Nokia senioripuhelimeksi?

Keskustelu osiossa 'Minkä puhelimen ostaisin?', aloittaja franssales, 25/1/11.

 1. franssales Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/5/08
  Viestit:
  100
  Tykkäykset:
  0
  Mahtaako Nokialta löytyä nykyään yksinkertaista puhelinta, joka sopii senioripuhelimeksi? Selkeät, isot näppäimet ja näyttö?
   
 2. marssilainen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/9/10
  Viestit:
  17
  Tykkäykset:
  1
  Ehkä tuntuu oudolta, mutta 83-v äitini pitää Nokia X3-02 Touch and Type -puhelinta ensimmäisenä selkeänä laitteena. Entisten puhelimien softkey-näppäimet vaihtuvine merkityksineen olivat lähes mahdoton juttu, mutta uusi kosketusnäyttö selkeytti toimintojen käytön. Puhelimessa on kunnon näppäimistö ja hyvä akunkesto. Ainoa ongelma on toimintojen paljous, mutta niistä pitää oppia pitämään näppinsä erossa.
   
 3. franssales Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/5/08
  Viestit:
  100
  Tykkäykset:
  0
  Tuntuuhan se oudolta, mutta tuntukoon, jos kerran toimii. Täytyy tutustua tuohon luuriin.
   
 4. Delli

  Delli Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  17   0   0

  Liittynyt:
  26/5/09
  Viestit:
  1474
  Tykkäykset:
  430
  Puhelinmalli:
  iPhone 7, 32GB
  Ennen joulua ostin äidille (74v) puhelimen joululahjaksi, entinen oli vanha Nokialainen.
  Kävimme muutamassa kaupassa jossa oli paljon erilaisia toimivia puhelimia, äiti testasi montaa Nokialaista mutta valinta osui kuitenkin Doron puhelimeen (Doro PhoneEasy® 332gsm).
  En väitä että tämä on ainoa oikea mutta äidin mielestä tämä oli paras esillä olleista. (testattiin myös tuo X3-02)

  Kannattaa ehdottomasti ottaa puhelimen tarvitsija mukaan kauppaan jossa on toimivia puhelimia jos se vaan on mahdollista.
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Totta, on ainakin oma valinta :)
  Dorot on jo aika rankkoja, mutta tuo mainitsemasi ei tainnut edes olla yli karsittu.

  Jotku pitävät läppäkoneista, tyyliin 3710 fold, monelle siedettävän näköinen, näppis ok, ja näyttökään ei ihan mini ja kohtuulaatuinen. Jos käyttäjä ei ole säätöä harrastava, niin perusjutut kannttaa laittaa kohdilleen, miellyttäväksi. Massakoneista on myös monenväristä versiota ja sen myötä kovasti eroja eism näppiksen luottavuudessa.

  Esittelykoneissa ja oletuksena luureissa yleensä kaikenmailman tauhkaa, animaatiota, taustakuvaa päällä, fontit pieniä näpärää käyttöajatellen jne.


  Seniorilla puhelimien kohdalla usein tarkotietaan jotain puoliksi laitoksessa olevaa, mutta eläkelläisille jostain syystä turhaan tyrkytetään jotain ominaisuuskarsittua mallia, MMS, Email, Selain, Kamera jne on heillä kuitenkin tätä päivää. Jos ei emailia käytä, niin MMS on aika ehdoton jos ei nyt ihan mailmasta irtautunut.
   
 6. franssales Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/5/08
  Viestit:
  100
  Tykkäykset:
  0
  Mä katselen ensin jotain muuta kuin Doroja. Ostin sellaisen faijalle vuosi sitten, mutta on kaipaillut Nokialaista, koska tuntee sen logiikan eikä opi enää muita.

  Doro on ihan hyvä, kun soittaa tuttuun numeroon tai vastaa puheluun. Sitten alkoivat faijalla ongelmat. Valikoissa liikkumista oli yritetty helpottaa sellaisella karusellinäkymällä ja keinunäppäimellä. Se oli epäonnistunut yritys, koska valinnan vahvistus piti tehdä toisinaan painamalla vihreää näppäintä, toisinaan painamalla keinunäppäintä sisäänpäin. Mitään logiikkaa siinä ei ollut, eikä toisella voinut korvata toista. Vanhan ihmisen kärsivällisyys on muutenkin kovilla, kun reumaattiset sormet juuri ja juuri onnistuvat tekemään mitä halutaan.
   
