Onko Soneran verkko oikeasti enää paras?

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja -jimi-, 24/11/04.

 1. -jimi-

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/2/04
  Viestit:
  317
  Tykkäykset:
  0
  Tällä foorumilla tuntuu olevan hyvin vankka käsitys siitä, että Soneran verkko on Suomen paras verkko. Itselläni on kokemusta viimeisen muutaman vuoden ajalta sekä Soneran että Elisan verkoista pääkaupunkiseudulta palveluoperaattoreina Sonera ja Elisa. Oman kokemukseni perusteella Soneran palveluoperaattorin palvelut olivat kyllä laadukkaat, mutta Soneran verkko-operaattorin verkon kanssa oli jonkin verran ongelmia. Vastaavia ongelmia ei ole Elisan kanssa esiintynyt.

  Oma kokemukseni verkkojen laadusta eri osa-alueilta on seuraava:

  • Puhelaatu ja ongelmattomuus: Sonera ja Elisa samaa tasoa
   Tekstiviestien perillemeno: Sonera ja Elisa samaa tasoa
   WAP-palvelut: Soneralla runsaasti ongelmia WAP-GW:n kanssa ainakin keväällä, Elisalla ei ongelmia
   GPRS-yhteydet: Soneralla ja Elisalla molemmilla yhteyse katkeaa liikkuessa satunnaisesti. Elisalla mielestäni ihan hitusen vähemmän. Ei kuitenkaan mainittavaa eroa. Nopeudet samaa luokkaa.
   Verkon kattavuus: Itse en osaa arvioida eroja. Ilmeisesti Sonera hiukan kattavampi. Erot kuitenkin alueellisia ja riippuu käyttäjän elinympäristöstä.
   Puhe ja tekstiviesti ulkomailla: Molemmilla kattavat roaming sopimukset
   GPRS ulkomailla: Minulla ei ole kokemuksia viimeajoilta.
   Kuvaviestit: En ole huomannut ongelmia kummallakaan operaattorilla

  Yhteenvetona voitaneen todeta että molempien operaattoreiden verkot ovat laadultaa hyvät. Olisin kuitenkin kiinnostunut kuulemaan, mitä laatua heikentäviä asioita olette huomanneet Soneran ja Elisan ja miksei myös Finnetin verkoissa? Tarkoitan nimenomaan verkkoja, palveluoperaattoreiden hienot verkkopalvelut ovat asia erikseen.
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Soneralla oli yhdyskäytävässä ongelmia vuosisitten aina kevääseen saakka, myös satunnaisia verkkopäivitys ongelmia. Tiettävästi poikkeavia tilanteita ei ole enään ollut. Operaattorin liittymän mukana tulevissa WAP palveluissa on merkittävä ero.

  Mahdollinen katkeilu riippuu kovasti alueesta ja monesta muusta, enään aikoihin ei taida olla ollut merkittäviä ongelmia. GPRS palveluiden tarjonnassa on kuitenkin merkittävää eroa, samoin nopeudessa, joka ilmenee lähinnä toisen operaattorin huomattavasti laajempana EDGE WCDMA alueena.
  Elisan Nopeaadaaa en ole nyt kokeillut, mutta alussa homman toimiminen oli vähän alueellista.

  Aivan parempi on se mikä toimii siellä missä tarvitsee, jos asiassa sattuu oleen eroa. Maantieteellisessä peitossa on toki neliökilometreissä iso ero. mutta se ei kaikkia kiinnostaa jos ei satu vaeltelee. Toki jos satunnaisilla reissuilla joutuu alueelle jossa ei verkko toimi niin päähänhä se ottaa.

  Merkittävin ero on ehkä hinnoittelu ja SMS:n toimiminen, joka voi vaikuttaa tilanteeseen myös kotimaassa, mutta se kuinka merkittesevää se on käyttäjälle riippuu kovasti tapauskesta.

  Finnetin osalta ovat ihan käytännön ongelmat että SMS ei liiku joidenkin tunettujenkaan verkkojen välillä.

  Tässä ymmärtääkseni eroa, toki tilanteet elää.

  Ymmärtääkseni toteutuksessa on eroa.

  (komettini ei perustu tutkimuksiin vaan ovat pitkälti mutuilua)
   
 3. O.J. Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9496
  Tykkäykset:
  108
  Juu, tuota oli ihan aiemmin vi**tukseen saakka, nyt toimii ok.

