Mobiili.fi Nämä 7 asiaa ovat uutta Android 7.0 Nougatissa

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 22/8/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2134
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  Android Nougat.


  Google on julkaissut Android 7.0 Nougatin.

  Uusi Nougat-Android alkaa ilmestymään aiempiin Android-laitteisiin tulevina kuukausina valmistajien omien aikataulujen mukaisesti päivityksenä ja pian myös osaksi laitteita suoraan paketista. Ensimmäisenä Nougatin saavat perinteisesti Nexus-laitteet.

  Aiemmin kertomansa mukaisesti uudessa Nougat-versiossa Androidista Google on keskittynyt erityisesti kolmeen asiaan: suorituskykyyn, käytettävyyden tehostamiseen sekä tietoturvaan.

  Alla esiteltyjen suurempien uudistusten lisäksi Android 7.0 Nougat, joka aiemmin tunnettiin Android N -esinimellä, sisältää myös lukuisia muita pienempiä muutoksia – Googlen mukaan merkittäviäkin yhteensä yli 250.

  Lisäksi huomioitavaa on, että kaikki valmistajat eivät välttämättä tuo laitteisiinsa kaikkia Android Nougatin uutuuksia – tai ne ovat jo aiemmin esitelleet omia toteutuksiaan nyt itse Androidiin suoraan sen osana uutuuksina vasta tulevista asioista. Osa uusista ominaisuuksista voi myös vaatia tuen laitteistotasolla, joten niitä ei päivittämälläkään vanhoihin laitteisiin saa.

  Ensimmäinen esiversio Android N:stä julkaistiin yllättäen jo maaliskuussa. Tänään on valmiin julkaisuversion aika.

  Jaetun näytön tila


  Useampaa sovellusta voi käyttää pitäen ne auki näytöllä yhtäaikaisesti. Eri sovelluksille käytössä olevan tilan kokoa voi säätää helposti vetämällä ja helposti myös hypätä koko ruudun tilaan. Asennettavien sovellusten tulee tukea ominaisuutta erikseen ja ne voivat lisätä esimerkiksi tuen sisällön raahamiselle sovellukseensa tai siitä toiseen.

  [​IMG]
  Kahta sovellusta voi käyttää rinnakkain.


  Puhelimissa ja tableteissa voi käyttää kahta sovellusta näytöllä pystytilassa allekkain tai vaakatilassa rinnakkain. Android TV -laitteisiin on tullut uusi kuva kuvassa -tila, joka mahdollistaa katselun jatkamisen muita toimintoja käytettäessä.

  Osa valmistajista on tukenut omilla ratkaisuillaan laitteissaan jaetun näytön tilaa jo pitkään, mutta nyt ominaisuus on mukana suoraan itse Androidissa.

  Uudistuksia ilmoituksissa


  Ilmoitukset uudistuvat Nougatissa monin tavoin.

  Muun muassa ilmoitusten ulkoasu muuttuu hieman ja ilmoitukset voivat jatkossa ryhmittyä paremmin eri ryhmiin, joita voi käsitellä kokonaisuuksina.

  [​IMG]
  Ilmoitukset saavat lukuisia uudistuksia.


  Lisäksi mukaan tulee pikavastausominaisuus, joka mahdollistaa viestisovellusten osalta vastaamisen suoraan ilmoituksesta.

  Ilmoitusasetuksia voi myös muuttaa suoraan itse ilmoitusta pitkään painamalla – esimerkiksi hiljentää kaikki tulevat ilmoitukset sovelluksesta.

  Samalla myös ilmoitusten yhteydessä näkyvää asetusten pikanäkymää on uudistettu rakenteeltaan ja ulkonäöltään – pikakuvakkeet voi nyt järjestellä mielensä mukaan.

  Uudet emojit


  Androidin emoji-kuvakkeiden valikoima päivittyy Unicode 9.0 -standardin mukaiseksi. Täysin uusien nyt ensi kertaa mukaan tulevien 72 uuden emojin lisäksi aiemmista emojeista on tarjolla muun muassa eri ihonvärivaihtoehtoja ja niiden ulkoasu päivittyy valikoidusti muutenkin.

