Naapurin kustannuksella nettiin

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja Xenonit, 8/2/05.

 1. Xenonit Tunnettu jäsen

  Palaute - 94.4%
  17   1   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  10056
  Tykkäykset:
  144
  Puhelinmalli:
  1520 &Totaalisen Saunalahti.
  Käyttääkö naapurisi sinun internetliittymääsi?

  Jos kotonasi on langaton verkkoyhteys, voi hyvin olla, että sitä käyttää joku muukin kuin sinä, joka liittymän maksat.

  Se on vielä pikku juttu, mutta huonolla tuurilla luvaton käyttäjä voi tehdä laittomuuksia, joiden jäljet johtavat sinuun. Pahimmassa tapauksessa langattoman verkon kautta pääsee pujahtamaan jopa tietokoneellesi.

  Nämä eivät ole kuviteltuja kauhukertomuksia. Kiersimme Helsingin kaduilla ja löysimme kymmenittäin kotien langattomia verkkoja, joita ei ole mitenkään suojattu ulkopuolisilta.

  Toimii hyvin ja helposti

  Kodin langaton verkko on kuin radiolähetys, jota voi kuunnella kuka tahansa. Seinät eivät sitä estä. Langaton verkko ulottuu kymmenien, jopa satojen metrien päähän ympäristöön verkon tehosta riippuen.

  Kuuluvuusalueella kuka tahansa voi käyttää samaa langatonta liittymää ihan tavallisella kannettavalla tietokoneella ilman mitään lisälaitteita. Käyttö voi onnistua jopa täysin osaamattomalta puhtaasti vahingossa.

  Avasin vakiovarusteisen kannettavan Helsingin kantakaupungin kahvilassa. Kone ilmoitti, että käytettävissä on langattomia verkkoja. Olen kuullut internetkahviloista. Ajattelin, että onpa kiva palvelu ja klikkasin verkkoyhteyden auki.

  Pystyin lukemaan sähköpostini ja käyttämään nettiä muutenkin ihan kuin kotoani. Tällä kerralla käytin sitä kuitenkin jonkun toisen kotoa. Saman voi tehdä arvatenkin kaikista kyseisen kerrostalon huoneistoista käsin tai vaikka kadulle pysäköidystä autosta.

  Satoja avoimia verkkoliittymiä

  Ajelimme atk-asiantuntijan kanssa ympäri kaupunkia ja löysimme tuon tuostakin verkkoyhteyden meille täysin tuntemattoman liittymän kautta. Helsingissä tällaisia on kymmeniä, Suomessa satoja, ehkä jo tuhansia.

  Langattomat kotiverkot ovat yleistyneet, kun ihmiset ovat ostaneet kannettavia tietokoneita ja haluavat käyttää niitä kaikkialla huoneistossaan aina pihaa ja parveketta myöten. Langattomien kotiverkkojen vaatimat laitteet ovat myös koko ajan halventuneet.

  Langattoman verkon voi aina suojata ulkopuolisilta. Yllättävän usein sitä ei kuitenkaan ole tehty. Syitä on varmasti monia: ei edes tiedetä suojauksesta, ei osata kytkeä sitä tai ei viitsitä näppäillä salasanoja.

  Kone auki vieraillekin

  Käytännön neuvo: kun hankitte langattoman verkon, hankkikaa myös asennuspalvelu ja vaatikaa asentamaan yhteyden salaus. Sen voi tehdä itsekin, mutta olen lukenut pari asennuksen käyttöohjetta, enkä suosittele kärsimättömille tai tekniikkaa vieroksuville.

  Toisaalta mitä väliä sillä on, jos joku toinen on verkossa saman liittymän kautta? On sillä. Joku voi vaikkapa imuroida laittomasti elokuvia verkosta avoimen langattoman liittymän kautta. Se menee liittymän haltijan piikkiin.

  Verkkokokeilun loppuhuipennus nosti hiukseni pystyyn. Kävi ilmi, että tietokoneeni tiedostojen jako oli asetettu avoimeksi siten, että samassa langattomassa lähiverkossa toiminut toinen käyttäjä olisi voinut omalta koneeltaan pujahtaa tutkimaan, sotkemaan, varastamaan tai tuhoamaan kaikkea mitä koneellani on.

  Millaiset asetukset sinun tietokoneessasi on päällä?


  JOUNI VILERMO
  PIIRROS
  PETE ANIKARI
   
 2. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Ikivanha aihe jo ja kuuluisi oikeammin ehkä datatuotteet-osioon.
   
 3. arivi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  7875
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Mate 7 / Mate 8
  On myös naapurustoja, jotka pitävät tarkoituksellisesti yhteyttä kaikkien käytettävissä. Tulee huomattavasti halvemmaksi, mutta tietenkin rajoittaa käyttöä aika lailla. Tavalliseen nettisurffailuun kyllä sopii hyvinkin.
   
 4. must1

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  167
  Tykkäykset:
  0
 5. psymbiote

  psymbiote Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  8   0   0

  Liittynyt:
  29/2/04
  Viestit:
  2167
  Tykkäykset:
  18
  Just joo. Tässä taas nähtiin että idiooteille ei saisi myydä elektroniikkaa, varsinkaan tietokoneita.
   
 6. Jupex Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  2965
  Tykkäykset:
  28
  Puhelinmalli:
  Joku nokia
  hmm.... aika taukki pitäää olla jos suojaamatta jätää... toisen kämmi on toisen onni :D pitääkin kattoa onko täällä naapureilla netti suojaamattomana auki.
   
 7. spug

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/9/04
  Viestit:
  193
  Tykkäykset:
  0
  Itse olen kanssa löytänyt suojaamattomia langattomia verkkoja suorastaan ällistyttävän paljon. Mutta suuren suurina kotihakkereina jokaisen kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka naapurin verkon käyttäminen onkin laittoman lisäksi niin etevän oloista niin langattomiin tukiasemiin jää aina tietoja siihen liittyneistä koneista, oli verkkoon pääsy sitten suojattu tai ei.

  Lisäksi kaikki "viattoman oloiset" suojaamattomat wlan verkot eivät välttämättä olekaan niin viattomia, koska joku ilkeämielinen ihminen voi myös tarkoituksellisesti olla jättänyt verkon auki odottaen vahingossa verkkoon loggautuvaa käyttäjää päästen hyödyntämään tilaisuutta esimerkiksi tällaisen nettikahvilan läheisyydessä. Kuten jo mainittiin niin verkkoon voi tosiaan kirjautua puoliksi vahingossakin.
   
 8. Guest Vieras

  0   0   0

  Tämä nyt ei tähän liity mutta kokeilin kerran bussissa hakea lähiympäristön bletooth-laitteet ja niitä löytyi muutama, muistaakseni 3. Mutta voi hyvät ihmiset mitä nimiä niille oli annettu :D
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Mihin perustat kannan että se olisi laitonta?
  Kiistatta on toki laitonta jos hakkeroita heikosti suojattuun verkkoon.

  Tuo on suurehko riski, jos käyttää salaamattomia yhteyksiä, esim emailin lukemiseen tai johonkin muuhun luottamukselliseen palvelun käyttämiseen.

  Tälläisessä tapauksessa on myäs vaara että pahat pojat ovat vartavasten rakentaneet wlan yhteyden kuvailemaasi paikkaan harhaanjohtavasti nimetteny ja käyttävät omaa DNS palvelinta jolloin käyttäjä voidaan harhauttaa esim oma tekemään pankin sivulle ja näin voivat napata käyttäjän tunnuksia.
   
 10. tragos Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/1/05
  Viestit:
  77
  Tykkäykset:
  4
  Blah-blah. Nuo WLANin salaustekniikat ovat sen verran surkeita, ettei liikennettä tarvitse kovin kauaa kuunnella saadakseen avaimet selville. Kannattaa siis pitää palomuurit päällä kotonakin ja käyttää salattuja yhteyksiä (SSH, SSL), jos ei tahdo lähinaapuruston pystyvän seuraamaan kaikkea verkkoliikennettä.
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Se on totta, mutta silloin kuuntelia/luvaton käyttäjä on laittomilla teillä.
  Hyvä ohje, meni liikenne sitten millä tekniikalla tahansa.
   
 12. must1

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  167
  Tykkäykset:
  0
  Tämäkin off-topicia

  Kokeilin samaa Ruotsissa hotellin aulassa, n. 10 laitetta löytyi. Nimistä päätellen 1 Sony-Ericsson, 1 PC-läppäri ja loput Nokian kännyjä. Ja ilmeisesti laitteiden omistajat olivat kaikki suomalaisia :p
   
 13. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Näkemyksesi ei vastaa Suomen tietoyhteiskuntalinjaa, joka on, että nimenomaan kaikki eli vähemmänkin osaavat kansalaiset pitäisi saada verkkoon. Tämä tietysti vaatii koulutusta ja opetusta kansalaisille sekä tietoturvasta ja muista asioista tiedottamista. On helppoa haukkua idiootiksi, muttei se edistä mitään.

  WLAN-tukiasemia myydään aloittelijoille kertomatta tietoturvasta mitään. Myyjä saattaa vain sanoa, että laite laite päällä ja on käyttövalmis. Eikö myyjällä ole silloin lainkaan moraalista vastuuta?

  Tässä ei ole nyt kyse mistään tietotekniikkataitojen peniksenvenytyksestä, vaan kaikkia kansalaisia ja koko yhteiskuntaa koskettavasta asiasta. Suomea ei pidetä tekniikan kärjessä osaamattomia käyttäjiä kehityksestä jälkeen tiputtamalla.

  t. tero
   
 14. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Eikä myöskään sillä, että tietämättömiä pelotellaan threadin avanneella iltalehden laatujournalismilla. Nopeasti arvaamalla noiden avointen wlan verkkojen avulla "tietoyhteiskunta" edistyy huomattavasti nopeammin, kuin mitä ilman niitä se tekisi.

