Nokia ja älypuhelimen määritelmä?

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja mjk, 20/10/11.

 1. mjk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  631
  Tykkäykset:
  104
  Tänään luin Tekniikka & Talous -lehden uutisoimaa tietoa Nokian myymien puhelinten keskihinnoista:

  http://www.tekniikkatalous.fi/ict/nokian+kannykoiden+keskihinnasta+suli+14+euroa+pois/a707797

  Uutisesta selvisi, että Nokian myymien älypuhelimien keskihinta oli edellisellä vuosineljänneksellä 131 euroa.

  131 euron keskihinta uusista älypuhelimista kuulostaa suhteellisen halvalta. Keskihinta on keskihinta, joten suurin osa Nokian myymistä älypuhelimista lienee hinnaltaan alle 131 euroa.

  Aloin miettimään millaisia Nokian puhelimia tuolla hinnalla saa ja mitä vaatimuksia puhelimille on, jotta sen voi lukea älypuhelimeksi.

  Minkäänlaista minimivaatimusta en löytänyt älypuhelimien ominaisuuksilla, mutta jotain suuntia sai Wikipedian artikkeleista:

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Älypuhelin

  http://en.wikipedia.org/wiki/Smartphone

  Englannin kielisen Wikipedian mukaan älypuhelimissa on tyypillisesti qwerty-näppäimistö, WLAN-yhteys, 3G (tai vastaava nopea ip-yhteys matkapuhelinverkkoon), vähintään isohko korkean resoluution näyttö, GPS, mahdollisuus asentaa sovelluksia ja graafinen käyttöliittymä.

  Toisaalta kun mitään määritelmää ei ole olemassa, niin periaatteessa nykyäänkin esimerkiksi vanha "Nokia 7110 WAP" puhelinkin voidaan lukea Nokiassa älypuhelimeksi kun siihen voi asentaa sovelluksia ja siinä on "wap-internet" ja graafinen näyttö ja jopa GPRS-pakettidata-yhteys.

  Onko Nokialla mitään minimivaatimuksia sille mitä se lukee älypuhelimeksi ja mitkä taas tavalliseksi puhelimiksi? Jos jotain minimivaatimuksia on, niin mitä ne ovat?

  Puhelinvalmistajien markkinaosuuksia arvioitaessa arvioinnista ei tule mitään jos toinen valmistaja lukee älypuhelimiksi tilastoissaan vain yli 300 euron High End-vehkeet ja toinen valmistaja lukee älypuhelimeksi suunnilleen minkä tahansa peruspuhelimen.
   
 2. Terro Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/6/02
  Viestit:
  919
  Tykkäykset:
  152
  Nokialla älypuhelimia lienevät kaikki Symbian-, Maemo- ja MeeGo-käyttöjärjestelmillä varustetut laitteet.
   
 3. aivansama

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/12/08
  Viestit:
  159
  Tykkäykset:
  20
  Vaikka johdanto haiskahtaakin, niin ... vastaus löytyy siitä linkittämästäsi wikipedian johdantokappaleen lopusta:

  " Smartphones run third-party applications using advanced application programming interfaces (APIs),[4] which can allow those applications to have better integration with the phone's OS and hardware than is typical with feature phones. In comparison, feature phones more commonly run on proprietary firmware, with third-party software support through platforms such as Java ME or BREW.[1]
  "
   
 4. zipa

  zipa Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/7/10
  Viestit:
  2795
  Tykkäykset:
  711
  Puhelinmalli:
  iPhone 5, iPad 2
  Juuri näin. Ja AP:lle vinkiksi, nuo ovat verottomia hintoja, ja nimenomaan niitä hintoja joita jämyt maksavat Nokialle, ei mitä asiakas maksaa kauppiaalle.
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Onko ? Suomessakin kuluttaja saa kaupasta älypuhelimia satasella, jopa alle, siis veroineen ilman kytkyä.

  En aivan sata varma mistä portaasta tuo Nokian ka hinta on otettu, mutta veroton se on ja ilmeisesti sisältää myös aineetonta osuutta. (kuten muillakkin)
  No ei, Nokian mallistossa älypuhelimet erottuneet selkeästi, eli ne laitteet joihin on voinut asentaa natiiven 3. osapuolen sovelluksia, moniajoa, niissä myös ns PDA ominaisuudet ja jotain datayhteyksiä, Eli kaikki GEOS, Symbian, Maemo, MeeGo koneet.

  Muut (NoS) ovat olleet peruskoneita. siis myös tuo 7110 WAP, luuri (ja myös uudempi 7110)

  Hinta ei kai tuohon liity mitenkään, peruskoneet voivat olla kelliimpia kuin älypuhelimet, esim Nokian konsernin kalleimmat puhelin mallit ovat olleet ns peruspuehelimia.