  [​IMG]
  Uutta emoji-valikoimaa.

  Pinnan alla tapahtuu: JIT-kääntäjä ja Vulkan-rajapinta


  Pinnan alla Android Nougat tarjoaa luonnollisesti paljon uutta.

  Merkittävä uudistus on uusi Android Runtimen hyödyntämä JIT-kääntäjä, joka tekee sovellusasennuksista huomattavasti nopeampia ja vähemmän tilaa vieviä. Sovellukset voivat asentua huimasti nopeammin, usein ainakin alle puolessa aiemmasta ajasta.

  Sovelluskehittäjille tarjolle tulee myös uusi Vulkan-rajapinta natiivisti tuettuna. Tämän pitäisi jatkossa tarkoittaa näyttävämpiä ja paremmin toimivia pelejä Android-laitteille, sillä Vulkanin avulla laitteen järjestelmäpiirin suorituskykyä pystytään hyödyntämään optimaalisemmin.

  Lisäksi ei-näkyviä muutoksia ovat myös tiedostotason salaus

  [​IMG]
  Vulkan-tuen pitäisi tuoda lisää näyttävämpiä pelejä Androidille.

  Daydream virtuaalitodellisuuteen


  Virtuaalitodellisuuden tuki tulee osaksi Androidia Daydreamiksi nimettynä kokonaisuutena. Mukaan tulevien pään liikkeiden seuranta-algoritmiien ja ilmoitusten integroinnin VR-käyttöliittymään lisäksi erityisen VR-tila käyttöjärjestelmässä mahdollistaa pienentyneen grafiikanpiirron latenssin. Googlen Play-kauppa on saamassa myös oman VR-osionsa.

  [​IMG]
  Daydream-kokonaisuus vaatii tuen myös laitteelta.


  Uusi tila tuo mahdollisuuden myös laitteiden huipputehon jatkuvampaan hyödyntämiseen. Sovelluskehittäjät voivat merkitä pelinsä tai VR-sovelluksensa jatkuvaa huipputehoa vaativiksi.

  Googlen Daydream-kokonaisuuteen kuuluvat myös referenssisuunnitelmat laitevalmistajille Daydream-lasien tekemiseksi. Daydream vaatii tuen myös Android-laitteelta.

  Uudistuneet päivitykset


  Jatkossa Android päivittyy huomaamattomammin. Uudistunut ”saumattomien” päivitysten malli tarkoittaa käyttöjärjestelmän päivitysten lataantumista taustalla ja asentumista omalle, toiselle levyosiolleen. Tämän jälkeen seuraavan kerran puhelimen uudelleenkäynnistyessä käynnistyy se automaattisesti uuteen versioon Androidista.

  Uudistunut päivitystapa on tulossa vain uusiin laitteisiin.

  Säästöliekillä: parannettu Doze-virransäästö ja uusi tiedonsiirronsäästö


  Jo aiemmassa Android Marshmallowissa esiteltyä, laitteen täysin paikallaan ollessa aktivoitunutta tausta- tai valmiustilan Doze-virransäästöä on viety eteenpäin. Uutuutena Nougatissa nyt Doze-virransäästötilassa on kaksi pykälää, joista uutena mukaan tullut aktivoituu, kun laitetta ei käytetä ja sen näyttö on sammuksissa, mutta laite ei välttämättä paikallaan – esimerkiksi kävellessä tai muuten liikuttaessa puhelin taskussa.

  [​IMG]
  Doze-tila säästää virtaa erityisesti taustalla, kun laitetta ei käytetä.

  [​IMG]
  Uusi Data Saver pyrkii tiedonsiirron vähentämiseen mobiiliyhteydessä.


  Lisäksi mukaan on tullut uusi tiedonsiirron säästöominaisuus (Data Saver), joka mahdollistaa taustatiedonsiirron sekä käytössä kertyvän tiedonsiirron määrän vähentämisen mobiiliverkkoyhteydessä. Suomessa rajattomien datapakettien luvatussa maassa tiedonsiirron säästötarve ei useimmiten ole kovinkaan merkittävä.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju