Nokia E70 ja kameran kuvien laatu ja pakkaus

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja Mama, 20/12/06.

 1. Mama

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/10/06
  Viestit:
  17
  Tykkäykset:
  0
  (Tein oman säikeen, kun tuo e70 tuntui sisältävän lähes kaikkea maan ja taivaan väliltä, joten tiedon löytäminen sieltä menee vaikeaksi)

  E70 kamera pikselimäärien perusteella on riittävä mutta kameran jpg-pakkaus parhaallakin laadulla pakkaa liikaa. Onko kuvia ollenkaan mahdollista ottaa raw-laatuisena? Muistikorttia on 2Gt, joten tilasta ei ole puutetta.

  Katselin jonkun verran kameran java-rajapintaa mutta siinäkin ilmeisesti parametreinä annetaan suoraan jpg-tarkkuuksia. En tiedä onko mahdollistakaan softalla saada sieltä pakkaamatonta kuvaa ulos.
   
 2. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  E70 ei tue raw eikä tiff muotoa.

  Lisäksi linssi jättää reunat hieman epäteräviksi. Tuossa suhteessa E70 on kyllä paljon parempi kuin 7650, mutta ei E70 silti mikään kunnon digikamera ole.
   
 3. Mama

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/10/06
  Viestit:
  17
  Tykkäykset:
  0
  Enemmänkin kysymys koski tuota kameran ja käyttöliittymän suhdetta eli että saako sieltä edes sovelluskehittäjät ulos kuvaa raakadatana vai onko tuo jpg-pakkaus vain tuon kapulassa olevan kamerasoftan rajoite.

  Vastaus on että kyllä saa. Asensin symbianin kehitysympäristön koneelleni, ( Carbide.c++ ja Symbian 60 3rd Edition SDK ) ja Nokian tekemän esimerkkisoftan kameran käytöstä ( CameraApp 2.0). Siitä kävi ilmi että kamera tuo kuvan pakkaamattomana ja se talletetaan tiedostoon konvertterin kautta. Muunsin softan listaamaan konvertterin tukemat MIME-tiedostomuodot:

  image/bmp
  image/gif
  image/jpeg
  image/x-epoc-mbm
  image/png

  Eli tuolla testisoftalla kuvat sai pakkaamattomana kun vaihtoi kohdan 'image/jpg' arvoon 'image/bmp'. Tulevat kuvat ovat kooltaan 5 Mt,joten järkevä vaihtoehto saattaa olla myöskin JPG-kuvat, joilla on kuvanlaatuparametriä nostettu. Mutta jokatapauksessa, 5Mt:n kuvia saan 2Gt:n kortille ison läjän, joten enempi säätäminen ei ole tarpeen.
  Softa pitää myös muuntaa tallentamaan kuvat muistikortille kun nyt menee puhelimen muistiin.

  Suurin ongelma lienee tämän jälkeen kameran pitäminen paikoillaan kuvanottohetkellä, koska laukaisuviive ei ole oikeiden digikameroiden tasolla. Samoin linssi on tosiaan vähän muuta kuin kalliimmissa vehkeissä, ja se on syytä pitää puhtaana. Mutta tosiaan softapuolella saan nyt parasta mihin laite pystyy.
   
 4. Jankka

  Jankka

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/7/06
  Viestit:
  734
  Tykkäykset:
  0
  Mielenkiintoista..mutta itse olen kuvitellut että kompressio korjaa linssin laadun rajoitukset? Eli Mama onko kuvat nyt kuitenkin rakeisempia ja enemmän täynnä linssistä johtuvia virheitä, kannattaako tehdä kuvat BMP-muotoon? Ja jos todella kannattaa niin ihmettelen vain miksi eivät kamerapuhelimet tue bmp:tä suoraan?
   
 5. tsbmw

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/9/06
  Viestit:
  146
  Tykkäykset:
  1
  Onko testisoftien asennuksessa jotain mitä tulee ottaa ennalta huomioon eli uskaltaako asentaa ominpäin pelkän PC-kokemuksen perusteella?
  Miten muiden ohjelmien toimivuus ja muu käyttöympäristö, esim. bluetooht?
  - Mistä saa ilmaisena vai ovatko cardibe.c++ hinnaltaan 299€ - 2598€?
  - Symbian 60 3rd Edition SDK?

