Nokia N82 GPS

Keskustelu osiossa 'GPS-paikannus', aloittaja Friday--, 5/1/08.

 1. Friday--

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/12/07
  Viestit:
  46
  Tykkäykset:
  0
  Nokia N82 sisältää " Sisäänrakennetun GPS-navigointi ja -paikannus,TV- ja audio-ulostulon"

  Kysyisin, että vaatiiko GPS- navigointi ja -paikannus internetyhteyttä tai muuta maksullista linjaa? (esim GPRS) vai voiko sitä käyttää ilmaiseksi?
   
 2. jaakko

  jaakko Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  30/7/03
  Viestit:
  1118
  Tykkäykset:
  22
  Puhelinmalli:
  Honor 8
  Tämä tai tämä ketju olisi soveltunut mainiosti kysymyksellesi.

  N82:ssa on sisäänrakennettu GPS ja valmiiksi ladatut kartat (ainakin Skandinavia ja Baltia) sekä 90 pv maksuton navigointilisenssi. Lisenssi aktivoidaan puhelimella ensimmäisen ääniopastetun matkan yhteydessä. Jos 90 pv jälkeen haluaa ajo-ohjeita, pitää ostaa uusi lisenssi. Ilman lisenssiä kartalta näkee missä kuljetaan, mutta ilman opastuksia.

  GPS:n lisäksi N82 voi käyttää ns. tukiasemapaikannusta (A-GPS lie lähellä oikeaa termiä), tällöin dataa kulkee jonkin verran ja se on maksullista. Taitaa olla oletuksena päällä. Jos tarvetta on, kannattaa harkita datapaketin hankkimista. Halvimmat rajattomat lienevät n. 10 e/kk.

  Eli: ilmaiseksi näkee puhelimen näytöltä, missä kuljetaan.
   
 3. Temeh

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/8/06
  Viestit:
  87
  Tykkäykset:
  2
  Avustetua gps:ää käytettäessä puhelin hakee satelliittien paikat paikannuspalvelimelta, jolloin dataa haetaan noin 4kt. Tämä nopeuttaa huomattavasti ns. kylmäkäynnistystä.

  Tukiasemapaikannus lienee eri asia kuin A-GPS? Maalaisjärjellä tukiasemapaikannuksessa käytettäisiin gsm-tukiasemia, kun taas avustettu GPS hakeesatelliittien paikat vain aluksi. Asiasta en kyllä yhtää enemmän tiedä, mutulla mennään.

  Puhelinta voi siis käyttää myös ilman A-GPS:ää, jolloin ei dataa liiku:)
   
 4. jaakko

  jaakko Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  30/7/03
  Viestit:
  1118
  Tykkäykset:
  22
  Puhelinmalli:
  Honor 8
  Näinpä onkin, kun hieman googletti. Seison korjattuna.
   
 5. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Tukiasemapaikannus ei ilmeisesti taida oikein Suomessa toimia paitsi Googlen omalla systeemillä. A-GPS kyllä hyödyntää tukiaseman tietoa hakiessaan rata- ja kalenteritietoja ja vaikka solun tunnistetta ei hyödynnettäisikään, niin ainakin maakoodia käytetään.
   
 6. Kalsari-Keijo

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  209
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  Lumia 640
  Puhelimessa (Asetukset -> Yleiset Asetukset -> Paikannus -> Paikannusmenetelmät) voi aktivoida seuraavia paikannusmenetelmiä:
  - Bluetooth GPS (käyttää ulkoista GPS-vastaanotinta bluetoothin kautta)
  - Avustettu GPS (voit käyttää A-GPS -palvelua (verkkopalvelu))
  - Sisäinen GPS
  - Verkkoperustainen (voit käyttää matkapuhelinverkosta saatavia tietoja (verkkopalvelu))

  Itselläni on kyseisistä kohdista aktivoituina kaikki Bluetoothia lukuunottamatta. Muistaakseni ovat puhelimen oletusasetukset.

  Mikäli ei halua missään tapauksessa aiheuttaa mitään mahdollisesti maksullista dataliikennettä paikannuksen yhteydessä, kannattanee jättää A-GPS ja Verkkoperustainen ruksimatta. Lisäksi Nokia Mapsin Valinnat -> Asetukset -> Verkko -> Käytä Verkkoa -kohdan voi panna asentoon "Ei koskaan", jolloin puhelin ei hae karttoja tms. tietoja netistä. Nokia Maps -sovellus kertoo käynnistämisensä yhteydessä, jos Käytä Verkkoa -asetus on asennossa "Ei koskaan". Mikäli asetukset ovat näin ja navigointiin riittää se 90 päivän kokeilulisenssi, kuluja ei käsittääkseni pääse syntymään GPS-paikantimen käytön yhteydessä. Tosin toiminta ei luultavasti ole yhtä ripeää kuin jos verkon käyttö olisi sallittu.
   
 7. ranson

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/1/07
  Viestit:
  392
  Tykkäykset:
  0
  Tiedä sitten, onko tuossa luurissa jo jotenkin osattu priorisoida noita paikannus tapoja. Commarissa ainakin jos pitää oletus asetukset, eli samat mitkä itselläsikin on, niin paikannus kesti paljon kauemmin, kuin jos otti Verkkoperustaisen paikannuksen pois päältä. Ja toki muistanut asettaa A-GPS paikannukselle sen tarvitseman yhteysosoitteen. Oletuksena A-GPS paikannus ei osaa käyttää välttämättä mitään yhteysosoitetta, jolloin ei pääse avustavan palvelimen kanssa keskustelemaan.

  Itsellä siis ainoastaan Sisäinen ja A-GPS valittuna Commussa, ja näillä asetuksilla saa sijainnin kaikista nopeimmin.
   
 8. jarihfi

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/12/07
  Viestit:
  70
  Tykkäykset:
  0
  Suurkiitos tästä vinkistä, sillä nyt rupesi N95:kin löytämään sijainnin kutakuinkin heti myöskin sisätiloissa !!
  Täytyy vaan ihmetellä, että miksi oletusasetuksina onkin sitten jotakin muuta.
   
 9. ranson

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/1/07
  Viestit:
  392
  Tykkäykset:
  0
  Eiköhän se syy tähänkin ole Nokia?!?
  Tiettyjen käytettävyys asioiden, testauksien, yms. mitä Nokia tekee, ei paljoa tarvitse syytä kyllä miettiä näihinkin oletusasetus valintoihin...
   
 10. vesak

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/10/03
  Viestit:
  123
  Tykkäykset:
  0
  A-GPS muodostaa maksullista dataliikennettä, joten minusta on hyvinkin loogista, että käyttäjän pitää itse pistää päälle. Silloin ei dataliikenteen maksajasta ole epäselvyyttä.
   
 11. Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  No N82:ssa tuo on kyllä mielestäni oletuksena päällä. Huomasin tämän tavallaan kantapään kautta, kun puhelin oli Ruotsissa käydessäni liikuttanut juurikin muutaman kilotavun verran dataa useaan otteeseen, á 37 snt/kerta.
  Jotenkin olin ajatellut, että pelkkä Mapsin verkokäytön kieltäminen estää myös tuon a-gps:n verkonkäytön, mutta näin ei sitten ollutkaan. No, oppirahoiksihan nuo täytyy laskea.

  Typerää muuten, että kyseessä oli nimenomaan se Saunalahden "partneriverkko" Ruotsissa, jossa datan liikuttelun pitäisi olla halvinta, vain 1,5 eur/MB. Mutta kun siihenpä liittyykin minimiveloitus 250kB, niin olisi loppupeleissä ollut halvempaa käyttää kalleinta verkkoa, jossa data siirtyy hintaan 8,28 eur/MB, mutta minimiveloitus on ainoastaan 10kB :p
   
 12. Kalsari-Keijo

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  209
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  Lumia 640
  A-GPS on oletuksena päällä. Ainakin alkuperäisellä firmiksellä.
   

Jaa tämä viestiketju