Nokia kaivaa kuoppaa

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja coffee, 14/5/09.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. coffee

  coffee

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/1/07
  Viestit:
  498
  Tykkäykset:
  0
  Nokialla ollaan nyt pihalla vähän kaikessa ja sellainen olo myös että he eivät tiedä itsekkään mitä tekisivät. Tässä on nyt nähty niin monta floppia nykystrategiassa että ei hirveän hyvältä tulevaisuus näytä ellei jotain uutta suuntaa tälle kehitykselle saada.

  Nokiahan on panostanut Services & Software-yksiköön huimia summia yritysostojen kautta:

  - Navteq 5,7 miljardia euroa
  - Loudeye 60 miljoonaan dollaria
  - Twango 100 miljoonaa euroa
  - Plazes hinta ?
  Jne

  Palvelut on niputettu saman oven alle, eli ovi.comiin. Nyt jos katsotaan jokaista palvelukonseptia erillään, niin mitä todellisuudessa kuluttajille tarjotaan.

  Nokia Maps

  - Kallista navigointia. Miksi ei navigointi voisi kuulua puhelimen hintaan, ainakin se lisäisi kiinnostusta Nokian tuotteisiin ja tämä olisi varmasti monelle se ratkaiseva vaihtoehto kun puhelinta valitaan.

  Nokia Share

  - Kehitystyö lopetettu

  Ngage

  - Täydellinen floppi jo pelkästään siksi että 3D kiihdytystä ei ole edes Nokian lippulaivassa. Nyt Nokia on ilmoittanut että mobiilipelien jakelu siirtyy ovi storeen. Kuopataanko koko ngage jo toisen kerran?

  Comes with music

  - Lukekaa tuo uutinen, sen jälkeen voi taas ihmetellä Nokia tavoitteita palvelusta jos he ovat tyytyväisiä siitä että musiikkia ei ladata paljon:

  http://www.itviikko.fi/talous/2009/01/19/nokia-comes-with-music-ei-kompastu-latausmaariin/20091470/7

  Siis taas hämärtyy se että mikä on palvelun idea.


  Kallasvuo on toistanut samaa hokemaa jo 3 vuotta, että Nokiasta tulee internet-yhtiö ja sanonut:

  Siis oikeasti, 3 vuotta näihin palvelukonsepteihin ollaan keskitytty ja tässä on sitten kaikki jota meille kuluttajille tarjotaan? Kaiken lisäksi Nokia tiedottaa:

  Kuullostaa ihan siltä, että tästä "internet-yhtiö" -utopiasta ollaan jo luovuttu?

  Ja kaikkein ikävintä tässä on että Nokia todella on keskittänyt panostuksensa palveluihin, se nähdään nykymallien ominaisuuksissa jotka jäävät kilpailijoiden jalkoihin. Kallasvuo itse on sanonut että Nokia ei enää tavoittele teknistä etumatkaa kilpailijoihin nähden.

  Mitä mieltä olette, miten Nokian tulisi nousta tästä kuopasta minne itsensä on huonoilla päätöksillä kaivanut? Kukaan ei ainakaan voi sanoa että Nokia on onnistunut tässä strategiassa.
   
 2. june74 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/9/06
  Viestit:
  205
  Tykkäykset:
  0
  Kuoppasihan nokia myöskin henkilökunnan kesäjuhlat, jotka ovat olleet kyllä työntekijöille eräänlainen kesän kohokohta.
   
 3. mustis Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/03
  Viestit:
  1458
  Tykkäykset:
  6
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy Ace II/Lumia 520, Elisa
  Sharesta ja ngagesta en sano mitään, mutta minusta maps toimii ja tykkään sen käyttöajan-osto-systeemistä.

  Voin ostaa navigointiaikaa pariksi viikoksi kun olen lomamatkalla tai jossain muualla vierailla kulmilla ja käytössä on koko ajan tuoreimmat kartat pikkurahalla. Jossen halua navigointia, voin ladata tuoreet kartat koneeseen kotona ja reissussa ulkomailla selailla karttoja ilman datamaksuja. Ei onnistu Google mapsilla, se haluaa koko ajan käyttää verkkoa. TomTomilla taas uusi kartta maksaa 50-100€.

