Nokian kännyköiden ensimmäinen lataus?

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja Philo, 29/3/06.

 1. Philo

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/3/06
  Viestit:
  2
  Tykkäykset:
  0
  Onko nykyisissä nokialaisissa / akuissa yhä sama ensilataustarve kuin "ennenvanhaan"? Eli kun ostat uuden puhelimen, niin akkua tulisi ladata yhtäjaksoisesti 14 tuntia tms. ennen käyttöönottoa? Tulipa vain mieleeni että onkohan asia enää näin kun eri liikkeistä saa erilaista informaatiota...
   
 2. ManiaC

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/3/06
  Viestit:
  25
  Tykkäykset:
  0
  Eiköhän nykyaikaisten lithium-akkujen ensilataukseen riitä ihan normaalilataus.
   
 3. Mettis

  Mettis Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  27   0   0

  Liittynyt:
  19/12/04
  Viestit:
  1281
  Tykkäykset:
  144
  Puhelinmalli:
  iPhone 5S
  No siis kyllähän nykyakut on kehittyneet paljon niistä vanhoista mutta ainakin minulle on sanottu joka kerta puhelinta ostaessa että muista pitkä ensilataus 14-16h. Ite ainakin olen tehnyt sen jokaisen luuriin jonka olen ostanut, en sitten tiedä onko se taikauskoa vai ei mutta yhdenkään akun kanssa ei ole ollut ongelmia viime vuosina:)
   
 4. Paerae

  Paerae Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/12/05
  Viestit:
  2709
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Kuuminthottiii+Elisa:)
  tästä on muuallakin ja aikaisemmin keskusteltu.

  Akku tykkää ja kestää pisimpään kun lataa täyteen ja kuluttaa (lähes) tyhjäksi (ts. sillon kun ekan kerran sanoo "battery low" tjmsp, niin laturiin kiinni ja lataus battery full noteen asti) ja tätä jatkaa sen akun eliniän.

  Jatkuva lataus on pahitteeksi (ja taas täysin tyhjäksikin päästäminenkin on...).

  hyväksi todettu ja kokeiltu tapa. sanokoon taas pilkunnu*sijat mitä sanoo (eivät voi olla kuitenkaan sanomatta (etkös mietikin juuri taas jotain nasevaa kommenttia?) :p). ;)
   
 5. ManiaC

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/3/06
  Viestit:
  25
  Tykkäykset:
  0
  Itse en ole tuota pitkää ensilatauskehotusta kuullut enää vuosiin (lithium-akkuja ei kerta kaikkiaan tarvitse latailla pitkään). Kyllä se taitaa sinun tapauksessasi olla ihan sitä taikauskoa. Enpä ole itsekään törmännyt akun kanssa minkäänlaisiin ongelmiin sitten 3310-mallin (jossa oli vanhanaikainen NiMH-akku).
   
 6. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Ei tästä taikauskosta mitään hyötyä ole mutta tuskin haittaakaan. Myyjät eivät ole vissiin vielä siirtyneet uudelle vuosituhannelle.
   
 7. Pertsa

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/1/06
  Viestit:
  105
  Tykkäykset:
  0
  Itse ainakin pari vuotta sitten latasin 7610:ä ekan kerran vaan sen aikaa että
  akku oli täynnä. Vuosien varrella oon ladannu akkua aivan miten sattuu, eli ei aina täyteen asti jne. Nyt kaks vuotta myöhemmin akku kestää normaalikäytössä sen 2-3 päivää, eli hyvin tuntuu kestävän :)
   
 8. HenriT Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  3/12/05
  Viestit:
  91
  Tykkäykset:
  8
  Ensimmäiseksi lataukseksi riittää ihan normaali lataus. Yhteen aikaan akku menetti tehonsa täysin, jos teki ns. normaalin latauksen. Vaikka ongelma myöhemmin korjattiin ja kehotus poistettiin käyttöohjeesta, myyjät jaksavat edelleen muistutella asiasta.
   
 9. semi

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  302
  Tykkäykset:
  0
  Itse sanon aina että normaali lataus riittää ja itseasiassa kun akku on täynnä (parin tunnin latauksen jälkeen), laturi lopettaa akun lataamisen. Jotkut työkaverit käskevät lataamaan akkua yön yli, joka on vanhaa tietoa (ennen li-ion akkuja) ja jonka ovat oppineet kuullessaan toisten työkaverien sanoessa niin myöskin.
   
 10. HenriT Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  3/12/05
  Viestit:
  91
  Tykkäykset:
  8
  Osa myyjistä varmasti osaa asiansa, eikä käske lataamaan yön yli. Ei ollut tarkoitus yleistää kaikkia myyjiä.
   
 11. ON Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  19/2/05
  Viestit:
  614
  Tykkäykset:
  26
  Puhelinmalli:
  iPhone 6s 64Gb
  Minullekin sanottiin tämä sama latausohje 17.3., kun ostin 6280:n, eli pitää ladata ensilatauksella 12 h ja sitten tyhjentää akku ja ladata se sitten uudestaan.
  Jos tämä olisi oikea ohje, niin kyllä ohjekirjassa olisi varmaan asiasta puhetta.
  Akun varausmäärä kasvaa ensimmäisten latauskertojen aikana ja hiipuu taasen akun lähestyessä loppuaan.
  Ristiriitaista tietoa tulee akun jättämisestä lataukseen esim. yönajaksi. Toiset sanovat, ettei tule jättää lataukseen ja toiset taas, että ylläpitolataus lataisi akun enemmän täyteen??
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ohjeeseen ladata akku yön yli on pari syytä.

  Markkinoilla on (ollut) hyvin erinlaisia luureja ja myös luureja joissa on suhteellisen hidas lataus, markkinoilla on ollut myös tuotteita jotka kertovat akunolevan täynnä hyvinkin eri vaiheessa suhteessa todelliseen täyttöasteeseen. Luurit ja akut eivät yleensä pääse todelliseen vireeseen enenkuin akut on ladattu muutaman kerran täyteen. Joten ohje on käytännön tasolla hyvin käypä -> vähentää valituksia/kyselyjä.

  Nyky luuriakkuja oikeastaan kiinnostaa vain latauskertojen määrä, vanhoja muistiilmiöitä ei enään ole, joten hyvä ohje käytönkannalta on ladata akku kun siihen on mahdollisuus, monen mallin kohdalla joka yö.

  Jos haluaa antaa tarkempia ohjeta pitäisi tuntea malli erityisen hyvin ja tietää sen mahdolliset omalaatuisuudet ja käyttökohde.

  Jotkut akkutekniikat suosivat tyhjäkisi käyttämistä ja sen jälkeen täyteen lataamista (eim. NiCD, NiMh) toiset eivät pidä tyhjenemisestä vaan pitävät täytenä olemisesta (Esim lyijyakut autoissa)

  Monessa prujussa Li-ion akkujen sanotaan pitävän täytenäolemisesta, tai tyhjäksi ajaminen ei ole erityisesti niiden suosiossa, kuitenkin käytännössä jotkin kokonaisuudet vaativat välillä aidosta akunkäyttämistä niin tyhjäksi kuin laitteen elektroniikka sallii, ilmeisesti on kyse myös siitä että elektroniikka oppii tuntemaan kennojen kapasiteetin ja näin myös kertomaan varaustilan luotettavammin ja osaa säätää lataamisen paremmin.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos kuvitellaan että kokonaisuus toimii, niin pitkäksiajaksilataukseen jättäminen on vain hyväksi.

  Eli kun monessa lataustoteutuksessa latausilmoitetaan loppuneeksi kuin tietty osuus toimenpiteestä on saatu tehtyä, eli usein nopeinvaihe, jonka jälkeen lataaminen saattaa jatkua ja jos laite on osaava niin se lataa niin hyvinkuin vain voi. Jos pieni latausvirta ei vahingoita akku niin jatketaan, eli luuri ei kuluta akusta virtaa. akku ammulla hyvässä iskussa.

  Jos akkua lataillaan ja puretaan useaan kertaa yössä voi se toki syödä akun latauskerta määrää.

  Varsinkin aikoinaan oli lataustoteuksia joilla sai akun ylipitkillä latauksilla tuhottua, monella varmaan kokemuksia kannettavissakin samasta ilmiöstä, toiset koneet eivät kiusaa akkua lainkaan.

  Kuitenkin nykyluureilla olen sitä mieltä että uhraan enemmin kuukaden akunelinikää siihen että minulla on luuri jossa akkutäysi.
   
 14. Petex

  Petex

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  30/3/04
  Viestit:
  190
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Samsung NOTE Edge, S5 Duos + Nokialaisia
  Akun latauksesta

  Useamman Nokia merkkisen luurin omistaneena olen aina suosinut yö nyli latausta. Lisäksi luurit ovat olleet laturissa autossa ja pöytälaturissa "säilytyksessä" kesken päivää ja yön yli. Esimerkiksi 6310i:n akku on kestänyt jo kaksi vuotta jatkuvaa lataamista ja edelleen puheaika on yli 6-tuntia. 9210i mallin kanssa ei akun kestossa ollut huomattavaa heikentymistä edes yli kahden vuoden käytön jälkeen eli puheaika oli yli 8-tuntia (sitten vaihtui puhelin). Suurin virhe on akun tyhjäksi päästäminen, sillä toistuva liika tyhjentäminen heikentää akun kestoa enemmän kuin jatkuva lataaminen. Li-po akut pitää lataamisesta ja lämpimästä, sillä puhelimen logiikka estää ylilatautumisen. Yön yli lataus käyttöönoton yhteydessä on edelleen suositeltavaa, myös puhelinten apulaitteisiin, kuten BT HF, BT GPS jne.. Mitä taasen tulee esim. kannettavien tietokoneiden akkuihin, on laitteessa vikaa jos liika lataus heikentää akun kestoa. Kannettavien akustot tosin vanhenee huomattavasti puhelimen akkuja nopeammin.
   
 15. ON Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  19/2/05
  Viestit:
  614
  Tykkäykset:
  26
  Puhelinmalli:
  iPhone 6s 64Gb
  Re: Akun latauksesta

  Akkuja voidaan ladata monella eri tavalla.
  Yksi tapa on ladata tietyllä mA -määrällä, esim. 40 mA, 14 h -ajan.
  Toinen tapa on ladata akku ensin suurella virralla, esim. 400 mA, kunnes akku on 85 %:sti latautunut, ja siirtyä sitten lataamaan 20 - 30 mA:lla.
  Ylilataaminen ja siitä aiheutuva akun liika lämpeneminen on haitaksi. Tätä varten akkupaketeissa on lämpösulake, mikä katkaisee virran, mikäli lämpötila nousee liian suureksi.
  Ns. ylläpitolautauksella ei liene suurtakaan vaaraa akun liikaan lämpenemiseen ja ylilataukseen yölatauksen aikana.
  Akun jättäminen jatkuvaan lataukseen ei liene hyväksi.
  Oman kokemukseni mukaan akun lataaminen lyhyempiä aikoja useita kertoja päivässä ei heikennä akun varaustilaa.
   
 16. Bomb Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/1/03
  Viestit:
  152
  Tykkäykset:
  3
  Ihan vaan lataamisesta. Itse ostin viimeksi puhelimen yli 2v sitten (n. 2v 4kk, Nokia 6230, ei i). En ladannut mitään yön yli latausta, vaan sen verran, että puhelin ilmoitti akun olevan täysi. Puhelin on jokaisena työpäivänä töihin mennessä ja töistä tullessa latauksessa ja muutenkin aina (omaa) autoa ajaessani. Kertaakaan ei ole akku tainnut päästä niin tyhjäksi, että puhelin olisi sammunut.

  Tässä muutama viikko sitten oltiin pyhällä ja akku oli ilman latausta lauantai illasta torstai aamuun ja olisko ollut ainakin kolme palkkia vielä akussa jäljellä ennen ajoon lähtöä (vain vähäistä käyttöä, mutta päällä koko ajan) Omasta mielestäni 4 vuorokautta kaikkea muuta kuin optimioloissa (en ole varma, oliko täydet palkit missään vaiheessa ja rinteeseen sekä hiihtämään puhelin pääsi myös, eli saattoi nauttia pakkasestakin ehkä) ei ole pahasti yli 2v vanhalle akulle (jota joidenkin mielestä on varmaan ladattu kaikkea muuta kuin siten kuin akkua pitäisi), kun potkua olisi vielä ollut selvästi ainakin pari päivää.

  Tästä seurauksena uskon nykyään varauksetta väittämään, että litium-akku tykkää olla täysi.
   
 17. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  www.batteryuniversity.com:ista löytyy kiitettävän kattavasti kaikki tieto erityyppisistä akuista ja niiden ominaisuuksista. Ei tarvitse kenenkään työkavereiden kuulopuheiden ja mututiedon perusteella arvailla miten akut toimivat.
   
 18. TenhoLuode

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/12/07
  Viestit:
  5
  Tykkäykset:
  0
  Voiko ensilatauksen yhteydessä käyttää puhelinta mikäli se kerta on latauksessa kokoajan?
   
 19. Kinkkujuusto

  Kinkkujuusto Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  10/11/03
  Viestit:
  552
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Samsung S7 edge
  Voi.
   
 20. Hedgehog

  Hedgehog Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  15/10/04
  Viestit:
  4044
  Tykkäykset:
  46
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5T

Jaa tämä viestiketju