Mobiiliverkkotekniikka

Torgur

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
5.5.2013
Viestit
176
Reaktiopisteet
45
Puhelinmalli
S6, Nexus 5x, Lumia 950, ynnä muuta.
En löytänyt haulla tästä aiheesta vielä ketjua, joten päätin nyt sellaisen perustaa. Eli keskustelkaamme mobiiliverkkotekniikoista, niin 2G/3G/4G:stä ja tulevaisuuden 5G:stä. Kaikki mahdollinen keskustelu, niin päätelaitteiden ominaisuuksista ja tukiasemien tekniikoista tänne. Ihmetellään yhdessä, mitä tekniikan saralla tapahtuu.

Itse en ole aiheesta muuten kuin harrasteen kautta perehtynyt, eli kirjoittamiani asioita ei kannata ihan 100% varmuudella uskoa. Tietolähteitä on monia ja vaikka ei asia heti ratkeaisi, voidaan sitä yhdessä selvittää.

Alla listaa ajankohtaista asioista matkapuhelinverkkojen saralla. Tiedot perustuvat itse kuulemiini asioihin sekä osittain päätelmiin monista eri julkisista lähteistä. Päivitellään kun jaksellaan. :)

  • 2100MHz taajuusalueen käyttöönotto LTE -puolella, eli vaiheittain kaikki toimijat, etupäässä DNA vaihtaa 2100MHz taajuuskapasiteettia LTE-käyttöön. Esimerkiksi Turun alueella on jo lukuisia LTE 2100 saitteja, PK-seudulla yhä enemmän. Vuoden loppua kohden/alkuvuodesta muillakin toimijoilla yleistynee.
  • Maaseudun ruuhkautuneita tukiasemia päivitetään "sateenvarjomallin" mukaisesti, eli LTE800 rinnalle tuodaan LTE1800 palvelemaan tukiaseman lähialuetta 2CA, Carrier Aggregation (jossa yleensä asutuskeskittymä) sekä kauempana olevia, lisäantenneilla varustautuneita käyttäjiä. Samalla taajamien ja kaupunkien tukiasemia päivitetään 3CA eli kolmea kantoaaltoa hyödyntäviksi ja yhä edelleen 4CA kun sen aika on.
  • 700MHz ei todennäköisesti yleisty ns. peruspeitoksi, vaan säilyy kapasiteettilisänä 800MHz rinnalla paikoissa, joissa kyseinen laajennos on mielekäs ja auttaa kapasiteetin lisäämisessä. Toisin sanoen, ei yleistyne ainakaan kovin paljon. Päätelaitetuki rajoittuu yhä viimesimpiin malleihin.
  • Monet sangen edistyneet tekniikat, kuten 4X4 MIMO (neljällä antennilla lähettäminen ja vastaanottaminen) ovat yhä huippumallien ominaisuuksia ja osasta niitä yhä keinotekoisesti rajoitetaan. Myöskään tukiasemaverkko ei tuota tue samassa määrin kuin esim. Keski-Euroopassa. Syynä on se, että täällä on yhä taajuuskaistaa vapaana (2600MHz, 2100MHz), eikä olemassa olevia tarvita "tehostaa" äärimmilleen. Lisäksi päätelaitetuki on rajattua, lähinnä vain huippumallit.
  • VoLTE ja VoWIFI , ovat yhä harvinaista herkkua, suuressa mittakaavassa vain Elisa tukee kyseistä toimintoa. Kuitenkin tänä vuonna/ensi vuonna varmasti muutkin toimijat ryhtyvät hommiin. Syynä on standardin kirjavuus ja laitevalmistajien suuri määrä. Puhelimeen tarvittavat asetukset eivät ole samalla tavalla universaaleja, kuten tavallisen piirikytkentäisten puhelujen, joten siten yleistyminen kestää.

Hyvää lukemistoa matkapuhelinverkkoihin liittyen löytyy täältä:

http://www.3gpp.org/technologies/keywords-acronyms/98-lte
http://www.3gpp.org/technologies/keywords-acronyms/97-lte-advanced
Mobiiliverkkotekniikka – Taisto

sekä lukuisat opinnäytetyöt ja väitöskirjat sekä tieteellinen kirjallisuus.

Hyvä ohjelma matkapuhelinverkkojen kartoitukseen, Cellmapper,
Cellular Coverage and Tower Map
 
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
29.10.2016
Viestit
86
Reaktiopisteet
19
Puhelinmalli
Huawei Honor 8X
Silleest kiinnostava aihe ja joillekkin, aika tärkeäkin. Täs alla pari linkkiä.

Täs selata sinne ihan alas, Janne Leskisen juttu.

Katsaus tulevaisuuteen ja menneeseen vuoteen 2016

Täs tämä miten vasta Elisa on ottanu 4G-puhelut (VoLTE) sekä WiFi-puhelut (VoWiFi).

Wifipuhelu

Silleesti, ainskii Elisan aiakkaiden hyvä ottaa huomioon, puhelinta valitessa,
ainoastaan 12:sta eri mallista ja vain Samsungin ja Huawein foneist löytyy,
tolle tuki, siis juu, ainskiin niist mitä Elisan valikoimis on.
 
Top Bottom