  Joissain puhelinmalleissa navigointi kuuluu hintaan.
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Navoigointi jokaiseen puhelimeen satojamiljoonia puhelimia vuodessa ? missä busines ?
  Ilmaiset kartat natiivisti puhelimissa on jo isojuttu, kolmansien osapuolten kannalta on hyvä että markkinarako muille navigointi tuotteille on isompi -> asiakkaille vaihtoehtoja.
  Nokia tosin saa merkittävän edun siinä että natiivisti on navigointisovellus aktivointia vaille. samoin se on tarpeen joidenkin muiden sovellusten kanssa.

  Kuten varmaan tiedät että on monia puhelinmalleja joita saa myös navigointilisenssillä. kaikki tuskin olisivat valmiita siitä kuitenkaan maksamaan, navigointi vain yksi (>) pieni käyttökohde.
   
 5. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  CWM artikkelissahan puhutaan lähinnä väärinkäytöstä tai jostain megalatauksista, ei siitä, että Nokiaa harmittaisi jos palvelua käytetään. Toki "kopiosuojaus" on varmasti syönyt tuonkin palvelun kysyntää.

  Maps taas on ihan fiksu systeemi, toki itse käyttöliittymässä olisi parantamisen varaa, ja esim. TomTom on kyllä minusta selkeästi edellä käyttömukavuudessa. Se on kyllä totta, että ilmainen navipalvelu kaikille olisi varmasti asiakkaista kivaa, mutta ei kyllä oikein liiketoimintaa, varsinkaan halvemmissa luureissa. Monissa vähän kalliimmissahan tuo navilisenssi taas tuleekin mukana, joten asian pitäisi olla kunnossa. Ja itsekin pidän nimenomaan siitä, että pikkurahalla saa uusia navialuita matkaillessa, sen sijaan että tarvisi maksaa hunajaa rajoittamattomasta navioikeudesta kun en tarvitse sitä kuin viikon.
   
 6. tuhatkauno

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/10/03
  Viestit:
  265
  Tykkäykset:
  0
  joissain puhelimissahan se on ja monissa muissa on esim 3kk mukana. eikä pidä katsoa vain minkälisia paketteja suomessa myydään, nuo paketit kun muokataan erilaisiksi eri markkinoille markkinatilanteen mukaan. nokia on kai ilmoittanut että puolessa malleista on tänä vuonna kartat (vaikkei navigointia olisikaan) ja tuo osuus tulee takuuvarmasti kasvamaan. paljon olisi tullut maksamaan lisenssin hankkiminen satojen miljoonien laitteiden tarpeisiin jos navteqia ei olisi ostettu? paljon se olisi tullut maksamaan jos navteqin olisi ostanut google tai microsoft?

  palvelu pystyssä ja luotuja rajapintoja tarvittaneen joka tapauksessa muiden jakopalveluiden toteuttamiseen.

  mun mielestä toi on erinomainen ajantappaja ja eiköhän muutkin käyttäjät löydä tuon. hiukan lisää markkinointia, esimerkkipelilisenssi luurien mukana jne. hyvä tuosta tulee.

  ymmärsitköhän ihan oikein mitä artikkelissa kerrotaan?

  joka tapauksessa cwm on esim singaporessa kasvattamassa digitaalisesti ostetun musiikin osuutta hurjaa vauhtia. orange on ottamassa 5800 cwm valikoimiinsa subventoituna - paketeilla jotka vastaavat samanhintaisia iphone -paketteja, mukana tosin "niin paljon musiikkia kuin haluat". ei tuollaista konseptia voitaisi toteuttaa ilman cwm:ia.

  mun mielestä toi kuvio alkaa vasta nyt muodostua todella kiinnostavaksi. on päivänselvää että kaikki kehitystyö ei tuota sellaista tulosta kuin halutaan, mutta aika surkeaa olisi jos noita ei kehitettäisi.

  mistä negatiivinen suhtautuminen?

  3v on todella lyhyt aika yhtiön muuttamiseksi. esim apple esitteli iphonensa 2.5v sitten. mitä ne on sen jälkeen saanut aikaiseksi? eihän se luuri ole edes kolmoskäyttisversion myötä lähellekään sillä tasolla missä kilpailijat on. applen nettipalvelukonseptit tuottavat niin pieniä hiluja ettei niiden tuottoa edes kehdata kertoa, vaikka esim itms:ia on tarjottu jo kuusi vuotta.

  katotaan viiden vuoden kuluttua missä ollaan...
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Eikä ilman DRMää.
  Toinenasia sitten onko tulevaisuudessa parempi kosepti tuo että kappeleet voi ladata itselle ja jopa pitää, vai stream versio, jälkimmäinen ei globaalisti voi olla edes vaihtoehto pitkään aikaan.

  Kappalekaupassa menestystä tuskin tulee ennen DRMstä luopumista, siihen voi ollakkin hitunen toivoa koska levy-yhtiöt höllentäneet linjaa (drm vapaita kauppoja jo tullut).
  Julkisuudessa on ollut useita suht virallisia kommentteja että monia uusia juttuja tuodaan/kokeillaan, kuten sanoit, muutaman vuoden päästä nähdään ehkä vähän miten homma on edennyt ja mitkä jutut ovat napanneet.
   
 8. Hedgehog

  Hedgehog Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  15/10/04
  Viestit:
  4044
  Tykkäykset:
  46
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5T
  Hyvä aihe, tätä samaa olen ihmetelly jo tovin.

  Mun mielestä Nokian palvelut on flopannu jo Nokia Club kortista asti.

  Syitä?

  Voisin listat pari omaa mutuilua, olen melkein jokaista Nokian palvelua lähtenyt kokeilemaan ja sitten kiinnostus on yleensä romahtanut.

  -Ihan ekana tulee palvelujen vaikea käyttöönotto.

  -Kilpailijoilla paremmat ja innovatiivisemmat ideat.

  -Sisällön heikko laatu.

  -Palveluiden korkeat hinnat ja niiden haluttavuus/esillepano. (Applen Appstoren loistava menestys johtuu storen ilmaisesta puolesta).

  -Vanhanaikainen ajattelumalli.
   
 9. sitruunatorttu

  sitruunatorttu Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  30/11/03
  Viestit:
  14
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Luultavasti eri kun hetki sitten.
  Ekassa viestissä listattu nokian tarjoamat palvelut, mutta mihin jäi esimerkiksi Ovi contacts, Ovi Calendar, Files on ovi, Nokia Sports Tracker?

  Maps on ovi-palveluahan ei vielä ole täysin julkaistu tuohon oveen integroituna. Kehittynee tällä hetkellä beta asteella. Mail on ovi-palvelu on tulossa pikku hiljaa oveen ihan kunnolla. Mites Ovi store?

  Hiukan keskeneräinenhän tuo ovi portaali on, mutta itse näen sen olevan vasta lähes alkutekijöissään. Tullaan aika varmasti näkemään uusia palveluja. Uskoisin, että esimerkiksi Nokia Friend view ja ovi Contacts betalabsin sovelluksista tullaan näkemään ominaisuuksia enemmän tai vähemmän ovessa.
   
 10. mustis Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/03
  Viestit:
  1458
  Tykkäykset:
  6
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy Ace II/Lumia 520, Elisa
  Share on OVI, N-Gage ja Comes with Music ovat varmaankin niitä, jotka ovat menestyneet huonommin kuin oli toivottu.

  Sen sijaan Maps ja Sports Tracker ovat hyviä onnistumisia ja.

  Hyvä juttu, että jaksavat yrittää. Eiköhän se onnistumistenkin määrä lisäänny kun tarpeeksi yrittää.
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Synkrointin palvelut on ilman muuta hyvät, niitäkin on pari toinen oven alla, toinen nokia.com in alla. kehitettävää toki siinäkin.
  Files on melkein hyvä, pientä parannusta niin alkaa olemaan varsin hyvä.

  Tuosta voi syntyä jotain.

  Mapsissa on potenttiaali, monelle silmissä välkkyy vain navigointi ja silloinkin lähinnä autolla liikkuminen. ilmeisesti ove:n , mutta nyt näyttää enemmän silti että ovessa tuo palvelu keskittyy siihen navigointiin.

  Maili saattaa nousta Nokialle tärkeäksi palveluksi varsinkin tietyissä markkinoissa, ja toisaalla jäädä markinaaliseksi.

  Ovi sotre ajatuksena tärkeä, kuten niin moni muukin, mutta jos yhtä vaikeaa kuin kaikki muukin niin takkuaa, jos vuoden parin sisään saavat sen luostavaksi, niin nousee tärkeäksi.

  Tuo on uskottavaa, ainakin selaisia, hyvin erilaisia on lupailtu, tiedä sitten koska.
   
 12. antero

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/9/04
  Viestit:
  210
  Tykkäykset:
  0
  Olen Coffeen kanssa samoilla linjoilla.

  Nokia lähti kehittämään medianjakopalvelua liian raskaasti. Ostettiin kallis Twango, joka toi mukanaan kaikenlaista legacy-roinaa. Esimerkiksi tiedostolinkit menivät uusiksi kun Twango vaihtui Share On Oviksi, missä oli iso työ. Tehtiin raskaita käyttäjätutkimuksia jne.
  Vastaavan tai paremman mediapalvelun voinut kehittää pikkurahalla jos olisi työ annettu Beta Labsin hoidettavaksi ja otettua pieniä askeleita asiakaspalautteen mukaan. Sport Tracker on hyvä näyte BL:n osaamisesta.

  Yksi virhe Share on Ovissa oli siinä, ettei kerrottu, kuinka paljon mediatilaa palvelussa on käytettävissä. Olisi ollut paljon houkuttelevampaa sanoa, että ilmaistilaa olisi vaikkapa 50 gigatavua kuin sanoa epämääräisesti, että rajoituksia ei ole, kun oikeasti niitä kuitenkin on.


  Luulen, että Share On Ovin lisäksi jäädytetään Files On Ovin kehitystyö, vaikka tätä ei ääneen ole sanottukaan. Share On Ovin tyyppisellä palvelulla on olemassa markkinat, vaikkakin kilpaillut. Files On Oville on vaikeampi löytää kysyntää kuluttajamarkkinoilta. Kuka oikeasti tarvitsee pääsyä kotikoneella oleviin asiakirjoihin kännykällä 24 h ? Kuvia voi kännykkään hakea Flickerin tyyppisistä palveluista muutenkin.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Files palvelu voi olla vaarassa. siinä on kuitenkin joitain juttuja/mahdollisuuksia joita toivoisi tulevan mikä tekisi siitä houkuttelevan. Sen jälkeen tietenkin ongelmana hinta.

  ei, eikä ehkä kannatta tuolla argumentillä kuluttajille markinoida, pikkufirmoille tuo voisi olla tärkeäkin juttu (siksi varmaan joissain e-sarjalaisissa mukana), saoin kehittyvissä maissa, joissa tosin pomppaa hinta vastaan.
   
 14. antero

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/9/04
  Viestit:
  210
  Tykkäykset:
  0
  Isot yrityksissä IT-johto torppaa Files On Ovin käytön. Pienissä firmoissa taas tulee ongelmaksi konseptin monimutkaisuus. Yrittäjillä on tarpeeksi tekemistä firmansa pyörittämisessä, eikä aikaa tai kiinnostusta ole Files On Ovin hienouksien perehtymiseen. Yhden miehen firmoissa kännykkä, kalenteri ja läppäri riittävät, etäyhteyttä kotikoneelle tai "pilveen" ei tarvita.

  Voi olla, että Nokia hankki Files On Ovin takana olevan Avvenun aikanaan väärin tulkittujen kuluttajatutkimuksien rohkaisemana. Muistelen itse vastailleeni johonkin kyselyyn, jossa kyseltiin kiinnostusta tällaiseen palveluun. Taisin vastata, että maksaisin etäpalvelusta viisi euroa kuukaudessa. Vastatessa se tuntui ihan järkeenkäyvältä summalta hienosta palvelusta, mutta kun mietin asiaa nyt, niin enpä maksaisi euroakaan.
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Heillä on omat systeemit, en usko että kukaan sinne päin palvelua on ajatellut.

