MVNO-tekniikka??

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja SYS 49152, 5/4/04.

 1. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  Mitä tuo MVNO-tekniikka (Mobile Virtual Network Operator) tarkoittaa ja miten se näkyy tavalliselle käyttäjälle? Jos joku osaa selittää niin että tavallinen tossunkuluttajakin tajuaa. Olen lukenut että Saunalahdella tollainen olisi tulossa vai onko jo käytössä?
   
 2. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Tele2 on MVNO eli virtuaaliverkko-operaattori. Virtuaaliverkko-operaattorilla on oma verkkotunnus, vaikkei ole omaa verkkoa.
   
 3. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ei mitenkään, jos sen avulla tuodaan samat palvelut kuin enen.

  Yksinkertaistettuna, virtuaali verkko operaattori vuokraa verkon mutta hoitaa loput itse, eli esim Saunalahden osalta se voisi tarkoittaa sitä että näkysivät ulospäin omana operaattorina ja voisivat esim hoitaa roaming jutut itse ja samoin myös niiden hintoihin voivat vaikuttaa.

  Eli silloin he hoitaisivat paljon niita tehtäviä mitä nyt on hoitanut verkko-operaattori.

  Myös vuokrattavaa verkkoa voisi helpommin vaihtaa, ilman että loppukäyttäjälle tulisi asiasta muutoksia asetusten ym suhteen ja ehkäpä teoriassa voisi olla useammalta taholta verkkoa vuokralla.
   
 4. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Virtuaalioperaattori

  Esim. Stockmann-tavaratalo Suomessa. Virtuaalioperaattori on yritys, joka vastaa itse tuotteistaan ja palveluistaan, hinnoittelustaan ja asiakaspalvelustaan. Yritys ainoastaan vuokraa matkapuhelinverkon verkkotoimittajalta, kuten Soneralta, joka vastaa matkapuhelinverkon toimivuudesta. Virtuaalioperaattorin toiminta perustuu vahvaa brandiin.

  Lähde:
  http://www.tecnomen.com/vuosikertomus/2003/fi/sanasto.html

  Eli miten näkyy? Aikaisemmin oli DNA, RL ja Sonera. Nyt on ACN, Hesburger, Saunalahti, PasseliGSM, Terraflex, PgFree, Cubio jne.

  Saunalahti on virtuaalioperaattori.
   
 5. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  Nyt kyllä meni paul_a:lla hieman käsitteet sekaisin, siis kyse ei ollut virtuaalioperaattoreista vaan virtuaaliverkko-operaattoreista, ja nuo mainitsemasi ovat palveluoperaattoreita kuten kaikki nykyisin (siis myös Sonera ja Radiolinja), palvelu- ja verkko-operaattoritoimintahan on EUn säädösten myötä erotettu omiksi yksiköikseen. Nyt oli kuitenkin kyse siis Mobile Virtual Network Operatorista.. Ja muuten, Stockman ei edes ole mikään operaattori vaan yksi brändiliittymä muiden joukossa, kuuluu Radiolinjalle kuten myös Kolumbuskin. Hese ja Passeli taasen ovat Saunalahden brändiliittymiä.

  Mutta aiheeseen palataksemme, MVNO, jossain Saunalahden tiedotteessa tästä oli maininta siinä vaiheessa kun Saunis aikoi harkita verkko-operaattorin vaihdosta, lisäksi myös Tele2 on jo MVNO-tekniikkaa käyttävä. Nyt vain kysyin että mitä tuo kyseinen tekniikka tarkoittaa.
   
 6. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Miten sen nyt ottaa. Otin vain 'easy way out'. Eli selitellään:

  MVNOksi voidaan kutsua semmoista yritystä joka pelkästään vuokraa verkkokapasiteettiä, tai semmoista joka tekee MNOn kanssa yhteistyötä jotta saisi enemmän asiakkaita tunnetun nimen alla.

  'Todellinen MVNO' on kumminkin yritys joka tarjoaa omat sim-kortit, omaa oman tunnuksen (040 tmv) ja on vastuussa roaming- ja reitityssopimuksista - eli periaatteessa kaikki tekniset elementit matkapuhelinverkosta.

  Esim. todellinen MVNO voi vaihtaa verkko-operaattoria, koska sim-kortit ovat omia kun taas nk. virtuaalioperaattori ei siihen pysty.

  Lue esim:
  http://www.findarticles.com/cf_dls/m0IUL/2_35/71837580/p1/article.jhtml

  Nyt parempi selitys?-)

  Onneksi kerroin mistä teksti oli kotoisin, suosittelen tecnomenille valittamista.
   
 7. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Joutuuko virtuaaliverkko-operaattori Tele2 maksamaan terminointimaksua Radiolinjalle kun Tele2:n liittymästä soitetaan RL:n liittymään, vai meneeko puhelu verkon sisäisenä halvemmalla hinnalla?
   

Jaa tämä viestiketju