  Vai saako kuvat jotenkin muuten pakkaamattomina talteen?
   
 6. Mama

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/10/06
  Viestit:
  17
  Tykkäykset:
  0
  Noissa omissa kuvissani häiritsi nimenomaan kompression blokkiutuminen eli vaikka kuvan laaduksi oli valittu 'hieno' niin blokkeja esiintyi silti, kuvan koko on jotain 300Kt. Jos tuota Nokian esimerkkisoftaa on uskominen, niin asetuksella 'hieno' jpg-pakkauksen laaduksi asetetaan 70. Tuossa testisoftassa vain ei sitä parametriä käytetä vaan kuvien kooksi tulee siinä vain 50Kt.

  Vähänkin hämärässä kamerassa on kuvakohinaa eli illalla huoneenvalossa otetuissa kuvissa näkyy selkeästi. Toisaalta en ole varma millaisia asetuksia tuo softa jättää tekemättä. Ehkä pitäisi tehdä kunnon vertailuja kuvilla. Mutta selkein kuvissa oleva virhe on ollut satunnaiset blokit, joista nyt pääsin eroon.
   
 7. Mama

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/10/06
  Viestit:
  17
  Tykkäykset:
  0
  Carbide.c++ Express 1.1, ilmainen
  http://forum.nokia.com/info/sw.noki...c2-ad1d-338f52156503/Carbide_cpp_Express.html

  S60 3rd Edition SDK,ilmainen
  sivuilta valitaan 3rd Edition (262Mb). Tässä sähläsin yhden illan kun otin totutulla tavalla ensin uusimman, eikä se toiminutkaan suoraan. Eli ottamalla tämän version, homma toimii ilman säätöjä.

  http://forum.nokia.com/info/sw.noki...26-913a-3c6f21eb65a5/S60-SDK-0616-3.0-mr.html

  ActiveState ActivePerl 5.6, ilmainen
  Tämän kanssa tuli ongelmia Oraclen Perlin kanssa, piti muuttaa ympäristöasetus PERL5LIB vastaamaan ActiveStatea eli luultavasti ongelmia tulee puolestaan Oraclen kanssa, jossei tätä muuta takaisin
  http://www.activestate.com/store/productdetail.aspx?prdGuid=81fbce82-6bd5-49bc-a915-08d58c2648ca

  CameraApp 2.0
  http://forum.nokia.com/info/sw.noki.../S60_Platform_Camera_Example_v2_0_en.zip.html
  Carbiden projektiksi yksinkertaisimmin tuo taitaa siirtyä kopioimalla hakemisto Carbiden c:\Symbian\Carbiden\workspace-hakemistoon omaksi hakemistokseen, ja poistamalla sieltä tiedostot
  src\Cameracaptureengine_3rd_Ed.cpp ja
  sis\CameraApp_s60_3rd_ed.pkg. Sitten projektin luonti file/import/Symbian mpp-file ja valitaan käännösversioksi (Active Build Configuration) GCCE Release ja sitten Build.

  Näin ainakin minulla, jotain saattoi jäädä uupumaan mutta ei se turhan helppoa saa olla ;) Tuota 3rd_ed-versiota en saanut kääntymään oikein, mutta kai sen pitäisi onnistua koska mukana tullut valmis sis-tiedosto tuosta toimi kännykässä. Mutta tuo toinenkin versio hoiti homman, joten ei syytä säätää enempää.

  Kaiken kaikkiaan kahdessa illassa ympäristön asennus ja kamerasoftan kääntäminen kun ei ollut aiempaa kokemusta kuin c++:sta, ei huonompi juttu. Tuo Nokian esimerkkisofta on tosiaan Nokian puumerkeillä, niin en viitsi pistää muunneltua softaa jakoon.

  Edit:Niin tähän siis lähdin juuri siksi, kun en mistään löytänyt softaa joka olisi pakkaamattomia kuvia tallentanut.
   

Jaa tämä viestiketju