Mobiilivirukset

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja evie, 17/12/06.

 1. evie

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/1/06
  Viestit:
  62
  Tykkäykset:
  0
  Hei.

  En löytänyt hakemalla tällaista keskustelua, mutta ohjatkaa oikeaan paikkaan mikäli evotan. :)

  Jätinpä epähuomiossa BT-yhteyden kommuuni päälle. Pian siellä jo kolkuttelikin yhteyspyyntö tuntemattomalta laitteelta. Homma jäi onneksi sikseen.

  Oletteko onnistuneet saamaan mobiililaitteisiinne viruksia? Jos niin miten, MMS/BT/ladattujen softien kautta? Mikä virus sieltä tuli, minkälaisia oireita se aiheutti?
  Kiinnostaa tietää, ovatko tällaiset yleisiä nykypäivänä ja jos, niin mitä ne aiheuttavat.
   
 2. simma Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/7/06
  Viestit:
  1121
  Tykkäykset:
  47
  Puhelinmalli:
  iPhone 6s 64Gt
 3. Masteri Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/03
  Viestit:
  4574
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iphone4 16GB Black
 4. JPW™ Vieras

  0   0   0

  Ei mul tuu mitään tost linkist... pelkkää valkosta..??

  Edit: huomasinkin et oli vähän vanha viestikin..=)
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Enenkaikkea kannattaako asentaa "tyhjästä ilmestyneitä ohjelmia" ja sitä ennen kannattaako ottaa vastaan tyhjästä ilmestyviä viestejä.
   
 6. apache

  apache Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  13   0   0

  Liittynyt:
  22/4/03
  Viestit:
  7462
  Tykkäykset:
  518
  vähän sama asia kuin kädetön ihminen surffaa netissä ja klikkailee kaikkea mitä ruudulle tupsahtaa, ruletit kun pyörii niin hiirikäsi alkaa liikkumaan kahta nopeammin
   
 7. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Samaa ihmettelen minäkin, mikä ihmisen saa toimimaan halutulla tavalla vaikka lopputuloksesta ei ole mitään hajua mitä käy. Aina itketään jälkikäteen kun ei asioista voi etukäteen ottaa selvää ja uskoa mitään.
   
 8. JPW™ Vieras

  0   0   0

  Jep. Ja eniten ihmettelen niitä ihmisiä, joiden täytyy pitää sitä bluetooth yhteyttä koko ajan päällä, kun ei siitä edes oo mitään hyötyä, pikemminkin päinvastoin.
  Toinen asia tietenkin on ihmiset, jotka eivät edes tiedä mikä se on tai ei tiedä, et sellanen on koko ajan puhelimessa päällä, joten eivät myöskään osaa sammuttaa sitä tai joka käyttää bluetooth-handsfree:tä on myös poikkeus, mut itse en tiedä, miten se käytännössä pelaa, pitääkö BT yhteys olla jatkuvasti päällä/aktiivisena, jotta voi käyttää BT-Handsfree:tä...?
  Mut maalaisjärjellä jo pitäis hieman tajuta, pitäis hieman alkaa raksuttaa aivoissa, jos tulee viesti, joka pyytää asentamaan jotain puhelimeen, jos ei todellakaan ole 100% varma et lähettäjä on tunnettu ja tiedosto on turvallinen, ni ei hyväksy tiedostoa puhelimeen asennettavaksi. Itse en täysin myöskään tiedä, miten se sit näkyy, kun haittatiedosto saapuu puhelimeen, et mitä siitä näkyy:lähettäjä ym...?
   
 9. simma Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/7/06
  Viestit:
  1121
  Tykkäykset:
  47
  Puhelinmalli:
  iPhone 6s 64Gt
  Kokeilin linkkiä ja vanha onkin mutta toimii edelleen :)

  Linkki avaa uuden ikkunan ja sitten avaa WMPn, tai muun sovelluksen joka on määritelty toistamaan kyseinen videoclippin. Eiku kokeilemaan vain uudestaan :D
   
 10. JPW™ Vieras

  0   0   0

  Joo se näköjään avo sen mul Winampiin, mut ei pyöri siin. Enkä tie miten sen saa vaihdettuu, ettei se menis automaattisesti aina sihen..
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Niin no, jotkut käyttävä BTtä aktiivisesti, jos tapaat ystävän ja hän haluaa sinulle lähettää jotain, esim. Kuvan, sujuu se näppärästi BTllä, ilman mitään hirveetä säätämistä BTn päälle pistämiseksi (ellei ole kuvaketta pistänyt esim. pikanapin alle). Toki PC, ym käyttö.

  Pitää olla päällä, mutta sen "näkyvyyden" (nimen) voi piilottaa, jolloin periaatteessa välitetään vain tutuista laitteista.

  Ihmetellä sopii, tosin jos joskus näet käytännössä miten homma menee niin kyllä ymmärtää miksi ihmiset niin toimii.


  Tärkein juju on siinä että saastunut puhelin lähettää viestiä sellaista tahtia että ruudulla näkyy vain tyyliin (1a)"Vastaanotetaanko BT:tä..", no normi ihminen vastaa ei, jonka jälkeen kysytään samaa...

  1b.
  No pientä PC oppia saanut ymmärtää että jos jokin ei toimi niin kokeillaan toisin, eli painetaan kyllä.... Jonka jälkeen vastaanotetaan, laitteesta riippuen laite ilmoittaa uusiviesti, avataanko, jos ei avaa, niin kierros alkuun

  2.
  Jos katsotaan, vehje kysyy asennetaanko "kivaohjelma" jos vastaa ei niin kierros alkaa uudestaan...

  3.
  Jos vastaa kyllä niin laite kertoo että ohjelma ei ole luotettu ja riski kamaa haluatko asentaa/jatkaa, nyt toisella napilla voi jatkaa ja toisella lopettaa (jos lopetat kierros alkuun)

  4.
  Jos Symbian 9 luuri laite kertoo mitä oikeuksia se käyttää, eli mitä se voi tehdä (Verkkoyhteydet jne.), ja varmistaa haluatko jatkaa, vanhemissa koneissa tämä kohta jää väliin., jos ei halua jaktaa niin kierros alkuun...

  5.
  Jos muistikortti niin sovellus (monesti) kysyy kummalle asennetaan, tässä vaiheessa jos peruuttaa niin kierros alkuun Jos vastaa kyllä niin olet kohta saanut tartunnan jos ohjelma "toimii". Eli jopa Viisi kertaa peräkkäin pitää vastata "oikein".

  Jos hyökkäys loppuu ilman että kohde on asentanut softaa niin kaikki ok, jos kohde on vastaanottanut viruksen, mutta ei asentanut niin kaikki on suht ok, jos sitä haittaohjelmaa ei mene asentaan. Pitää muistaa että ohjelman asentaminen omaan luurin voi olla laitonta. eli poista viestit jotka on vastaanottanut.

  Joissain luureissa voi olla BT yhteys joilla vastaanotetut tiedostot menee tiettyyn hakemistoon eikä InBoxiin, j(oissain voi olla jopa ulkopuolisilla vapaa pääsy siihen kansioon), tällöin edellytetään että käyttäjä menee avaamaan ko. tiedoston.

  Mitä tehdä hyökkäys tilanteessa?

  Luurilla ei välttämättä voi juuri tehdä mitään saastuneen koneen BT alueella, virtanappi yleensä toimii, eli voit sammuttaa laitteen, tai hyvässä lykyssä vaihtaa Offline tilaan, jolloin BT yleensä sammutetaan, jos nappi ei toimi niin akunvoi ottaa irti.

  Toinen vaihtoehto on siirtyä saastuneen koneen kantomatkan ulkopuolelle. Tai olla välittämättä ja odottaa että levittäjä(t) siirtyy muualle... ja senjälkeen samuttaa tai piilottaa oma BT.

