Mobiili.fi Näin otat näyttäviä boke-kuvia Android-puhelimella ja Google Kameralla

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 9/10/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2130
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]Boke (englannin kielessä ”bokeh”) on usein muotokuvissa toivottu ominaisuus. Japanin kielen sumeutta tarkoittava boke viittaa kuvauksessa valokuvan syväterävyysalueen ulkopuolelle jäävien alueiden sumennukseen. Toisin sanoen kuvattava kohde nousee tarkkana esiin sumeasta taustasta, ja esimerkiksi sopivalla valaistuksella voi sumea tausta vielä tuoda kuviin erityisen tunnelman.

  Aitoa boke-efektiä saadaan aikaan vain ”oikealla” kameralla ja mielellään isolla kamerakennolla ja laadukkaalla optiikalla, joten tavallisilla älypuhelinkameroilla boke jää vain haaveeksi. Boke on Applen iPhone 7 Plussan myötä noussut monien kännykkäkuvaajien huulille, sillä Applen iOS 10.1 -käyttöjärjestelmä tuo uudelle, kaksoiskameralla varustetulle iPhonelle mahdollisuuden boke-kuvien ottamiseen. iPhone 7 Plus ei kuitenkaan ole markkinoiden ensimmäinen tai edes ainoa puhelin, jolla keinotekoisen boke-efektin kuviin saa.

  Edes jollain tavalla realistiseen boke-efektiin vaaditaan syvyystieto, eli kamerasovelluksen pitää tietää, kuinka kaukana eri kohteet kuvassa ovat, jotta kauempana sijaitsevat kohteet voidaan sumentaa. Tähän ei kuitenkaan välttämättä vaadita kaksoiskameran tuomaa ”stereonäköä”. Esimerkiksi Googlen oma Kamera-sovellus on jo parin vuoden ajan tarjonnut mahdollisuuden boke-efektille, ja se saa syvyystiedon, kun kameraa liikutetaan kuvan ottamisen yhteydessä pystysuunnassa.

  [​IMG]

  Google Kameran saa ladattua Android-puhelimelle maksutta Google Play -sovelluskaupasta, ja yksi kameran toiminnoista kulkee nimellä ”linssin sumennus”. Sen saa esiin vasemmasta laidasta oikealle pyyhkäisemällä. Sovellus neuvoo, miten sumennusefekti kuviin saadaan. Boke-efekti ei toimi maisemakuvauksessa, vaan tiettyjen kohteiden kuvaamisessa, ja etäisyyttä tuohon kohteeseen saisi olla enintään kaksi metriä. Kuva otetaan normaaliin tapaan kuvaketta näpäyttämällä, ja sen jälkeen puhelinta siirretään rauhallisella liikkeellä hieman ylöspäin.

  [​IMG]
  Kyltti Samsung Galaxy S7 edgen kameralla ilman efektejä.

  [​IMG]
  Sama kyltti Google Kameran sumennsuefektin kanssa.

  [​IMG]
  Kuvan ottamisen jälkeen sumennuksen määrää voi itse muuttaa.


  Kuvan ottamisen jälkeen sovellus prosessoi kuvaa hetken ja tarjoaa oman ehdotuksensa. Sumennuksen määrää voi itse muuttaa liukusäätimellä, mutta säädintä liikutellessa kannattaa muistaa, että efekti tulee näkyviin pienellä viiveellä. Liikaa sumennusta ei kannata laittaa, sillä lopputulos näyttää herkästi hölmöltä. Lisäksi, koska efekti on täysin keinotekoinen, saattaa kohteesta riippuen pehmeyttä ja sumennusta ilmetä itse kohteessakin.

  [​IMG]
  Sypressikasvi ilman efektejä.

  [​IMG]
  Sama kasvi ja reilusti yliampuva sumennusefekti. Osa sypressistäkin on saanut sumennusta, koska epätasainen reuna on sovellukselle haastava. Maltti mukaan sumennusta säädettäessä!


  Sumennusefektin käyttöä kannattaa siis hetki treenailla, että näyttävää jälkeä alkaa syntyä.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju