Mitä hyötyä 3G-puhelimesta?

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja merzy77, 20/3/06.

 1. merzy77

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  824
  Tykkäykset:
  2
  Olen ns. peruskäyttäjä, ehkä joskus sähköpostia ja multimediaviestejä lähettelevä ja jonkin verran taustakuvia tilaava puhelimenkäyttäjä.

  Mitä hyötyä minulle on 3G-puhelimesta?
   
 2. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Eipä siitä paljoa hyötyä ole. Satunnaisessa käytössä sillä että sähköpostit liikkuvat nopeammin ei liene suurta merkitystä?

  3G-puhelimella 3G-verkossa voit lukea sähköpostia ja lähettää multimediaviestejä samaan aikaan kun puhut puhelimeen. GSM-verkossa joudut lopettamaan puhelun jotta sähköposti ja MMS pääsevät toimimaan.
   
 3. ROS

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/2/06
  Viestit:
  330
  Tykkäykset:
  0
  No ei se 3G-puhelin sulle mihinkään ihan hirveeseen hyötykäyttöön kyllä sitten tulisi, mutta olisipa ainakin pahuksesti nopeampi tiedonsiirto.

  Tiedä sitten miten videopuhelut lyövät itseään läpi?!
   
 4. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Veikkaisin, että pikkuhiljaa webbipohjaiset jutut alkaa lyödä itseään läpi ja se on kummasti kivempi katsoa niitä sivuja 3g:n läpi kuin gprs:llä. Yleisesti ottaen datasiirron vasteajat on ihan eri maailmasta niillä alueilla jossa se sattuu nyt toimimaan.

  Eri asia on, että löytyykö sieltä mobiilista webistä mitään kiinostavaa. Itse lueskelen blogeja ja aikataulut/kalenterit tms on ihan hyödyllisiä langattomana.
   
 5. MEW3

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  19/2/03
  Viestit:
  904
  Tykkäykset:
  0
  Phah! Valtaosassa Suomen niemiä, notkoja ja järvenrantoja 3G puhelimesta ei ole yhtään mitään hyötyä, koska ei ole 3G verkkojakaan.
   
 6. aimo Vieras

  0   0   0

  Valtaosassa Suomen niemissä ja notkoissa ei ole asutusta.
   
 7. samumanu Vieras

  0   0   0

  Eipä ole asutusta mut on paikkoja joissa on paljonki asutusta mut ei toimi ni ei toimi..

  Nimimerkillä testanneena kaupungissa jossa lähes 100 000 asukasta eikä n. 5km keskustasta 3g toimikkaan, olkoonki mahdollisesti katvealue tai jottain semosta. Ei ainakaan minua saa 3g aikaan vielä jos verkosta ei pääse hyötymään, ison osan ajasta myös vietän n. 20 000 asukkaan kaupungissa eikä 3g:tä ole ees luvattu koko paikkakunnalle ni ei ole sekään kiva juttu tän 3g:n kannalta.

  Toki nää on mielipiteitäkin osittain mut jos esim 99% ajasta viettää siellä missä on kyl ihmisiäkin mut ei 3g toimi niin en näe järkeä siihen "sijoittaa"..
   
 8. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Soneran UMTS-verkkoa enemmän käyttäneenä voin omasta mielestäni sanoa sen kattavuuden olevan jo hyvää tasoa käyttäjämääriin suhteutettuna. Ihan turha kenenkään kuvitella operaattorin rakentavan (varsinkaan nykytilanteessa) kallista verkkoa koko Suomen alueelle ilman mitään tietoa käyttäjistä.

  Suomalaisia on hemmoteltu aikanaan NMT:n ja (erityisesti) GSM:n kanssa kuuluvuuden kanssa. Ollessani ehkä nelisen vuotta sitten käymässä Lontoossa testailin huvikseni eri operaattoreiden verkkoja. Näytti olevan ihan normaalia että kun meni suureen kivirakennukseen tai yhden kerroksen katutason alle niin kenttä katosi käytetyltä operaattorilta. Manuaalisella haulla saattoi sitten yhden operaattorin saada esiin yhdellä kuuluvuustolpalla. Samaan aikaan Suomessa nautittiin jo lähes täydellistä peittoa GSM:n osalta. Asiat pitää osata suhteuttaa.

