N97 kameran & linssinsuojan ongelmat

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja h2o, 6/8/09.

 1. h2o

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/7/09
  Viestit:
  81
  Tykkäykset:
  0
  Onhan näistä ongelmista juttua jo käyttökokemukset osiossa, mutta laajemman käsityksen saamiseksi olisi mukava seurailla tätä omassa threadissaan.

  Naarmuuntumisongelmat on nyt tiedostettu jo maailmanlaajuisesti, siitä ei käy varmasti kieltäminen. Viimeisimmän tiedon mukaan Nokia tutkii asiaa.

  Naarmuuntumisongelmaa isommaksi ongelmaksi koen ainakin näin puhelimen alkumetreillä sen, että hämärässä otetuista kuvista ei tule salaman kanssa mitään. Jokaisessa kuvassa näkyy salaman heijastus vähintään 20% pinta-alalla. Pahimmassa tapauksessa koko tämä valoittunut osio on niin vaalea, ettei kuvan pohjasta tahdo saada mitään selvää.

  Toivoisinkin että ne käyttäjät jotka eivät vielä ole kokeilleet kuvausta salaman kanssa hieman hämärissä olosuhteissa, tekisivät koemielessä testin ja postaisi kokemuksensa tänne.
  Mielenkiintista olisi tietää aiheutuuko ongelma tosiaan kuoresta, vai onko ongelma jossain ajoituksissa tjsp.
   
 2. vilu

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  13/7/06
  Viestit:
  533
  Tykkäykset:
  2
  Kokeilin muutaman kuvan hämärässä ja täysin pimeässä, toimii ainakin tällä hetkellä ok eikä ylivalottunut mistään. Ei pahoja naarmuja vielä, tarkasti katsoessa ehkä yksi pieni mutta ei linssin kohdalla.
   
 3. h2o

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/7/09
  Viestit:
  81
  Tykkäykset:
  0
  Eli kielisi enemmänkin siitä, että kyseessä on jokin kameran kuvan ottoon liittyvä ajoitusongelma. Onko kamerasi mustaa vai valkoista mallia (heijastuminen kuoresta). Omani on musta.
   
 4. vilu

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  13/7/06
  Viestit:
  533
  Tykkäykset:
  2
  Musta.
   
 5. Nahkainen

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/7/07
  Viestit:
  4
  Tykkäykset:
  0
  Mulla on tämä aivan sama ongelma. Odotin kameralta enemmän. Onko tämä vika vai ominaisuus?
   
 6. h2o

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/7/09
  Viestit:
  81
  Tykkäykset:
  0
  Odotin itse myös kameralta paljon enemmän. Ilmeisesti tässä vaiheessa tämä on ominaisuus..
   
 7. h2o

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/7/09
  Viestit:
  81
  Tykkäykset:
  0
  Hmm mielenkiintoista. Eilen täsmälleen samassa kohdassa pimeässä kuvatessa ongelma oli aivan selkeä, mutta nyt kuva tulee nätisti. Kuvauksilla ei mitään muuta eroa, kuin se, että käytin akkua irti ennen kuvausta.

  Onko nyt niin, että puhelin tarpeeksi kauan päällä ollessaan vie resurssit, joka lopulta näkyy kameran softapuolen hitautena (kameran ja salaman ajoitus)?!
   
 8. Gergo

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  14/5/07
  Viestit:
  289
  Tykkäykset:
  8
  On kyllä todella surkea kamera tässä mutta puhelimena itse toki tämän ostinkin. Sisällä edes hyvässä valossa ei saa tarkkaa kuvaa. Tulee epätarkkoja kohtia vaikka tukea vasten laukaiset kuvan. Ulkona kirkkaassa kelissä tosin saa hyviä kuvia kun ei tärähtele. Ei taida vakaajaa olla?

  Muistissa oli alusta asti n. 30 kuvaa joista sisällä otettuja 25 ja ulkoa 5. Sisäkuvista ei yhdestäkään kehtaisi teetättää mitään, ulkokuvista 5/5 taas onnistuneet.

  Ja naarmuja havaittavissa hivenen linssin alta....
   
 9. JohnnDoe

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/7/08
  Viestit:
  47
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  N95 8GB, Saunalahti
  Omassani ainakin äsken kokeillessa ei ole mitään ongelmia salaman kanssa kuvatessa. Musta puhelin kyseessä. Ihan oikein valottuu koko kuva-ala. Kuvien laatuun nyt on turha puuttua. Mutta ulkona saa ihan ok kuvia kyllä. [​IMG]

  Toivotaan että toi pysyy ehjänä tai jos menee rikki niin tulee joku tiedote että menee takuuseen suoraan..
   
 10. Larse

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/8/09
  Viestit:
  110
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  N900 + dna
  Mulla valottuu kuvasta salamanpuoleinen reuna joka tapauksessa.. Kaikennäköiset kommervenkit on tullu kokeiltua.. Huolto ei ilmeisesti vielä osaa asialle tehdä mitään.. Näin olen ainakin tällaista sisältävää huhupuhetta kuullut..
   
 11. vilu

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  13/7/06
  Viestit:
  533
  Tykkäykset:
  2
  onko valkoisessa n97:ssa krominen/heijastava kehys salaman vieressä ? Mustassahan se on musta (omat kuvat ei valotu väärin tai en ole vielä huomannut). Jollain tukkimiehen testillä tuota kromikehyksen vaikutusta vois varmaan kokeillakin.
   
 12. malmsten Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/08
  Viestit:
  964
  Tykkäykset:
  32
  Linssi naarmuuntuu kun linssinsuoja on viallinen. Ei tarvita mitään roskia sinne väliin, vaan vika on itse suojuksessa. Siellä on metallinpala pohjassa, joka naarmuttaa pintaa. Liian kova painallus linssinsuojukseen kun sitä liikuttaa, niin varmasti tulee naarmuja.
   
 13. veli-pekka

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/8/06
  Viestit:
  93
  Tykkäykset:
  3
  N86 luurissahan on vastaavanlainen uutta sukupolvea oleva linssisuojus kuin N97:ssa. Tähän N86:seen on nyt tehty vain pieni ja ratkaiseva muutos: Linssisuojukseen on sorvattu selkeä välys/ura juuri linssistön reiän kohdalle. Näin vältyttänee pienimpien roskien aiheuttamilta naarmuilta, kun jää reilu väli liikkuvan linssisuojan ja linssin väliin...

  Otaksuisin että samanlainen patentti on tulossa myös N97:aan piakkoin.
   
 14. kimmo Vieras

  0   0   0

  Jeps, puhelimestahan tuo tuntuu äkkiseltään katsottuna johtuvan. Miten se sitten sen aiheuttaa, en tiedä..kenties "herkkys" huonompi kuin aiemmissa, tjms.
  3. Olen joka päivä katsonut tuota linssin "poteroa". Yhden yhtäkään pientä murua en ole siellä nähnyt ja olen siis ihan oikeasti pitänyt kännyä kuin kukkaa kämmenellä. Mutta joku pieni juttu sinne on nyt sitten vain jotenkin päässyt. Ja heti tuli naarmu![/QUOTE]
  Harmillinen vika..se lienee selvä, että joku suunnitteluvika tuossa on, koska sen verta valituksia tullut. Eiköhän siihen joku jonkun ratkaisun vielä keksi.

  Saatat olla oikeassa...itse en ole luuria kädessä pitänyt, saati että olisin purkamaan päässyt nähdäkseni millasia osasia siellä on. Kohtuullisen onnettomalta suunnittelulta kuulostaa, jos lasia vastaan laitetaan liikuteltava metallipala, ilman mitään pehmeämpää välissä. Miksi sitten ei jokaisella ole naarmuuntunut linssi, sitä en osaa sanoa..kenties toiset sitten kuitenkin avaavat tämän suojan jotenkin "fiksummin", eivätkä paina sitä alaspäin voimiensa tunnossa.
  Mielellään näkisin tämän N97n purettuna ja palasina, niin pystyisi paremmin kommentoimaan.
  Tarvii netistä katsoa, jos vaikka jostain löytyisi kuvia.
   
 15. malmsten Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/08
  Viestit:
  964
  Tykkäykset:
  32
  Katsopas täältä http://www.nokiausers.net/Newsflash/Self-harming-N97-Main-Camera-Lense-Slider-Cover-Exposed.html
  ja täältä http://http://www.digitoday.fi/mobiili/2009/08/03/nokian-lippulaiva-raapii-omaa-silmaansa/200917511/66?offset=10
  ja täältä http://www.n97fanatics.com/photos-n86-camera-lens-protector-was-done-right-why-did-n97-fail/
   
 16. kimmo Vieras

  0   0   0

  Ja minähän katson..siltikään asia ei ihan tarkkaan itselleni selviä..esim. tuossa toisessa linkissäsi sanotaan; "This very blue pad, is the cause of all the scratches we are seeing. This is due to it being too close to the glass, but not close enough to prevent any foreign bodies getting trapped inbetween it, and the glass."