  P-Savon alueella olen kuullut useammalta operaattoria vaihtaneelta, että Elisan verkossa enemmän aukkoja Soneran verkkoon verrattuna. Kotonani on puheluja katkeillut ulkonakin Elisan verkkoa käyttäviltä. Ovat kokeilleet useilla eri puhelinmerkeillä.

  Tutulta rekkakuskilta eräs huomio, ACN-liittymällä puhelu ei katkennut kertaakaan ~320km:n matkalla P-Savosta KeskiSuomeen;)
   
 4. Masteri Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/03
  Viestit:
  4574
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iphone4 16GB Black
  Jimin havainnoista/testeistä jäi puuttumaan Edge sekä Umts, tietenkin pitäisi olla tarvittavat laitteet, jotta noita voi kommentoida.
   
 5. mobiilisti Vieras

  0   0   0

  aina loppukesään saakka, ettei totuus unohdu!
   
 6. Leija-La

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/2/04
  Viestit:
  27
  Tykkäykset:
  0
  Täällä meillä päin on Elisa iha turha sillä paikka paikoin missä soneralla on täydet tolpat niin elisa ei kuulu ollenkaan. Jo tuosta isolta tieltä kun menee sata metriä sivuun niin ei ole elisalla kenttiä.... Alue on siis Tuulos... Hämeenlinnan kupeessa...
   
 7. jarkkoo Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  2221
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SGS @ Saunalahti
  Ja omalla kotipaikkakunlla ihan sama asia, tosin juuri toisinpäin, Sonera ei (eikä tosin kyllä dna:kaan) kuulu juuri lainkaan rakennuksissa sisällä tai vähänkään kauempana pääteistä, toisin kuin Elisa, käytännössä täydet kentät joka paikassa. Paikkana Savitaipale. Yksi hyväkin puoli löytyy, duuniluuri kun ei ole verkossa niin saa olla hyvin rauhassa :)

  Mut kukin valkkaa liittymänsä sen mukaan että saa sen operaattorin verkon käyttöön mikä parhaiten palvelee omassa käytössä, onneksi siihen on nykyään jo varsin hyvät mahdollisuudet.
   
 8. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Mutta huomattavasti enemmän noita katveita on varsinkin Elisan verkolla. Jonkun verran on tullut autolla Suomea (ehkä Lappia lukuunottamatta) kruisailtua ja kyllä Sonera vetää kuuluvuudessa selvästi pidemmän korren.

  Muutamassa harvassa paikassa Elisalla on yliote ja sitten nämä (ilmeisesti pakosta) heidän asiakkaakseen siirtyneet jaksavat hehkuttaa miten muut operaattorit kuuluvat huonosti siellä. :)

  Olen tämän jo sanonutkin, mutta mielestäni Finnet on mennyt kuuluvuudessa ja verkon toimivuudessa jo Elisan edelle ja on hyvänä kakkosena heti Soneran jälkeen.

  Minua muuten ihmetyttää, että jos operaattori on elämän tärkeimpiä asioita, niin miksi muuttaa jonnekin testaamatta kuinka oma operaattori paikan päällä toimii.
   
 9. aimo Vieras

  0   0   0

  Paljon tien päällä matkustavana olen todennut että Elisan ja Soneran välillä ei eroja ole, poikkeuksena Tunturi-Lappi (siellä Sonera yleensä parempi). Erot ovat erittäin paikkakuntakohtaisia, mutta en menisi sanomaan kumpi on parempi. Meillä toimii Elisa paremmin, toisella tutulla taas Sonera.

  DNA:lla tuntuu olevan selvästi heikoin kuuluvuus.

  Itselläni on reissussa Elisan sekä Saunalahden liittymät, työasioissa joskus mukana olleella DNA. Eli empiiristä tietoa jonkun verran on.
   
 10. aimo Vieras

  0   0   0

  poistettu tuplaviesti....
   
 11. MEW3

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  19/2/03
  Viestit:
  904
  Tykkäykset:
  0
  Omat kokemukseni ovat seuraavanlaiset: dna:n verkossa mulla paras kuuluvuus, tekstarit toimii ja gprs toimii. Wap käytös gprs toimii nopeasti, Soneran ja Elisan verkosssa gprs toimii miten sattuu, joskus hyvin ja joskus ei ollenkaan.
  Soneralla ja Elisalla kenttätolpat vähissä, nyt kun lunta sataa ja pakkaset kovenee niin tolpat lisääntyy. Miten on, voiko vuodenaika/pakkanen/lumi tosiaan vaikuttaa noin?
   
 12. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Hmm, ainakin televisiosignaaleissa vaikuttaa joten kyllä.
   
 13. Pakana Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  554
  Tykkäykset:
  0
  Yleensä pakkasella telkkari näkyy paremmin.

  Mä en oikein tajua miten jotkut vertailevat verkkojen kuulumisia, jos tosiaan liikkuu tuolla tuijottaen kännykkää, niin ei kyllä hvin mene. Mä panen mahdollisesti heikon verkon merkille jos yhteyttä ei ole tai se pätkii, ja jos jotain rakennusten kellareita yms hankalia paikkoja ei lasketa, niin kerran muutamavuosi sitten lapissa menimme johonkin huitsin ***tuun jossa ei pelannut kuin NMT450, RL ei puhunut mitään ja Sonera tekstin sai Bene iO:n näytölle marssiantennilla, mutta ei silläkään soitettu, sillä NMT:llä sitten karjuttiin että laita sauna päälle, mutta muuten en ole huomannut että kapulassa olisi jotain kuuluvuushäikkää.

  Joskus tulee tilanteita joissa äänenlaatu on heikko, mutta nekin ovat yleensä kaupungissa, johtunee ruuhkasta tms.
   
 14. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  No ei mene, eikä edes kerro mitään "kuuluvuudesta", kuuluvuudesta kertoo se jos liikuu ja puhuu/käyttää dataa.

  Erot huomaa jos puhuu pitkiä matkoja, tai käyttää dataa pitkiä matkoja, joillain verkoilla jo perus wappaillu julkisilla kulkuneuvoilla saa hermot kireelle, saatika sitten puhe (vaikka puhe usein kulkee helpommin, mutta sitäkin enemmän ärsyttää katkot) Junassa matksutaessa joillakin homma sujuu joillaikin ei.

  On toki vaikea erottaa näistä kuuluu paremin kommenteista mihin se perustuu, siihen tolppien tuijottamiseen vai käyttämiseen. Ja usein esim. data käyttäjillä se kokemus perustuu siihen oman kämpän (tai oman huoneen) nurkan toimivuuteen, joka on toki tärkeä henkilökohtaisella asialla, mutta aika vähän kertoo verkosta yleisesti.

  Henkilökohtaisella tasolla voi vaikuttaa kovasti käytettävä pääteleite ja tapa miten sitä esim. pitää puheuessä/ dataa liikuttaessa.
   
 15. tonyyq Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  30/9/04
  Viestit:
  1915
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Iphone
  elisan mms viestit on perseestä... Kaverillakin lähetyksessä kesti about 2 päivää vaikka puhelimet oli auki
   
 16. DaCheap1

  DaCheap1 Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/1/04
  Viestit:
  1972
  Tykkäykset:
  0
  Tuolla nähtävästi paljon eroja... Käyn viikonloppuisin nimittäin Savitaipaleella eikä itselle jäänyt siitä ajasta kun oli Elisa kuin ärsyyntynyt olo viikonloppuisin kun ei meinannut saada verkkoa... Taas samassa paikkaa Soneran verkkolla oli täydet kentät. :| [Silti piti ottaa toi uus saunalahden Ykkönen. :D]
   
 17. Jace

  Jace Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  4509
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  N95, iPhone 5, V3, 7610, 8850...
  Kyllä ainakin ennen toiminut ihan normaalisti.
   
 18. DaCheap1

  DaCheap1 Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/1/04
  Viestit:
  1972
  Tykkäykset:
  0
  Muistelen, että joku on joskus laittanu foorumulla linkkiä ainankin soneran peitto-alueeseen? Eihän kukaan vaan muista missä päin webbii löytyy?
   
 19. Eehoo

  Eehoo Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  68   0   0

  Liittynyt:
  1/1/03
  Viestit:
  6893
  Tykkäykset:
  378
  Puhelinmalli:
  Lumia , Elisa , Helsinki
  jaa eilen kokeilin kaverini uutta kännyä ja samalla näytin hänelle miten mms lähetetään (eka kamerapuhelin hänellä) lähetin kuvan omaani ja meni noin 1-2 minuuttia kun viesti oli puhelimessani
   
 20. DaCheap1

  DaCheap1 Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/1/04
  Viestit:
  1972
  Tykkäykset:
  0
  Taitaa olla aika arpaonnesta kiinni Elisalla, kesällä en itse saanut montaa MMS:ää kavereille saakka. :| (2 kpl meni perille koko kesän aikana)
   

Jaa tämä viestiketju