Nokialta ensimmäiset 5G-demolaitteet tutkimus- ja opetuskäyttöön Ouluun

Tila
Ei auki vastauksille.

Uutissyöte

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
28.6.2015
Viestit
22352
Reaktiopisteet
216
Nokia on toimittanut VTT:lle ja Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications -tutkimusyksikölle (CWC) Suomen ensimmäiset 5G-teknologiaan perustuvat radiolaitteet, joita hyödynnetään tutkimus- ja opetuskäytössä.

VTT kertoo suuren kaistanleveyden ansiosta järjestelmän yltävän jopa useiden gigabittien sekuntinopeuksiin.

5G-radiolaitteiden toimitus on osa Oulun alueella rakennettavaa 5G-testiverkkoa, joka on Tekesin ja Euroopan aluekehitysrahaston rahoituksella rakennettava innovaatioalusta alueen ICT-yritysten, tutkimuslaitosten sekä julkisen sektorin tarpeisiin.

Tutkimuslaitokset ja Nokia ovat jo pitkään tehneet 5G-testiverkkoyhteistyötä. Nyt toimitetuilla laitteilla voidaan tutkia 5G-yhteyden vaatimia sovelluksia ja palveluita sekä demonstroida 5G:n tarjoamia mahdollisuuksia yrityksille ja muille kumppaneille.

5G tuo jopa satakertaiset nopeudet alkuperäisiin 4G-verkkoihin nähden, tiputtaa latenssin eli viiveen alle kymmenesosaan nykyisestä, jopa alle 1 millisekuntiin, ja mahdollistaa merkittävästi suuremman määrän laitteita verkossa.

5G:n standardointi on vielä pahasti kesken, joten nyt Nokian toimittamat laitteet ovat vielä kehitysvaiheessa olevia 5G-radioita esikaupalliseen käyttöön.

”Järjestelmän tarjoama kaistanleveys on moninkertainen verrattuna 4G-yhteyksiin yltäen jopa useiden gigabittien sekuntinopeuksiin. Tämä voisi tarkoittaa parhaimmillaan esimerkiksi täysmittaisen elokuvan latautumista radioyhteyden yli muutamassa sekunnissa”, sanoo projektipäällikkö Atso Hekkala VTT:ltä.

”Uudet 5G-radiot mahdollistavat muutaman millisekunnin viiveen päätelaitteen ja tukiaseman välillä luoden uusia teknologisia mahdollisuuksia, kuten itseohjautuvat autot tai laitteiden reaaliaikainen etäohjaus”, toteaa ohjelmajohtaja Aki Korvala Nokialta.

Jatkossa testiverkkohankkeen painopiste on siirtymässä 5G-teknologian ja sen mahdollistamien palveluiden tutkimiseen, kehittämiseen ja kokeilemiseen mahdollisimman todenmukaisessa ympäristössä. 5G-demoradioiden avulla 5G-testiverkko toimii tutkijoille ja yhteistyökumppaneille testiympäristönä, joka tarjoaa suuren datanopeuden ja lyhyen viiveen. Tämän ansiosta tutkijat ja palvelunkehittäjät voivat kehittää entistä vaativampia sovelluksia langattomasti.

Suomessa Nokia ja Sonera ovat aiemmin kertoneet avaavansa 5G-verkon Helsingissä vuoden 2018 aikana.

5G:n ensimmäiset kaupalliset käyttöönotot ovat alkamassa myös muualla jo 2018, muun muassa Etelä-Koreassa järjestettävien talviolympialaisten yhteydessä. Laajemmin 5G:tä odotetaan kaupalliseen käyttöön kuitenkin vasta 2020, ja laajempi yleistyminen on edessä vasta myöhemmin 2020-luvulla.

Ensimmäisten 5G-laitteiden on odotetaan lisäksi olevan mobiililaajakaistapäätteitä älypuhelinten tai liikuttaessa käytettävien muiden laitteiden sijaan.

Jatka lukemista...
 
Tila
Ei auki vastauksille.
Top Bottom