  Suht yksinkertainen palvelu, toki jos nörtin vikaa niin jokin etälevy ajaa samana asian, maksaa nekin ja monesti enemmän säädettävää ja arvottavaa tietoturvassa.

  Jaa ei sitten, tosin tiedän monia pien yrittäjiä joilla on aina silloin tällöin tarvetta päästä tiedostoihin käsiksi, sitä sitten yritetään järjestää emaililla, tai muuten vain tuupataan muistiin. ei tuo tietenkään kaikille tarpeen, ja monella se läppäriaina mukana ja ainoana koneena kaikki siellä. jos datalle tarvetta parilla kolmella henkilöllä niin sopiihan tuo siihenkin.

  Pari lisäjutta palvelu vielä tarvisi.

  Kalenteri, osoitekrija on ilmanmuuta tärkeitä, joissa OVI voi olla sopivasti tukena.
   
 16. nico...

  nico... Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  8/10/03
  Viestit:
  5795
  Tykkäykset:
  846
  Puhelinmalli:
  WP, iOS
  Näinhän se on, kaikki mitä iltapäivälehdissä lukee, on totta.
   
 17. coffee

  coffee

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/1/07
  Viestit:
  498
  Tykkäykset:
  0
 18. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Nyt en ymmärtänyt ?
  Vai tarkoitatko että Nokia on kriisissä sen takia että jotkin sivusto lainailee ja tulkkailee "uutisia" joltain toiselta sivustolta ja vetää siitä enemmän tai vähemmän pitkälle meneviä johtopäätöksiä. kysymättä lainkaan itse uutisoitavalta.
   
 19. coffee

  coffee

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/1/07
  Viestit:
  498
  Tykkäykset:
  0
  No jos nämä uutisoinnit pitävät paikkansa, niin aika kummallista toimintaa Nokialta kun työntekijät saavat tiedon tulevista mahdollisista potkuistaan engadgetin sivuilta.

  Tällaiset nopeat päätökset nimenomaan kertovat siitä että Nokialla ollaan vähän kahvilla siitä että mitä pitäisi tehdä ja mitkä on oikeita päätöksi ja mitkä ei.
   
 20. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Toimipisteen sulkemisesta ? jos en väärin ole ymmärtänyt niin siitä annettiin ihan virallinen tiedote, josta Engadget sen poimi ? (saatan olla väärässä), jos toisin päin niin ilmeisesti joku on kuitenkin vuotanut ennen tiedotetta.

  Miten nopeapäätös sitä tarkoittaa ? (ottamatta kantaa onko päätökset oikeita vai vääriä)

  Nokiaa on kritisoitu nopeista päätöksistä jos homma ei lähde lentoon, niin pakettiin, samoin yhtiötä on kritisoitu junnaamisesta jos jokin ei lähde lentoon, välillä kritisoitu tuuliviiri mäisyydestä, luovutaan, ei kun jatketaankin jne. se nyt on varma että virheitä on tehty.

  Wimax esimerkki arpomisesta, Nokia luopui siitä aikoinaan, kuitenkin nopeasti aloitti uudestaan, kunnes taasen antoi luopumisen merkkejä. oliko ne virheitä vai ei, vai olitvatko vain peliä.

  Historiasta löytyy monia "luopumisia" asioista jotka ovat sen jälkeen olleet vahvana osana kokonaisuutta, ja silti ratkaisu on saattanut olla onnistunut.


  Kuvapalvelun osalta Nokia täytyy tukea kolmanenosapuolen palveluita, siinä ei kai ole epäselvää, mutta onko kuvapalveluiden osalta järkevää turvautua vain kolmanteen osapuoleen on toinen asia.

  Yahoon kanssa ovat tehneet yhteistyötä ja sillä vahvakuvapalvelu ja Nokialla taasen siinäkin oleelliset kartat. Flickerillä kuitenkin omat ongelmat, jossa yhteistyö voisi helpottaa.

  Nokia kuvapalvelun suhteen en oikein ota selvää mitä homma nyt tarkoittaa, uutisointia ja sieltä täältä tehtyjä päätelmiä on monia. jos ovesta loppuu kuvapalvelu, tai se jämähtää paikalleen, on se minusta miinus (käytän oletuksena kyllä aivan muutapalvelua)
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju