Mobiiliverkon tarvitseman sähkön tuottaminen tuulivoimalla

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja plehti, 25/4/09.

 1. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Mobiiliverkon kustannuksista merkittävä osa muodostuu sähkönkulutuksesta. Laajempi tuulivoiman hyödyntäminen sähkön tuottamisessa pienentäisi verkon käyttökustannuksia jopa 10 prosenttia. Tuulivoima on nopeimmin kasvavia uusiutuvia energianlähteitä maailmassa ja mobiiliverkon vaatimat mastot mahdollistavat pystyakselisen tuuligeneraattorin hyödyntämisen. Lisäksi tehokas energiankäyttö on erinomainen mahdollisuus säästää ympäristön kuormitusta.

  Elisa pilotoi Suomessa uutta, pystyakselista tuuliturbiinia sähkön tuotantoon mobiiliverkossaan Hyvinkäällä. Tuuliturbiini sijaitsee Helsinki-Tampere -moottoritien ja Hanko-Mäntsälätien liittymän läheisyydessä olevassa mastossa, joka on Helsingistä Tampereelle ajettaessa vasemmalla puolella tietä.

  [​IMG]

  / Panu.
   
 2. O.J. Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9496
  Tykkäykset:
  108
  Entäs silloin, kun tuuliolosuhteet eivät ole riittävät? Akut vai sähköverkosta tuleva kaapeli?
   
 3. jukra Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  3066
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Z5
  Ihan hauska idea ei siinä mitään.. vähän nämä tuulivoimalat on toki mainoskikkoja ja viherpiiperöiden hiljentämiseksi tarkoitettua PR:ää. ST1 tekee polttonesteasemiensa tarpeisiin sähköä ja nyt jo mastoillekin.
  Vielä kun muistaa että Suomen tuuliolosuhteissa ei tuollainen voimala paljoa pyöri. Usein verrataan vain tehoa vaikka tuotettu energia on se oikea mittari - energiaa ostetaan sähköyhtiöiltäkin, ei tehoa. Aivan Suomen huipputason poliitikoidenkin toimesta sekoitetaan sujuvasti teho ja energia kun halutaan nostaa tuulivoimaa muka oikeasti varteenotettavaksi vaihtoehdoksi esim ydinvoimalle.

  Miksi muuten päädyttiin pystyaksekseliseen versioon? Hyötysuhde on käsittääkseni merkittävästi heikompi kuin vertikaaliakselisen kanssa - aiheuttaako vertikaaliakselinen vaikeuksia maston toimintaan?

  Ylläolevaa ei ole missään nimessä tarkoitettu idean dissaamiseksi, kaikki vastaava innovatiivisuus on ihan hyvästä mutta täytyy aina pitää mielessä että ei se ihan niin mustavalkoista ole että yks-kaks joku asema onkin täysin ekosähkössä :)
   
 4. Lehto Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/3/07
  Viestit:
  1000
  Tykkäykset:
  0
  On tuo ainakin maisemallisesti paljon kauniimpi vaihtoehto. Liekö se ratkaissut asian pystyakselisen eduksi. Ei lainkaan huono valinta.
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Se on totta että joillain on varsin hmm. erikoiset käsitykset tuulivoimasta. Jotkut sentäs jollain haarukalla ynnäilee vuositasolla optimistista tuotantoa, mutta silloinkin herkästi unohtavat kustannuksia arvioidessa vastaavan säätövoiman tarpeen.

  En tiedä, mutta mutuna sijoitus ei näytä olevan huipussa, ja taitaa mastookohdistuvat kuormatkin olla pienempiä.

  Hyvinkää sijoitus varmaan enemmänkin mainos (näkyy hyvin tielle) ja hyvä että asioita kokeillaan.
  Tuolla paikkaa kai hommalla mitään muuta järkeä, sähköliittymä pitää kuitenkin olla. Tuollaisessa kohteessa kuitenkin se etu että niissä jokatapauksessa on akkuvaravoimaa, mutta normaalisti niiden varakäyntiajat on niin pieniä ettei taida sekään mailmaa pelastaa.

  Mutta varmaan tuosta syntyy kokemusta ajatellen sellaisia paikkoja joissa valtakkunan sähkönvetäminen on jo niin kallista että tuossa järkeä, tai luoda tuo varavoimaksi tilanteisiin joissa valtakkunan sähkö voi katketa pitkiksi ajoiksi. mutta taitaisi vaatia noissakin tapauksissa mutiakin energiantuotantotapoja rinna, vähintää dieselgeneraattorin kaveriksi
   
 6. pellavalaavu

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/9/02
  Viestit:
  278
  Tykkäykset:
  0
  Näin maallikkona voisin kuvitella että tuolla harusten seassa ei oikein siivet sovi pyörimään, vai lapojako ne on.
  Ja toiseksi seikaksi voisi kuvitella että mastoja ei ole suunniteltu eikä rakennettu sellaista laitakuormaa varten minkä ne rupellit aiheuttaa, vois kuvitella että lähtee joku paikka antaan periksi.
   
 7. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Tuulivoima ei sovellu kaikkialle, mutta Suomessa on runsaasti paikkoja, joissa tuulivoima on varsin varteenotettava energialähde. Suomen osalta on varsin paljonkin valmiina tuulimalleja, joiden pohjalta tuulivoiman käyttöä voidaan suunnitella. Mobiiliverkon mastot sijaitsevat yleensä mäkien päällä ja ulottuvat merkittävästi puurajan ylläpuolelle, mikä omalta osaltaan helpottaa tuulivoiman tuottamista.

  En ole kovinkaan kummoinen asiantuntija tämän suhteen, mutta uskoisin että pystyakselinen versio on asennettavissa helpoiten mastoon ja rasittaa olemassaolevia mastoja vähiten.

  Pilotin tavoitteena on testata tekniikan soveltuvuutta Suomen olosuhteisiin ja sähköntuotantoa käytännössä. Toivotaan, että pilotti osoittautuu menestyksekkääksi. Jos/kun pilotista saavutetaan positiivisia tuloksia, niin tekniikka otetaan yleisemmin käyttöön.

  / Panu.
   
 8. jukra Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  3066
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Z5
  Tuo maston rasitus lienee aika suuri syy, nytkun siitä sanoit. Pelkällä tuulivoimallahan ei tuollaista mastoa saa pysymään tolpillaan tai sitten pätkii puhelut aika reilusti kun mastossa ei ole virtaa. Lienee vielä aika reipasta tuollaisen maston ja sen vaatiman laitteiston sähkönkulutus?

  Puhuttaessa huipunkäyttöajoista niin jossain alle 30% muistaakseni on Suomessa se aika jona tuuli on riittävän suuri, mutta ei liian suuri, siihen että sähköä voidaan tuottaa. Vaikkakin tuo on korkealla mastossa niin sisämaassa nuo luvut ovat vielä huomattavasti pienempiä kuin merellä.

  No rupeilee ehkä rönsyilemään keskustelu liikaa jos tästä vielä kovin paljon jatkaa :)
   
 9. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Sähkönkulutuksen osalta uudet tukiasemat ovat ihan eri maata kuin vanhat - vanhat kuluttivat moninkertaisesti sähköä ja sen lisäksi niiden lähetysteho vain 1/2 tai jopa 1/3 uusien tukiasemien lähetystehoista.

  / Panu.
   
 10. gringo80

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/2/09
  Viestit:
  129
  Tykkäykset:
  0
  monet tai liki kaikki mastot ovat lisäksi korkeiden mäkien lailla. oon seurannut tuulennopeuksia maston päältä mitattuna Hki testbedin sivuilta ja kyllä siellä aikamoinen puhuri käy sisämaassakin.

  Kiitos vaan elisalle, jonkun täytyy pilotoida ja pyrkiä ympäristöystävällisyyteen. vaikka niin joku heti täällä oli haukkumassa viherpiiperöiksi. sellaista näkökantaa en ymmärrä.
   
 11. jukra Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  3066
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Z5
  Ettei ny mene ihan arvailuksi niin FMI kertoo suomen tuuliolot kyllä ihan karttamuodossa: http://www.fmi.fi/img/fi/tutkimus/yhteiskunta/link/tuulipotentiaali_kartta.jpg
  Samassa kartassa arvioita tuulisähkön tuotantomahdollisuuksia eri alueilla.

  Ja turha yrittää pistää sanoja muiden suuhun, eikai tässä elisaa kukaan ole viherpiiperöksi haukkunut? Onko?

  Tärkeää on vain tuoda asiat esiin joita ei yleensä mainita. Onhan se tietenkin hieno ajatus että tuotettaisiin vaikka koko suomen sähkö tuulivoimalla, karu fakta on kuitenkin se että Suomessa ei tuule tarpeeksi!
  Yksi suurimmista tuulivoiman puolestapuhujista, Oras Tynkkynen (johon viittasin aiemmassa viestissäni) sekoittaa esityksissään täysin sujuvasti ydinvoimalla tuotettavan energian ja tuulivoiman tuottaman tehon - selkeitä energialukuja tuulivoiman kanssa ei yleensä mainita koska Suomen oloissa luvut jäävät niin pieniksi ettei ole mielekästä tuottaa energiaa ko. tavalla.

  Tuulivoiman ja aurinkovoiman yhdistäminen juuri vaikka mastojen sähkönsyötössä voisi olla myös tutkimisen arvoinen juttu (ilmainen vinkki Panulle), täten voimanlähteet täydentäisivät toisiaan ja valtakunnanverkkosta tarvitsisi ottaa entistä vähemmän energiaa.
   
 12. MGM

  MGM dıʌ

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  17/11/08
  Viestit:
  16215
  Tykkäykset:
  5160
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5 Black
  Öööö....siis kuka täällä nyt on viherpiiperöksi haukkunut? En kyllä sellaista viestiä täältä löydä.
   
 13. Eehoo

  Eehoo Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  68   0   0

  Liittynyt:
  1/1/03
  Viestit:
  6893
  Tykkäykset:
  378
  Puhelinmalli:
  Lumia , Elisa , Helsinki
  http://www.matkapuhelininfo.com/keskustelu/newreply.php?do=newreply&p=1058100558

  Nii... Ei luulisi nuorella pojalla dementia olevan noin vahvasti esillä. Katsotaan nyt, räjähtää se kumminkin :p
   
 14. jukra Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  3066
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Z5
  No minähän en sille mitään voi jos henkilökohtaisten fiksaatioiden vuoksi kirjoituksiani luetaan kuin piru raamattua. Dementoitunut en tietääkseni ole ja aika hälyttävänä pitäisin sitä jos täälä joku tietäisi asiasta ennen minua. Toki jos nyt dementia kerran on iskenyt niin ehkä en muista siis koko asiaa.

  Mr M ilmeisesti käsitti, kuten tarkoitinkin (ja kirjallisessa muodossa esitin), että yleensä nämä tuulivoimalat on erään kansanryhmän hiljentämiseksi tarkoitettua PR:ä - järkevä energiantuotannon muoto Suomen oloissa ei tuulivoima ole. Tätä olen ketjussa perustellut ja tuonut hyvän yhteiskäyttöehdotuksenkin esille, tuuli+aurinkovoiman yhdistäminen tuottaisi huomattavasti tasaisemmin energiaa mastojen tarpeisiin. Varsinkin pohjoisessa jossa, voisin kuvitella, sähkönsaanti aivan syrjäisimmille mastoille maksaa huomattavia summia rahaa. Näin etelässä tuo ei liene mikään ongelma.
   
 15. Matta

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/7/07
  Viestit:
  198
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet vain Elisalle aloitteellisuudesta, mutta henkilökohtaisesti olen pikkaisen skeptinen asian suhteen. Ihan katsoen siitä näkökulmasta, että tuulivoimalat ovat mekaanisia laitteita ja tarvitsevat säännöllistä huoltoa, en jaksa uskoa "pienyksikkömalliin" tuulivoiman kanssa. Keskitetyn puiston suunnittelu-, rakennus- ja huoltokulut on pakko olla ihan eri luokkaa kuin jos ne on levitetty koko maahan.

  Oletetaan vaikka, että maston keskimääräinen etäisyys huoltomiehestä (~5 suurinta kaupunkia) on 200km ja paikan päällä kuluu 2 tuntia. Tällöin yhteen tukikeikkaan kuluu 400km ajamista ja 7 tuntia aikaa. Käytten 2009 kilometrikorvausta 0,45e/km kokonaiskulujen mittarina, ajamisen kustannukseksi tulee 180e ja kaverin n.700e. Siihen vielä varaosat päälle, niin tonni on kasassa. Eurooppalaisilla syöttötariffeilla tuon kattamiseksi pitäisi tuottaa >10MWh, mikä ei ole pikkuvoimalalle ihan vähän...
   
 16. Eehoo

  Eehoo Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  68   0   0

  Liittynyt:
  1/1/03
  Viestit:
  6893
  Tykkäykset:
  378
  Puhelinmalli:
  Lumia , Elisa , Helsinki
  Eipä siinä mitään henkilökohtaisia fiksaatioita tarvitse. 2 ihmistä väitti jottei kukaan ole sanonut mitään VIHERPIIPERTÄJISTÄ. Toinen oli vielä se itse kyseisen aiheen kirjoittanut. Toinen taas ei kuulemmä löytänyt kyseistä tekstiä. Eipä muuta
   
 17. Omenanraato

  Omenanraato Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  11/12/02
  Viestit:
  20035
  Tykkäykset:
  843
  Puhelinmalli:
  iPhone 6+ 16GB Silver
  eiköhän kyse ollut siitä, että alunperin sanottiin että ne on viherpiipertäjien hiljentämiseksi, kun muut otti sen niin että elisa olisi viherpiipertäjä, johon nämä kaksi kommentoivat ettei niin ole missään kirjoitettu.

  Miksi ylipäätään tarraatte aina kaikkeen tollaseen todella epäolennaiseen sivulauseeseen joka ikisessä ketjussa, enkä tarkoita edes tämän ketjun osallisia, vaan kaikkia foorumin käyttäjiä.

  Mitä itse tuulivoima ideaan tulee, niin ideana loistava, tuo pilotti toteutus ehkä vielä testaus vaiheessa, joten parannettavaa riittää, mutta en itsekkään usko että suomen tuuliolosuhteet riittää kannattavasti tuottamaan noille mastoille tarpeeks sähköä
   
 18. Eehoo

  Eehoo Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  68   0   0

  Liittynyt:
  1/1/03
  Viestit:
  6893
  Tykkäykset:
  378
  Puhelinmalli:
  Lumia , Elisa , Helsinki
  Niin mutta kun selkeästi kirjoitetaan seuraavasti
  Niin ei tarvitse mielikuvitusta ymmärtääksen mikä on idea. Ihan sama, toivottavasti niitä tulee lisää ja kaikille muillekin. Sittenhän ne vasta on kaikkien mielestä hyväksyttäviä kun oma operaattori sellaisen rakentaa , vai mitä :p
   
 19. Omenanraato

  Omenanraato Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  11/12/02
  Viestit:
  20035
  Tykkäykset:
  843
  Puhelinmalli:
  iPhone 6+ 16GB Silver
  niin nimenomaan selkeästi kirjoitettiin että viherpiipertäjien hiljentämiseksi, joten missään ei mainittu että elisa olisi se viherpiipertäjä kuten jotkut täällä sen ymmärsivät.

  ja mitä hyväksymiseen tulee, niin en usko että koskaan mulla tulee omaa operaattoria olemaan ;) ja jotta ei menis kokonaan kettuiluksi, niin vaikka dna rakentais ni ei se sitä tosiasiaa muuta että tuulivoima ei ole suomessa se järkevin vaihtoehto :)

  kuten todettu, kiva idea ja todella hyvä et tommosta tutkitaan...ja vielä parempi et sen kokeilun ja rahan tuhlauksen tekee semmonen operaattori jota itse en käytä :) sillon pystyy se operaattori mitä ite käytän, panostamaan palveluihinsa, toisin kuin elisan konserni, joita ei asiakkaat kiinnosta tippaakaan :)
   
 20. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Mistäs tiedät kuka pilotin maksaa ;)

  Kiinnostus ei yksin riitä, vaan tarvitaan myöskin tekoja. Meille teot on tärkein asia: Tarjoamme toimivia liittymiä edulliseen hintaan. Tästä todistuksena Suomen tyytyväisimmät asiakkaat Saunalahdella ja kiistatta kattavin 3G-verkko.

  / Panu.
   

Jaa tämä viestiketju