Nokia hajautti kännykkäbisneksen yhdeksään yksikköön

O.J.

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
18.6.2002
Viestit
9496
Reaktiopisteet
131
Nokia on pilkkonut massiivisen matkapuhelinyksikkönsä yhdeksään eri tulosyksikköön, joilla kaikilla on oma kehityksensä ja markkinointinsa. Amerikkalainen BusinessWeek -lehden mukaan 21,5 miljardin euron matkapuhelinyksikön hajauttamiseen sisältyy riski, että se voisi hidastaa 53000 työntekijän yhtiön toimintaa. Mini-Nokioiden perustamista kuvaillaankin melko dramaattiseksi vedoksi yritykselle, jolla kuitenkin on selkeä johtoasema.

Nokian pääjohtaja Jorma Ollila uskoo kuitenkin, että toukokuun alussa toteutetulla uudistuksella on päinvastainen vaikutus. Ollilan mukaan Nokia ennakoi todellisen vaaran olevan siinä, että yksikkö on liian suuri. Nokia halusi pilkkoa yhtiön mielekkäällä tavalla, jotta se voisi säilyttää sen yrittäjyyden voiman, joka sillä oli 90-luvulla. NELONEN-STT
Lähde:Nelosen uutiset

Samalla Arvopaperi kertoo, että Nokia on enää Euroopan 12 suurin yritys. Eikös tuota hajauttamista olsi voinut ajatella aiemmin, eikä nyt kun ollaan ainakin lievässä alamäessä?
 
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
19.6.2002
Viestit
7
Reaktiopisteet
0
Omasta mielestäni ajankohta on juuri nyt varsin hyvä. Olen usein itsekin miettinyt miten Nokia säilyttäisi innovatiivisuutensa, joka kieltämättä on viime vuodet ehkä hieman laskenut. Nyt tarvitaan innovatiivisuutta, markkinat tarvitsevat jotain uutta jotta kuluttajat rupeaisivat taas ostamaan puhelimia samalla vauhdilla kuin ennen, mutta samalla Nokian taloudellinen tilanne on nyt hyvä ja vakaa. Siksi ajankohta on hyvä.

Kuitenkin voi kysyä onko hajauttaminen ylipäätään hyvä ratkaisu. Maailma on täynnä esimerkkejä menestyneistä hajautetuista yhtiöistä, joissa innovaatio syntyy pienissä ryhmissä, mutta samalla vahva ja yhtenäinen yritys voi rakentaa ydinosaamisen johon menestys perustuu.

Ongelma Nokialla, kuten myös muilla vastaavasti organisoiduilla yrityksillä, tulee olemaan miten mitata jokaisen yksikön menestys. Jokainen yksikkö tulee käyttämään Nokian keskeisiä teknologia- ja markkinaresursseja, mutta ei välttämättä yhtä paljon. Samalla jotkut yksiköt tulevat hyötymään muiden kokemuksista ja keräämästä tiedosta, mutta miten hinnoitella sisäisesti tämä? Nyt tekstini saattaa mennä monimutkaiseksi, joten lyhyt tiivistelmä: Nokian ratkaisu tulee lisäämään organisaation monimutkaisuutta mikäli yksiköillä tulee olemaan paljon yhteisiä toimintoja.
 
Top Bottom