  Ja tietääksenii oman verkkonsa avoinnapitäminen ei tuota sen omistajalle toistaiseksi ainakaan lainsäädöllisiä seuraamuksia, muuta kuin sen että isp sanoo pahasti ja mahdollisesti katkaisee netin. Se kuka tekee rikoksen on siitä vastuussa, ei verkon omistaja. Eli toisin sanoen, vaikka joku warettaisi yhteytesi kautta niin asianomaisen on yhä todistettava se että sinä olet syyllinen waretukseen, pelkkä ip ja mac osoite harvemmin riittää oikeudessa ainakaan täällä.
   
 15. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Iltalehden journalismin tasoon en tässä yhteydessä ota kantaa, mutta ihan hyvä että käyttäjille noita riskejä myös kerrotaan, vaikka sitten pelottelemalla. Jos tietotaito ja kiinnostus on niin vähäistä ettei asiasta tee mieli selvää ottaa ennen toimeen ryhtymistä (jolloin turhat pelot kyllä karisevat) niin on kyllä parempi ettei WLAN:iin koske (pätee myös muihin asioihin kokolailla).
  Avoimet epämääräiset suojaamattomat kotiverkot eivät edistä tietoyhteiskuntaa millään lailla, sen sijaan pahaa aavistamattomat tietoturvatampiot kyllä heittävät kapuloita sen rattaisiin oikein urakalla.
  Eivät virukset ja spamkään, jotka molemmat ovat todellisia piikkejä tietoyhteiskunnan lihassa, leviä niin että Iiro Ilkeä lähettää Koti PC:ltään miljardi sähköpostiviestiä, vaan haavoittuvat kotikoneet vallataan tuohon käyttöön, ja tietoturvasta tietämättömät käyttäjät levittävät niitä edelleen. Palomuuriton, virustorjunnaton, päivittämätöntä XP+IE yhdistelmää pyörittävä laajakaistamikro ei todellakaan ole uhka vain ko. mikron omistajan laitteistoa kohtaan, päinvastoin kuin monet tuntuvat olettavan.
  Yhtälailla suojaamattomat langattomat yhteydet ja niiden hölmöilevät käyttäjät tuovat vain helpotusta "pahisten" elämämään.
  Valitettavan paljon on vain ihmisiä jotka eivät tietoturvasta mitään tiedä, se ei heitä kiinnosta, ja he vastaavat jokaiseen koneen antamaan kyselyikkunaan että "Yes" tai "I agree", vaikka ruudulla oleva tekti kysyisi suunnilleen "Haluatko myydä sielusi saatanalle ja lähteä orjaksi Libyaan?"
  Ei tuota mutta vaivaa sen sijaan saattaa tuottaa. Jos sinulle rekisteröidyllä aseella ammutaan Paavo Lipponen, ei sinua sen perusteella voida tuomita, mutta aikamoiseen pyöritykseen saatat joutua.
  Sen sijaan ei välttämättä olisi huono idea kirjata lakiin velvollisuus huolehtia edes jonkinlaisesta perus tietoturvasta. Niin... kaikki eivät osaa... opetelkoot. Autokin pitää olla tiellä tietyssä kunnossa vaikken minä omastani jarruja välttämättä osaakkaan tarvittaessa korjata.
   
 16. sipuli Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/8/04
  Viestit:
  575
  Tykkäykset:
  8
  Ja omassa weelanissa hyrrää 256 bittinen weppi, jolloin liikennettä pitäisi ladata vierestä jotain 30 kikaa että saa koodit laskettua. Sen sijaan ihmettelen suuresti, että esim. Nokia 9500 on varustettu 128-bit wepillä eikä ainakaan ole mainittu että olisi wpa:ta.

  Mutta juu, kotonani kuuluu naapurin verkko jonka ssid = dsl-g604t eli olen aika velho kun keksin, mikähän laite on kyseessä. Mietin jos olisin etsinyt dlinkin sivuilta oletussalasanat ja kokeillut, pääseekö sisään. Sitten olisi ollut kiva jakaa kaverin tulostin verkossa ja laittaa "postia" siitä, että tietoturva kannattaisi ehkä kytkeä. Jäi haaveen asteelle kun en halua naapurin verkkoon sekaantua.

  Omia esim. meilejä tai pankkeja en taatusti käyttäisi naapurin täysin salaamattomassa weelanissa.
   
 17. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Hyväähän se olisi varmaan naapurille tehnyt, mutta ovat tosiaan jotkut niin pikkusieluisia että saattaisivat suuttua ja pahimmassa tapauksessa tehdä rikosilmoituksen tietomurrosta.
   

Jaa tämä viestiketju