Nokia 5140 käyttökokemuksia

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja Stoner, 17/7/04.

 1. Stoner

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/03
  Viestit:
  12
  Tykkäykset:
  0
  Edellinen puhelimeni oli viime syksynä hankittu 5100 enkä pidä itseäni minään hardcore-kännyharrastajana, mutta mielenkiinnosta kyllä seurailen mitä kapulamaailmassa tapahtuu. Musiikkialan sekatyöläisenä 5100 sopi minulle kuin nakutettu sillä painavia äänentoistolaitteita ym. sateessa ja tuiskussa roudatessa iskun- ja vedenkestävyys ovat arvossaan. Lisäksi laitteessa löytyi erittäin toimivaksi havaittu taskulamppu jota ääniteknikko tarvitsee hämärissä klubeissa piuhasotkuja selvitellessään useammin kuin TV:n katsoja kaukosäädintä. Bonuksena härveli sisälsi myös riittävän tarkan desibelimittarin, joten valinta oli selvä. Katsokaapa vain festareilla ja keikoilla käydessänne mitä luuria äänimiehet käyttävät. Noin 9:ssä tapauksessa 10:stä miksaajan kourasta löytyy Nokian 5100.

  Kun kuulin että "kumiluurista" on uusi versio 5140, kävin kyllä Nokian sivuilta speksit lukemassa ja totesin ettei mitään uutta länsirintamalta. Puhelimeen oli näemmä lisätty elektroninen kompassi, se nykypuhelimissa pakollinen hädin-tuskin-edes-VGA -kökkökamera ja jotain kuntoiluun liittyvää jonninjoutavaa puppua. Eräs puhelinkauppiaana toimiva ystäväni kuitenkin sattui huomaamaan että puhelimeen löytyy lisävarusteena Xpress-on GPS kuoret joilla puhelin muuttuu GPS navigaattoriksi. Avot! Alkukesästä olin Saksan kiertueella erään bändin kanssa ja siellä tuli tuskailtua alati kasvavien paperikarttapinojen ja epämääräisten suunnistusohjeiden kanssa sen verran että GPS alkoi kiinnostaa. Yhtäkkiä minulla olikin hyvä syy vaihtaa vanha puhelimeni näennäisesti samaan, mutta kalliimpaan.

  No. Pari päivää on luuri taskussa ollut ja seuraavaa havaittu...

  5100:n omistajat eivät juurikaan uutuudenviehätystä pääse tällä puhelimella kokemaan. Huomattavimpia eroja 5100:n on kamera joka on aivan yhtä huono kuin kaikissa muissakin tämän hetken luureissa. Itselleni tämä on ensimmäinen kamerapuhelin joten vertailukohtaa ei minulla ole, mutta netistä löytyy kyllä vaikka millä puhelimilla otettuja kuvia ja itseäni vanhana digikuvaajana lähinnä naurattaa että ihmiset viitsivät edes vertailla missä luurissa on paras kamera. Voin kertoa että tämän hetken paras kamerapuhelin on juuri yhtä hyvä kuin huonoinkin. Kaikissa niissä on VGA-tarkkuus (joojoo, se Nokian uus megapikselikamera. Ihan yhtä huono, mutta isompia kuvia) ja nuppineulan pään kokoinen optiikka... Kameran eduksi 5140:ssa voidaan sanoa että ainakin se toimii hyvin ja on nopea ja helppo käyttää. Kameralla saa kuvattua maksimissaan 1 minuutin mittaisia videopätkiä ja tällä ominaisuudella voi kyllä hetken hauskuuttaa lajitovereitaan...

  Valikot voi nyt halutessaan laittaa myös ruudukoksi joka nopeuttaa vanhaan ylös-alas selaamiseen verrattuna valikoissa puikkelehtimista. Ristiohjaimen keskeltä löytyy "hyväksy" nappi ja ensi alkuun tuleekin ahkerasti esim. näppäinlukkoa avattua epäonnistuneesti kun sitä "avaa" nappia hakee perinteisesti vasemmasta valikkonapista. Paljon parjattu 5100:n jäykkä näppäintuntuma on 5140:ssa korvattu kevyemmällä ja myös näppäimet on sijoiteltu tiiviimmin. Ihan ok.

  Puhelin on aavistuksen pienempi kuin 5100. Tätä ei huomaa ensi kertaa laitteen käteensä ottaessa, mutta 5100:n venyttämässä vyölaukussa se hölskyy. Ensituntuma on muutenkin kuin 5100 uusissa kuorissa. Ilmeisesti pienennys on saatu aikaan pelkästään kuoria pienentämällä, sillä ongelmia tuli heti laitteen paketista saatuani. En ole mikään hintelä kaveri, mutta en saanut kuoria auki akun ja sim-kortin asentaakseni. En vaikka revin sormenpäät verillä. Eikä saanut puhelimen myyjäkään. Vasta toinen paikalle pyydetty myyjä onnistui nitkuttamaan kuoret erilleen ja sain sisuskalut paikalleen. Kuorten saumat eivät kuitenkaan vaikuta miltään erityisen tiukoilta, joten sukeltajanpuhelin ei ole tämäkään. Vinkki: kuoria avatessa pitää hiukan avittaa talttapäisellä ruuvimeisselillä(!) painamalla yläkuoren kiinnikkeitä kohtisuoraan sisäänpäin.

  Ilmeisesti joko softaa tai rautaa (tai molempia) on viilattu sillä käyttöliittymä on vikkelämpi kuin 5100:ssa. Muistia löytyy nyt 4 Megatavua vanhan 700 (tjsp.) kilon sijaan.

  Taskulamppu säikäytti aluksi; sehän on toteutettu yhdellä suurteholedillä entisen kahden sijaan! Onneksi pimeässä suoritettu testi osoitti että kyseinen ledi on vähintäänkin yhtä tehokas kuin entiset kaksi olivat yhteensä. Ainakin valotehoa tuntuu olevan jopa hieman enemmän kuin 5100:ssa.

  Kompassi. Jahka ensin keksii miten se kalibroidaan, ihan käyttökelpoinen vehje. Puhelimen kuoressa olevasta vatupassista pitää vain tarkistaa että puhelin on vaakasuorassa, muuten kompassi näyttää kalibroitunakin aivan mitä sattuu. Jos puhelinta nostaa vaakatasosta noin 30 astetta, muljahtaa pohjoisnuoli osoittamaan pohjoisnavan sijasta käyttäjän napaa vaikka miten pyörisi. Kompassiin voi myös asettaa erannon sekä suunnan johon haluaa kulkea. Suunta asetetaan sojottamalla puhelin oikeaan suuntaan ja painamalla nappia. Tämän jälkeen näytössä oleva nuoli näyttää mihin päin kuuluu kulkea. Näin näppituntumalta kompassin tarkkuus pyörii jossain +/-5 asteen hujakoilla.

  "No entäs se GPS?" kysellään jo siellä takarivissä. Ei tietä, kun ei olla. GPS kuoria kysellessä puhelinkauppiaat vain mulkoilevat epäluuloisesti ja säälivän näköisesti että, "luuletkos ressukka että Nokia niitä vielä pystyisi toimittamaan". Eräskin kauppias kertoi tilanneensa kuoria jo huhtikuussa eikä ole sen koommin kuulunut. Hintakin tuntuu vaihtelevan 89-130 euron välillä joten kyseessä on ainakin toistaiseksi ns. "urbaani legenda". Hieno demo aiheesta kyllä löytyy täältä:

  http://www.nokia.com/support/tutorials/gps_shell/english/corehtml.html

  Soittoääninä 5140:een saa myös näitä "True Tone" tyyppisiä ja puhelimen mukanakin tulee muutama. Kaiutin ei kylläkään ole mikään gettoblasteri joten jos sattuu vaikka istumaan posliinituolilla lukemassa lehteä ja luuri on länsisiivessä, jää puhelu kuulematta. Polyfoniset ja perinteiset raikaavat kyllä ihan riittävän lujaa ja polyfonia on ymmärtääkseni 24 ääntä vanhan neljän sijaan.

  Näyttö on sama kuin 5100:ssa eli paljon "kehuttu" 4096 värin passiivimatriisi. En tiedä mistä johtuu, mutta foorumin keskusteluista päätellen jotkut eivät tätä sulata. Minusta tuo näyttö ajaa asiansa aivan hyvin! Tekstiviestit ovat ihan yhtä kauniita kuin suuremmillakin värimäärillä ja näyttö on joka tapauksessa liian pieni mihinkään grafiikkakäyttöön joten parempi ja enemmän virtaa kuluttava näyttö olisi sulaa hulluutta tässä luurissa. Hyvää näyttöä arvostaville suosittelen kannettavaa tietokonetta. Raportoin kyllä sitten myöhemmin että miten tuo toimii karttanäyttönä, olettaen että ne GPS kuoret tähän vehkeeseen ikinä ilmestyy...

  Uusista ominaisuuksista mainittakoon tässä vielä äänitys joka on ihan näppärä ominaisuus esim. autolla ajettaessa kun pitää tehdä joku muistiinpano. Puhelua tai ympäristön mölinää voi äänittää maksimissaan 3 minuuttia. Autolla ajamisesta puheen ollen HF on tällä kertaa semmoinen ihme härpätin missä korvien ympärille tulee sellaiset sangat ja nuppeja ei tungeta tärykalvoon asti. Ne on ilmeisesti nuorekkaat ja sporttiset. Toimii kyllä mutta äänenlaatu ainakin radiota kuunnellessa on vähän niin ja näin. Pop-porttiin on kaiketi tehty joku parannus sillä handsfreen liitin ei pullahda yhtenään pois kuten 5100:ssa. Autoillessa pidän edelleen turvallisempana puhua luuriin kuin sählätä johtovyyhdin kanssa, eduskunnalle vaan tiedoksi. Huom! Tämä vaatii että osaa yleensäkin ajaa autoa, mikä sinänsä tuntuu olevan monilta liikaa vaadittu.

  Puhelimen kalenterissa löytyy vanhan kuukausinäytön lisäksi myös viikkonäkymä joka esitetään koulun lukujärjestys-tyyppisesti. Hyvä uudistus kun ei tarvitse joka päivän kohdalta erikseen käydä tapaamisten ym. kellonaikoja kurkkaamassa. Herätyskellon saa soittamaan perinteisen piipityksen lisäksi joko soittoääniä tai radiota. HF pitää tietenkin olla radiokäytössä kytkettynä koska se toimii radion antennina. Outoa että Nokia saa vaihtokuoriin tungettua GPS-vastaanottimen antenneineen, mutta ei sitten alkeellisintakaan radioantennia. Hmm..

  Mustasukkaisen tyttöystävän varalta puhelimen näppäinlukon saa suojattua salasanalla ;)

  Joku täällä kirjoitteli että luurinsa oli sekoillut jo heti kättelyssä esim. auton penkille heittäessä. Allekirjoittanut ei ole huomannut ainakaan toistaiseksi mitään bugeja tai häiriökäyttäytymistä puhelimestaan.

  Jään toiveikkaana odottelemaan GPS kuorien ilmestymistä.
   
 2. AMG

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/7/04
  Viestit:
  282
  Tykkäykset:
  0
  Joo, niin minäkin!
  GPS kuorien kanssa voi teoriassa ainakin hyödyntää puhelintaan pitemmälle.
  Nokialta on turha kysellä milloin ne tulee, koska siellä ei kyselyihin vastata. Tuttu matkapuhelinkauppias tosin "tiesi" että syksyllä ovat saatavilla....
  Uskon vasta kun näen!
  Miten sulla radio toimii, toimiiko automaattinen kanavahaku? Jollain ei toiminut.
  Harmittaa kun luuri on huollossa, siihen ehti tottua jo...
  : )
   
 3. Stoner

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/03
  Viestit:
  12
  Tykkäykset:
  0
  Radio kyllä toimii ihan ookoo. Ilmeisesti tuo radio ei kylläkään ole ihan herkimmästä päästä sillä ainakin sisätiloissa monien asemien vastaanotossa häiriöitä..
   
