Nokian värinäytöissä ei sittenkään vikaa!

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja kshb, 23/11/02.

 1. kshb

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  205
  Tykkäykset:
  0
  Lainaten "Griever" -foorumilaisen viestiä, ei Nokian uusissa värinäytöllisissä puhelimissa (mm. 6610 ja 7210) olekkaan näyttökomponenttivikoja! Olen todella kiitollinen Grieverille kyseisen asian selvittämisestä.

  Eli aaltoilu/väreily/värinä näytössä johtuu huonolaatuisesta/pakatusta JPEG-muotoisesta (tausta)kuvasta. Ongelman saa ratkaistua Grieverin mukaan pakkaamalla värinää aiheuttavat kuvat uudelleen Image Converterilla ja siirtämällä ne puhelimeen (esim. IR:llä).

  Vielä pätkä suoraan Grieverin viestistä:

   
 2. Aero

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  2960
  Tykkäykset:
  0
  Toivottavasti näin on :) Selkeää aaltoilua näytössä ilmeni noilla vakiotaustoilla jotka olivat käytössä kun puhelinta näppäilin. No tässähän puhdistui nokialaisten huonon näytön maine aika hyvin!
   
 3. kshb

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  205
  Tykkäykset:
  0
  Testatkaa joku 6610:n tai 7210:n omaava, toimiiko tämä "kikka", eli johtuuko tosiaan väreily ko. syistä?
   
 4. 3.1415926 Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  1061
  Tykkäykset:
  2
  Tarkoittaako tuo että jos kuvan tiedostokoko on liian iso, niin siinä voi esiintyä häiriöitä, mutta kuvan kokoa pienentämällä siitä saa katsottavan? Mikä muuten on nokian maksimikoko taustakuvalle?
   
 5. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9650
  Tykkäykset:
  421
  No on se mun mielestä silti vähintäänkin ominaisuus ko. näyttökomponentissa. Ellei ongelman aiheuttaja piile softassa.

  Ongelma on silti olemassa, kun nuo jpeg-kuvat joudutaan pakkaamaan aika tiuhaan jos niitä meinataan nykyisillä hinnoilla ja laitteilla lähetellä. Ja tuskin kovin moni peruskäyttäjä edes tietää mikä on jpeg-kuva tai -pakkaus. Ja mikä on huonolaatuinen jpeg-kuva ko. näyttökomponentille (ja/tai softalle)? Pakkaussuhde?

  Eikä toi Griverin kommentti ole uusi, muistaakseni joku on kirjoittanut ihan samasta asiasta aikaisemminkin.
   
 6. kshb

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  205
  Tykkäykset:
  0
  Itse ymmärsin, että kuvan kokoa pienentämällä, ei kuvan dimensioita pienentämällä. Taustakuvan max. dimensiot taitavat olla näytön koko, eli 128x128 pikseliä.

  Edit: taisin ymmärtää viestisi väärin... en tiedä maksimikokoa, enkä myöskään, kuinka suuri kuvan koko saa olla.

   
 7. kshb

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  205
  Tykkäykset:
  0
  Yhdyn sanaasi. Sanotaanko näin: ongelma on kierrettävissä. Tämä on ainakin minulle positiivinen asia, sillä nyt värinästä ei tarvitse enää "kärsiä". Aika näyttää, korjaantuuko tämä 'vika' kokonaan uusien softaversioiden myötä.
   
 8. dr650

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  209
  Tykkäykset:
  0
  Siinä 7210-puhelimessa, joka oli käytössäni oli mielestäni kaksikin näyttöongelmaa.

  1. Korkeataajuinen värinä, joka näkyi kaikissa valikoissa ym.
  Tätä ilmiötä kaikki välttämättä eivät edes havaitse, minua se kuitenkin häiritsi. Vähän sama vaikutelma kuin tv:tä katsottaisiin liian läheltä. 7650:ssa ei ole vastaavaa ongelmaa. Ongelman syynä voisi olla liian alhainen näytön virkistystaajuus tai interlace-periaate näytön päivityksessä.

  2. Matalataajuinen aaltoilu, joka näkyi erityisesti tummasävyisissä taustakuvissa.
  Tämä voisi olla vaikkapa puhelimen muun elektroniikan (antenni/rf-piirit) aiheuttama interferenssitaajuus tms häiriö.
  Taustavalolla ei ole osuutta asiaan. Myöskään kuvan laatu, pakkaussuhde tms ei saisi vaikuttaa näytön vakauteen. Epäilen, että edelläkuvattu ongelma poistuisi jos näyttökomponentti vietäisiin kauemmaksi muusta elektroniikasta tai suojattaisiin jotenkin, mutta tämä voi olla alle sadan gramman puhelimessa hyvin vaikea toteuttaa.

  Lisäksi näytössä oli havaittavissa haamukuvia ja varjoja, mutta tämähän on kaikille passiivimatriisinäytöille tuttu ongelma jota ei voi laittaa huonon tuotesuunnittelun piikkiin. Yhteenvetona sanoisin, että ko. puhelin on mielestäni tuotu keskeneräisenä markkinoille.

  -dr
   
 9. kshb

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  205
  Tykkäykset:
  0
  Voi p*rkele! Näyttö on sittenkin susi. Ainakin minä vaadin puhelimelta hyvää näyttöä, sillä paljon sitä tulee katseltua (tekstiviestit, kalenteri, yms.) joten eikun odottelemaan (taas). Mielummin silmille ystävällinen (ja vähän akkua syövä) mustavalkonäyttö, kuin väreilevä/silmiä rasittava värinäyttö.

  Toivottavasti nämä näyttöongelmat olisivat vain softasta kiinni (luulen, ettei ole), tällöin viat olisi varmaankin nopeasti korjattavissa.

  Mainitsit, että tuon kokoiseen puhelimeen on vaikea saada suojattua näyttöä. Entäs kilpailijat, mitenkähän he ovat onnistuneet suojaamaan yhtä pienikokoisissa luureissaan värinäytön? Esim. SE T300, jossa on erittäin toimiva värinäyttö.
   
 10. Aero

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  2960
  Tykkäykset:
  0
  Nooh... odotas hetki, kyllä se nokiakin laittaa sen suojauksen näyttöihinsä. Menee vain vähän aikaa ennenkuin kerkiävät "varastamaan" tuon suojaustekniikan muilta, ihan samalla tavalla kun ne tykkäävät "ottaa" ominaisuuksia muilta valmistajilta ;) :)

  Ja sulle tosta näytöstä, ei se niin dramaattisen huono ole. Saattaa vähän värähdellä, mutta tuskin silmiä senkummemmin rasittaa - et kuitenkaan töllötä sitä tuntikaupalla. Oma henk.joht. mielipide on se että viis näytöstä, puhelin on muuten hyvä (lukuunottamatta "muutamaa" bugia). Vaikka kyseessä onkin nokialainen...
   
 11. dr650

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  209
  Tykkäykset:
  0
  On myönnettävä, että a) puhelimissa esiintyy yksilöeroja b) näytön laatu on aika subjektiivinen käsite, mutta en kyllä ole ensimmäinen enkä ainoa joka on asiasta täällä valittanut.
   
 12. pocket.demon

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/9/02
  Viestit:
  103
  Tykkäykset:
  0
  Mullakin esintyy valikoissa tota värinää...
   
 13. mobiilisti Vieras

  0   0   0

  Vai haamukuvia ja varjoja... koko näyttökeskustelu alkaa saada huvittavia piirteitä. Kehotan ystävällisesti näkijää käymään silmälääkärin pakeilla :)

  Jokaiseen valikkokuvaan on toki nokialaisten toimesta laitettu taustalle himmeästi näkyviä tähtiä jne. Liekö kyse sitten näistä?
   
 14. Satunnainen

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/7/02
  Viestit:
  162
  Tykkäykset:
  0
  OK, muuten ihan asiallista kirjoittelua mutta nuo kaksi ovat sellaisia asioita jotka esiintyvät analogisissa kuvaputkissa mutta eivät digitalisissa aktiivi- tai passiivimatriisinäytöissä koskaan.

  Värinää tai aaltoilua voi kyllä esiintyä pikseleiden valovoimassa ja kun näyttöä katsoo erittäin läheltä se muuttuu aina rakeiseksi, ja ns. haamukuvat yleensä muodostuvat siitä että eri värien pikselit sijaitsevat hieman toisistaan erillään.

  Mutta eipä silti - jos näyttö on toteutettu niin että tällaiset ongelmat huomataan, on suunnittelussa tapahtunut joku fiba. Olisin todella yllättynyt jos kännykässä on näyttöön liittyen yhtään analogista vaihetta, todennäköisemmin on saattanut käydä niin että ollaan oltu virransyötön suhteen liian ahneita ja näyttö tosiaankin "virkistyy" liian heikosti ja harvaan.

  Tuo JPEG kompressio-ongelma johtuu oman arvaukseni takia siitä että värimäärä on huomattavasti pienempi ja kun truecolor JPEG, jossa nämä aallot on normaalisti laskettu niin että silmä ei niitä havaitse, muuttuukin rumaksi kun interpolointi ei ymmärrä muokata käyrää viereisen pikselin mukaan vaan brutaalisti lähimpään RGB arvoon. Koko JPEG kompressiohan perustuu juuri aaltoihin, jossa kuva kompressoidaan 8 x 8 pikselin könttinä aaltoristikoksi.
   
 15. sampor

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  28
  Tykkäykset:
  0
  Tietääkseni *matriisinäyttöissä ei pitäisi tuollaisia ongelmia olla, sillä kuvaa ei pyyhkäistä ruudulle tyyliin televisio. Vaikka kuvan virkistystaajuus olisi 1Hz, niin se olisi silti "miellyttävä" katsella. Haamukuvat ovat aika selkeät erityisesti passiivimatriiseissa silloin, kun esim. jokin objekti liikkuu näytöllä nopeasti. Haamukuvat johtuvat *matriisinäytön hitaasta vasteajasta.

  edit: tarkkuutta lainauksissa :)
   
 16. kshb

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  205
  Tykkäykset:
  0
  sampor, minä en kylläkään ole kirjoittanut mitään korkeataajuisesta värinästä, tms.
   

Jaa tämä viestiketju