Mobiili.fi Mobiralaisten jäähyväiset Jorma Niemiselle

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 11/10/15.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2153
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  Jorma Niemisen muistotilaisuus


  Eilen lauantaina 10.10.2015 Jorma U. Nieminen haudattiin Muurlaan sukuhautaan. Ennen hautaamista järjestettiin muistotilaisuus Halikon kirkossa, johon moni entinen mobiralainen oli tullut osoittamaan kunnioituksensa yhdelle Suomen kännykkähistorian suurimmalle miehelle.

  Alta löytyy muun muassa Salon Seudun Sanomissa ja nyt Mobiili.fissä julkaistu muistokirjoitus jonka kirjoittivat kolme henkilöä yhdessä – Jorma Niemisen poika Jukka, yksi hänen alaisistaan, Pekka Aura, ja Benefonin aikainen hallituksen jäsen Jukka Helkama.

  [​IMG]
  Jorma Nieminen


  DI Jorma Nieminen kuoli syöpään 26.9 Salossa. Hän oli syntynyt 25.1.1942 Salossa.

  Jori, kuten opiskelu- ja työtoverit ja läheiset hänet tunsivat, aloitti radioamatööritoiminnan koulupoikana Perttelissä.

  Jaksot Salorassa ja Teknillisen Korkeakoulun Radiolaboratoriossa vuorottelivat, kunnes 1971 Jori nimitettiiin Saloran Radiopuhelinyksikön (SRP) tuotekehityspäälliköksi. SRP kehitteli läpimurron, joka mahdollisiti radioverkon käyttäjämäärän merkittävän nostamisen.

  Syksyllä 1973 esitettiin SRP’n lakkauttamista. Jorin toimenpidesuunnitelma sen jatkamiseksi hyväksyttiin. Hän sai vetovastuun. Kannettava ARP-puhelin Salora SRP 24/25 nosti Saloran markkinajohtajaksi Suomessa 1975 ja myöhemmin muissa Pohjoismaissa.

  1975 seurasi järjestely, jossa SRP vastasi radiopuhelimista ja Nokia tukiasemista. 1979 Jori aloitti Saloran ja Nokian yhteisyritys Mobira Oy’n toimitusjohtajana.

  1970-luvun loppu ja 1980-luku olivat kasvun aikaa. Mobira Talkman (1984), Mobira Cityman-kännykkä (1985), tukiasemat sekä onnistuneet kumppanuudet ulkomailla nostivat Mobiran matkapuhelimien markkinajohtajaksi maailmassa 1986-87.

  Jori luotsasi Mobiraa sitoutuneesti. Emo-Nokian johto alkoi sekaantua konsernin arvokkaimman osan operatiiviseen toimintaan.

  1988 Jori kumppaneineen perusti Benefon Oy’n, jota hän toimitusjohtajana luotsasi 15 vuotta. NMT-markkinoilla yritys sai kokea häkellyttäviä onnistumisen ja kannattavuuden jaksoja. GSM-massamarkkinoiden taistoon Benefon osoittautui liian pieneksi.

  Jorin mentoreita olivat TKK’n (nykyinen Aalto-yliopisto) radiotekniiikan professori Martti Tiuri, Saloran tuotekehitysjohtaja Martti Juva ja Saloran toimitusjohtaja Henrik Öhqvist.

  Jori osoitti vahvaa strategista ja teknistä ajattelukykyä. Hän oli vaatimaton, oikeudenmukainen, lannistumattoman määrätietoinen ja lähimmäisiään arvostava, vaikka Jorin kanssa työskenteleminen ei aina ollut helppoa. Benefonin mylleryksessä Jorin jalo ja vakaa luonne korostui. Katseen suunta oli alati eteenpäin.

  Jori nautti eri alojen kontakteista ja oli uskottu luottamushenkilö yrityksissä ja järjestöissä. Ystävyyssuhteet jatkuivat vuosikymmeniä. Jori purjehti ja piti radioasemaa neljänä vuosikymmenenä Tetiaroa- veneelläään, jolla saavutti Gotland Runt-luokkavoiton 1989.

  Jorin vauhti hiljeni vasta aivan lopussa. Eläkevuosien väitöskirja jäi kesken.

  Tekniikan kunniatohtori ja IEEE Life Fellow Jorma Nieminen oli yksi alansa keskeisistä näkijöistä ja tekijöistä

  Jorma Nieminen oli viestiupseeri ja reservin kapteeni.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju