Mobiili.fi Näin Google vastaa EU:n Android-syytöksiin

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 21/4/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2142
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]Google on vastannut EU-komission eilen julkisuuteen tuomiin yksityiskohtaisiin syytöksiin sen hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä Android-käyttöjärjestelmän osalta.

  Google lakiasiainjohtaja Kent Walker julkaisi Googlen julkisen kommentin yhtiön blogissa. EU-prosessi etenee seuraavaksi niin, että Google vastaa EU:n syytöksiin virallisia teitä pitkin ja keskusteluja käydään. Tämän jälkeen EU päättää minkälaisia mahdollisia seuraamuksia se langettaa, esimerkiksi sakkoja tai pakottavia muutoksia toimintaan.

  EU-komission mukaan Google on toiminut väärin vaatiessaan tiettyjen Google-sovellusten, erityisesti Google-haun ja Chrome-selaimen löytyvän kumppanivalmistajien laitteista, jos ne haluavat mitään Google-sovelluksia. Lisäksi Google on tarjonnut vastineeksi taloudellisia etuja eikä myöskään ole sallinut valmistajien myyvän sekä Google-palveluilla varustettuja että ilman niitä tulevia Android-laitteita rinnakkain.

  Googlen mukaan se ottaa EU:n syytökset vakavasti, mutta uskoo sen liiketoimintamallin pitävän valmistajien kulut alhaisina ja joustavuuden korkeana, antaen samalla kuluttajille ennennäkemättömän vapauden kontrolloida mobiililaitteitaan.

  Google tuo esiin muutamia pointteja vastineeksi EU:n syytöksiin. Googlen mukaan

  • sen kumppanisopimukset ovat täysin vapaaehtoisia ja kuka tahansa voi käyttää Androidia myös ilman Googlea sen avoimen koodin pohjan myötä
  • valmistajat, jotka haluavat osallistua Android-ekosysteemiin sitoutuvat testaamaan ja varmistamaan laitteidensa tukevan Android-sovelluksia
  • mikä tahansa valmistajista voi valita laitteeseensa Google-sovellukset ja lisätä vapaasti myös muita sovelluksia esimerkiksi Microsoftilta, Facebookilta, Amazonilta, Googlelta, operaattoreilta ja niin edelleen
  • Android on ilmainen valmistajille käyttää, mutta sen kehittämiseen, parantamiseen, turvaamiseen ja puolustamiseen patenttitaistoissa kuluu rahaa – Google tarjoaa Androidin ilmaiseksi, ja kattaa kulut Androidin kautta levitettävien Google-sovelluksien ja palvelujen tuloilla
  • käyttäjät voivat helposti mukauttaa omia laitteitaan ja ladata haluamansa soverllukset, mukaan lukien Googlen kanssa kilpailevia

  ”Odotamme työskentelyä yhdessä Euroopan komission kanssa osoittaaksemme huolellisen tavan, jolla suunnittelimme Android-mallin niin, että se on hyvä sekä kilpailulle että kuluttajille”, kirjoittaa Googlen lakiasiainjohtaja Walker kommentissaan.

  Googlen puolustus EU:n syytöksiä vastaan näyttäisi rakentuvan sen varaan, ettei valmistajien olisi pakko käyttää Google-sovelluksia Android-laitteita tehdäkseen ja kuluttajille kyllä on tarjolla vastineita Googlen palveluille.

  Toistaiseksi Googlen vastine vaikuttaa melko heikolta, sillä EU-komission syytöksistä yksi kytkeytyi juuri siihen, ettei valmistajille ole mahdollisuutta tehdä sekä Google-palvelullisia laitteita että laitteita ilman niitä rinnakkain. Tämän molempien polkujen yhtäaikaisen valinnan Googlen sopimukset kieltävät, eikä käytännössä yksikään merkittävä Android-valmistaja ole puhelimissa lähtenyt liikkeelle ei-Google-palvelullisilla laitteilla koska täydellisenä vaihdoksena se olisi liian suuri riski.

  Todennäköistä on, että Googlen ja EU:n tulevissa keskusteluissa tullaan käymään läpi muun muassa sitä kuinka helppoa esimerkiksi esillä olevan hakukoneen tai oletusselaimen vaihtaminen on, ja pitäisikö kuluttajalla olla mahdollisuus valita alusta asti haluamansa useista eri vaihtoehdoista.

  [​IMG]
  EU-komission havainnollistava kuva sen syytöksistä Googlen Android-toiminnan epäkohdista.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju