Nokia ja Markkinatuomioistuin

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja Karhu, 30/8/03.

 1. Karhu

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/8/03
  Viestit:
  41
  Tykkäykset:
  0
  Kohta on odotettavissa päätös markkinatuomioistuimelta, koskien Nokian kännyköiden takuuaikaa. Kuluttajavirasto otti asian reilu vuosi sitten esille.
  Mitäköhän veikkaatte, kuinka pitkä takuuaika "tuomitaan" Nokian huonoille kännyköille?
   
 2. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Tarjoaako monikin valmistaja muuten pidempää eli yli vuoden takuuaikaa Suomessa?

  t. tero
   
 3. muokkedee Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  5615
  Tykkäykset:
  1
  Ei, paitsi Siemens (2 vuotta). Mikäli Nokian kännyköille määrätään pitempi takuuaika, niin silloin mielestäni olisi oikeudenmukaista määrätä myös muille valmistajille.
   
 4. Aero

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  2960
  Tykkäykset:
  0
  Totta, muut valmistajathan pitävät ulkomailla kolmen vuoden takuuaikaa, Venäjällä mm. Nokia 1 vuosi, Samsung 3 vuotta, LG 3 vuotta, Siemens 2 vuotta, Panasonic 3 vuotta jne. LG:llä mainostettiin myös kun kävin siellä viime vuonna että joku malli neljän vuoden takuulla kun ei ota liittymää mukaan, taisi olla B1000 tms.
   
 5. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Eilisessä iltalehdessä oli juttua:

  Iltalehti kirjoittaa 3.9:

  Puhelimen kestettävä vuotta pitempään

  Vaikka matkapuhelimen takuuaika on usein vain vuosi, asiakas voi vaatia maksutonta korjausta myöhemminkin epäkuntoon menneelle kännykälle. Kuluttajavalituslautakunta päätti yksimielisesti, että kolme kuukautta takuuajan umpeuduttua mykistynyt puhelin oli korjattava ilmaiseksi.

  Matkapuhelimien vuoden takuuaika on kuluttajaviranomaisten mielestä liian lyhyt laitteen oletettuun kestoikään verrattuna. Ilmaista korjausta voi vaatia takuuajan jälkeenkin. (ILPO LUKUS)

  Vuoden 1999 joulukuussa ostettu kännykkä maksoi 3 750 markkaa. Maaliskuussa 2001 puhelin mykistyi. Takuuaika oli loppunut kolmisen kuukautta aikaisemmin.

  Asiakas vei kännykkänsä huoltoon ja sai laitteen korjattua. Laskua hän ei kuitenkaan suostunut maksamaan, vaan oli sitä mieltä, että puhelimen pitää kestää normaalia käyttöä pitempään. Koska tämä ei kestänyt, siinä on täytynyt olla vika jo alunperinkin.

  Valmistus- tai materiaalivirhe

  Maahantuoja oli eri mieltä, eikä suostunut korvaamaan huoltokuluja takuuajan jälkeen. Kiista meni kuluttajavalituslautakunnan ratkaistavaksi.
  Lautakunta hyväksyi yksimielisesti kuluttajan vaatimuksen saada puhelin korjattua ilmaiseksi.

  - Kuluttajavalituslautakunta piti tässä tapauksessa todennäköisimpänä syynä puhelimen vikaantumiseen joko valmistus- tai materiaalivirhettä. Lautakunta totesi, ettei matkapuhelin ollut kestävyydeltään vastannut sitä, mitä ostajalla on tällaisen tavaran kaupassa perusteltua olettaa, kertaa ylitarkastaja Maija Mäkinen ratkaisun perustelut.


  Sääkarttoja todisteina

  Kukaan ei väittänyt puhelimen rikkoutumisen johtuvan huolimattomasta käsittelystä tai jostain ulkopuolisesta tekijästä. Siinä tapauksessa lautakunta olisi voinut joutua "salapoliisin" töihin.
  - Esimerkiksi television rikkoutuessa on joskus esitetty, että vika on johtunut ylijännitteestä. Tällainen jännitepiikki voi syntyä esimerkiksi ukonilmalla tai sähkökaton jälkeen virran kytkeytyessä uudelleen.

  - Väitteen tarkistamiseksi voidaan hankkia kyseisen alueen sääkarttoja tapahtumahetkellä tai selvitetään sähkökatkoksia. Rikkoutuneita komponentteja katsomalla ja jopa haistelemallakin saatetaan väitteiden todenperäisyyttä selvittää, kertoo tarkastaja Reijo Haimi kuluttajavalituslautakunnasta.


  Vuoden takuu liian lyhyt

  Vuoden takuuaika on lautakunnan tulkinnan mukaan matkapuhelimelle liian lyhyt. Samaa mieltä on Kuluttajavirasto, joka on vienyt Nokian takuuehdot markkinaoikeuden ratkaistavaksi.
  - Olemme ottaneet sen kannan, että vähänkin kalliimman laitteen tulee kestoikä-pykälän perusteella kestää ainakin kaksi vuotta moitteetta, sanoo ylitarkastaja Mäkinen.

