Mobiililaajakaista taloon

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja ekto, 14/12/09.

 1. ekto

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/05
  Viestit:
  283
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  N900 Elisa
  Ostin kesällä talon lohjan läheltä (sammatista) ja olen käyttänyt tähän asti kännykän EDGE-yhteyttä internettiä selatessa. Nyt tämän hitaus alkaa pännimään ja pitäisi löytää nopeampi ratkaisu.

  Taloon on mahdollista saada myös tavallinen laajakaista, mutta tämän avausmaksu on noin 500 euron paikkeilla sekä kuukausihinnat megan tai kahden nopeudelle ovat suunnilleen samat mitä mobiilipuolella.

  Olenkin suunnitellut mobiililaajakaistaa, sillä se on edullisempi ja nopeudet riittävät. Talon ulkopuolelta löytyy E71:llä 3G-verkko, joten ilmeisesti lisäantennilla saisi talon sisältäkin 3G-nopeuden?

  Mikä olisi paras laite, tai laitteiden yhdistelmä, jonka avulla saadaan mobiililaajakaistan internetyhteys jaettua langattoman lähiverkon kautta? Mitä palikoita kannattaa ostaa? entä mikä olisi sopivin antenni? Antennin voi asenaa esim. televisioantennin putkeen...
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos tarvetta niin suosittelen, vastaavan palvelutason ostaminen mobiilissa ei ole halpaa sekään.

  Osta 3G wlan purkki, eli laite jossa on valmiina 900/2100Mhz 3G tuki, mielellään HSPA (eli HSDPA ja HSUPA), siihen sopivan operaattorin SIM siään, eli se jolta tuolle paikalle saat parhaan tai riittävän palvelutason.

  Kunnon purkeissa on paremmat antennit kuin jossain tikussa, lisäksi ne voi sijoittaa vapaammin, joten 3G toimivuus voi onnistua paikassa jossa känykällä 3G kuuluvuus on siinä ja siinä.

  Kun tarkistaa että laitteessa on vielä lisäantennin liitäntä mahdollisuus, voi sillä vielä parantaa onnistumis mahdollisuutta.

  Pienenbudjetin versiot on tikku ja siihen sopiva WLAN purkki, jossa data osiosa on myös noista juttua, esim a-link :in toteutuksesta on oma kokemus ketju.
   
 3. ekto

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/05
  Viestit:
  283
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  N900 Elisa
  Kiitoksia vastauksesta.

  Tutkin asiaa hieman, ja tälläinen laite tuli vastaan:
  Option GlobeSurfer III

  Oikeaan paikkaan asennettuna saattaisi toimia suoraan, mutta saa myös lisäantennin. Ja tuohon voisi ilmeisesti vielä liittää ulkoisen kovalevyn?


  Kiinteä laajakaista megan nopeudella maksaa 34 euroa/kk. Kahdenmegan nopeus on 44 euroa/kk. Lisäksi tähän vielä noin 500 euron aloitusmaksu... Mobiililaajakaista maksaa megan nopeudella 20 euroa ja kahdenmegan nopeudella 30 euroa. Tähän tuo noin 200 euron laite päälle. Eli ensimmäisen vuoden hinta kiinteällä laajakaistalla on ~900 euroa ja mobiililla ~440 euroa. Seuraava vuosi kiinteällä ~400 euroa ja mobiililla ~240 euroa.
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tuo voisi olla turvallinen valinta, joillain operaattoreilla on ollut (DNA?) kytkynä tuon tyyppistä purkkia tarjolla.

  Määräaikaisia tarjouksia kannattaa katsella, voi ehkä löytyä parempia tarjouksia, vaikka tuolle määräaikaisuudelle laittaisi jonkinmoista riskilisää.

  Tarjoukset tietenkin vaihtelee alueittain.

  Kiinteä kuluttajayhteys on yleistäen laadukkaampi (Vakaampi) kuin mobiili mokkula kuluttajatuotteet, se onko se hintansa värtti riippuu siitä millaista itse vaatii/sietää. Jos GPRS/EDGE yhteys nyt tuntuu jotenkin sidettävältä ja sillä toimii ne asiat mitä tarvitsee, mutta kaipaisi vähän lisää vauhtia, niin 3G yhteys voi todellakkin ollis suuri ja riittävä parannus, kunha tiedostaa että välillä sekin voi kyykätä sinne GPRS tasoon. jos olet kuuluvuuden reunalla, niin kärsit eniten kuormituksen vaihtelusta.

  Kupariyhtyksien saatavuus voi vähentyä pitkien linjojen taakse, joten huomenna ei välttämättä edes ole sitä vaihtoehtoa, esim jos haluaisitkin VoIPia alkaa käyttään tai jotain pientä "palvelinta" tarvitseen (Esim web kamera) jne. Tosin nuo langattomat palvelut kehittyvät kokoajan, ja jossain vaiheessa niiden osalta voi tarjonta alueellaisi parantua huomattavastikkin ja tulla kohtuu hintaisia ADSLlle kilpailukykyisiä vaihtoehtoja. joten tuo HSPA 3G liittymä voi olla näppärin ratkaisu.
   
 5. ekto

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/05
  Viestit:
  283
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  N900 Elisa
  Kävin katsomassa ja sieltä löytyy. Tuolta tuon saa myös merkittävän halvalla, sillä laitteen OVH on jossain 250 euron paikkeilla, mutta tuolta sen saisi 168 eurolla (7 euroa * 24kk). Kattelis tuolla pari vuotta ja sitten tarvittaessa päivittäisi johonkin uuteen tekniikkaan...

  Tuo kiinteä yhteys tulee talon sähkökaappiin asti. Tuo 500 euron maksu on joku millä kattavat sen alueen keskusken perustuskuluja ja kyseistä maksua vastaan siis kytkevät vain jo olemassaolevan narun sinne kaappiin. Kyseisellä alueella useilla on useita kiinteitä yhteyksiä, joten tuskin tuo vaihehto katoaa...
   
 6. ekto

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/05
  Viestit:
  283
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  N900 Elisa
  Hieman ihmetyttää nuo kartat, sillä Elisan kartan mukaan pitäisi toimia normaalisti alueella jossa asun (katso Region Capture.jpg). DNA lupaa samaa, mutta heillä on erikseen väritetty lisäantennialueet. Asun siis alueella jossa ei tarvitse lisäantennia DNA:n mukaan (katso scale.jpg).

  DNA:lta saisi siis laitteen kytkynä ja käsitykseni mukaan pitäisi myös olla 14 päivän täysi palautusoikeus, jos ei toimi luvatulla tavalla. Tosin he lupaavan enintään 1 megan nopeutta, minimiä ei ole mainittu...
   

  Liitetyt tiedostot:

 7. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Minkä operaattorin? Ja jos et katsonut verkkoja verkonvalinnasta, näkyykö sisällä jonkun muun kuin oman operaattorisi UMTS-verkko?

  Itse kiertäisin USB-rakennussarjat kaukaa ja hankkisin integroidun UMTS WLAN-reitittimen.

  Esim. tuo Option Globesurfer III on toimiva peli. Laitoin tuollaisen tuttavalle käyttökuntoon toukokuussa eikä se ole vielä tarvinnut vierihoitoa.

  Pikkumiinukset Globesurfer III saa näytöstä. Sen taustavalot ovat hyvin kirkkaat eikä näytönsäästäjän asetuksista saa taustavaloja kokonaan pois päältä. Laite on siis hyvä sijoittaa jonnekin muualle kuin makuuhuoneeseen jotta vilkkuvalo ei häiritse.

  Elisan edellisellä kartalla Sammatissa ei ollut UMTS-kuuluvuutta lainkaan. Joten on hyvin mahdollista että kartta keulii ja Elisan UMTS on vasta tulossa.

  Dna toi UMTS:in Sammattiin toukokuussa 2009.
   
 8. ekto

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/05
  Viestit:
  283
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  N900 Elisa
  Kiitos tästä tiedosta! Käsitykseni mukaan, UMTS ei vielä sellaisenaan yllä yli 384 kbps? Vaan pitäisi olla vielä HSDPA? Saako tuota tietoa jostain? Ei varmaan kannata tilata megasta nettiä, jos ei ole tuota HSDPA-ominaisuutta alueella?

  Osaako joku vielä sanoa, mitkä toimitusajat näissä on? Saako liikkeestä mukaan?
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tuossa varmaan tarkoitettiin euroopassa yleisesti käytössä olevaa 3G WCDMA matkapuhelinverkkoa, samaan tapaan kuin puhutaan GSM verkossa. (erotukesna digitan Flash-OFDM verkko, ja tulossa olevat LTE verkot)

  Suomessa kaikilla kolmella UMTS verkkooperaattorilla on tuettuna HSDPA ja kahdella myös HSUPA (Dna, Elisa), ja jos piettoa löytyy niin kannattaa suosia HSUPA tukea, niin operaattorin ja varsinkin päätelaitteen suhteen. Tureempienkin tekniikoiden tuesta ei haittaa (HSPA+), jota DNA alkanut tukeen alueellisesti.

  Jos kauppiaalla on tavaraa hyllyssä niin tyyppillisesti sen saa mukaan toimivan liittymän kanssa jos ei numeron siirrosta kyse. erikoisemmat ja operaattorilta suoraan tilatavvat tavarat voivat olla toimitus myynnissä.

  3G wlan toteutusten kanssa kannattaa senverran olla varovainen tietoturvan kanssa että niissä laitteissa on yleensä mahdollisuus lähettää SMS viestejä, samoin muokata yhteysasetuksia, eli jos joku pahansuopa ulkopuolinen pääsee purkkiin sisään (esim wlanin kautta) voi hän lähttää vaikka maksullisia SMS viestejä tai muuttaa yhteysasetukset WAP yhteydeksi ja generoida liikennettä maksullisiin palveluihin, joten kaikki palvelu estot tappiin niin että vain tarvittavat jää käyttöön, ja oletus salasanat vaihtaa kunnollisiin.
   
 10. ekto

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/05
  Viestit:
  283
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  N900 Elisa
  Kiitoksia tiedoista, tämähän alkaa näyttää hyvälle. Käyn tänään tiedustelemassa tilannetta Lohjan DNA-kaupassa...

  Turvallisinta on kait laittaa itse liittymäkorttiin kaikki mahdolliset estot? Senhän täytyy pystyä vain ottamaan yhteys sinne DNA:n systeemiin. Wlani tulisi WPA2-suojauksella, joten se varmaan riittää kotikäyttöön...
   
 11. ekto

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/05
  Viestit:
  283
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  N900 Elisa
  Kävin DNA:n liikkeessä ja muutaman minuutin odottelun päästä pääsin vuoroon. Selvisi että tolle globalSurferille ei ole kokeilutakuuta, ainakaan kivijalasta haettuna, mutta kun katsottiin karttaa niin myyjä vakuutteli että toimii varmasti.

  Saisin 2 megan liittymän hinnalla Full Rate liittymän minkä teoreettinen nopeus on 10 megaa. Laitteen teoreettinen nopeus on seitsemän megaa. Koko homma kustantaa vajaan 37 euroa kuussa. Laitteen ja kortin sain saman tien mukaan.

  Kun pääsin kotiin, löin kortin kiinni, käynnistin laitteen ja liitin sen tietokoneeseen. Seurasin Wizardia ja noin parin minuutni kuluttua Interent-yhteys ja langaton oli määritelty kokonaan.

  Eli nyt pääsen siis tietokoneilla Wlanin kautta nettiin. Yhteys on kokoajan päällä, joten ei täydy odotella. PPO:n nopeustesti antoi 2549.1 kbps tuolta olohuoneen nurkasta. Veikkaan että jos asennan sen tuonne sähkökaappiin ja vien antennin tuonne televisioantennin tankoon, niin nopeudet voi vielä nousta.

  Täytyy sanoa että olen tyytyväinen hinnoitteluun, palveluun ja laitteeseen. Toivotaan että mitään ikävää ei ilmene.
   

Jaa tämä viestiketju