Nokia S60 tullut tiensä päähän

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja Anniina, 29/6/07.

 1. Anniina

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/6/07
  Viestit:
  70
  Tykkäykset:
  0
  Itselläni on aika paljon testikokemusta takana about jokaisesta Nokia S60 (ja muista) älypuhelimista ja nyt alkaa kyllä tuntua, että tuo plattis on tullut tiensä päähän. Esimerkkinä uusi E90, jossa jotkut asiat jopa huonommin kuin monta vuotta vanhemmissa kommuissa (kalenteri, yhteystietojen haku). Samaan aikaan Windows Mobile -laitteiden käytettävyys, akun kesto ja ominaisuudet ovat kehittyneet hurjasti, niillähän tekee jo vaikka mitä. Ja toisaalta käytettävyys esim iPhonessa tuntuu tosi hyvältä. Eli mitä mieltä muut ovat, pitäisiköhän Nokian kehittää jo uusi alusta, S70?
   
 2. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  S30, S40, S80, S90... ja loppujen lopuksi S30/40:n lisäksi on se S60 kehittyy monenlaiseksi vaikka sen numero pysyykin ihan samana. Edition-versiot varmasti kasvavat vielä monta sukupolvea. S60 ei ole pelkkä käyttöliittymä eikä ulkonäkö.
   
 3. Anniina

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/6/07
  Viestit:
  70
  Tykkäykset:
  0
  Nyt en ihan ymmärtänyt tuota. Siis S60 alkoi kaiketi mallista 7650 ja sen jälkeen sitä on kehitettu ja markkinoille tuotu ainakin parikymmentä uutta mallia. Ja niissä en siis järin suurta kehitystä näe verrattuna aikajänteeseen. Nyt en niinkään puhu verkkoteknologioista vaan käytettävyydestä, ohjelmistoista jne.
   
 4. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  S60 skaalautuu nykysin eri kokoisille näytöille, tukee monenlaisia rautaratkaisuja yms. Ei varmaankaan olisi iso yllätys jos se omisi S90:n kosketusnäytönkin ominaisuudet jonain päivänä ja mahdollisesti piankin, jos LG ja iPhone avaa ihan oikeasti tarpeeksi isot markkinat tuonkaltaisille laitteille.
   
 5. nokandu

  nokandu

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/6/07
  Viestit:
  3
  Tykkäykset:
  0
  Vai että iPhonen käyttis vaikuttaa oivalliselta? Onkos mutu (tm) tietoa?
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Symbian ja S60 ovat kehittyneet huomasti, paljon hyviä vakio featureita on tullut lisää jne. nopeus kasvanut. mainittu scaalautuvuus on varsin hyvä, jonka hupmaa varsin laajan hyvinkin monipuolisena tarjontana erinlaisia malleja.

  Ilmeisesti olet pettynyt joihinkin aplikaatioihin, esim mainitsemaasi kalenteriin, siinä ei ole tapahtunut juuri muutoksia, mutta toki perus kalenterikin on vuosien saatossa parantunut, mutta edustaa edelleen ns. karua perustasoa.

  Puhuit jotain akun kestosta, eli virrankulutuksesta, ymmärtääkseni Symbian/tuoreet s60 älykoneet edustavat käyttöjärjestelmänä älykoneissa varsin hyvää tasoa, ellei huippua. ja ovat sitä olleet ennenkin.
   
 7. ilnux

  ilnux

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/03
  Viestit:
  403
  Tykkäykset:
  3
  Hienoa että muutkin ovat huomanneet saman kuin mikä minulla on ollut mielessä jo pitkään. Nokian S60 ei vain veny enää niihin isoihin asioihin, joita 'internet firma' Nokia haluaisi viedä eteenpäin. Esimakua tästä on juuri E90:n keskiverto kyvyttömyys erityisesti ohjelmiston osalta.

  Uudesta alustasta on sentään Nokiallakin jotain hajua, soisin kernaasti Maemon (http://maemo.org/) leviävän myös näihin puhelinpuolen toteutuksiin. Sen verran eri planeetalta tuo N800:n on, kun vertaa ohjelmisto platformia esim E90:n vastaavaan.

  Mutta odotan innolla, millä platformilla tulevat WiMax päätelaitteet ovat. Ensimmäisiä tietojahan pitäisi tulla vuodenvaihteessa?
   
 8. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  E90 on esimerkki S60 alustan joustavuudessa jo aivan yhdessä ja samassa laitteessa.

  Kokeile vaikka selainta, tai sitä vakio autopeliä. ja perus valikkokin taipuu hyvin kumpaakin.
  Toki kehittämisen varaa on.