  Totta että aikanaa älypuhelimet olivat hinnakkaista , eli ei ollut halpoja älypuhelimia, mutta halpaa tarjontaa, siis niin että valikoimissa peruspuhelimia jotka selkeästi kalliimpia kuin monet alypuhelin mallit.

  ***
  Markkinoilla laajemmin miettiessä rajanveto on vaikeampaa, kun markkinoille tuli peruspuhelimia joissa oli vahvoja älypuhelimista tuttuja ominaisuuksia, syntyi ns. featurepuhelin luokka, se ryhmä voi eri tilastoissa vaihdella paikkaa ja johtaa siihen että tilastot poikkeavat kovasti toisistaan.

  Älypuhelimiksi on laskettu iPhone alusta asti, vaikka siitä puuttu aikoinaan monia älypuhelimille tärkeitä kriteereitä, myöhemminkin siitä vinoitiin, Älypuhelimen statusta on kuitenkin ollut selkä, johtuen pitkälti siitä että OS enemmän älypuhelin, kuin perusluuri. Samoin WPkin monen mittarin mukaan enemmänkin featurepuhelin, mutta ne lasketaan Älypuhelimiksi.

  Samsungin featurepuhelimet on lähes aina laskettu ei älypuhelimiksi, runko on kuitenkin ns tavisluuria, Samsungin Bada jatkaa tuota featurepuhelin linjaa, koska sitten muuttuu älypuhelimeksi, entistä useammassa tilastossa sitä jo onkin.

  Eli sillä käyttöjärjestelmällä on merkitystä, mutta ei aina, esim Japanilaisia Symbian puhelimia ei yleensä laskettu älypuhelimiksi, vaikka niissä alla yksi puhdasverisimmistä älypuhelin käyttöjärjestelmistä ja feature listä kunnioitettava.

  Eli rajatauksissa viivaa piiretään motiivien mukaan.

  Joillain markkinoilla on totuttu erilaisiin laitteisiin ja esim aikaan Jenkit ajatteli että PDAt on kosketuskoneita.

  Älypuhelimiksi on kelvannut koneet joissa eri OS puhelin ja PDA puolella, mutta vaadittu varsin saumaton puhelintoiminnallisuutta (WIN CE + GSM ja Palm + GSM keikku aikoinaan rajalla). Uusi raja alue on syntymässä tableteista, eijemmin ne on eroteltu selkeästi, mutta Tablettien ja Älypuhelimein raja alkaa kovasti hämärtyyn ja tullaan näkemään tllastoja joissa voidaan laskea myös tabletteja mukaan,
   
 6. Japsu1

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/7/08
  Viestit:
  334
  Tykkäykset:
  10
  Aivan, eli keskimääräinen kuluttajahinta voisi tuon perusteella olla tyypillisesti joku 220-250 euroa, tosin minulla ei ole hajuakaan matkapuhelinkaupan katerakenteesta... ;)
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Nokian matkapuhelimien keskihinta taitaa olla karkeasti palveluiden ja laitteiden netto myynti jaettuna toimitetuilla laitteilla.

  "perus" Matkapuhelimien ja älypuhelimein keskihinta ko. puolen netto myynti jaettuna vastaavalla laite määrällä. (eli luvut ei taida olla samoin laskettuja)

  Nokian ulkopuolisen jakelun osuus yksittäisen laitteen loppuhinnasta varmaan vaihtelee paljon malli ja markkinakohtaisesti. Suomessa pienkauppiaan siivu loppuhinnasta saattaa kilpailluilla ei kytky malleilla voi olla alle 10% (sis erilaiset hyvitykset ja alet). tukun osuus ei prosentteina iso.

  Jos jonkin kuvitteellisen mallin veroton tukkuhinta on 130e hyvityksineen ja allennuksiin (tukun laskuttama hinta voi olla siis enemmän), niin 130/,89*1,23, ei päästä edes 180 euroon, 20 prosentilla aletaan kolkuttelee 200 euroa, kuudella ylitetään 170e.

  Joku myy Suomessakin SVH hinnalla ja jopa yli, mutta kilpailtuja melleja ei kytkynä ostetaan aika hintatietoisesti.

  Ja mikä on xx keskihinnasta laitteen osuus.

  vaikka Nokia on vahva niissä maissa joissa asiakas ostaa itse omanlaitteensa. Niin se myy myös operaattorikanavasta. Ja valmistajat kun myyvät operaattorin kautta niin tapoja on vuosien saatossa ollut monenmoista. kuluttajan maksamaa hintaa on voinut tukea valmistaja ja/tai operaattori, ja sitä hintaa on sitten voitu kerätä palveluiden/muiden rahavirtojen kautta.
   

Jaa tämä viestiketju