  Olisi erityisen tärkeää että tuollaisen hyökkäyksen havaitessa kailottaa asiasta ympäristöön, sillä tämä lähettävä laite on lähellä.

  Jos matoja tulee MMS viestillä on se ero tilanteessa että niitä ei ole puolensekunnin välein ja että luuri vastaanottaa MMS viestin yleensä kyselemättä. Tällöin lähettäjä on yleensä tuttu ja hänelle pitää soittaa heti ja kertoa asiasta, eikä vasta satasen päästä. (ymmärtääkseni ainakin osa kotimaisista operaattoreista siivoaa madot pois viesteistä)
   
 12. JPW™ Vieras

  0   0   0

  Mielestäni viimeistään tossa tilanteessa pitäis tajuta, et nyt ei oo kaikki kohdallaan, jos asennus pyyntö ilmoitus tulee jatkuvalla syötöllä, kuten esim netissä, tietokoneella menet "joillekin" sivuille, jossa jonkin videon katsomiseen tarvitaan lisäosa:vastaat monta kertaa ei, mut edelleen kysytään uudestaan..ei voi olla kuin virus tässä tapauksessa, nimim."kokemusta on" =) (onneks on hyvä virustorjunta).
  Eli ehkä tässä puhelimen tapauksessa tosiaan on tuo sammuttaminen kokonaan paras ratkaisu ja jonkin ajan päästä voi kokeilla laittaa uudestaan päälle.

  Multimediaviestit onkin sitten eri asia.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Mitä tehdä jos epäilet tartuntaa
  Sammuta puhelin, ota SIM pois.

  Jos muistat Formatointi koodin, ota muistikortti pois, formatoi kone ennen SIMin käyttöä. Älä pistä korttia enään luuriin, äläkä PChen.

  Varmista siltikin asetusten puuttuminen ja muuta SMS keskus vääräksi pidä luuri päällä vain hätätilanteessa kunnes olet aivan varma että kone puhdas.

  Jos et pysty formatoimaan ja jos tarvitse pakottavassa tilanteessa puhelinta, käynnistä vain siksi hetkeksi, pyri sitä ennen poistaa kaikki yhteysasetukset, erityisesti MMS ja SMS keskusvääräksi tai sekoittaa yhteysosoitteet toimimattomiksi, tärkeää siis poistaa tai rikkoa, jokin älä käytä ei riitä, WAP asetukset kannattaa myös poistaa.

  BT nimetä "virus" ja kytkeä pois ja katsoa meneekö itsekseen päälle.
   
 14. kimmo Vieras

  0   0   0

  Unohdit sen tärkeimmän lopusta, eli vasaroi puhelin todella pieniksi palasiksi ja aseta osat tehosekoittimeen, muista myös laittaa mukaan sim ja muistikortti ja ylläsi olleet vaatteet.

  Huhhei, mistä tässä oikein on kyse? Jostain ohjelmanpätkästä joka tekee ehkä jotain ei-toivottua mobiililaitteessa, vaiko ihmiskuntaa uhkaavasta "oikeasta" tappavasta viruksesta.
  ihmetteleepi nimim. kimmo, tuhansia "viruksia" koneella vuosikymmenien aikana, silti elossa.
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kyse on siis rahasta. esim tuhansista MMS viesteistä, tai esim sama määrä maksullisia SMS viestejä. ja tietenkin saman taudinlevittämistä uuvelokavereille.

  Onneksi ei tikulla:)
   
 16. kimmo Vieras

  0   0   0

  No joo. Enköhän minä sen ymmärrä, että mahdollisuus tuohon olisi. Kun nyt kuitenkin melko huonosti perillä näistä mobiilipuolen viruksista, niin ihmettelen vaan, että onko tuollaisia oikeasti olemassa, vai levitetäänkö tässä jotain "turhaa" hysteriaa. Itse ainakin uskoisin, että jos nämä ihan yleisiä olisi, niin varmasti tälläkin foorumilla olisi tapauksia tiedossa. Itse en ainakaan muista lukeneeni.
  Toinen asia sitten, kun täällä kuvitellaan että "ihminen on torvi", jos vastaa "yes", niin kyllä tämä on todellisuutta vielä useamman vuoden ajan. Foorumilla pyörivällä nuorisolla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, millaisia vaikeuksia jollain ikäiselläni saattaa olla saadessaan ensimmäisen matkapuhelimensa. Useat näistä vanhemmista ihmisistä ovat voineet myös selvitä koko työuransa avaamatta kertaakaan tietokonetta, eikä välttämättä englantikaan ole ollenkaan hallussa.
   
 17. JPW™ Vieras

  0   0   0

  Lähinnä näiden puhelimien haittaohjelmien tarkoitus on kasvattaa puhelinlaskua, joten tuskin sekään hyvä asia on, kuoleman jälkeen.=) Tietysti jos olet sika rikas, mitä se sua haittaa, mut jos vähääkään omaatuntoa löytyy, et varmaan halua sitä myöskään levittää muille läheisille ihmisille. Tietokone virukset leviävät hieman eri tavalla, kuin "mobiilivirukset".Tietokoneessasi oleva virus ei lähde levittämään sitä kavereidesi koneille, ellet itse tiedostoa, jossa virus sijaitsee lähetä hänelle. Eikä muutakaan vakavaa vauriota välttämättä aiheuta koneellesi, jos saat poistettua viruksen ajoissa. Mielestäni kuitenkin kannattaa suhtautua vakavuudella näihin mobiiliviruksiin/matoihin, jotka vasta ovat varmasti alkusoittoa. Jossain vaiheessa vielä on hyvinkin mahdollista tulla sellainen "hyökkäys", et ehkä vahingot eivät enään olekaan niin pieniä, kuten vielä tällä hetkellä...
  Ja myös itsellä ollut joitakin matoja/viruksia koneella, eikä sitä vahinkoa ehkä huomaakaan niin helposti tai heti kättelyssä mitä on käynyt, mut ehkä jonkin ajan päästä...ei se ainakaan mukava kokemus ole, sen voin sanoa.
   
 18. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  MMS viestejä lähettäviä itseään levittäviä haittaohjelmia on, en ole lukenut että massiivisesti SMS viestejä lähettäviä olisi, mutta kuitenkin maksullisia SMS viestejä lähettäviä ohjelmia on jotka eivät "muista" asiasta mainita. Näppärästi voi tehdä myös maksullista WAP yhteyttä käyttävän ohjelman.

  Hysteriaa asian ympärille luodaan nimenomaan sillä mielikuvalla että nuo ohjelmat itsekseen luuriin tulisi, eikä korosteta sitä että niitä ei saa asentaa.

  Näkemäni saastuneet koneet ovat taitaneet olla reilusti alle nelikymppisten (~2x), saastuneiden koneiden lähättämiä viestejä on ollut sitten vanhemmillakin, mutta ne eivät ole niitä asentaneet...

  Jolloin heillä varmaan suomenkieli valittu luurissa.
   
 19. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Muuta kun ehkä kaikkiin email, pikaviesti ym. osoitteisiin mitä koneesta löytyy (email ohjelma, historia, documentit). Sen lisäksi se voi portti scannata ja yrittää suoraa hyökkäystä netin yli, ja lopuksi luovuttaa itsensä bottiverkkoon tai tekeytä pornopalvelimeksi tai feikki pankkisivuksi. ja lopuksi kuvata web kameralla puberteettiikäisen nörtin nettiharrastukset...
   
 20. JPW™ Vieras

  0   0   0

  No noi on ehkä jo vähän pahemman luokan haittaohjelmia..tuskin kovin yleisiä kuitenkaan, ainakaan suomesta olevilta koneilta en oo kuullut tollasia koskaan olevan.(en väitä ettei olis tai olis ollu).
   

Jaa tämä viestiketju