  Eli se on liian lähellä lasia, mutta kuitenkin samalla siitä liian kaukana, että estäisi roskien pääsyn sinne..tjms. :)
  Tämä ei mielestäni ole sama asia kuin aiemmin sanomasi; "Ei tarvita mitään roskia sinne väliin, vaan vika on itse suojuksessa. Siellä on metallinpala pohjassa, joka naarmuttaa pintaa."

  Mistään metallistahan tuossa ei ollut puhetta, korkeintaan magneetista, mutta mielestäni ei senkään väitetty naarmuja aiheuttaneen.
  Jotenkin toki tuntuu että linssinsuoja liian lähellä lasia, mutta toisaalta taas sen kait pitäisi siinä ollakin. Itselläni on tuo vanha 6110 jossa hieman vastaava suoja ja kyllä sen luukun pohja hankaa lasia vasten koko ajan..ei kuitenkaan ole mitään jälkiä tullut, joten lienee "parempaa" materiaalia.
  Ja kertauksen vuoksi sitten vielä, etten epäile jonkun ongelman olevan tässä konstruktiossa, sen verta paljon valituksia netistä asian johdosta löytyy...mikä sitten perimmäinen syy, eiköhän nokialla ole jonkunlainen tutkijaryhmä tuon asian ympärille valjastaa halutessaan.
   
 17. vilu

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  13/7/06
  Viestit:
  533
  Tykkäykset:
  2
  Toivon kovasti että jos tätä nokialla testataan niin asia ei jäisi sille tasolle että tuota vekslataan laboratorio-oloissa kaks miljoonaa kertaa ja todetaan että linssin suoja ei naarmuta linssiä. Kyllä tällaisen toteutuksessa täytyy ottaa huomioon ne ulkoiset tekijät eli roskat sun muut jyvät - niin hyvin kuin se on mahdollista.
   
 18. malmsten Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/08
  Viestit:
  964
  Tykkäykset:
  32
  Olet oikeassa, tarkemmin sanottuna tuo muovinen suojus itsessään on se joka linssiä naarmuttaa, jos sitä painaa liian lujaa.

  Tässä http://www.symbian-guru.com/welcome/2009/07/how-to-fix-the-nokia-n97-camera-slider.html ohjeet siihen miten suojuksen voi itse korjata. Tuollainen pieni ura pitäisi viilata suojukseen, niin ongelma poistuu.

  Tässä http://www.symbian-guru.com/welcome/2009/07/tips-to-protect-your-nokia-n97-camera-lens.html muutama ohje, jolla naarmuuntumisen voi estää.

  Suurin syy naarmuuntumiseen taitaa olla se, että käyttäjä painaa liian lujaa suojusta, kun sitä avaa tai sulkee. Toki sinne väliin voi mennä likaakin, mutta suurimmalla osalla käyttäjiä naarmut ovat täsmälleen samassa kohdassa, ja ne ovat tuon suojuksen aiheuttamia(ilman että välissä on jotakin muuta.)
   
 19. nurse Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  7/6/07
  Viestit:
  56
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  S4 Active
  Liian lujaa painaminen...

  huvittaa....

  Tuon linssinsuojuksen liikuttaminen aiheuttaa naarmuuntumisen. On siis turha jauhaa liiasta tai liian vähästä painamisesta. Jos suojusta ei paina yhtään, ei suoja aukea mutta eipä tule naarmujakaan. Omassa luurissa oli naarmut alle kymmenen kuvan ottamisen jälkeen.
  Se vähäinenkin suojan liikuttaminen on tässä tapauksessa liikaa ja naarmuja tulee. Selvä suunnitteluvirhe.

  Korjausta odotellaan.
   
 20. malmsten Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/08
  Viestit:
  964
  Tykkäykset:
  32
  Kyllä sen saa auki naarmuttamattakin. Jos suojusta painaa vähän, ei se ota kiinni linssinsuojukseen ja kyllä se silti aukeaa.

  Mutta vika se on kuitenkin, eikä sen kuulu olla tuollainen.
   

Jaa tämä viestiketju