 7. Maister

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/8/07
  Viestit:
  81
  Tykkäykset:
  1
  Vanhemmille ihmisille mms:tkin ovat liian hankalia. Nokia 1616 voisi olla riittävän yksinkertainen.

  http://www.google.fi/url?sa=t&sourc...adh3MOzrg&sig2=_zqfbXkwfA2HzErjL7pneQ&cad=rja
   
 8. franssales Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/5/08
  Viestit:
  100
  Tykkäykset:
  0
  Olet oikeassa joidenkin kohdalla, ja väärässä toisten kohdalla.

  1. Olet oikeassa niiden suhteen, joita vanhuus on kohdellut lempeasti, ja joilla on mielenkiintoa oppia uutta. Tai ovat jo oppineet.

  2. Monella on ainoana vaatimuksena se, että se tekisi kaiken edes suunnilleen yhtä hyvin kuin lankapuhelin, jonka numerolevyä kierrettiin - muistatteko? Tunnen useita vanhoja, jotka suuttuvat kun sanon että olisi ihan yksinkertaista oppia lähettämään tekstiviesti, tai ainakin lukeas se. No go.

  3. Sitten ovat ne, jotka eivät näe, ja joiden kädessä puhelin juuri pysyy, vaikka näppäimiin osuminen on vaikeaa. Näillä on aivan omat vaatimuksensa.

  En yhtään vähättele vanhusten oppimiskykyä, niiden kohdalla, joilla on oppimishalua.
   
 9. 0PPA

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/12/08
  Viestit:
  42
  Tykkäykset:
  0
  Olisiko 3110 classic malli hyvä, maksaa käytettynä ehkä 20 euroa. On helppo käyttää ja hyvät isot näppäimet.
   
 10. challenger-70

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/11/04
  Viestit:
  38
  Tykkäykset:
  0
  Ostin foorumilta isälle(55v) vanhan hyväkuntoisen 6310i:n. Viimeisiä perus valikoilla olevia jossa on hyvät,ei liian pienet näppäimet. Saisivat tehdä vieläkin niitä.
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Eläkelläisissä on tosiaan niitä jotka työelämässä viimeisen vuosikymmenen karttoivat tietotekniikkaa ja jatkoivat sitä sitten eläkkeellä, mutta moni työelämässä uuden välttäneet innostuivat asiasta myöhemmin.

  Mutta yli 70v ihmisistä , jos vanhuus tai muut ole kaltoin kohdelleet, ovat kyllä ihan tässä ajassa, tai voisivat olla jos ei kuviteltaisi niiden olevan jotain seniilejä.Monelle Sähköinen viestintä on niillä työelämässä ollut arkipäivää. ja monelle se on sitä tänäpäivänä.

  Totta, monia on, monia sellaisia on kymmeniä vuosia nuoremmissakin. jotkut pysyvätkin sellaisina , riippuu paljon omaisista.

  Mutta kyllä tuollainen kuullostaa nykyään jo aika vanhalta, (mutta totta, kyllä heitä on edelleen)

  Jos viestintä on vierasta, niin ei hänen viestien lähettämisellä ei kannata aloittaa.  Tuo totta, mutta mielestäni on senioreista turha sellaiseksi leimata, tuollaisia on nuorista vanhuksiin.

  Se ei kuitenkaan ole esteä viestintään, MMS, Email jne.

  Helpolla tietenkin pääsee jos ajattelee että ei se mitään tartte eikä se mitään haluakkaan, myyjillä ei aikaa ja maksajaa, jos sukulaiset ei ole apuna, niin se jää sitten lähinnä siihen puhelinmyyjien soittoihin vastaamiseen.
   
 12. franssales Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/5/08
  Viestit:
  100
  Tykkäykset:
  0
  En minä leimaa ketään, mutta on muistettava että tässä ketjussa minä etsin puhelinta ihmiselle, jonka tunnen. Tiedän tasan tarkkaan, mihin hän pystyy ja mitä toivoo. On oikein hyvä asia, jos omat vanhempasi pystyvät tai haluavat jotain muuta, mutta se ei auta minun isääni.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ok, kiitän tarkemamsta kuvauksesta , sori ei henkilökohtaista, en kommentoinut (lainannut) pelkästään aloittusta. Lukijana en tietenkään tiennyt laitteen käyttäjästä ja toiveista mitään, kun ei siitä kerrottu.

  Senioripuhelin mainittiin, jota aihetta kyllä kommentoin.

  <Alla aloitukseen ja yleisesti aiheeseen jossa haetaan puhelinta erilaisiin tilanteisiin>

  Eli haetko nyt langapuhelimen korviketta (mainittu aijemmin), esim GSM pöytäpuhelimilla on lankapuhelimia korvattu, joko lankunumerolla tai ihan GSM numerolla. kotikäytön lisäksi ns vanhakodeissa tai palvelutaloissa ei lainkaan harvinainen. Käyttöliittymä vanha tuttu , vastaaminen luuria nostamalla, soittiminen painemalla, joissain malleissa selkeät pikavalinnat. myös akkumalleja.

  Laitoksissa, esim vanhainkodissa voi miettiä PIN2lla soittamisen rajoittamista, jos epäilee väärinkäytösten mahdollisuutta.

  Jos ennestään toimiva lankapuehlin joka on tuttu, niin GSM sovitin on yksivaihtoehto.

  Jos käsipuhelin menee, niin läppämalli on monille ollut miellyttävä valinta kun asetukset laittaa kohdilleen ja valitsee sopivan mallin. Läppämallissa nimenomaan vastaamis ja lopottamis käyttöliittymä, onnistuu ilman laseja ja käyttäjä tietää että läppä kiinnin niin kaikki ok jos vielä virtavalo näkyy.

  Läppämallissa toinen mikä arastelevia helpottaa on se että jos tulee tenkkapoo, niin läppä kiinni ja homma alusta.

  Eli sopii monenlaiselle käyttäjälle ja on lisäksi, ainakin joidenkin mielestä, ulkonäöltään kelvollinen.


  Kaikki eivät pidä läppämalleista vaan haluavat sen patukan, usein ajemminkin on ollut jokin malli pitkään ja haluttaisiin samanlainen, pelätään erilaista, voi olla kova halua pitää päänsä. Massapatukka malleissa on usein pienemmät napit kuin läppätarjonnassa, mutta jo mainitulla Dorolta , Emporia löytyy isoja nappeja ja malleja jotka ovat ns kännykkämäisiä,

  Jos viestejä ei missään tapauksessa haluta , niin liittymästä tuleva ja lähteävä SMS , MMS palvelu pois, jotta eivät häiritse käyttäjää.
  jos käyttö vaikeaa, niin isot luurinapit ja muutama iso pikavalinta numeroinäppiksen. edeltä mainituilta löytyy sellaisiakin


  Markkinoilla on myös "puhelimia" jotka on tarkotiettu mukana kanenttaviksi ja tarkoitettu ihmisille joille perinteinen isonappinenkin matkapuhelin on epätarkoituksenmukainen (hankala), eli ominaisuuksina voi olla vastaaminen ja soittaminen yhteen tai useampaan pikavalintaan, lisäksi mukana voi ola joitain turvapuhelinmaisia ominaisuuksia.

  ***

  Tässä tapauksessa ei ilmeisesti tule kyseeseen kosketusnäyttö, mutta niitä kyllä käyttää seniorit, mutta heillä kuten nuorimillakkin oikeat luurinapit on kova juttu.
  Sopiva kosketusnäyttö kone voi mahdollistaa käyttöliittymän muokkaamisen esim kuva pohjaiseksi ja iso näyttö helpottaa saapuvien viestien lukemista. (kuvia ja tekstiä) Huonoa heikko sormipalaute ja siksi oikeat fyysiset luurinapit tärkeitä.

  ***

  Laitetta ja kokoonpanoa valittaessa tärkeä kohta on lataaminen, jos käsien liikaradat on rajoittuneita jne. niin kannattaa myös kiinnittää huomiota lataamiseen. pöytäpuhelin voi olla kiinteästi valtakunnan verkossa, mutta mukanakannettava pitää ladata, niin ne se lataamiseen pistäminen voi olla hankalaa. mistä seuraa että laite jää lataamatta.

  Homman voi (yrittää) ulkoistaa hoitajalle, läheiselle, omaiselle jne. sitä voi myös helpottaa hankkimalla "langatonlaturi" joita kai saa eri merkkisille laitteille, jos se on vaihtoehto niin miettiä ennen luurin hanintaan. (edit: siis luurin taakse adapteri ja pöydälle lataustaso, ja lataus tapahtuu kun luuri on tasolla)


  ****

  Enemmän nörtti tai kokeellisia juttuja on ollut puhelimet (esim Nokian NFC) joissa soittaminen tapahtuu koskettamalla laitteella kohteen kuvaa. (eli soitellaan ennalta tallennettuihin)

  ***

  Jos puhelimella ei haluta vastaanottaa viestejä, niin se ei tarkoita että henkilö olisi kokonaan ulkona tuosta mailmasta. TV tietenkin yksi, mutta yksi helppokäyttöinen väline on kuvakehys, tarjonta on vuosienaikana monipuolistunut, kaksisuuntaisuus tulee sitten soittamalla.

  Toinen, jos lehtien lukeminen sujee, niin näppärä sähköposti väline on tulostin. Eli henkilön email liikenne ohjataan tulostimeen ja hän vastaanottaa mailinsa ihan paperilla, käyttöliittymä on hyvin perinteinen tuttu. Tässäkin vastaukset sitten soittamalla. (Edit, Emailit tulostavia tulostimia on ollut pitkään, mutta nyt HP markkinoi edullisia kuluttaja vehkeitä joissa HP email palvelu, jonka pitäisi osata tulostella monennäköistä liitettä, läheisen, hoitajan vaivoiksi jää musteiden "täyttö")


  ***
  Facebook on nykyään tuettu monessa laitteessa, eli seniorille jolla fysiikka ja kiinnostus ei riitä luureihin ja tietokoneisiin, niin se ei estä käyttämästä facebookkia, TV, tai varsinkin jokin kuvakehystyyppinen tai medialaite (miksei isonäyttöinne luuri) jossa yksikertainen facebook näkymä, jotta voi lukea ystäviensä statuspäivitykset. (Edit: Ajatus että laite pöydälle ja käyttäjä vain seuraa kavereiden facebook elämää koskemtta koko laitteeseen)

  (tietenkin jos ei lähestein touhut kiinnosta, tai läheiset ei ole naamakirjassa, eikä sinne halua, niin turha tuokin, voisi kuvitella että suurempi vastustus tulee nuoremmista sukulaisista jotka eivät ehkä innostu siitä että suvun seniorit seuraa heidän facebook menoa...)


  Nuo siis ihan kaupallisia yleisesti saatavia, tarjolla kyllä paljon muitakin ja vuorovaikutteisempia.
   
 14. franssales Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/5/08
  Viestit:
  100
  Tykkäykset:
  0
  Ei ongelmaa, enkä minä tietenkään siitä loukkaannu, ettei joku tunne asiayhteyttä. Laaja keskustelu senioripuhelimista on ylipäätänsäkin toivottavaa, ja sinulla näkyy olevan ihan oikeasti annettavaa tähän keskusteluun.
   
 15. Bustis Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  681
  Tykkäykset:
  0
  Tämän suosituksen innoittamana testattiin uuden C3 Touch and Type:n soveltuvuutta varttuneemmalle käyttäjälle ja tuntui toimivan myös ensimmäisenä kännykkänä. Tökittävät softkeyt toiminnaaltaan selkeitä ja myös niiden teksti on tarpeeksi suurta. Lisäksi neljä käytetyintä yhteystietoa kätevästi ruudussa ja numeronäppäimistö kuitenkin normaalia mallia mikäli tulee "tiukka" paikka. Listojen selaaminen sormella tarraamalla ja liu'uttamalla oli nopeasti opittu kun ei muusta ollut aiempaa kokemusta, tärisevillä käsillä olisi tosin ehkä haastavaa. Punainen ja vihreä luuri voisivat olla paremmin erottuvia ilman taustavaloa hämärässä mutta käytössä ok.

  Kun laite ei tue videopuheluitakaan niin hyvällä omallatunnolla pakotin 2G-tilaan optimaalisen akkukeston toivossa.
   
 16. franssales Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/5/08
  Viestit:
  100
  Tykkäykset:
  0
  X3-02 on hankittu ja vaikka tuli valituksia liukkaudesta ja putoilusta, niin tällä mennään nyt. Hommaan siihen päälle silikonisuojuksen, josta saa kunnon otteen. Uuden puhelimen ostaja voi yrittää tinkaista sen sikana paketin päälle.
   

Jaa tämä viestiketju