 4. AMG

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/7/04
  Viestit:
  282
  Tykkäykset:
  0
  Joo se radio on varmaan sama kun 5100 mallissa, ja monissa muissakin noksuissa. Pihalla kuuluu ihan kelvollisesti mutta sisällä pelkkää Yleä.

  Tuossa aiemmin koetin kysellä muilta että onko tossa 5140:sä sitä "Valohälytys" toimintoa niinkuin oli 5100 mallissa, eli tarkoitan sitä kun puhelun tullessa myös taskulampun valo vilkkui?
  Aiemmassa se oli hyvä toiminto kun melu oli kova ja puhelin oli kauempana. Hyvin näki sen vilkkuvalon.
  Tästä en sitä löytänyt, miten sulla?
   
 5. Tomcat

  Tomcat Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/10/02
  Viestit:
  187
  Tykkäykset:
  9
  Puhelinmalli:
  Oneplus 3T
  Kiitokset hauskasta ja monipuolisesta infosta :)) Ei taida olla paha ostos tuo 5140....
   
 6. hanskomppis

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/8/04
  Viestit:
  9
  Tykkäykset:
  0
  Onko autosarjasta kenelläkään parempaa tietoa? Nokian sivuilta en oikein ymmärtänyt, ku lisävarusteena toisen sivun mukaan saa ja toisen ei...
   
 7. elektra

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/7/04
  Viestit:
  4
  Tykkäykset:
  0
  Onko tämä paikkansapitävä FAKTA? Koska esim. buumi.netissä ei 5140:ä mainita true tones-äänien toimivuuslistalla.. Vai onko buumi niin aikaansa jäljessä, että pitää siirtyä muuhun palveluntarjoajaan?

  Miten tämä tehdään??? En omastani löydä...

  Vastauksista kiitollisena, :-D
  elektra
   
 8. Blue Joker Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  23/11/02
  Viestit:
  6915
  Tykkäykset:
  5
  Puhelinmalli:
  iPhone 6s
  Itse myös esitän epäilykseni kyseistä "faktaa" kohtaan. True Tonesien teknisempi nimitys on AMR-WB (tiedostopääte .awb) ja tätä ainakaan Forum Nokian sivujen ja Nokia-puhelimien MIDI- ja True Tones -spesifikaatio-pdf:n mukaan ei 5140 tue. Huonolaatuisempaa AMR-NB-formaattia (.amr) 5140 kuitenkin luonnollisesti tukee.

  Taitaa True Toneseja tukea vain 3300, ja uudemmat Series 60 -puhelimet.
   
 9. Stoner

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/03
  Viestit:
  12
  Tykkäykset:
  0
  Parempi myöhään... Eli valikko on 4-8-4 ja selkokielisenä että Asetukset-Yleiset käyttöasetukset-Näppäimistön turvalukko. Tuon kun ottaa käyttöön niin näppäinlukko ei aukea ilman suojakoodia. Anteeksi vielä että vastaus kesti näinkin pitkään :)
   
 10. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Onko kellään näyttää tällä otettuja kuvia?

  Jokos mustia "peruskuoria" on saatavilla?
   
 11. McTom™

  McTom™ Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/10/04
  Viestit:
  1648
  Tykkäykset:
  0
  Onhan, niitä. Ainakin olen Mäkitorpassa ja parissa muussa liikkeessä törmännyt.
  Jätän ne muut mainitsematta, koska en 100% pysty muistamaan missä ja milloin ;)
   
 12. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Lisää "vastauksia" kiitosta.
   

Jaa tämä viestiketju