  Kannattaa myös muistaa, että yksi suuri murros matkaviestinnässä on nyt Suomen kohdalla ohi. Perustarpeet on tyydytetty kattavasti. Ei ole tällä hetkellä näköpiirissä sitä viisasten kiveä joka saisi aikaan samanlaisen kulutushysterian kuin NMT/GSM-kombinaatio. Sellainen voi olla tulossa, mutta ei ihan vielä näköpiirissä. Ongelma on myös palveluista laskuttaminen. Nyt kun Viestintävirasto sai mitä halusi (ja vähän enemmänkin) romahdutettuaan hintatason Suomessa, niin ei ole mikään ihme jos palveluita ei tuoda enää niin rohkeasti kokeiltavaksi kun kukaan ei halua maksaa mitään mistään. Suomalaisilla on tällä hetkellä illuusio että matkapuhelimella kommunikoinnin tulisi olla käytännössä ilmaista. Toivottavasti tämä virhekuvitelma karisee.

  Kyllä ne UMTS-verkot (pätee osittain myös EDGEen) hiljalleen kehittyvät ja laajentuvat. Tulevaisuus on kuitenkin jatkossakin oman näkemykseni mukaan hotspot-tyyppinen. Palvelu tuodaan sinne missä on halua maksaa siitä ja liikennettä riittää. Seuraava suurempi ja nopeammassa tahdissa tuleva verkkoremontti tapahtuu kun GSM:n luomaa peruspohjaa aletaan korvaamaan jollain toisella tekniikalla.
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Paljon asutusta on laaja käsite, mutta joka tapauksessa iso-osa väestöpohjasta on päivittäin 3G verkon alueella.
  On toki ihmisiä jotka eivät ole kuin hyvin harvoin 3G alueella, näistä osa ehkä jopa tekniikasta kiinnostuneita, osa tekniikka vieroksuvia.

  Muttta ajatuksesi kuvaa hyvin asennetta ja käsitystä että 3G turha jos ei sen alueella asua, olen kovasti erimieltä, 3G luuri saattaa olla valintaperusta vaikka vain muutamana päivänä vuodessa olisi 3G alueella. Kyse on vähän samasta asiasta kuin aikoinaan kaksitaajuuskoneista tai kolmi/nelitaajuus GSM koneista.

  Eli jos päivittäinen elämä pyörii pienissä ympyröissä, ei välttämättä niistä 3G:n mahdollisuuksille ole suurta tarvetta, vaikka verkkoa olisi, mutta niinä muutama reissupäivänä 3G tuki voi olla sen pienenlisäpanostuksen arvoinen jo kotimaan retkillä saatika ulkomailla.

  Jossain kesäpippaloissa, messu/urheilutapahtumassa tai muussa jo keskitason ruuhkapaikassa, 3G voi mahdollistaa laajan palvelunsaannin, kun gsm/gprs/edge käyttäjät ovat jo peruspalveluista ulkona.

  Aikoinaan kaksitaajuus saatika kolmitaajuuskoneet eivät yleensä tarkoittaneet mitään muuta parempaa, 3G luureissa on usein ominaisuuksia joista on hyötyä 2G alueillakin verrattuna rinnakkaiseen tuotteeseen. Toki on myös tuotteita joista ei saa ns. 3G versioita jolloin joutuu tyytymään 2G tekniikkaan.
   
 10. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Suurimman hyödyn UMTSista saa tällä hetkellä älypuhelimissa, joissa on maagisen kirjainyhdistelmän lisäksi usein suurempi näyttö sekä rutkasti enemmän hyödyllisiä ja vähemmän hyödyllisiä toimintoja. Värinäyttöinen perusluuri UMTSilla ei tarjoa käyttäjälle nykyisellä peitolla kyllä oikeastaan mitään, siinä olen samumamun kanssa samaa mieltä. UMTSille käy varmasti samalla lailla kuin EDGEllekin, hitaasti se tulee keskiluokan perusluurienkin ominaisuudeksi eikä siitä tarvitse maksaa lisähintaa. Silloin astuvat peliin nämä soveliaan kuuluttamat epäsuorat lisäarvot käyttäjälle.
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos käyttäjäliikkuu peittoalueella ja jätetään pois vanhentuneet perus 3G luurit niin plussia.

  - Videopuhelut
  - Viestintä tehokkaampaa, mm. MMS viesti liikkuu vikkelistä.
  - Sähköpostipalvelut tehokkaampia.
  - WAP surffailu tehokkaampaa.

  Suomessa suppeassakin verkossa tärkeä asia on se että puhe ja data liikkuu sujuvasti yhtäaikaa, puhelun aikana voi lähettää/vastaanottaa lisäinformaatiota, voi tarksitaa emailin, tai turkia jotain online palvelua esim ryhmäkalenteria jne., kuvankin (esim MMS) voi lähettää puhelun lomassa.

  Edellä olevat kommetit tietenkin edellyttävät osittain sitä että puhelimen kyvyt riittävät asioiden hoitoon.

  Ei vakituisesti 3G elueella olevalle tai vähän palveluita käyttävälle. tarjoaa UMTS enenkaikkea lisää kapasiteettia.

  - Urheiluihminen voi jäähalissa katsoa WAPilla muiden otteluiden tilanteita, GPRSllä se ei ole mitenkään itsestään selvää.

  - Sivukylien mies on käymässä messuilla, jolloin 3G tarjoama lisäkapasitteeti parantaa hänen tavoitettavuutta, suurtapahtuman tauolla/lopussa jo puheluiden läpimeneminen paranee merkittävästi, saatika mahdollistaa esim. aikatalujen tarkistamisen, MMS viestien lähettämisen/vastaanottamisen jne.

  Jos sattuu Poriin jazzien aikaan... niin etu on myös ilmiselvä.

  - Yhdellä ulkomaan reissuilla voi maksaa halvemmilla roaming hinnoilla lisä hinan nopeastikkin ja saada yleensäkkään paremman kapasiteetin ruuhkapaikoissa. ja Japanin kavijän voi pärjärä omalla luurillaan.

  3G ei ole mikään ihmeidentekijä, siitä ei ole välttämättä apua syrjäkylän tilapäiseen kaistaongelmaan. Mutta onko mikää turhauttavampaa kuin hankittu 2G matkapuhelin joka kaistanpuuteen takia ei matkalla palvele kunnolla?

  Haja-asutusalueille tärkeitä tulevia enemmän tai vähemmän mobiileja asioita on.

  -EDGE, ja EDGE verkossa puheen ja datan yhtäaikainen siirto. (*
  -Digitan 450mhz verkkon palveluiden myyntitula.
  -Wimax

  (* Päätelaitteita on tulossa hyllyille, yllätten myös UMTS tuki jne.
   
 12. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Kyllähän näistä voi hyötyä, mutta videopuhelut voi tällä hetkellä unohtaa jos puhutaan suuremmasta potentiaalisesta vastaanottajaryhmästä kuin puolisosta ja tärkeimmästä yhteistyökumppanista. Sähköposti ja WAP kiistatta liikkuvat liukkaammin (kunhan vain laitteen prosessorissa on potkua) mikä on hyvä asia. MMS:n osalta isoilla tiedostokooilla samanlaista hyötyä en ole huomannut (bitti kyllä liikkuu nopeammin), ilmeisesti latenssit tai operaattorin viestikeskus on pullonkaulana yhteyksien alussa ja lopussa kutistaen nopeamman tiedonsiirtoväylän etua.

  Mitä tulee tavoitettavuuteen, niin UMTS-verkossakin voi olla ruuhkaa ja ongelmaan voi törmätä kunhan luurit alkavat yleistyä. Kaistaa riittää tietysti useammalle käyttäjälle, mutta ei loputtomiin.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  MMSn osalta viittasin tiedonsiirron kestoon, en koko viestinvälityksen kestoon.
  Tosin 3G tuo siihen myös potkua, nimenomaan sen takia että puhe ja SMS liikenne ei sitä häiritse.
  Jos puhelun aikan tarvitsee kuvalla/videolla selventää asiaa mahdollistaa 3Gsen, vastaanottajalla ei tarvitse olla 3G luuria, esim jos hän on sähköpostin äärellä voi sen MMSn tuikata emailiin ja yleensä perillä varsinnopeasti.

  Videopuhelut eivät ole olleet mikää hitti, mutta on se kuitenkin mahdollisuus ja uskon että palvelutarjontaa tulee joka tekee siitä joustavampaa. mutta pidän tärkeänä että pitäisi saada ylettymään EDGE alueelle saakka.


  Ja tottakai kukin arvottaa asiat tilanteen mukaan.
   
 14. tjl

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/11/05
  Viestit:
  26
  Tykkäykset:
  0
  Kyllä 3g-verkon peitto on aika surkea, ainakin kehä kolmosen ulkopuolella. Saas nähdä mikä meteli syntyy, kun kytkykauppa alkaa. Itsellä on 3g kotona, mutta työmatkalla se katoaa. Ja siinä vaiheessa, kun vaihdetaan gsm:ään katkeaa kyllä puhelut ja datasiirrot.
   
 15. sane Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/5/03
  Viestit:
  1761
  Tykkäykset:
  13
  Puhelut ei kyllä ainakaan täällä Oulun seudulla katkeile siiryttäessä 3g->gsm ja päinvastoin, mutta datasiirto kylläkin. Ja operaattorina Saunalahti ja puhelimena Nokia 6630.
   
 16. tjl

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/11/05
  Viestit:
  26
  Tykkäykset:
  0
  Joo ei välttämättä puhelu katkea. Puhelimen softan pitäisi hanskata tää mutta... Viime lauantaina kävi niin, että puhelin ilmoitti: sim-korttia ei voi rekisteröidä verkkoon (tai jotain sellaista). Tämän jälkeen soneran logo/kenttä poistui näytöstä. Palasi takaisin buutin jälkeen. Ilman buuttia puhelin olisi varmaan jäänyt mykäksi. N70/sonera
   
 17. vesteri

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/2/06
  Viestit:
  79
  Tykkäykset:
  0
  Mulla muuten kävi viime lauantaina sama, että puhelin jumittu ja kun mä buuttasin sen niin tuli teksti, että nyt puhelimesi on ota päivitetty tai jotain ton tapasta, siis mun tapauksessa tais olla joku etä päivitys.
   
 18. Samu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/2/03
  Viestit:
  973
  Tykkäykset:
  267
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy S2
  No mut toihan on vain kylmä totuus; ei kannata investoida ainakaan ensimmäiseksi sinne missä potentiaaliset käyttäjämäärät ovat lähellä nollaa. Aivan sama homma oli aikoinaan ADSL:n kanssa.
  Sitä en tajua miten kaikki maalaiset (vain yleistäen, ei herneitä!) itkevät kun eivät saa heti heti kaikkia palveluita sinne omalle paikkakunnalleen. Ja toisaalla kehuvat etteivät ikinä voisi asua ruuhkasuomessa, junttilassa (esimerkki).
  Täällä Espoossa kuului 3G sinä päivänä kun Saunis virallisesti avasi oman 3G verkkonsa, olikos se 1.3 -05 (?) ja tulihan sitä ihasteltua vastahankitun Z107:n näytöltä 3G -ikonia. Ja asun Espoon mittakaavassa suht metsässä, Helsingin ytimeen on matkaa reilu 20km.
  Tahtoo sanoa että elämä on täynnä valintoja ;)

  Mitä tulee aiheen aloittajaan pulmaan, niin sanoisin ettei tällä hetkellä 3G -"palvelut" (suht olematonta) suhteessa niistä perittyyn hintaan, ole vielä balanssissa. Perusteluina korkeat videopuheluhinnat, ehkä yhdellä 10 000 Suomalaisesta on 3G luuri jossa asetuksetkin kunnossa, s-postin jne perus"surffailut" hoituu kyllä EDGEllä & GPRSllä ja sitäpaitsi jos ei ota jotain palvelupakettia niin hankalaa päästä nauttimaan esim 3G -verkon täysistä siirtonopeuksista. En Sonerasta tiedä, mutta juurikin huomenna Sauniksen Dataetu -paketin nopeus rajoitetaan 128:siin jossa kuluttajille voitaisiin markkinoida 30e/kk hintaisia ja 384 -nopeuksisia mobiili-internet -soppareita, toisinsanoen ne ketkä on valmiita maksamaan, niille on 3G"kaistaa" hyvin. Itse tilasin äsken Dataedun, ihan vain piruuttani. En omista tällä hetkellä edes EDGEä tukevaa luuria, mutta jossainvaiheessa tulossa niin pääsee sitten maaliskuun loppuun -07 datailemaan ilman rajoituksia 10 eurolla kuukaudessa.

  Enemmän toi 3G luuri hyödyttää jos sulla on vaikka PDA. Ko. kombinaatio voi olla ihan fiksu kesällä puistossa tai biitsillä tai muutenvaan ulkosalla.
   
 19. eph

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/4/03
  Viestit:
  526
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  E90
  Itselläni ainakin 3G:n hyödyt (nopeampi datasiirto etupäässä) jäävät nyt käyttämättä N70:n kanssa jonka akku on täysin alimitoitettu suhteessa virrankulutukseen. Jututin nokian huoltopuolen ihmistä joka kertoi että "on hyvinkin normaalia" ettei akku 3G päällä kestä edes sitä yhtä päivää ko. mallissa. Mutta onhan tuo edgekin jo eräänlaista paranemista vanhaan "pelkistettyyn gprsiin".
   
 20. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Sanoisin että vaihda verkkoa. Olet ilmeisesti Elisan UMTS-verkossa Saunalahden virtuaaliverkkokortilla. Ainakin Keski-Suomessa Elisan UMTS on hyvin suppea kuuluvuudeltaan, joten puhelin hyppii melkeinpä jatkuvasti kahden verkon väliä. Epäilen myös Saunalahden virtuaaliverkkojärjestelyn lisäävän virran kulutusta kun on (turhia) päällekkäisiä elementtejä verkon toiminnassa.

  Soneran UMTS-verkossa noilla sinun puhemäärilläsi pärjää ihan hyvin päivän, keskimäärin akku kestää itsellä noin kolme päivää.
   

Jaa tämä viestiketju