Nokian paikannusteknologian haasteet

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja 22022004, 17/2/09.

 1. 22022004

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/2/04
  Viestit:
  592
  Tykkäykset:
  23
  Oheisessa artikkelissa Nokian paikannuspalveluista vastaava johtaja haaveilee puhelimien korvaavan paperikartan jne.

  Ei mielestäni tule korvaamaan edes lähes kokonaan muutamastakin syystä:

  1) puhelimen näytölle mahtuu varsin rajoitetusti tavaraa, ja monasti juuri kokonaisuuden hahmottaminen (ts "olemme tässä - tänne pitäisi päästä - mennään tästä, matkan varrella näyttäisi olevan puisto") esim matkaillessa tai vieraassa kaupungissa on paitsi tarpeellista myös mielenkiintoista

  2) akkukesto ei ole vielä sillä tasolla, mitä matkailukäyttö - siis ulkona kaupungissa kävellen tai pyöräillen useita tunteja ilman latausmahdollisuuksia - akulle asettaa. Ehkä saamme asiaan helpotusta tulevaisuudessa?

  3) Kirkkaassa auringonvalossa puhelimen pieneltä näytöltä tihrustaminen ei vaikuta houkuttelevalta.

  Mielestäni toiveajattelua koko paikannuspalveluiden ratkaiseva vaikutus matkapuhelinmarkkinoihin tai Nokian markkina-asemaan. Viihdepalvelut tulevat ratkaisemaan menestyksen.

  Varsin mielenkiintoinen oli tämä hajatelma:

  "Jos tuttusi ostaisi kaupasta jotain, pian koko kaveripiiri saisi siitä tiedon kännykkänsä näytölle. "

  Joopa joo, ehkä tämä ei vain aukea..

  http://www.taloussanomat.fi/ratkais...-darth-vader-sanoo-nokia-johtaja/20094438/133
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Turistina vieraassa ja vähnä tutummassakin kaupingissa, matkapuhelin ja turistikartta yhdessä on vahva paketti. muutaman tuuman ruutu ei tosiaankaan vastaa A2:n kokosta levitettyä karttaa hahomattaessa isoaluetta kerta silmäyksellä. Mutta se matkapuhelin onkin sitten vahvoilla kun ei haluta sitä isoa karttaa levitellä kokoajan

  Matkapuhelimessa on haasteensa että mitä näytetään eri zoomaustasoilla ja ilman muuta pikselimäärästä on etuja. Luurilla tiedät missä kohtaa karttaa olet suurinpiirtein heti, näet minne olet menossa, näet missä olit, tai missä kaverisi on. Eri tilat, eli satelliitti, tie, tai jalka kartat auttaa, samoin 3d mallinnukset. eikä pidä unohtaa omia kuvia tai muiden kuvia kartalla. ja ajantasainen tieto, sen turiskohteen tämän päivän auki-oloajat. ja jollainhan on sitä pärjättä siihen esti että sen turistikartan saa/ostaa.


  Akun kesto on ilman muuta ongelma reissunpäällä, onhan se sitä o kotosallakkin. eli varavoimaa taskuun joutuu ottamaan.
  Tuoreimmat julksitetut luurit kykenee lähes työpäivän mittaisiin navigointi sessioineihin ja jos ei aivan kokoaikaa tarvitse guiden opastaa niin GPS online ajat ovat vieläkin pidempiä. Mutta kovilla siinä on jos aamust ailtaan painaa menemään ja kuvaa lisäksi, niin vakio akulla ei nykykalustolla pärjää, kevyemmällä käytöllä sitten jo pelivaraakin.

  Näyttöjä on erilaisia, jos näyttö tihrusteleen niin aurinko siihen suoraan paistaa niin onhan se erilaista kuin lapinyössä katselu.


  Jos luurin navgointi juttujen käyttö on ylivoimaisenhankalaa niin ainakin vielä toistaiseksi on vielä monessa paikkaa hyvin tarjolla paperimateriaali ja toivottavasti vielä jatkossakin. kyllä ne kiinnostaa myös kännykän käyttäjää.
   
 3. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Tarviiko sen GPS:n olla ihan jatkuvasti edes käytössä? Luulisi suuntavaistoa ihmiseltä löytyvän muutaman korttelin verran ilman avustustakin, jolloin voi myös nähdä niitä maisemiakin sen sijaan, että nenä olisi tiiviisti kiinni kännykän ruudussa :)

  Yleensä onnistuu varsin hyvin kehon kääntäminen paikallaan maksimissaan 180 astetta...
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Totta, puhelimien kompassi on paljon vähävirtaisempi kun GPS ja jalkasin kaupunkialueella verkkoperustainen heittää kartan jo sinnepäin.

  Mutta se päivän toiminta-aika on edellytys tehokkaaseen vaivattomaan käyttöön, johon kyllä uskon joidenkin tuoreimpien laitteiden pääsevän. virtaa haluaa myös kamerakin, jota varmaan turistina ollessa tulee käytettyä paljon jotka siis myös sitä GPSää tarvitsevat.
   
 5. 22022004

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/2/04
  Viestit:
  592
  Tykkäykset:
  23
  Hyviä pointteja. Selvää on, että kartan rinnalla puhelin-gps on mainio, mutta ei siis tule korvaamaan paperikarttaa ainakaan omalla kohdallani. Ihan jos siksi, että jos puhelin vaikka tilttaa niin siinäpä ihmettelet missä olet.. ;)

  Mutta joo, moniin tarkoituksiin potentiaalia on.

  Yksi asia mikä unohtui mainitsematta on hintapolitiikka. Jotain se kai tuo navigointi maksaakin?
   
 6. Korma

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/8/05
  Viestit:
  198
  Tykkäykset:
  0
  Takseissa monet ovat hankkineet erillisen navigaattorin juuri siltä varalta, että vakiona olevan taksinäytön lisukkeena oleva (aika alkeellinen) navigointiohjelma tilttaa. Jotkut käyttävät hätäapuna myös matkapuhelinten naveja. Paperikarttaa kun on aika työlästä - ja vähän noloakin - ruveta levittelemään kesken matkaa.
   
 7. jaakko

  jaakko Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  30/7/03
  Viestit:
  1117
  Tykkäykset:
  22
  Puhelinmalli:
  Honor 8
  Riippuu sovelluksesta. Esim. Navicore (ei enää saatavilla) maksetaan kerralla pois ja opastus toimii ilman eri maksua. Nokia Mapsissa kartan katselu ja oman sijainnin päivittyminen ei erikseen maksa, mutta opastus on maksullista.

  Paperikartan rinnalla olen Nokia Mapsia käyttänyt monessa vieraassa kaupungissa kävellen tai julkisilla liikkuen, mielestäni yhdistelmä on toimiva.
   
 8. 22022004

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/2/04
  Viestit:
  592
  Tykkäykset:
  23
  Tarkoitatko siis että olisi hyvä olla reissussa varanavigaattori mukana tms?
   
 9. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29270
  Tykkäykset:
  7525
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  Eikö varmempaa kuitenkin ole ottaa mukaan perinteinen paperikartta sen varalta jos tekniikkaa pettää.
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  maksaa tai ei maksa.
  Esim Nokian Kartat ei sinänsä maksa, sillä ilmaisella pärjää jo pitkälle jos ei tarvitse sitä "navigointia" eli reittiopastusta, eli oma sijainti, kohteiden etsiminen, kuvien sijainti jne. on veloituksetonta ja ei jalka tai autonavigointikaan lyhyeksi määräajaksi ole kallista.

  Varsinainen hintamiina ulkomailla roaming liittymällä liittyykin operaattorien roaming datamaksuihin, eli jos käyttää a-gpsää siirtyy siinä vain hitunen dataa, mutta monesti on operaattoreilla on minimi hinnoittelu. (halutessaan voi käyttää pelkkää GPSää ilman avustusta, mikä tosin hidastaa pahasti FIXin saamista nykyluureilla, pihi käyttää tukena BT GPSää)

  Kartat voi ladata kohteesta jo valmiiksi, online latauksena nekin kierryttää datasiirtoa, mutta ei kaupunki reissulla kuitenkaan ole aivan tolkutonta jos ne yhdellä yhteydellä saa siirettyä, toki paljon kalliimpaa kuin ilmainen turisti kartta. kartat voi toki kohteessa latailla WLAN yhteydenkin yli.
  Kolmas datasiirtoa aiheuttava on satelliitti näkymät, ovat erittäin käyttökelpoisia, mutta kavalia datasiirrossa.

