaa että operaattoreiden rooliksi jää olla vain bittiputkien myyjiä.

  Tilanne voisi muuttua tuollaiseksi jos kaikki tarpeet toteutettaisiin joilla p2p ohjelmilla, tuohon en kuitenkaan usko lähitulevaisuudessa.

  Siihen uskon että puheen merkitys (bittikulutus) laskee niin vähäiseksi että se kuuluu joissain tuotteissa itse bittiputken hintaan tätä rajoittavana tekijänä on lähinne se miten eritoimijoiden (puheenvälittäjien) liikenne hoidetaan (maksaa).

  Operaattoripalveluita tullaan tarvitsemaan, jos niitä ei hoida bittiputken vuokraaja niin joku muu. ja osaa palveluista on vaikea toteuttaa ilman bittiputken tarjoajan tarjoamia palveluita.

  Mobiilipuolella Operaattorivetoisuus näkyy vahvana vielä pitkään, erinlaisia hinnoittelu malleja voi toki syntyä peruspalveluissa.
   
 5. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Tähän samaan mantraan uskoo (ja haluaa uskoa) kaikki operaattorit. Sitä taas ei vaan oikeasti tiedä tarkalleen, kuinka paljon operaattoreiden siivu jatkossa tulee olemaan "palveluista". Asiakkaiden sähköposti yms kuitenkin on helposti käytettävissä ihan netistä tai sitten sähköpostia voi käyttää ilman operaattorin sovelluspalvelua ihan puhelimen omilla sähköpostisovelluksilla.
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Operaattori voi tarjota lisäarvo sähköpostikäyttöön, ja uskon että monilla alueilla mobiili operaattori toimii myös sähköpostipalvelun tarjoajana.
  Sähköpostia en kuitenkaan pidä erityisenä kynnyskysymyksenä operaattoreille jos pohditaan heidän bittiputki rooliin ajatumista. enkä usko siihen että yksityiset alakisivat pitään omia email palvelimia, vaan että senkin palvelun joku tarjoaa, mutta siinä samaa mieltä että ei välttämättä oma mobiilioperaattori.
   
 7. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  kuluttajapuolella tilanne on operaattoreille hankala, koska erilaisia veloituksettomia palveluita tulee jatkuvasti saataville. erityisesti erilaiset IMPS-sovellukset tulevat kasvattamaan osuuttaan SMS:ien kustannuksella. GPRS ei tarjoa riittävän hyvää palvelunlaatua IP-puheen siirtämiseen, joten siellä mobiilioperaattoreilla on vielä saumaa. laajakaistapuolella tilanne on hankalampi.

  yrityspuolella yritykset ovat valmiita maksamaan toimivista ja luotettavista palveluista, ja siksi kaikki veloituksettomat pulautukset eivät pysty kilpailemaan. tosin täälläkin kilpailu tulee myös kovenemaan, koska perinteiset IT-talot tunkevat samalle tunkiolle.
   
 8. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Yritykset tosiaan tuskin vaihtavat bisnes kriittisimpiä kommunikaatio järjestelmiään aivan heti uusimpaan tekniikkaan, kuitenkin monet yritykset käyttävät työntekijöidensä väliseen kommunikointiin VoIP puheluita (firman omassa lähiverkossa ilmaista) ja pikaviestin sovelluksia. Nuo pikaviestimet tuovat yrityksille lisäarvoa siten, että niitä käyttävät ihmiset voivat tarkistaa onko työkaveri online vai ei.
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ilmaisia, ei alkuunkaan. tuo kuuluu samaan harhaan että ns. oman vaihteen aikaan sisäpuhelut olisivat ilmaisia. (juu, en väitä että minuutti laskutulisi...)

  Totta monessa firmassa on pitkään käytetty erinlaisia pikaviestisovelluksia, ja vähän laajempiakin toteutuksia.

  Mutta ei pidä sekoittaa että firmat kättäisivät jotain MSNää.
   
 10. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  Puhelut ovat usein ilmaisia myös yritysten perinteisissä vaihdeverkoissa, veloituksen suhteen muutos ei ole dramaattinen. ja näitä vaihdeverkkoja on korvattu/päivitetty VoIP-toteutuksilla jo useiden vuosien ajan myös "perinteisten operaattoreiden" toimesta. näihin on sitten viime aikoina ympätty erilaisia IMPS-ominaisuuksia, sekä liitäntöjä yritysten muihin järjestelmiin (sähköposti, SAP, kulunhallinta).

  täällä operaattorien veloitus palveluun, ei valittuun tekniikkaan tai puheluminuutteihin.
   
 11. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  No en ainakaan MSN:ää ole nähnyt käytössä missään yrityksessä.
   
 12. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Niin no mikä sellaisessa ratkaisussa maksaa muu kuin hankintakustannukset ja sähkö jossa firman omassa lähiverkossa siirretään puhetta?
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Hankintakustannukset ja ylläpito, usein jaettuna tasan käytölle niin minuutihintaa syntyy. Se että Firmassa tehdään yhteyden niin että VoIP liikenne sujuu voi aiheuttaa merkittäviä kk kustannuksia.

  Jos tuoteus on tarpeen hinnasta riippumatta, ei sillä tietenkään väliä, mutta jos suunnitellaan jonkin tekniikan käyttöön ottoa niin hinnoitella pitää, jolloin jopa matkapuhelin, tai jokin muu toteutus voi olla edullisempi.
   
 14. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Ei operaattorit tulevaisuudessa minnekään katoa. Kyllä niitä tarvitaan jatkossakin reitittämään puhelut luotettavasti päästä päähän, oli ne puhelut sitten toteutettu millä tekniikalla tahansa. Minusta on vaikea uskoa, että "koko maailma" antaisi kriittisimmän kommunikaatioyhteytensä - eli puhelut - välittettäväksi jonkun "näkymättömän" p2p-koneryppään toimesta, jolta on mahdotonta saada takuuta puheluiden perillemenon luotettavuudesta edes rahalla. Operaattori myy juuri luotettavuutta palveluna ja ongelmatapauksissa reitittää puhelut vaikka jonkun muun operaattorin verkon kautta miten parhaaksi näkevät. Tämä tietenkin on palvelua ja se maksaa. Ja ne jotka haluavat että puhelu menee päästä päähän maksavat siitä mieluusti. Jos eivät saa rahoilleen vastinetta, reklamoivat siitä. Harva koti-skypettäjä edes menettää hermojaan, jos puhelut ei jostain syytä jonain iltana toimikaan saati sitten, että vaatisivat Skypeltä korvausta.
   
 15. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Kannattaa huomioida että samaa verkkoa käytetään jo muuhunkin, eli jos ylläpito menee jo olemassa olevassa verkossa jollekkin muulle kustannuspaikalle, niin kustannukset on aika marginaalisia.
   
 16. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Niin no eikös ketjun aihe ole muuttuminen bittiputkeksi, operaattori vastaa siis siitä että bitti menee putken läpi luotettavasti. En ole missään vaiheessa puhunut mistään p2p ryppäistä?

  Eli ns. nykyisillä termeillä puhuttaessa "palveluoperaattorit" kuihtuvat ja verkko-operaattorit jäävät luonnollisesti jäljelle.
   
 17. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  jotta esim. joku IP-puhepalvelu toimii luotettavasti, vaaditaan bitinsiirron luotettavuuden lisäksi myös palvelua pyörittäviltä servereiltä ja muilta kilkkeiltä se viiden ysin luotettavuus. tästä seuraa kustannuksia, ja palvelusta täytyy veloittaa tai sen rahoitus tulee hoitaa muilla tavoilla.
   
 18. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Uskon kyllä, että pitkällä aikavälillä operaattoreista tulee yhä enemmän pelkkiä bittiputkia, mutta tähän menee vielä pitkään. Joitakin lisäarvopalveluja on kuitenkin vaikeata toteuttaa ilman operattoreita(esim.paikannus) ja kestää kauan ennen kuin esim. puhe liikkuu kännyköissä pelkästään voipin kautta. Lisäksi operaattorit ovat isoja firmoja ja eivät luonnolisetikaan luovu nykyisestä asemastaan ilman taistelua.
   
 19. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Niin kyllähän tuo on ihan luonnollista, mutta eikös tuo bitinsiirto nimenomaan kuulu verkko-operaattoreille ja vahtiminen että se menee paikasta A paikkaan B oikein päin?
   
 20. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Tämä on aivan totta, operaattorit koittaa estää tai ainakin hidastaa itselleen haitallista kehitystä niin paljon kuin vain ikinä pystyvät. Kuitenkinhan samat lafkat ostaa kännykkäjäteiltä myös verkkoja joten nokiankin on juteltava asioista varmasti pikkuisen sellaisten isojen operaattoreiden kuten Vodafone, NTT Docom, Orange, T-Mobile etc.
   

Jaa tämä viestiketju