  Korvausvastuu voi myös jakaantua siten, että osa kustannuksista tulee kuluttajan maksettavaksi. Jakoon vaikuttaa laitteen ikä, hankintahinta ja korjauskulujen suuruus.

  Kaikkea ei voi vaatia

  - Jos kolmen vuoden takuuajan jälkeen laite menee epäkuntoon, kuluttajan ei kovin helppo ole lähteä vaatimaan hyvitystä.
  - Mutta jos esimerkiksi pesukone menee rikki kahden ja puolen vuoden käytön jälkeen, on korvausvastuun kannalta eri asia, hajosiko kone korjauskelvottomaksi vai tarvitaanko vain tiivisteiden vaihtoa.

  - Ei voida edellyttää, että laitteet kestävät 15 vuotta kokonaan ilman huoltoa, ylitarkastaja Mäkinen selvittää.

  JOUNI VILERMO
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Mielenkiinotoista aina on sanottu ettei hankintahinalla ole merkitystä kuluttaja suojaan.
   
 7. Smile :)

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/5/03
  Viestit:
  30
  Tykkäykset:
  0
  Nonnii nyt se on ratkaistu.

  Kuluttaja voi vaatia kirjallisesti Nokialta huollon yhteydessä joitain kuluja korvattavaksiu siltä aikaa kun puhelin on huollossa.

  Mutta takuu aika jäi toistaiseksi vain vuoteen...

  "Pieni salaliittoteoria :)"
  Nokia on ilmeisemmin siirtämässä koko tuotantoaan ulkomaille sillä perusteella että suomessa ei kannata enää kännyköitä tehdä.

  Koska Nokia ei halua jatkaa ns. takuuajan pituutta. Seuraus -> todistetusti tällä hetkellä Siemens on ottanut markkinoilta jalansijaa lisää noin 25% joka on lähes täysin Nokian myynnistä pois sekä uusilla monipuolisilla ja laadukkaamman oloisilla malleilla ja todella pitkällä kahden vuoden takuulla. Sekä Samsung aikoo Suomen markkinoille todella laadukkailla laitteilla, ei enää näytä/tunnu todella laadukkailta vaan ainaskin vielä ovat "onkohan samsungin huollolla olleskaan töitä".

  Johtaa lopuksi väistämättä siihen että myyntikäyrä lähtee loivenemaan ja säästöjä aletaan todenteolla etsimään ja säästöjä syntyykin kun siirretään Nokia toiminnot esim. viroon/vst. paikka sekä valmistus suomessa vähennetään minimiin ja lisätään uusien mallien määrällistä myyntiin tuloa.

  Monen olen myös kuullut sanovan Nokiaa liian Juntiksi yhtiöksi... johtuen Nokian takuuoikeudenkäynnistä -> eiköhän tuo 2 vuotta ole silti käytännössä todellisuutta Nokian malleissakin jos vain asiakkaat alkaisivat viemään vikaantumisia takuuajan jälkeen uppiniskaisemmin kuluttajasuojan ratkaistavaksi eikä kävisi vaihtamassa "viallista" liikkeessä välirahalla uuteen.

  ____________

  Tämä oli minun näkemykseni ja haluaisin tähän keskustelua syntyväksi :)

  _____________

  Henkilökohtaisesti toivoisin Nokian lisäävän puhelimiin sen toisenkin vuoden miksei kolmannenkin jolloin olisi todellakin suunnannäyttäjä ja lisäävän laadukkaitten puhelinten valmistusta nimenomaan suomessa ja mahdollisimman pitkälle suomalaisista raaka-aineista sekä parantamaan softaa käyttäjien tarpeita vastaaviksi jolla tarkoitan omien asetusten, ympäristöjen, ohjelman täydellisen muokattavuuden ominaisuuksia sekä helpottamaan ja yksinkertaistamaan kuluttajien haluamien ohjelmien lisäosien saatavuutta. Kuten Sagem Myx6, Neonode N1, MyOrigon My Device yms.
   
 8. Esa Isopahkala

  Esa Isopahkala Ylläpitäjä

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  8232
  Tykkäykset:
  2183
  Puhelinmalli:
  Nokia 7 Plus
  Saattaa olla väliaikaisratkaisu, koska sekä Nokia että Kuluttajavirasto hakevat valituslupaa Korkeimpaan oikeuteen.
   
 9. dexta Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/10/02
  Viestit:
  2482
  Tykkäykset:
  0
  Hieman pilkun viilaamista mutta sulla on edelleen tuo sama "laiton" ava...
   
 10. Smile :)

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/5/03
  Viestit:
  30
  Tykkäykset:
  0
  Joo, eipä aina tule ajateltua sen pidemmälle että joku omistaa "bittejä"...

  Varmaan toi Motorolan kuvakin on laiton...

  Mutta ottakoo yhteyttä jos haluaavat sen pois.
   

Jaa tämä viestiketju