  Neljäs datasiirtoa aiheuttava on muuta turisti online palvelut ja nettisivujen katselut.

  Eli suurin miina kännykkänavigoinnissa on kohtuuttomat datasiirto kustannukset, mikä aiheuttaa ns WAP kammo ilmiötä, muuten varsin loistaville palveluille. asiaa ei helpota lainkaa se että kustannusten arvointi on suhteellisen vaikeaa asiaa harrastavalle, saatika tavikselle.

  Siitä huolimatta GPS kännykkäkamera navigaattori on erittäin kovasana reissulla.
   
 11. mustis Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/03
  Viestit:
  1458
  Tykkäykset:
  6
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy Ace II/Lumia 520, Elisa
  Totta. Nokia Mapsin ilmaisversio eli pelkkä kartan selailu on - voisanpa jopa sanoa, että aivan riittävä - turistikäyttöön. Ennen matkaa siis ladataan kartat koneeseen Map Loaderilla - tai selaillaan kyseisen alueen karttaa, tallentuu se muistiin niinkin - ja sitten karttaohjelmasta verkon käyttö pois.

  Olen aika monta kertaa käyttänyt karttaa sillä lailla, että hotellilta lähtiessä selailen sitä karttaa, tutkin mihin olen menossa ja painan mieleeni muutaman risteyksen ja kadunkulman matkan varrelta. Ja sitten kävelemään. Jos jossain vaiheessa alkaa usko oman muistin hyvyyteen loppua, vilkaisen karttaa uudestaan, 0-näppäimellä oma sijainti haltuun, ja sitten voi vaikka tarkistaa että miten se mun reitti menikään.

  Kävely on sen verran hidastempoista, että ääniohjausta en ole kokenut kovin miellyttäväksi. Syö akkua ja se on kuitenkin vähän nolon oloista kävellä kadulla kun taskussa huudellaan koko ajan, että sadan metrin jälkeen käänny oikealle. Ja säästyypä sekin lisenssimaksu sitten vaikka kal ... kahvia varten katukahvilassa :)
   
 12. Vertikaali

  Vertikaali

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/11/03
  Viestit:
  428
  Tykkäykset:
  17
  Eikös nykyisin kuitenkin tule SMS:llä datahinnoittelu aina puhelimeen kun on ulkomailla ja Maps:issa näkee aina näytössä paljonko dataa on siirtynyt. Sitä kautta hintamiina ei pitäisi olla ihan yhtä paha kuin aiemmin oli.

  Käytännössä tuo teki navigoinnista mahdottoman ainakin viime kesänä 6220C:llä kokeiltuna. Ehti aina perille kohteeseen ennen kuin fixi löytyi...

  Tai sitten ei lataa ainoastaan kohteen karttoja vaan riittävästi karttaa. Nokia Map Loaderilla juuri latailin koko Euroopan kartat, 1.7Gt ei nykyisillä muistikorteilla ole hirveä ongelma kuitenkaan.

  Samaa mieltä tästä. Monesti on helpottanut elämää. Akun kesto on ollut itselle suurin ongelma jalankulkukäytössä.

  Mites sitten haku toimii, kun eikös sekin käytä verkkoa?
   
 13. mustis Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/03
  Viestit:
  1458
  Tykkäykset:
  6
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy Ace II/Lumia 520, Elisa
  Osoitteen etsintä siis? Jos ollaan offline niin haku hakee muistissa olevista kartoista. Kokeilin vielä äsken varmistaakseni ja näin on.
   
 14. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Monella operaattorilla miina on minimaksuissa, eli niistä pienistä paloista tulee yllättävästi laskua, esim se a-gps vaikka itse maps ei dataa siirtelisikään.
  Jos FIXi tarvitsee, eikä avustusta halua käyttää, niin kannattaa, jos mahdollista, "hakea" ennen liikkeelle lähtö.
   

Jaa tämä viestiketju