MobiiliBlogi Nokia myi HERE-kartat 2,8 miljardilla eurolla – miksi?

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 3/8/15.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2148
  Tykkäykset:
  4
  Ensin meni puhelimet ja nyt lähtee karttaliiketoiminta. Nokia jatkaa toimintojensa karsimista, sillä tänään yhtiö on ilmoittanut myyvänsä HERE-karttaliiketoiminnan autonvalmistajien yhteenliittymälle, johon kuuluvat AUDI AG, BMW Group ja Daimler AG. Kaupan velatonhinta on 2,8 miljardia euroa ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä, kun tarvittavat viranomaishyväksynnät on saatu. Transaktion seurauksena Nokia arvioi kirjaavansa HEREn myynnistä voittoa yhteensä noin miljardia euroa, koostuen myyntivoitosta sekä siihen liittyvästä kumulatiivisten valuuttakurssimuuntoerojen purusta.

  Tämä on viimeisin askel eteenpäin Nokian uudistumisprosessissa. Integroimme aiemman Nokia Siemens Networksin osaksi Nokiaa, myimme Devices & Services -liiketoimintamme, ja nyt olemme solmineet sopimuksen kaupasta, jonka uskomme olevan paras mahdollinen vaihtoehto niin osakkeenomistajillemme kuin HEREn asiakkaille sekä henkilöstölle. Jatkossa voimme keskittyä suunniteltuun yhdistymiseemme Alcatel-Lucentin kanssa. Yhdistymisen toteuduttua Nokia on uudenlainen yhtiö, johon kuuluvat yksi maailman johtavista verkkoteknologia- ja palveluliiketoiminnoista ja lisensointiin sekä innovaatioihin keskittyvä Nokia Technologies”, kommentoi kauppaa Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.


  [​IMG]

  Miksi Nokia halusi eroon kartoista?  Allekirjoittanut ihmettelee vahvasti, miksi Nokia halusi eroon karttaliiketoiminnastaan. Jos katsotaan yhtiön vuoden 2015 toisen neljänneksen tulosjulkistuksen lukuja, kasvoi HERE-toiminnan liikevaihto vuodentakaisesta 25 prosentilla 290 miljoonaan euroon. Voittoakin syntyi huhti-kesäkuusssa 27 miljoonaa euroa. Toki tähän suhteutettuna 2,8 miljardin kauppahinta on hyvä, mutta kasvun jatkuessa olisi HERE ollut muutaman vuoden päästä vieläkin arvokkaampi osa Nokiaa.

  On toki selvää, että Nokian nykyisessä rakenteessa kartat ovat pienessä roolissa, mutta jos suuret autonvalmistajat ovat siitä kiinnostuneita, on siinä pakko olla potentiaalia tulevaisuutta ajatellen. Nyt ei ole kyse samankaltaisesta uppoavasta laivasta, joka matkapuhelinliiketoiminta oli Microsoftille myytäessä. Nokia on ollut karttatoiminnassa mukana pitkään ja tulevaisuuden itseohjautuvat autot vaativat yksityiskohtaiset kartat, jotta ne voivat liikkua muiden autojen seassa turvallisesti. Tällä osa-alueella kasvua olisi ollut varmasti oikealla strategialla luvassa paljon.

  Kaupan jälkeen Nokia on pääasiassa verkkoyhtiö


  Nyt kun Nokia on päästämässä kartat pois käsistään on se muuttumassa pääasiassa verkkoyhtiöksi. Sen lisäksi mukana on vielä Nokia Technologies -yksikkö, joka keskittyy teknologiakehitykseen ja -lisensointiin. Tässä yksikössä pyritään kehittämään myös tulevaisuuden innovaatioita, joista viimeisin esimerkki on Nokia OZO -virtuaalikamera.

  Nokian asema verkkomarkkinoilla vahvistuu pian entisestään, kun suunniteltu yhdistyminen Alcatel-Lucentin kanssa odotetaan toteutuvan vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla. Suomalaisyhtiö ilmoitti Alcatel-Lucentin ostamisesta huhtikuussa. Kauppa toteutetaan osakevaihtona, jossa Nokia tarjoaa 0,55 uutta Nokian osaketta jokaisesta Alcatel-Lucentin osakkeesta.

  Mikä on mobiilisovelluksien tulevaisuus?


  Nokian karttapalvelut olivat pitkään osa ainoastaan yhtiön omia älypuhelimia. Nyt kun matkapuhelinliiketoiminta on myyty on yhtiö keskittynyt tuomaan kokonaisvaltaisen HERE-sovelluksen myös iOS– ja Android-alustoille. Näiden kohtalo kaupan toteuduttua on jatkossa epäselvä. Voi olla, että ne muuttuvat maksullisiksi tai että niiden kehitys lopetetaan kokonaan. Aika näyttää, miten HERE:lle uuden omistajan toimesta älypuhelimissa käy.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju