Mistä tietää, onko luuri kytky?

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja Jamo, 26/7/07.

 1. Jamo

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/8/03
  Viestit:
  23
  Tykkäykset:
  0
  Hakua käytetty tuloksetta ja voipi olla tyhmä kysymys, mutta nehän ovat aina parhaita :)

  Eli jos ostan käytetyn puhelimen niin mistä sen voi tietää onko puhelin kytky vai ei? Tietenkin myyjältä kysymällä, mutta...
  Kuitistakaan ei varmaan saa mitään varmuutta, kun esim. saunalahdelta voi puhelimen maksaa kerralla ja siltikin puhelin säilyy kytkynä 24kk ennenkuin koodin voi purkaa.

  Ei oikein ole mitään innostusta sekaantua noihin kytkyihin niin pitäisi saada 100% varmuus käytetyn puhelimen kytkyttömyydestä.
   
 2. jugih

  jugih Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  11   0   0

  Liittynyt:
  23/12/04
  Viestit:
  1006
  Tykkäykset:
  60
  Puhelinmalli:
  iP X 64Gb
  Kytkyhän tarkoittaa yksinkertaisuudessaan puhelimen olevan lukittuna tietylle operaattorille.
  Koita Sauniksen ja Soneran liittymillä toimiiko. Jos toimii, niin taitaa olla ihan sama tiedätkö sen olevan (esim. sauniksen) kytky vai ei?
   
 3. eralumi Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/1/05
  Viestit:
  4956
  Tykkäykset:
  30
  Kuitistahan tuo selviää 100% varmuudella. Muutenkin kun käytettyä ostaa niin aina, ilman mitään poikkeuksia, kannattaa kuitti vaatia mukaan kauppaan.
   
 4. JPW™ Vieras

  0   0   0

  Saunalahden kytkyt ei ole ollut enään aikoihin sim-lukittuja. Jos puhelin on esim. pari kuukautta vanha Sauniksen kytky, sen pitäisi olla täysin "sim-vapaa".
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kuten ketjussa kerrottu, kytkyt eivät välttämättä ole lukittuja, Varsinkin DNA ja Saunalahti on harrastanut lukitsemattomia kytkyjä, on niitä Elisalla ja Sonerallakkin ollut.

  Kuitti ei aina kerro totuutta, mutta jos kytky kuitti löytyy niin kyllähän luuri sitä sitten varmaan on.

  Käytetyn ostajan kannalta tärkein tieto on onko laite rehti, ja sen jälkeen onko lukitu vai ei, toki kunto ym asiat kannattaa selviittää.
   
 6. ajs Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  7   0   0

  Liittynyt:
  12/1/07
  Viestit:
  1921
  Tykkäykset:
  195
  Itse lueskelen ja kirjoitan tätä juuri parhaillaan Elisan kytky-E90 (tosin maksoin heti pois) eikä tämä ole SIM- tai edes operaattorilukittu, vaan sisällä on dna liittymä.
  Eli eivät tosiaan kaikki kytkupuhelimet ole lukittuja edes tietylle operaattorille.
   
 7. Peppokani Vieras

  0   0   0

  Kummallista, kun minä pystyin maksamaan vaimon puhelimen pois ja sain purkukoodinkin, vaikka vasta 12kk oli kytkysopimusta mennyt.
   
 8. kimmo Vieras

  0   0   0

  Näissäkin olisi varmaan asiakkaan kannalta hyvä, jos olisi joku vakiintunut käytäntö. Ymmärtääkseni tälläkin foorumilla jotkut ovat valittaneet ettei koodia tule, vaikka luuri olisi maksettu kokonaan pois, toisille taas sama asia onnistuu ongelmitta.
  PS vaihtuiko luuri uuteen kytkyyn, tuon maksun yhteydessä?
   
 9. Peppokani Vieras

  0   0   0

  PS. Kyllä vaihtui. Tosin Sauniksen voorumilla luki, että ei olisi pakko ottaa uutta luuria, jos haluaa entisen maksaa pois.
   
 10. KariM

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/3/08
  Viestit:
  76
  Tykkäykset:
  0
  Onko käytetyn kytkypuhelimen ostamisessa mitään erityistä riskiä, jota tulisi kavahtaa? Olettaen että puhelin ei ole SIM-lukittu vaan toimii millävaan kortilla. Uudehkojakin kytkyluureja on melko edullisesti myynnissä.
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Samat riskit kuin ei kytkytavarassa.


  - Myyjä myy omaansa , eikä esim operaattori, varastettua jne. (kytkyt yleensä ovat asiakkaan omia, mutta ei aivan aina)
  - Muuta epärehellisyyttä, erityisen halpahinta "velvoittaa" tarkistamaan tilanteen tarkemmin, jos tiedät että myyjä on hankkinut kytkylaitteen ettei hänelle edes takroitusta sitä maksaa operaattorille....
  - Perinteiset kastumis ym viat.
  - Muut yksityiset etäkaupan vedätykset.

  Operaattoriversioihin ja siis myös joihinkin kytkylaitteisiin liittyy pientä omaa lisäväriä:

  Operaattorin oma softa voi olla erilailleinen kuin normaali, esim pakko juttuja tai rajoituksia, lisäksi päivitykset operaattori versioon voi kestää tai jäädä kokonaan pois, tai olla erilaisia. Jos operaattoriversiosoftasta on edellisen omistajan toimesta poistettu, voi operaattori tauhkat palautua seuraavan päivityksen myötä.

  Jotkin operaattorit ovat myyjinä todella hankalia jos joutuu selvitteleen myyjän virhevastuuta, eivät asioi kuin asiakkaan kanssa, eivät kolmanneospauolen kanssa (eli sen käytetyn ostajan), takuu kuviossa voi olla lisäväriä joidenkin merkkien kanssa mitä operaattorit myyvät jne... Eli mistä ostettu, mikä merkki ja malli.

  Kytkylaitteen kytkylaite riskit ovat siis lähinnä siinä lukituksessa, vaikka laite olisi ostohetkellä lukitsematon, mutta jos se on myyty lukittuna, niin on teoreettinen mahdollisuus että jossain vika/takuu prosessi kuluessa voi saadakkin lukitunlaitteen. Jos lukituson poistettu omatoimisesti ilman operaattorin lupaa, nostaa se tietenkin hankaluus kerrointa.

  Jos kytkylaitteen tai ei kytkylaitteen historiaan kuuluu jotain kovin hämärää on lisäksi pelko että joku tulee kyseleen tai IMEI suljetaan verkosta. Jälkimmäisen osalta operaattorit ovat varailleet oikeutta tehnä niin jos havaitsevat kykylaitteen erikseen mainittujen ehtojen vastaista toimintaa. Tiettävästi suomalaiset operaattorit eivät ole asikaan puhelimia IMEI sulkeneet lukitusten poistontakia, eikä tietenkään kk erien "unohtumisen" takia (jos asiakkaan omistama luuri).
   
 12. Enhancer Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/6/05
  Viestit:
  2199
  Tykkäykset:
  617
  Mitä väliä sillä oikeasti on, onko luuri hankittu yhdessä liittymän kanssa, kk-maksulla, käteishinnalla tai ihan suoraan käteisellä? Sama puhelinhan se useimmiten on, poislukien tietenkin sim-lukitut tosiaan, mutta niitä nyt ei kovin paljoa kuitenkaan ole.

  Tuohan on ihan sama asia, kuin ostaisit autoa, etkä huolisi sellaista minkä ensimmäinen ostaja on hankkinut rahoituksella :D
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Vajaa kolmevuotta sitten operaattoriversiot olivat aika suosittuja, eivätkä ole vieläkään kadonneet, näitä oli usein nimenomaan kytkynä. Alkuun olisi myös ns. kytkypetoksia .

  Kytkyksi tiedettyn kone saattaa olla todennäköisemmin hankittu operaattorilta suoraa ja ns. toisen polvenkuluttajasuoja voi olla varsinheikko.

  Tuolloin mm. Sonera suosi lukituksia kovasti, jopa sellaisia jotka eivät edes toimineet Soneran kaikilla korteilla.

  Auto vertauksesi sopi oranssi corollasta jossa vain kuskin penkki ja sekin oikealla puolella.
   
 14. Enhancer Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/6/05
  Viestit:
  2199
  Tykkäykset:
  617
  Tuo kuluttajasuojajuttusi meni hieman ohitse, sillä kyllä tuotteen jälleenmyyjä vastaa tuotteesta ihan samalla tavalla, on se sitten myyty käteisellä ilman liittymää, käteisellä liittymän kanssa, tai kuukausimaksulla liittymäsopimukselle. Ja yhtälailla näissä kaikissa käytettynä tuon puhelimen ostaessaan on oikeutettu tehdastakuuseen, kuluttajasuojaa ei missään näistä tapauksista voida soveltaa, jos oletetaan että kyseessä on kahden kuluttajan välinen kauppa.

  Puhutaanpa nyt tämänhetkisestä tilanteesta.

  Poislukien DNA:n muutamaa erikoiskampanjamallia, kaikki puhelimet mitä voi ostaa liittymäsopimuksen vaikuttaessa puhelimen hintaan saa ilman sim (tai operaattori)-lukkoa. Mielestäni autovertaus on siis aiheellinen, ei se sitä puhelinta muuta miksikään jos maksutapa on kuukausittain 24kk ajan puhelinlaskulla, tai käteisellä kaupan kassalla. Samanpuhelinyksilön käteensä saa kuitenkin. Ei varsinkaan vaikuta silloin jos tuon puhelimen jälleenmyy, tai ostaa niinkuin tässä ketjussa oli puheena.
   

Jaa tämä viestiketju