Mobiililaajakaistasta korjaaja huonolle ADSL:lle

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja psxgamer, 13/11/10.

 1. psxgamer Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/1/05
  Viestit:
  1011
  Tykkäykset:
  16
  Eli tarkoitus olisi etsiä vanhemmille uusi ja toimiva 3G-nettiyhteys vanhan ADSL:n tilalle. Nykyinen liittymä on muistaakseni meganen, mutta ei toimi ikinä läheskään niin nopeasti ja tästä huvista Sonera laskuttaa vaatimattomat 50€!

  Soneran 3G ei alueella toimi, eikä DNA:kaan. Kesällä maalla ollessani kuitenkin huomasin, että oma puhelimeni löysi ihan hyvin 3G verkkoa Elisan verkossa, mutta ei sisätiloissa, vain takapihalla ja rannassa. Mietin nyt, että ottaisi jouluksi kotiin mennessä Saunalahden 3G tarjouksen ja kokeilisi miten se toimii.

  Mutta saako tuohon Huawein E160 tikkuun kiinni ulkoista antennia? Tämmöinen olisi tarkoitus siihen laittaa:
  http://www.luurinettikauppa.com/networks-magneettiantenni-huawei-p-1031.html

  Lisäksi jos tuokaan ei auta, niin sitten pitää ostaa 3D WLAN-reititin, kytkeä siihen tuo tikku ja lisäantenni ja yhdistää WLAN:lla koneeseen:

  http://www.luurinettikauppa.com/tplink-langaton-3gtukiasema-tlmr3420-p-1867.html

  Syy tähän on, että tietokone ei ole takapihan luonna, vaan talossa aivan päinvastaisessa suunnassa. Jos siis 3G-reittitimen ja mokkulan lisäantennilla sijoittaisi aivan lähelle takapihaa, niin yhteys voisi toimi WLAN:n yli kannettavalle tietokoneelle.

  Ennenkuin lähden noin kalliita hankintoja vanhemmille esittämään, niin kyselen vähän täällä kokemuksia. Toimivatkohan nuo laitteet hyvin toistensa kanssa?
   
 2. Groove Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/11/02
  Viestit:
  56
  Tykkäykset:
  0
  En tiedän miksi sanot 3G-verkon laitehankintoja kalliiksi, jos kerran ruotsalainen Teliasonera jo kuppaa vanhempiasi törkeällä 50 euron kuukausimaksulla vuodesta toiseen. Jos vanhempien netin käyttö on harvakseltaan ja satunnaista, riittänee heille jopa 0,512 Mbps lirukaistakin ?

  fakta: ADSL1 1/x Mbps vuosimaksu ~600 euroa.

  En olisi valmis siirtymään ADSL1 liittymästä langattominen verkkojen asiakkaaksi, ennenkuin olisin varma parista asiasta:

  - 3G-verkon tulisi saavuttaa ainakin 50-70% signaali maksimiin verrattuna, jotta se yleensä edes voisi toimia
  - Alueen langaton tukiasema ei saa ole ruuhkainen iltaisin (klo 19-23)
  - Packet loss ei saa olla yli 10% , myöskään iltaisin, ADSL ei tästä yleensä kärsi, ellei kaapelit/ISP ole täysin esihistoriallisen huono

  Noista nettitikku + joku "nimetön" reititin USB-purkka-liima-viritelmistä on hyvin kirjavaa kokemusta, jotkut toimii ja jotkut ei toimi vaikka olisi osaava säätäjä ja tukiasemaan näköyhteys. Näissä kannattaa maksaa laadusta ja todistetusta toiminnasta.
  Turvallisimpia on kai pienten firmojen käyttöön tarkoitetut 3G-reitittimet, joissa 3G-osat on integroitu/liitetty suoraan emolevyyn kuten esim. Option GlobeSurfer III. Tuonkin hankintamaksu kuolettuu puolessa vuodessa verrattuna ADSL1:sen vuosimaksuun. Siihen voi sitten hankkia lisäanteenin jos se ei toimikaan kunnolla ilman anteenia sisätiloissa (sijoitus aina ikkunalle päin tukiasemaa) - Huoltovapaa ja wLAN verkon asentaminen vanhempien koneelle on lastenleikkiä.

  Jos kuitenkin on halua vielä kokeilla mihin se Teliasoneran ADSL1 oikeasti pystyy, niin kehottaisin väliaikaisesti ottamaan kaikki typerät nopeusrajoitteet pois kyseisestä liittymästä -> ADSL1 on standardin mukaan tarkoitettu toimimaan 8/1 Mbps nopeudella joten kaikki turhat rajoitteet pois niin katsotaan toimiiko se -kympin kuussa lisää?

  Huomaa että huonosti toimiva ADSL1 hakkaa mennen tulleen huonosti toimivan 3G langattoman verkon. Vakaus ja toimintavarmuus on tärkeämpiä kuin nopeus, aina. Halvalla ei saa hyvää, tämä on fakta tietotekniikan alalla.
   
 3. psxgamer Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/1/05
  Viestit:
  1011
  Tykkäykset:
  16
  No ei ne nyt tohon törkeään 50€ kuukausimaksuun verrattuna kalliita olekaan. Kalliiksi ne muodostuvat lähinnä silloin, jos nuo hankin ja 3G verkko ei toimikaan hyvin. Minun kuitenkin pitäisi hankkia ainkin tuo lisäantenni, mahdollisesti WLAN-reititinkin vaikka en voi ensin edes testata 14 pv ajan Saunalahden mokkulaa. Miksikö? Koska muutin Helsinkiin ja vanhemmat asuvat Pohjois-Savossa, jonne menen seuraavan kerran jouluna. Muut eivät paljon osaa noita viritelmiä laitella...

  DSL-linjan käyttäminen ei ole mitenkään suotavaa vanhempieni tapauksessa. He siis asuvat syrjäissä pienessä n. 100 hengen kylässä, jonne ainoa nopeus, ainoa kk-maksu ja ainoa toimittaja on Sonera. :-D

  3G-verkon "ruuhkista" ei siis tarvitse tuolllaisella alueella ottaa stressia. Kokeilin pari vuotta sitten myös silloista @450 langatonta laajakaistaa. Se toimi selvästi tasaisemmin ja luotettavemmin kuin DSL-linja, mutta siinäkin oli omat ongelmansa (myrskyt häiritsevät käyttöä, antennin sijoittaminen katolle, korkeat hankintakustannukset ja vain pieni ero kk-maksussa DSL:ään).
   
 4. Rapis

  Rapis Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/5/07
  Viestit:
  2517
  Tykkäykset:
  98
  Puhelinmalli:
  OnePlus 3 Gold
  Kyllä mä uskon, että ihan kannattava vaihtoehto kokeilla. Pikku säätämisellä kyllä luulis toimivan jos puhelimella alueella kuitenki kenttää löytyy niin hyvällä antennilla luulis homman toimivan riittävästi ihan netin peruskäyttöä varten. Halvemmissa reittittimissä tosin saattaa olla ajottaista toiminta ondelmaa, että niitä saa käynnistellä uudestaan, mutta tuosta ei ole kokemista jonka linkitit.

  Itse korvasin kokonaan asdl liittymän vastaavalla laitteistolla ja tyytyväinen olen.
  Ps. Suunta antenni vois olla kanssa ihan harkinnan arvonen vaihtoehto jos ei tuommosella ympärisäteilevällä tule toimeen.
   
 5. psxgamer Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/1/05
  Viestit:
  1011
  Tykkäykset:
  16
  Joo, kävin myös Elisa Shopitissa äsken kyselemässä näistä ja hekin myyvät tuollaista isoa lisäantennia Huawein mokkulaan. Mutta mistä tuollaisia suunta-antenneja löytäisi?
  EDIT: Ja toimiiko suunta-antennit hyvin myös sisätoilla, ei ikkunan vieressä?
   
 6. Cupero

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/6/07
  Viestit:
  30
  Tykkäykset:
  0
  Signaalin voimakkuudella ei kyllä ole suurta merkitystä. Itsellä on käytössä 3G-yhteys, jossa signaalitaso seilailee välillä -99dBm ... -113dBm. Suoraan koneelta ei tikku toimi, mutta reitittimen kautta yhteys muodostuu ja sen laatu on hyvä.
   
 7. Picea

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/7/10
  Viestit:
  231
  Tykkäykset:
  5
  Itse olen suunta-antennit wlan-asennuksiin ostanut suoraan valmistajamaasta, esim. http://stores.ebay.com/chinarf, ei maksa paljoa.
  Tuolta löytyy antenneja myös gsm/3g-taajuuksille, kun vain katsoo että tulee sopivin liitännöin. Itse rakentaisin systeemin kunnollisen 3g reitittimen kanssa, kuten esim aiemmin mainittu globesurfer. Mokkulat heittäisin järveen...
  Suunta-antenneilla voi toki saada kentän myös sisällä, kuivasta puuseinästä ei ihmeellistä vastusta ole. Hyvä yagi tai vastaava harava on aivan radikaalisti eri juttu kuin mokkula jossa vastaanottava pinta-ala on sormenpään kokoinen.
   
 8. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Sen verran kannattaa ottaa huomioon, että vaikka se kiinteän laajakaistan hinta haja-asutusalueella voi tuntua kalliilta, niin useimmiten sen toimintavarmuus on hyvää luokkaa eikä palvelun tasossa ole suuria vaihteluita. (Jos nyt jätetään tarkastelun ulkopuolelle mummonmökit joihin tulee pitkä ja ikivanha avolinja metsän halki.)

  Mobiililaajakaistasta voi saada hyvän korvaajan jos tietää mitä tekee eli osaa virittää laitteet ja suunnata antennit eikä aluetta hoitavassa tukiasemassa ole pullonkauloja tiedonsiirron suhteen. Kannattaa käydä läpi myös nk. worst case scenariot, esimerkiksi mitä tapahtuu jos joku uusista laitteista vaatii säätöä tai korjaamista eikä asentaja ole paikalla, miten käyttäjä osaa hahmottaa verkon palvelutasoissa tapahtuvat muutokset jos yhteys tökkii jne.
   
 9. Groove Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/11/02
  Viestit:
  56
  Tykkäykset:
  0
  Mielellään kuultaisiin millaiseen ratkaisuun päädyit, kun lainasit 3G-verkon testaukseen laitteet ennen niiden asentamista/ostamista.

  Toimiiko vaiko ei? ja mikä oli operaation hinta verrattuna 600 euron ADSL1-vuosimaksuun.
   
 10. psxgamer Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/1/05
  Viestit:
  1011
  Tykkäykset:
  16
  Kuten sanoin aloituspostauksessani, on DSL-linjan laatu todella huono. Parhaimmillaan päästään ehkä 0,8 megabittiin, mutta seuraavassa testissä voidaan olla laskettu jo puoleen siitä. Linja on laadultaan hurjan epätasainen.

  Kyse on siis todella "korvessa" sijaitsevasta talosta, n. sadan hengen pikkukylä pienessä ~7000 hengen kunnassa.

  Kuten tuossa aiemmin totesin, olen menossa maalle seuraavan kerran vasta jouluksi, eli nämä hankinnat ja kokemukset niistä saavat odottaa ainakin siihen saakka.
   
 11. MiJuKo

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/1/10
  Viestit:
  18
  Tykkäykset:
  0
  Itse vaihdoin Sauniksen laajakaistan mokkulaan ja Edimaksin reitittimeen ihan hyvinkään keskustassa. Sauniksen adsl tuoi tänne soneran kuparia pitkin ja suurin saatavilla nopeus 24/1, mutta todellinen nopeus noin 6/0,68. Nyt tuolla mokkula + edimax paketilla vaihteleva 2-7/0,9-2.

  Muutamia oongelma hetkiä on ollut verkossa olleiden häiriöiden vuoksi. Hullulta tuntuu mutta, koska joudun työn takia lähettämään mistä milloinkin isoja tiedostoja, olen ollut todella tyytyväinen tuohon adsl aina parempaan uppikaistaan.

  Vastaavanlainen paketti on nykyään myös asuntoautossa kiinteellä ulkoantennilla, toimii kivasti noilla kuvauskeikoilla. Autokäytössä on ongelmana ollut, että edimax tai mokkula tuntuu hyytyvän noijin tukiasemavaihtoihin, joten vaatii buuttaksen paikan vaihdon jälkeen.
   
 12. NHi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/4/09
  Viestit:
  145
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Ykkösluuri Nokia E90, Kakkosluuri E71, kolmoskapula Samsung Omnia7
  Itselläni oli Partcosta hankittu 900 MHz YAGI (n. 35 EUR)
  http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?products_id=9990
  kiinni Huawein E169 mokkulassa ja se puolestaan 2 m USB kaapelilla A-linkin WNAP:ssä. Muut ulkona, paitsi WNAP. Paikka oli sellainen missä Elisan 3G ei näkynyt esim. Nokian puhelimille. Matkaa Elisan mastoon n. 18 km. Mäki välissä. Antennin liitäntäkaapelin Huaweihin jouduin pudottamaan 1 m pituiseksi, koska antennin oma 10 m kaapeli pudotti vahvistusta liikaa. Lopputuloksena sain suht. tasaisen noin 1 Mbits kaistan, jonka kautta mm. YLEn nettiv lähetykset näkyivät häiriöttä. Signaalin vahvuus ei tosin ollut hääppöinen.

  Ensin kokeilin noita monitaajuusantenneja, mutta tuo perusYAGI oli parempi.

  Oma tarve poistui kun DNA sain 3G:n näköetäisyydellä olevaan mastoon. Nyt antenni on kaverin mökillä vastaavassa tehtävässä ja hoitaa hommansa.
   
 13. Nupogodi

  Nupogodi Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  61   0   0

  Liittynyt:
  1/1/09
  Viestit:
  2171
  Tykkäykset:
  63
  Puhelinmalli:
  Lumia 520 & 1020
  Kyllä meidän perheessä tapahtuu ihan päinvastoin, tänään tuli viimeinen tikki kun ei oikein mikään toiminut DNA liittymässä eikä S-lahtikaan paljoa paremmaksi pistäny. Eli KPO, täältä tullaan...
   

Jaa tämä viestiketju