1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivuston käyttöä, annat suostumuksesi evästeiden käytöllemme. Lue lisää.
 2. Nokia 8 on julkaistu

Nokia N97 käyttökokemukset

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja Noma, 27/6/09.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Noma

  Noma Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  10/8/03
  Viestit:
  5502
  Tykkäykset:
  26
  Puhelinmalli:
  Nexus 5
  Tätäkin puhelintaa alkaa jo ensimmäisillä käyttäjillä olla, joten käyttökokemukset jatkossa tähän ketjuun.
   
 2. Kupsu

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/4/09
  Viestit:
  323
  Tykkäykset:
  0
  Päätin että ensi kuun alussa vaihtuu puhelin joko N97 tai iPhone 3gs. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.

  Mutta puhutaampa N97:sta, suurin osa varmasti tietää että puhelimen rauta ei ole kehityksen uusimmasta päästä. Toisaalta Nokia osaa varmasti parhaiten optimoida puhelimensa symbialle vähän huonommallkin raudalla.

  Olisin kiinnostunut kuulemaan käyttäjien kokemuksia erityisesti tämän asian suhteen, onko vastaan tullut tilanteita joissa vanha rauta olisi asettunut jotenkin ns. pullonkaulaksi?

  Tämä raudan ja käyttöjärjestelmän yhteispeli on yksi itselleni tärkeistä ominaisuuksista, joka korostuu varsinkin silloin kun pitäisi hommata puhelin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.
   
 3. Mumuli

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/6/08
  Viestit:
  67
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Opo
  Plaah

  15min käytön jälkeen kokemukset, näyttö aivan jumalallinen, ihan päälikkö. Näppäimistö omituinen ja suhteellisen huono, no kai siihen tottuu.

  Luulin omassa tyhmyydessäni että tästä oli E90:lle jatkava lelu, mut ei niin ei. Onhan nuo widgedit niin kivoja että vpenis ampuu seinästä läpi nätisti ja moposta irtoo takarengas mutta eipä tuo tosiaan ole kuin iphonen vastaava lelu jonka voi ripustaa kaulaa kun menee Onnelaan hakee lissuilta toosaa. Tuskin auttaa saamaan mitään, mutta onhan tuollainenki tapaus jo kerran nähty, niin miksi ei toisenki kerran tai useamman.

  Harmillista kyllä tuol näppis, ihmiselle joka on tottunu fullqwertyä käyttää niin tuo on suuri pettymys. 5800 käyttäjille tuo on vaan suuri mullistus ja uusi päivitys, muuta uutta se ei juurikaan tuo.
   
 4. halla

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/5/09
  Viestit:
  119
  Tykkäykset:
  3
  käyttökokemuksia. 1,5 vrk.

  Tässä nyt omia kokemuksia about yhden vuorokauden ajalta. Nämä nyt eka tuli mieleen.

  E71 vaihtui siis tähän. Käyttäjänä tarvitsen sekä bisnespuolta (BT-yhteys läppärille, kalenteri, outlook synkkaus, duunimeilit) ja vapaa-aikaa (musiikki, videot, kamera, FB, gravity, IM-sovellukset, jne...). Puhtaaseen bisneskäyttöön E71 ja muut e-sarjalaiset on näppärämäpiä. Saa tehtyä enemmän pieniä duuniasioita vähemmillä näppäilyillä. Tässä softiin pääseminen (widgettejä lukuunottamatta) aina vähän kestää. Mutta vapaa-ajan herkut tekee tästä paremman kokonaisuuden ainakin itselle.


  - Laitteen koko on täydellinen, eli yllättävän pieni. Voisi se ehkä ohuempi olla, mutta muuten näytön ja näppäimistön koko suhteessa muuhun kokoon on hyvä. Myös mainostettu "build quality" on ainakin ulkoisesti totta. Jämäkkä kapula.

  - Näppis vaikutti alkuun heikoimmalta hardikselta. Se on hieman tunnoton, "vaihtoääkköset" turhauttaa ja näppäimiä on muutenkin aika vähän. Esim. "@" vaihdon takana. No nyt vuorokauden jälkeen näppis on kuitenkin jo ihan ok. En silti kirjoita vielä yhtä nopeasti ja vaivattomasti kuin E71:llä.

  - Etusivu on kiva. Muokkaamalla saa millaisen haluaa. Lähinnä odottelen, että softien widgetit paranee ja ne osaa hyödyntää widgetin tilan paremmin. Ja että itse saisi valita, mitä widget näyttää etusivulla. Widgeteistä soitin on hyvä, facebook ok, mutta Hesarin RSS-feedi jo aika rujo.

  - Alustasofta yleisesti on kohtuu kypsää. Ei ole kaatunut kertaakaan yhden tiivin akullisen aikana. Ja Nokian omat softat (kalenteri, soitin, tiedostonhallinta, kello, jne....) toimii erittäin smoothisti vaikka olisi useampi käynnissä. "Raudan hitaus" käsitettä en ole tullut edes ajatelleeksi peruskäytössä.

  - Softakohtaisesti hitautta on kuitenkin havaittavissa. Gravity ja Opera Mini toimii hienosti - sormella siirtely toimii kuin ajatus. Mutta toisaalta Facebook ja Nokian oma selain taas hidastelee. Ja kun sormella siirtelystä huolimatta sivut ei skrollaa, ei käyttäjä tiedä missä on vika. Yleensä vaan kestää kunnes FB tai selain taas herää. Eli softapäivityksiä odotellessa...varsinkin kun toimivat esimerkit on olemassa.

  - Yleisesti käytettävyys on parempaa kuin ennen, mutta valikot on vähän sekavia ja esim. tekstin leikkaa/liimaa toiminnot on joskus olemassa ja joskus ei. Joskus softan lopetus tapahtuu painamalla "Poistu" ja joskus "Lopeta". Joskus punainen luuri sulkee sovelluksen ja joskus piilottaa sen. Käyttäjän informoiminen softan toiminnasta ei ole laajaa. Pitää vaan odotaa jos mitään ei tapahdu kun mitään indikaattoria (pyörivä kuvake, jne...) ei välttämättä näytetä. Hoh hoijaa Nokia, Iphonen saavuttaminen vaatinee pari firmwarea...

  - Muista softista olen nyt leikkinyt mm. gmaililla, gmapsilla, youtubella ja teksti-tv:llä. Toimivat ihan ok vaikka N97:aa ei varmaan erikseen ole juuri huomioitu. Toimivaa Sportstrackeriä ei ole vielä löynyt ja tuo on suuri miinus. Kuten myös se, että Polarin sykevyötä ei erikseen saa ostettua, mutta se ei ole N97:n vika ;).

  - Duunikäyttöa ajatelle huonoa on, että jos tarttee VPN softaa itse puhelimessa, niin se pitänee asentaa erikseen. Myös Exchange tuki taitaa puuttua. Nämä ei mun tapauksessa haittaa. Ja saanee asennettua jälkikäteen.

  - Kameran laadusta en osaa sanoa. En ole aikaisimmin juuri kännyköiden kameraa leikkikuvien lisäksi käyttänyt. Facbookkiin kuvan näppääminen ja uppaaminen on toki nyt nopeaa. Ja Ovi.comiin saa kanssa jaettua eri mediaa helposti.

  - Ipod joutaa hautuumaalle! Soitin toimii niin kuin pitää, ja on kai sama mikä muissakin noksuissa. Mutta 32 GB + TV-out oli itselle tärkeitä juttuja juuri ipodin korvaamisen kautta. Ja tuo FM-lähetin toimii kanssa. Tosin kun kapula oli auton laturissa kiinni, tuli fm-lähetykseen häiriöitä mutta laturista irti äänen laatu oli hyvä. Tulee varmaankin käytettyä jatkossakin autossa ja ipalin kanssa.


  Summaten: Noi negatiiviset asiat on aika pitkälle tottumiskysymyksiä tai sitten ne poistunee softapäivitysten ja uusien softien myötä. Mutta muuten tässä on niin paljon tavaraa, että en pidä hintaa liian kovana. Varsinkin jos se on luokkaa 600 € kohta. Ja bonuksena erillistä ipodia ja fm-lähetintä ei tartte enää.

  Sanoisin siis, että kyseessä on yleisesti pätevä laite. Ei ehkä puhtaalle bisnesuserille, mutta nettinatiivin ainoaksi kapulaksi hyvä alusta. Iphonen tappajasta en tiedä, mutta itselleni tämä oli selkeä valinta, jota en myöskään ole tähän mennessä katunut.
   
 5. Cirrus

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/9/03
  Viestit:
  184
  Tykkäykset:
  0
  Omaa ei ole vielä, mutta pari tuntia koekäyttöä. Keskityin lähinnä surffaukseen. Ei kyllä ilmennyt sinä aikana minkäänlaista tarvetta ruveta asentelemaan mini-operaa. Joskus ehkä vähän liikuttelu oli hetken hidasta, mutta yllättävän hyvin se toimi.

  Ja selain näyttää webbisivutkin kuten pitää. Miten mini-opera tuon kanssa? Pelasiko flashit ja muut?

  Eniten miellytti kyllä tavallaan se sormella tökkimisen tarkkuus. Osuin varsin hyvin linkkilistooissakin siihen oikeaan linkkiin. Koko aikana tuli yksi huti.

  Eniten ärsytti kun nokian selaimessa näppiksen backspace ei tehnyt back toimintoa :)
   
 6. MGM

  MGM Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  17/11/08
  Viestit:
  15258
  Tykkäykset:
  4136
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5 Black
  Ei opera minissä toimi flashit. Ihan sama, millä puhelimella sitä käyttää.
   
 7. Dr.Blind

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/7/07
  Viestit:
  85
  Tykkäykset:
  1
  Olen oikeastaan varma ettei toimi, mutta viitsikö joku tsekata: areena.yle.fi videot ja varsinkin audioleikkeet? Kiitos.
   
 8. halla

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/5/09
  Viestit:
  119
  Tykkäykset:
  3
  Ei toimi Yle Areena. Operalla tai Nokian selaimella. "vaatii uudemman flash playerin".
   
 9. halla

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/5/09
  Viestit:
  119
  Tykkäykset:
  3
  opera on nopeampi. Mutta mitään erityistä n97 omnaisuutta siinä ei ole. Eli samat erot selaimissa kuin edellisessä E71:ssä. Tosiaan siirtyminen eteen ja taakse sekä nopeus on itsellä motiivit. Nyt testatessa käytän kumpaakin rinnakkaiin.
   
 10. wedge

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/1/03
  Viestit:
  153
  Tykkäykset:
  0
  Selaimen yleinen hitaus tosiaan on totta, varsinkin sivun latausvaiheessa skrollausta on melko tuskasta yrittää..
  Tähän on (käsittääkseni) parannuksia tulossa (ainakin) uudemman webkitin muodossa uudemmissa softissa.

  Vaikka tämä ei missään nimessä mikään ratkasu tuohon ongelmaan ole, niin olen huomannu että käytännössä jos ottaa latausvaiheessa jo sivusta "kiinni" ja liikuttaa, muttei päästä irti, niin selain kyllä hetken päästä ollessaan osittain valmis siirtää sivua, ja sen jälkeen voi skrollailla ihan hyvin vaikka osa tavarasta saattaa vielä latautuakkin. (tuossa vaiheessa tosin kineettinen skrollaus toimii vielä heikonlaisesti kun enginellä menee vielä aikaa sivun rakenteluun).

  Ao. linkissä S60 5.0:lle uusin sportstracker (2.06), en tiedä miksi se on poistettu Noksun sivuilta, itellä ollu käytössä jo pidemmän aikaa ja toimii ihan hyvin.
  Automaattinen päivitys tosin valittaa aina jostain "internal service errorista".

  http://www.sendspace.com/file/a5q95t

  MFE tuki kyllä löytyy, ja asennuspaketti löytynee ainakin joistaki varianteista suoraan sovellusten alta. Löytynee netistä jos tarvetta on
   
 11. halla

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/5/09
  Viestit:
  119
  Tykkäykset:
  3
  Kiitos, toimii!


  ok, hyvä näin. Itse en tosin jaksa online Exchange-palvelimeen olla yhteydessä, joten läppärin kanssa synkkailu riittää.
   
 12. kippo76

  kippo76 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/12/08
  Viestit:
  1412
  Tykkäykset:
  166
  Mites pystyykö tällä tekeen näin että kuuntelee realplayerillä internet radioo niin pystyykö sen lähettään fm-lähettimellä eteenpäin? Tämä toiminto olis ittelle todella tärkee kun esim työpaikalla ei noi radio kanavat oikeen kuulu kunnolla.
   
 13. mass243

  mass243

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/9/08
  Viestit:
  375
  Tykkäykset:
  0
  Jep. Ei tää mikään unelma ole... helistimeltä tuntuu pikemminkin, mutta parempaa odotellessa voihan tällä ainakin soittaa ja tekstata... kai...?
   
 14. Paerae

  Paerae Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/12/05
  Viestit:
  2709
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Kuuminthottiii+Elisa:)
  jep, ja jos asetuksista on vain teksti-kuvat lataus päällä, eli flässikikkareet pois, scrollaus sivun latausvaiheessa paranee myös

  itse pidän lähes aina flässit pois
  jep, ja MfE clientti pitäs asentua automaagisesti kun MfE meiliboxia olet konffailemassa, jos clienttiä ei esiasennettuna ole
   
 15. Cirrus

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/9/03
  Viestit:
  184
  Tykkäykset:
  0
  Sulla on jotain vikaa? Minun testaama kappale ei kyllä helissyt. Ja eikö buuild quality ole saanut revieweissä ehkä ne yksimielisimmät kehut?
   
 16. mass243

  mass243

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/9/08
  Viestit:
  375
  Tykkäykset:
  0
  Nope. Trollista ei ole kyse; voin pistää kuvat uudesta luuristani sähköpostiin jos mielit ne todisteeksi. Luuri vain on muovisen oloinen eikä slide-module tunnu kovin jämäkältä auki ollessaan... Se ikäänkuin pikkuisen liikkuu sivusuunnassa! Ei varmaan normikäyttäjälle liikaa, mutta kun näiden kanssa on tullut jonkin verran oltua tekemisissä, haittaa kaikki pienikin ylimääräinen liike tmv.
   
 17. tenhunen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/6/06
  Viestit:
  165
  Tykkäykset:
  17
  Sain juuri oman yksilöni. Aivan mahtavan olonen näin ekan tunnin jälkeen. Tosi rivakan olonen UI verrattuna 5800:seenkin. Näppäimistön tuntuma on hyvä. Spacen paikka kammoksutti alkuun, mutta kyllä siihen jo nyt tottui. Eipä tuota tarvi molemmilla peukaloilla ikinä painaakaan. Webbiselailu wlanilla toimii varsin sulavasti.

  Ei tää mulla mitään helinää pidä. Slidekin on erittäin jämäkän olonen.

  Jatkan konffausta. Facebook, mailit, sports tracker, mapsi... mitä näitä nyt on. :D
   
 18. halla

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/5/09
  Viestit:
  119
  Tykkäykset:
  3

  Tässä nyt lisätestailun pohjalta muutama tarkennus.

  1. Se Nokian selain ei ole niin heikko, kun tuossa annoin ymmärtää. Hitaampi kyllä kuin Opera Mini, mutta kun vaan verkkoyhteys ehtii ladata sivun kokonaan, niin sormella siirtely toimii hyvin. Sivut näyttää oikeilta ja näyttö on tarkka. Myös zoomaus tuplaklikkauksella on kiva. Kokeilkaa itse...


  2. Vaikka Nokia Internet Radiota laitteessa ei ole (ja S60 Internet Radiota en saanut asennettua), niin esim. Nokia Soittimella voi toistaa verkosta Radio Novan mp3 streamiä. Myös Mobbler (last.fm client) toimii.


  3. FM-lähetin toimii monessa softassa. Mm. Mobbler ja Nokia Soitin myös streamatun sisällön osalta. Eli eiköhän Nokian oma Internet Radio softa (ja siihen FM-lähetintoiminto) tule tällekin laitteelle. Real Playerin sisältöä ei kuitenkaan voi jakaa FM-lähettimen kautta.


  4. Muita huomioita:

  - Sportstracker 2.06 siis toimii, hyvä. Kunhan tuon vaan jostain verkosta löytää.

  - Nokian selaimen flash on niin vanha, että mm. YLE Areena ei toimi. YLE Mobiili Areena kyllä toimii. Real Playerin sisältöä voi sitten jakaa AV-piuhalla ainakin audion osalta. Videota en ole testannut.

  - Selaimessa ei ole nopeaa taakse / eteen toimintoa. Eli lataa sivun uudestaan niin kuin ennenkin. Operan tapaa nopeaan siirtymiseen edes taakse kaipaisin.

  - Musiikkikauppa on hidas. 3 G yhteydessä olen mutta jumittaa. Yhden biisin ostaminen kestää minuutteja. Mutta onnistui ostaminen sentään.

  - Ovea en vielä ole juurikaan käyttänyt. Kunhan kertakirjautuminen toimii kaikissa Nokian verkkopalveluissa (ml. musiikkikauppa ja sportstracker) niin ehkä sitä Sharea, Kauppaa ja kalenterin / kontaktien synkkausta jaksaa kokeilla enemmän.


  Edelleen olen sitä mieltä, että softapäivitykset ja uudet softat noi "viat" korjaa. Näppistä ei softapäivitys muuta, mutta siihen on jo about tottunut. Muutenkaan en mitään kovin ikävää ole löytänyt. Mukava tätä on käyttää. Ja mulla ei helise ;)
   
 19. Paerae

  Paerae Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/12/05
  Viestit:
  2709
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Kuuminthottiii+Elisa:)
  joo ilmeisesti jossain yksilöissä voi joku sliden pikku mekaaninen komponentti tms liikkua puol milliä josta "helinä" aiheutuu.. mene ja tiedä :)
   
 20. mass243

  mass243

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/9/08
  Viestit:
  375
  Tykkäykset:
  0
  Juuri näin. Erään alihankkijan outer-side mekaniikka-komponenteissa on usein muiden valmistajien osia suuremmat tolreanssit ja komponentit eivät näin ollen 'naitu' yhteen niin kuin ihanteellisilla mitoituksilla. Sen kyllä voin myöntää, että peruskäyttäjästä varmasti tuntuu tukevalta ja helisemättömältä... eli ei mitään maailmaa kaatavaa!
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju