Miten tarkka on paikannus matkapuhelimen avulla?

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja rabo, 18/11/06.

 1. rabo Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/5/03
  Viestit:
  23
  Tykkäykset:
  0
  Otsikon mukaisesti: miten tarkkaa paikannus on? Pystyykö sen avulla selvittämään puhelimen sijainnin kadun tarkkuudella kaupungissa? Millä tavalla sijainti ilmoitetaan?
   
 2. jaska915

  jaska915 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  19/3/04
  Viestit:
  2172
  Tykkäykset:
  143
  Puhelinmalli:
  Z5C
  Erittäin epätarkkaa, sanoisin. Riippuu ihan siitä mihin tukiasemaan puhelin on kytkeytynyt kun paikannus tehdään. Pari kertaa olen itse testannut omalla liittymällä ja heitti ~300m, vaikka kaupungissa olenkin.

  edit: kadun tarkkuudella, ei toivoakaan.
   
 3. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Riippuu paikannuksesta (oletan että tarkoitat gsm tukiasemapohjaista paikanusta) eli operaattoripohjaiset tai päätelaitepohjaisia hain, niin ne arpoo ihan kuten edellinen kirjoittaja sanoikin. Esimerkiksi sen tunnistaminen missäpäin kaupunkia on (500m-1km, esim lähiön tarkkudella) onnistuu suht näppärästi.

  Sitten on "opetettavia" systeemejä, jotka tunnistaa "paikkoja" eli laite tunnistaa toistuvuuksia tukiasemien vaihtuvuuksissa esim ja kun olet ollut paikallasi hetken voit nimetä paikan tyyliin "koti", "työpaikka" jne ja ne on hyvinkin tarkkoja, muttei tietenkään yleispäteviä. Esimerkki tälläisistä softista on vaikka Jaiku ja Meaning. Jaikussa muistaakseni on joku rajapinta jolla saa sijainnin eteenpäin.

  Millasetkohan paikannusominaisuudet 3G verkossa on? Siihen niitä on funtsittu varmaan jo suunitteluvaiheessa...
   
 4. HemppaP Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/7/04
  Viestit:
  453
  Tykkäykset:
  10
  Kaupungissa toisaalta tarkkaa toisaalta erittäin epätarkkaa antennin ympärisäteilemisen takia ja on monesti yhteydessä useisiin yhtäaikaa.
   
 5. dsondrius

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/9/06
  Viestit:
  66
  Tykkäykset:
  0
  Tähän threadiinhan nyt voi heittää kysymyksen, onko paikannus-/karttasoftaa, joka tämän gsm-paikannuksen avulla näyttäisi sijaintisi kartalla? Ei haittaa vaikka on epätarkkaa kilometrienkin suhteen, olisihan se silti kartta siinä helpommin käden ulottuvilla, kun olisi jo valmiina sielläpäin.
   
 6. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Jos muijaa haluat jallittaa missä se luuhaa, niin joskus olen kavereita jeesannu sellasella metsästyksessä käytettävällä koirajäljittimellä, ei ole hinnakas ja kantaa 15km hyvin. Sellasen kun laitat jemma nimiseen piilopaikkaan ja piipittimellä seuraat vaan perässä. Kyllä auto löytyy ainakin. Sellasen voi modata huomaamattomasti vaikka vaatteiden sisään. Sitten löytyy muijakin... 3kk kestää patteri ainakin.

  Myös omaan autoon voi laittaa sanelukoneen pyörimään ja kuunnella jälkeenpäin. Mikin voi modata sopivampiin paikkoihin myös, "puhelut ajaessa" tallettuu kätevästi, siis puheet joista voi päätellä sitten kaikkea.

  Verkko- tai solupaikannus perustuu siihen, että matkapuhelinverkko tietää tukiaseman tarkkuudella kännykän paikan. Sisätilat riittää sekoittamaan esim. sellasta tarkkaa paikannusta hyvin. Tai harvaan asutut alueet. Kaupungeissa esim. just henkilön osoitteet ja muut antaa hyvää lisäinformaatiota jäljittäjälle joka päättelemällä hoitaa loput, 1800 verkko on huomattavasti tiheämpi tosin. Netmonitorilla voi lukittautua yhteen tulkiasemaan kerralla jos sellasella haluaa harhauttaa. Ei onnistu kolmiopaikannus. Tarkkoja lukuja on melkein mahdoton antaa koska puhelin elää ja laskee kokoajan tukiasemien välillä. Tuossapa jotain, riippuen tekniikasta, tietysti mitä keilläkin on käytössään verkossa. Esim. AOA vaatii lisäpalikoita verkkoon.

  Verkkopaikannus:
  Solupaikannus (Cell-ID) 0,2-10km
  Tulokulmapaikannus (AOA) 0.1–2 km
  Saapumisaikapaikannus (TOA, TDOA) 100-200 m
  Kulkuero (E-OTD) 50-200 m

  Siksi kait kun aikanaan levitin tietoa vankien 5110, että niitä voi modata ja lukittautua tukiasemiin, ne vaihdettiin erkkeihin. Kuka tietää... Ainakin silloin kovasti tuli kyselyä. Silloin vahdittiin näin ja uutisissakin oli juttua vaihdoksesta, muttei syystä. Epäillähän aina voi...