  Samaa mieltä että Meamo on vielä kaukan puhelin alustasta
   
 9. Ragnar Granit

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/07
  Viestit:
  4
  Tykkäykset:
  0
  Haha. Juuri S60:n ansiosta e90:een saa lisättyä suunnilleen kaikki ne ohjelmisto-ominaisuudet, joiden puutetta jotkut ovat valittaneet kuten eri kalenterin tai profiiliajastuksen. Niiden lisäksi S60:n ansiosta siihen voi lisätä valtavan paljon muuta tai olla lisäämättä, jos jostain syystä niin haluaisi tehdä.
   
 10. yepp

  yepp Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  32   0   0

  Liittynyt:
  30/10/03
  Viestit:
  2101
  Tykkäykset:
  68
  Puhelinmalli:
  Samsung galaxy S8+
  Itselläni ainakin on ollut 7650, 3660, n-gage, 6670, 5500, e60, n91 ja mielestäni kyllä tuo on kehittynyt todella paljon. Omasta mielestäni kehitys ainakin on ollut juuri sellaista kuin voisi kuvitellakkin. Käytettävyys, muunneltavuus ja toiminta yleensäkkin parantunut huimasti.

  S60 nykyään tosiaankin taipuu monelle eri alustalla ja monenlaiselle näytölle. Aluksi kyllä vaatii totuttelua, mutta kun pääsee puhelimen toiminnasta perille, tuntuu s40 (ja muiden valmistajien vastaavat) turhan simppeleiltä ja kaipaa sitä että voi kaikkia ohjelmia sun muita käyttää (s60 softat huomattavasti java-kikkareita parempia).

  Niin ja onko topicin aloittja oikeasti käyttänyt niitä puhelima, vai testaillut vaan kaverin luuria tai liikkeessä?
   
 11. ilnux

  ilnux

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/03
  Viestit:
  403
  Tykkäykset:
  3
  Kyllä S60 jää kakkoseksi maemolle, jos vertaatte sitä kehittäjälle tarjoutuvaa koodipohjaa jonka Linux tuo tullessaan. Mielestäni maemo siis hakkaa S60:n mennen tullen. Siksi haluaisin maemon myös commuun, koska silloin käytössä olisi kaikki asialliset softat eri tyyliseen järjestelmäintegraatioon, jossa perusteena olisi muutakin kuin "autopeli ja selain" huh.
   
 12. ilnux

  ilnux

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/03
  Viestit:
  403
  Tykkäykset:
  3
  Juuri S60:n ansiosta en saa lisättyä tähän commuuni, juuri niitä ominaisuuksia jotka tekevät maemosta sopivan N800:ssani.

  Joten, lisää tähän E90:een parempi kalenteri, ajastetut profiilit ja se ajastettu sms:n lähetys. Lisäksi gpg julkisenavaimen sähköpostin salaus ja porttiforwardit osaava ssh. Nämä niin, että ne ovat myös S60 vaatiman hardresetin jälkeen toiminnassa ja että ne ovat oikeasti turvallisia (laajakaistaista internet liikennettä terminoiva symbian softa kun altistuu aikalailla tässä yhteydessä). Ilmoittele kun alkaa olla valmista :)
   
 13. ilnux

  ilnux

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/03
  Viestit:
  403
  Tykkäykset:
  3
  Tämä onkin Nokian kompastuskivi, kuinka pitää yllä innovaatiota de-factoksi muodostuneissa ominaisuuksissa? Vielä taannoin tätä yritettiin, mutta käyttäjäpalautteen ollessa tyrmäävää - siitä äkkiä luovuttiin. Nyt onkin kiva katsoa kun innovaatiofokus on maemon ympärillä, sen ollessa aidosti irti mainstreamista ja tarjoten kaikki ne mahdollisuudet jotka S60:een keskittyviltä ohjelmistopajoilta puuttuvat. Osaksi teknologiana ja osaksi innovaatioina.
   
 14. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Eikös tuon turvallisuus tai turvattomuus ole Puttyn kohdalla ihan sen koodin tekijöiden vastuulla? Sehän on ihan open source -softa, ja jos ko. softassa esim. on haavoittuvuuksia, niin vastuu korjaamisesta on itse open source -yhteisöllä - ei käyttöjärjestelmän tekijällä. Ihan sama analogia toimii Windowsinkin kanssa,
  Lisäksi rahalla saa toki ihan oikeiden tietoturvayhtiöiden SSH-clienttejä.
   
 15. ilnux

  ilnux

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/03
  Viestit:
  403
  Tykkäykset:
  3
  Uskon että Putty on ihan ok ja että sen voi jopa itse auditoida, kun lähdekoodi on saatavilla. Pointti onkin siinä, että kun S60 on ihan oma maailmansa, ei puttyyn ole implementoitu kuin välttämättömät asiat aidosta SSH clientistä. Tämä on oikein malliesimerkki siitä, miten SSH maemolla (linux pohjainen) ja S60:lla osoittaa alustojen eron. Esimerkkinä esim. nuo mainitsemani SSH tunneloinnit, ovat todella kätevä tapa toteuttaa ylläpito asioita oikeissa unix ympyröissä, suoraan mobiilista.

  Nyt kun S60 on, mikä on - ei sille ole tietääkseni saatavissa edes kaupallisia SSH clienttejä jotka osaavat tuon porttiforwardin, vai onko ? Eri asia on taas se, että tekisikö mieleni edes maksaa ko. featuresta, kun se on linuxiin tottuneelle käyttäjälle vakiovaruste käyttöjärjestelmän työkaluna. Sama pätee tuohon GPG julkisenavaimen salauksen hallitsevaan softaan, joka on monessa tiedonsalauksen aplikaatiosssa (mm. sähköposti) hyvä työkalu. Tätä ei symbianille ole näkynyt ikinä?

  Tätä samaa integraatiovapautta ja mahdollisuutta on siis aivan eri mittakaavassa kun puhutaan maemosta, verrattuna S60:een.
   
 16. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Nyt taidetaan puhua linuxista, Symbianista, S60:stä, ja Meamosta nätisti sekaisin.
  Toki linuxista ja Symbianista kännykkä käyttöjärjestelmänä voidaan puhua ja niillä on omat kannattajat kuten myös vahvuudet.

  en kuitenkaan vielä sekoittaisia tai pitäsi edes pitäisi Nokian Memo toteutuksia edes vaihtoehtona S60 alustalle, eli ovat vielä kaukana puhelimista. symbian on varsin vahvassa-asemassa ja edullinen ja tehekos valinta.

  Toki Nokian Meamo koneet omassa sektorissaan ovat erittäin mielenkiintoisia ja toivon että jatkavat sitä tuotelinjaa.
   
 17. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  OpenSSH:lla ei ole mitään tekemistä itse Linuxin kanssa. Se on ihan erillinen ohjelma vaikka se melkein kaikkiin Linux-distroihin on sisällytetty. Jos ylipäätänsä käyttöjärjestelmällä on mahdollista avata jokin portti, niin silloin voi ohjelma myös ohjata siihen tulevan datan mieleisellään tavalla miten vain. Kaikki käyttöjärjestelmät kykenevät tuohon. Kaupallinen SSH-clientti oli ainakin aikoinaan F-Securella ja Googlella varmaan löytyy lisää.
  Ja kyllä PGP/GPG-softia löytyy S60:lle. Etsivä kyllä löytää.
   
 18. ilnux

  ilnux

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/03
  Viestit:
  403
  Tykkäykset:
  3
  En ole löytänyt, kun muistetaan nyt puhua S60:sta. En SSH clienttiä, enkä GPG:tä. No, laittanette linkkiä tänne jos löytyy?
   
 19. ilnux

  ilnux

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/03
  Viestit:
  403
  Tykkäykset:
  3
  Ei mielestäni yhtään sekaisin. S60 on symbianin päällä ja Maemo on Linuxin päällä. Eli kun puhutaan S60:sta, voidaan puhua myös maemosta, samoin kun puhutaan symbianista, voidaan puhua linuxista.
   
 20. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  S60:ssa on sisällään yhtälailla "koodipohjaa", jos tarkoitat Linuxia pelkkänä käyttöjärjestelmänä. Mitä tulee sitten Linux-distrojen mukana tuleviin applikaatioihin, niin joudutaanhan nekin tekemään/kääntämään erikseen Maemolle. Distrojen mukana tulee yleensä vain käännetyt binaarit ja nekin kun vielä ovat yleensä ix86-ympäristöön - ei ARM:lle. Joten Maemollekin joutuu yhtälailla hakemaan sorsakoodit erikseen ja sitten muokkaamaan hivenen UI:ta. Jos kaikki menee hyvin, niin kaikki on vain kääntämistä vailla. Yleensä joutuu erilaisesta arkkitehtuurista johtuen muuttamaan jotain muutakin.
  Aivan samalla lailla samat open source -koodit voi kääntää myös Symbianille ja muokata UI käyttämään S60:n UI-frameworkkia. Tuo Putty (sourceforge.net/projects/s2putty) on hyvä esimerkki siitä, miten ihan tavallista open source C-koodia ("koodipohjaa") voidaan käyttää S60-applikaatiossa.
   

Jaa tämä viestiketju