Mobiili.fi Nokian liikevoitto laski -49 % – nostaa tavoitellut säästöt 900 miljoonasta 1,2 miljardiin

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 4/8/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2173
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]Nokian tulos heikkeni huhti-kesäkuussa vuotta aiemmasta. Tuloslaskua osattiin odottaa, mutta lasku oli odotettua syvempi. Nokia ilmoitti samalla myös säästöohjelmansa tavoitteen kasvattamisesta 1 200 miljoonaan euroon.

  Nokian liikevoitto (ei-IFRS) laski 49 prosentilla 332 miljoonaan euroon huhti-kesäkuussa. Osakekohtainen tulos (ei-IFRS) oli 0,03 euroa.

  Pudotuksen taustalla oli ensisijaisesti Nokian verkkoyksikön liikevaihdon 11 prosentin lasku (ei-IFRS) ja ei-IFRS-liikevoiton 39 prosentin lasku.

  Myös patentteja ja teknologiaa lisensoivan Nokia Technologiesin liikevaihto (ei-IFRS) supistui 11 prosenttia ja ei-IFRS-liikevoitto putosi 26 prosentilla 89 miljoonaan euroon. Viime vuonna näihin lukeutui myös kertaluonteiset erät, joita ilman liikevaihto olisi kasvanut nyt 10 prosentilla.

  Yhteensä Nokian liikevoitto oli 5,8 prosenttia liikevaihdosta (ei-IFRS).

  Erityisesti Alcatel-Lucentin kanssa tapahtuvan yhdistymisen vuoksi Nokia kirjaa nyt lukuisia kertaluonteisia ja muita vertailukelpoisuuteen eriä, jonka myötä ei-IFRS-lukujen seuraaminen antaa todellisesta liiketoiminnan sujumisesta paremman kuvan. Raportoidun liikevoiton osalta Nokia olikin miinuksella -760 miljoonaa euroa ja raportoitu tulos oli -726 miljoonaa euroa. Nokia kirjasi säästöohjelmaansa liittyviä uudelleenjärjestely- ja muita kuluja 600 miljoonalla eurolla nyt huhti-kesäkuussa, minkä lisäksi ei-IFRS-luvuista on puhdistettu 93 miljoonaa euroa käyttöpääoman liittyviä hankintamenojen kohdennuksia, 254 miljoonaa euroa hankittujen aineettomien oikeuksien poistoja sekä 145 miljoonaa euroa Alcatel-Lucent-transaktio- ja integraatiokuluja.

  ”Nokian toisen neljänneksen tulos vastasi pitkälti odotuksia, ja se heijasti sekä vahvaa toimeenpanokykyämme haastavassa markkinaympäristössä että käynnissä olevaa Alcatel-Lucentin integraatiota. Kun julkistimme vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksen, kerroin ettemme odota tyypillistä kausivaihtelua kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla, ja tämä arvio osoittautui oikeaksi. Liikevaihto kasvoi hieman vuoden toisella neljänneksellä edelliseen neljännekseen verrattuna, samalla kun liikevoittoprosentti laski lievästi. Tämä johtui osittain erään merkittävän latinalaisamerikkalaisen asiakkaamme aiheuttamasta tuntuvasta negatiivisesta vaikutuksesta”, kommentoi Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.

  Nokialle tärkeät mobiiliverkkomarkkinat ovat hiljentyneet viime aikoina 4G-verkkojen ollessa jo kattavat ympäri maailmaa ja operaattorien rauhoitellessa hankkeitaan myös taloudellisen epävarmuuden vuoksi. 5G-verkot siintävät vasta tulevaisuudessa muutaman vuoden päässä.

  Nokia tarkensi arviotaan verkkoyksikön liikevoitosta (ei-IFRS) tänä vuonna aiemmasta ”yli 7 prosenttia” nyt 7-9 prosenttiin.

  ”Huolenamme on edelleenkin liikevaihtomme lasku, joka heijastaa markkinaympäristön haastavuutta. Vaikkemme usko markkinaympäristön kohentuvan lähitulevaisuudessa, uskomme olevamme hyvässä asemassa ottaen huomioon tuotevalikoimamme laajuuden, keskittymisen kurinalaiseen toimintamalliimme, myyntityömme vahvistamisen ja 4G-tekniikasta 5G-tekniikkaan siirtymisen synnyttämät mahdollisuuden”, toteaa Suri.

  Nokian omaan toimintaan vaikuttaa lisäksi merkittävästi vuoden alun jälkeen toteutunut yhdistyminen Alcatel-Lucentin kanssa. Nokia ilmoittikin nostavansa aiempaa yhdistymisen myötä tavoiteltavaa säästötavoitettaan kuluissa ”yli 900 miljoonasta eurosta” nyt 1 200 miljonaan euroon, joka on tarkoitus saavuttaa koko vuoden 2018 aikana verrattuna vuoteen 2015. Väenvähennyksiä ja muita leikkauksia on tiedossa siis aiempaa enemmän. Myös Nokian verkkokilpailija Ericsson leikkaa rajusti ja antoi potkut myös toimitusjohtajalleen Hans Vestbergille kesän aikana.

  Technologies-liiketoiminnassa Nokia sopi neljänneksen aikana patenttilisensoinnin laajentamisesta Samsungin kanssa. Tämän sopimuksen vaikutukset Technologiesin lisääntyneenä liikevaihtona tulevat näkymään kuluvasta neljänneksestä lähtien.

  Nokian nettokassa kesäkuun lopussa oli 7,1 miljardia euroa.

  Koko Nokian osavuosikatsaus löytyy tästä (linkki PDF-tiedostoon).

  Päivitämme vielä artikkelia lisätiedoilla.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju