Mokkula wlan-reitittemällä ja ulkoisella antennilla?

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja topelius, 5/9/10.

 1. topelius

  topelius Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  23/6/02
  Viestit:
  420
  Tykkäykset:
  24
  Puhelinmalli:
  Moto G5
  Onko olemassa sellaista mokkulaa / wlan-reititintä johon saa kiinni myös ulkoisen antennin mokkulalle? Mokkula pitäisi saada sellaiseen paikkaan, jossa 3G ei kuulu enää talon sisäpuolella, mutta kuuluu hyvin ulkopuolella. Tämän vuoksi ulkoinen antenni pitäisi saada kiinnin reitittimeen. Onko hyviä ideoita?
   
 2. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Itselläni on Option GlobeSurfer III, jossa on integroituna myös UMTS eli mitään mokkuloita/tikkuja ei käytetä.

  Kartan mukaan mökki on juuri ja juuri dna:n ulkokuuluvuusalueella. Käytännössä signaali on niin heikko että reitittimen omalla antennilla UMTS oli käyttökelvoton ulkonakin päivällä. Pakettihukka pyöri 50 % kieppeillä. Öisin UMTS toimi.

  Kun sain hankittua sovittimen suunta-antennille (vanha NMT900-antenni), johan tilanne muuttui. Signaalinvoimakkuudeksi sain noin -93 dBm ja sillä Matkanetti 384 toimii moitteetta.

  Murphyn lain mukaisesti tietenkin heti kun sain antennisovittimen hankittua, Sonera ja Elisa asensivat lähistölle parin viikon sisään omat UMTS-tukiasemansa, jotka toimivat ilman suunta-antenniakin.

  Nyt tulikin sitten otettua käyttöön Saunalahti Nopsa enkä ehtinyt kokeilla
  mihin nopeuteen dna:n 2M liittymällä olisi voinut päästä.

  Mökillä Saunalahti Nopsa toimii nimensä mukaisesti (3,6 - 5,4 Mbit/s sisään, 1,6 Mbit/s ulos), mutta kotona Vantaalla hidastelu on sitä luokkaa että 1 Mbit/s ADSL kaahaa ohitse. Taidankin mökkikauden päätteeksi laittaa tuon Nopsan pois ja katsoa palvelutarjonnan uusiksi taas keväällä.
   
 3. topelius

  topelius Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  23/6/02
  Viestit:
  420
  Tykkäykset:
  24
  Puhelinmalli:
  Moto G5
  Juuri tuollaista kaipailenkin. Oliko tuo minkä hintainen?
   
 4. Eehoo

  Eehoo Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  68   0   0

  Liittynyt:
  1/1/03
  Viestit:
  6895
  Tykkäykset:
  378
  Puhelinmalli:
  Lumia , Elisa , Helsinki
  Minulla vastaava Huawei E960 hyllyssä. Takuu voimassa (kuitit) hp 100€ +pk
   
 5. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Kröhm. Huawei E960 on vanha malli, jota vastaa lähinnä Option GlobeSurfer II. Niistä puuttuu HSPA ja UMTS900-tuki.

  Toukokuussa 2009 Option GlobeSurfer III maksoi 264,30 €, helmikuussa 2010 253,90 € ja nyt sitä näyttäisi saavan 227,90 €.
   
 6. jorpen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/5/13
  Viestit:
  3
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Samsung
  Mikä on tämän päivän tilanne?

  Paneeliantennia suositeltiin, DNA:lla sellainen sierra wlan (https://kauppa3.dna.fi/sopimus/?offering=458), aika kallis kuitenkin.
  Entäs voiko mokkulan tuupata wlanin usb-porttiin? Mihin malliin?

  Ulkoista antennia pitää olla, yhteys muuten liian heikko.

  Auttakaa nyt kun ei osaa näitä hommia.
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Antenni tarpeen mukaan, eli millaiseen käyttöön ja mitä tekniikkaa taajuutta ja missä.

  Jos ei tarvi mimo antenneita lähitulevaisuudessa niin sellaiseen ei tarvi rahoja pistää.

  Kyllä voi. tuki on yleensä mainittu ko (wlan) laitteen prujuissa/tuki materiaalissa.
  Jos tukee joitain tikkuja ei tarkoita että tukee kaikkia, eli kannattaa selvittää yhteensopivuus, se voi joidenkin mallien kohdalla olla vaikeaa.

  Jos ei harrastaneisuutta niin hakea apuja tutuilta, joidenkin tuota verten tehyillä laitteilal ei tähtitiedettä, mutta jonkinverran oltava harrastusta aiheeseen. Voi katsoa touhua esim Telewell 4G reitin ketjusta.

  Muussa tapauksessa kannattaa hankkia wlan 3g(+4g?) mokkula, jos "kiinteä" asennus, niin vähän isompi reitin jossa hyvä antenniliittimet ja etherneportit. sopii myyjän kanssa että tukee toimintakuntoon laittoa.

  Jos liikkuvaan käyttöön niin taskumokkulat, esim linkkaamasi on hyvä, siihen saa myös ulkoiset antennit ja myös telakan "kiinteään" käyttöön.
   
 8. hulkkmi

  hulkkmi Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  9   0   0

  Liittynyt:
  30/5/08
  Viestit:
  2261
  Tykkäykset:
  438
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy Note 3 Marble White
  Itsekkin olen nyt alakanut miettiä 4G-WLAN-mokkulan hommaamista, niin mikähän olisi paras näistä kolmesta: Huawei E5776, Huawei Router B593 vai sitten tuo jo edelläkin mainittu Sierra. Käyttö olisi semmoista "peruskäyttöä" eli netin jakamista kotona läppärille, puhelimelle jne. mille milloinkin (mahdollisesti tulee vielä mm. PS3). Mokkulan akkukestolla ei sinänsä kauheaa merkitystä, koska hyvin todennäköisesti tulee olemaan kotona aina koneessa (tai muussa virtalähteessä) kiinni. Eli millaisia kokemuksia porukalla on yleisesti nuista ko. laitteista? Operaattoriksi tulee todennäköisesti DNA tai Sonera.
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Noista kiinteään käyttöön ehdottomasti B593, on valmis paketti.

  Eli siinä on WiFi, piuha ethernet portit, ja ulkoiset antenni liitännät. akkuvarmennus ainoa oleellinen mikä puuttuu, jonka voi tarvittaessa tehdä UPSilla jos ei rakennella halua.

  Viimeinen Sierra ehkä vähän tuota E5576 kiinnostavampi laite, siinä toimiva paketti ja saa myös telakan. eli jos tarvii ottaa joskus matkaan mukaan, mutta pelkkään kiinteäänkäyttöön B593 vahvempi.

  Kakista taitaa olla ketjut joissa käytännön kokemuksia, varsinkin sierrasta paljon kirjoituksia.

  3G ja varsinkin 4G käytössä syytä tiedostaa että yhteydet on aika vahvasti tukittuja sisäänpäin vs normaali internetyhteys, edes julkinen IP ei ole itsestään selvyys, ja vaikka saisikin julkisen niin kovasti vaihtuva ja vain yksi IP.

  Osaa käyttäjistä ei häiritse lainkaa, osalle voi olla isokin ongelma, vaikka asian merkitys on vähentynyt. Yleensä tarvitsijat tietää tarpeensä, mutta esim pelaajille voi tulla tiedostomattomia yllätyksiä.
   
 10. jorpen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/5/13
  Viestit:
  3
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Samsung
  Liikuteltavuutta ei tarvitse olla, laitteet "asuvat" mökillä.
  Antenni pakollinen, vain laiturin nokalla dna:lla (!) 3g-yhteys, ei muualla. SIksi dna:n asiantuntija suositteli paneliantennia.

  Mahdollisimman kustannustehokkaat (miel. kohtuuhitaiset siis) laitteet tarvitaan.

  Kannattaako ostaa nämä itse vai ostaa dna:n laitteet suoraan?
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Onko DNA ainoa jolla edes lähellä saa 3G yhteyden ?

  ja onko laituri ainoa paikka missä se on saatavissa (Esim maasto niin peitteinen) , eli antenni asenenttava sinne. onko siellä laiturilla kuitenkin hyvät yhteydet, laadukas ja vauhdikas. eli myös kesän tullen käyttökelpoista vauhtia piisaa.

  Olisko se mokkula tarkoitus sijoittaa laiturille, vai onko sinne tarkoitus vetää antennikaapeli, eli jälkimmäisessä onko matka niin lyhyt että siinä on ajatusta ?

  Jos ei ole 4G (LTE) ole saatavilla lähiaikoina niin säästää voi valitsemalla 3G (UMTS) mokkulan (ulkosen antennin liittimin). jos tarve pelkkään Wifii, eli päästä kesällä surffaileen wlan laitteilla, eikä sen vaativampaa.

  Jos laiturilla hyvä kentät ja käyttöpaikak WiFi kuuluvuden päässä, niin se voi riittää alkuun , jos kotelo ja virta saatavissa laiturille. (kustannus tehokasta)

  Olisko kyse siitä että heillä se ainoa kelvollinen ja toinen vaihtoehto pieni piiska.

  Paneliantenneita on monenlaisia ja laadukkailla laajakaistaisilla sellaisilla mimo (LTE DC) käytössä saatu hyviä tuloksia taajamissa (joissa operaattoreilla useita taajuuksia ja tekniikoita), yhden taajuuden ja antennin 3G käytössä on olemassa muitakin kohtiihintaisempia vaihtoehtoja. kannattaa vilasta kaupallista 3G antennit sivua (Siellä paljon erilaisia ja mainintoja mihin mikin sopii). Foorumilla myös tuoreempia ketjuja joissa monenlaista juttua antenneista, varsinkin tuoreemmissa DC ja LTE käytössä.
   
 12. hulkkmi

  hulkkmi Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  9   0   0

  Liittynyt:
  30/5/08
  Viestit:
  2261
  Tykkäykset:
  438
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy Note 3 Marble White

  Mitäköhän mahdat tällä tarkoittaa? Millaisia yllätyksiä voi tulla?


  __
  Täytyy vielä miettiä tuota 4G-WLAN-mokkulan valintaa, koska tuo B593 vaikuttaa tosiaankin parhaalta (mm. ethernet -portit), mutta toisaalta sen kiinteys voisi joissakin tilanteissa olla este (esim. jos täytyisikin saada netti "tienpäällä" käyttöön).
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos tarvitsee yhtyksiä ulkoa sisäänpäin, perinteisten serverien lisäksi voi olla tarvetta muulloinkin, esim jotkin pelisysteemit voi sellaisia vaatia.
  Perus surffailu ja emailin lähettäminen ja useimmat pikaviestintä toimii. VoIP voi jo tökkiä (monet suositus suljetut ei vaadi avoimia tulevia), samoin jotkin stream jutut. (monet suositut "youtube" tyyppiset ei tarvi). Pelaajat voi törmätä ongelmiin, vaikka eivät mieltäisi varsinaista serveriä pitävänsä, eli jotkin konsolit voi joissain palveluissa tarvita yhteyttä ulkoa sisään jne. VPN käytössä voi myös törmätä ongelmiin.

  Operaattoreilla 3Gllä vaihtelee, esim oeltuksena voi olla APN jossa ei saa julksita omaa IPtä, vaan se on jaettu useiden kanssa, mutta voi olla toinen APN jolla saa julkisen. Jos on yhteys jolla saa julkisen IPn niin se voi olla tukittu ulkoa päin niin että vain pariavointa porttia. jollain on APN jolla saa varsin avoimen yhteyden.

  4G (LTE) operaattoreilla laajasti paljon tukitumpaa.

  Jos PS3 käyttö kiinnostaa niin Bingaa/Googlaa/? PS3 NAT tyyppi, PS3 NAT3 PS3 NAT ongelma, ja pohdi häiritseekö tarpeitasi.

  Jos kiinteäksi yhteydeksi ja ko. paikkaan olisi saatavissa oikeaa kiinteääyhteyttä, niin jälkimmäinen...

  Sierra on siihen vaihtoehto sillä telakalla (niitäkin monella käytössä), tai vaihtoehtoisesti voit miettiä toisen mokkulan hankintaa.

  Jos kustannuksia miettii, niin riippuen vähän mihin hintaan saat, hinnat elää ja voi löytyä hyviä tarjouksia.
   
 14. jorpen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/5/13
  Viestit:
  3
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Samsung
  Lähin masto on järven vastakkaisen rannan suuntaan n 12 km. Testattu SL, Soneran ja DNA:n mokkuloilla. Dna oli ainoa joka löysi 3G:tä ja sekin laiturin nokalla! Peitteisyydestä en tiedä, mäkiä kyllä väliin mahtuu.

  Antenni laitetaan talon katolle ja wlan yläkerran parvelle kun olkkari on kerran ylös asti auki.

  3g-antennit sivuilla olen vieraillut.

  Huawei B593 vaikuttaa kivalta kun kerran SIM on laitteen sisällä eikä erillistä mokkulaa tarvita. Mahdollisuus liittää ulkoiseen antenniin. Onko muita vastaavanlaisia?
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ok, eli antennin voi pistää mökkiin,.

  Katsele sielltä 3G suunta-antenneja (niitä joissa tangossa useita elementtejä), jos 2100:n kuuluu niin sellaista. siellä myös 900/2100.

  Sellainen missä riittävän pitkä laatukaapeli.

  On muitakin, mutta tuo kohtiihintainen.

  Jos pelkkä wlan riittää, niin aijemmin esillä olleet "tasku wifi mokkulat" , kunhan katsoo että asiallinen antennin liitin.

  4G ja 3G purkin hintaero jää pieneksi, niin parinvuoden sisään LTE peitto suomessa kasvaa nopeaan tahtiin, niin ei 4G tuesta haittaa.
   

Jaa tämä viestiketju