  Jos puolestaan liikut varastetulla puhelimella, ei sinua jäljitellä, ellei kyse ole isoista rikoksista mitkä liittyy jotenkin siihen, että puhelimen kantajasta olisi jutun selvittämisen kannalta hyötyä. Jos haluaa erittäin tarkkaan jäljittää, auton katolla on varmaan sitten lautanen kun se kohdalle sattuu. Sitten on syytä huolestua.

  Ihmisten joukkohysteria jäljittämisissä hipoo joskus television takia järjettömiin. Moni ei uskalla edes vastailla puhelimeen kun tuntematon soittaa ja kaikuu, se on monelle varma merkki isosta veljestä, joka valvoo avainsanoja vaikkapa pommi, bush ja aineet.

  Virven eli viranomaisverkon oma paikannusjärjestelmä laitteilleen on metrin parin luokkaa. THR 880... GPS 5-10m riippuen mikä GPS, erot on isompia.
   
 7. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Eh, millä se virve paikantaa noita parin metrin tarkkuuteen? Olin itse siinä käsityksessä, että virven paikannus on (A)GPS ja failbackkinä tukiasemapaikannus joka on samaa tasoa kuin gsm verkonkin paikannus.

  Vai meinasitko, että just GPS:llä päästään parinmetrin tarkkuuteen?
   
 8. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Jostain oli ohimennen lukevinaan tuosta tarkkuudesta. hmm... katotaas. Ainiin, se oli se lehtileike. hmmm.. Jos nyt en väärin muista, se oli nimenomaa GPS:llä. En löytäny sitä enään, tuossa se lojui vielä skannerikirjan välissä. Nooh, siitä en ole lukenu vielä mistään mutta epäilen, että nehän voi käyttää molempia tietoja paikannukseen kun tekniikka on olemassa. Sillä pääsisi nipin napin varmaan tuolle alueelle. Käytäntöhän sen näyttää mitä se muuta sitten voi olla parhaimmillaan. Harmi kun ei ole tuttuja "tuollapuolen" kuin yksi jolla on virvekapula, sitä vähän päässy tutkimaan.
   
 9. kaarle

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/9/02
  Viestit:
  200
  Tykkäykset:
  0
  No ihan käytännön kokemuksieni mukaisesti, sen jälkeen kuin Bush lopetti jenkkilässä signaalien tahallisen heikentämisen, niin ihan puhelimilla pääsen yleensä sellaiseen 7-20 metrin ympyrän säteen sisään, mitä absoluuttiseen paikannustarkkuuteen tulee. Puhelimina olen käyttänyt Benen ESC!:in NT versioita sekä nyt viime aikoina myös Benen TWIG mallia. Toki, saavutan usein/joskus paremman paikannustarkkuuden Nuukian kommarihalolla ja sen ulkoisella sinihammas dongelilla, mutta ero ei ole suuren suuri ja lisäksi tuon kommunistihalon topokartat ovat alta arvostelun!
   
 10. hatyri

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/5/06
  Viestit:
  191
  Tykkäykset:
  0
  Sikäli jos puhutaan gps tarkkuudesta niin gps paikannuksen tarkkuuttahan voidaan lisätä sillä että saadaan useampia mittaustuloksia.
  Käytännössä en tiedä paljonko noi perusohjelmistot tota käyttää hyödyksi.

  Mutta halutessa tarkempaa mittausta niin parempi antenni mokkulaan että saadaan vieläkin useammasta satelliitista signaali yhtä aikaa. Ja useampia minuuttejakin paikallaan oloa jonka datasta käsittelemällä saadaan jo alta puolenmetrin tarkkuus.
  Lisäksi jos mahdollisuus käyttää useampia (3kpl) muodostaen mittauskolmion esim. 1metrin välimatkalla (tarkkuus lisääntyy etäisyyden kasvaessa) toisiinsa niin tarkkuus on jo aivan omaa luokkaansa. Tuskin ollaan tässä tapauksessa enään matkapuhelimien kanssa tekemisissä vaan jo läppärin tms. kanssa.

  Normaali tarkkuus on tosiaan joitakin metrejä riippuen monestako satelliitista signaali saadaan. Mainittu 7-20metriä on varmaan realistinen puhelimien sisäisellä. Erillisellä dongellilla vastaava on ehkä 4-15metriä ilman antennia. Kunnollisen lisäantennin kanssa saaden useampia satelliitteja 2-10metriä arvioisin.
   
 11. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
 12. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Tuohan oli Maanmittaushallituksen GPS asiasta varsin hyvä tietopaketti... Sellaista olennaista vähän tarkempaa tietoa mitä moni varmasti hakiessaan kyselisi.
   

Jaa tämä viestiketju