Mistä rahat operaattoreille?

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Ron Jeremy, 24/2/05.

 1. Ron Jeremy

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/2/05
  Viestit:
  3
  Tykkäykset:
  0
  Peruspalveluiden hinnat ovat painuneet todella alhaiselle tasolle Suomen matkaviestinmarkkinoilla. Tämä on tietenkin kuluttajan kannalta positiivinen asia. Näyttää siltä, että käyttäjäkunta on jakaantunut samalla tavalla kuin esim. matkapuhelinmallisto. Peruskäyttäjät ja ns. tehokäyttäjät (miksi nyt heitä kutsutaankin, esim. tämän palstan käyttäjät).

  Peruskäyttäjän on nykyään vaikea saada laskuaan yli 15-25 euron (sis alv.) , jos hän vain pääasiassa puhuu ja ehkä hieman tekstailee. Näin on, vaikka taloudessa ei olisi enää lainkaan lankapuhelinta ja kaikki puhut hoidetaan kännyköillä.

  Tehokäyttäjä taas käyttää uusi palveluita (datan siirtoa, mms, mitä niitä lie). Yksityiskäytössä hänenkään on hankala saada laskujaan yli 100 euron (sis.alv) kuukaudessa.

  Oletan, tällä hetkellä näitä peruskäyttäjiä on valtaosa käyttäjistä. Viime vuoden loppupuolella keskimääräiset ARPUt eri operaattoreilla olivat 30-37 Euroa. Tämä luku tulee varmasti alaspäin tämän vuoden aikana. Olenkin tässä vähän mietiskellyt, millaisia palveluita operaattoreiden pitäisi tuoda kuluttajille? Jotta ala voisi ylipäätään kehittyä Suomessa? Siis sellaisia, jotka kiinnostaisivat suurta massaa, eikä vain pientä marginaalia. Esim. multimediaviestit lienevät olleen suuri pettymys operaattoreille. Mistä olemme valmiit maksamaan?
   
 2. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Lähinnä tulee ensin mieleen PTT ja videopuhelu tietyillä kohderyhmillä. Pikaviestimet voisivat olla myös vaihtoehto esim. kiinteällä kuukausimaksulla tai höystettynä jollain lisäominaisuuksilla. Näissä vaan ongelmana on tietysti, että pitäisi integroida puhelimeen ja asiakkaan pitäisi maksaa käytöstä muutakin kuin datasiirtomaksu. Mobiilipaikannukseenkin liittyvät tuotteet ovat vielä kovin lapsen kengissään vaikka tulemista on hehkuteltu jo pitkään.

  Muuten voi vain heittää arvauksia, joista mikä tahansa on yhtä hyvä.
   
 3. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Asiasta on paria eri näkemystä, yksi on että operaattoreiden tehtävä on enään olla vain bittien siirtäjä/laskuttaja, eikä enään tavoitella korkeita kateprosentteja. Jolloin eri palvelun tarjoajat loisivat sitten palveluita.
  No tästä ollaan vielä kaukana, kun tuohon päästääkseen pitäisi operaattoreiden tosissaan avata rajapintoja joiden kautta pienetkin firmat voisivat tarjota kohtuu hinnalla palveluita, ilman että operaattori vie kuluttajan hinnasta lähes kaiken.

  Yksi näkemys on että ei ole tarkoittuksen mukaista tavaoitella kokokansan uusia palveluita, vaan tyytyä tarjoamaan pienemmille ryhmillä tarpeita vastaavia palveluita.

  Puhe ja SMS on kaikkien käytössä, mutta GPRS on myös tällä hetkellä massa tuote, mutta en näe yksittäistä tekniikan päälle rakenettu palvelu josta tulisi kokokansan tuote.

  Kokonaisuuten ns. mobiiliselailu on voimakkaasti kasva, mutta kukin käyttää sitä omien tarpeiden mukaan, jos vain sattuu sen löytämään.

  MMS ei ole vielä menetetty, laite kanta kehittyy voimakkaasti nykyisin osalla operaattoreista asetuksetkin tulee suht oikein luureihin, jolloin vastaanotto alkaa sujua itsestään myös niiltä jotka eivät tiedä mistä kyse -> käyttö lisääntyy. Ongelmana ei ole välttämättä hinta vaan se että homa ei toimi vielä riittävän hyvin.

  POC/PTT palveluihin uskon, jos joku vain niitä toisin, mutta ei se ole koko kansan juttu, mutta joissain ryhmissä sillä on hyvät mahdollisuudet.

  Visual radion kohtalo on vielä avoin asia, mutta menestymisen mahdollisuudet sillä on, jopa laajojen piirien asiaksi.

  Jos.

  Radiot eivät rajoita sitä esim. operaattorikohtaiseksi tai jopa yhteyskohtaiseksi, ja operaattorit eivät kuvittele sitä rahastus keinoksi vaan pysyvät lestissään eli tarjoavat datasiirron.

  Kansan tuoteeksi se avautuu jos YLE ottaa palvelun käyttöön, eli esim urheiluradio/vaali jne lähetyksissä se tarjoaa oivan lisäarvon keski-ikäisillekkin.

  Monen tyyppiseen nettikäyttöön uskon kovasti, siitä ei tulle yhden vuoden juttua, vaan se kasvaa varkain, eli IM, email, ja monet ns. www palvelut sopivat erinomaisesti luureihin ja niillä on enemmän käyttöarvoa luurissa kuin kotona olevassa PCssä. tämä on lähinnä näiden www palveluiden tekijöiden vastuulla. Mutta tässäkin on tärkeää ettei operaattori tai sivujen tuottaja kuvittele että tästä voitaisiin ottaa lisähintaa.
   
 4. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Itse kuulun aika pitkälti tähän "koulukuntaan". Hyvä esimerkki tämän menestyksestä on DoCoMo:n ja heidän iMode-palvelunsa. Teknisestihän tuo on aivan samalla viivalla wapin kanssa, mutta kun DoCoMo avasi homman kunnolla ulkopuolisille palveluntuottajille ja tyytyi vain keräämään rahat tiedonsiirrosta, niin homma lähti räjähdysmäiseen kasvuun. Myönnän tietysti, että japanilainen kulttuuri/ihminen/operaattorimarkkinat on aika erilainen kuin suomalainen, mutta kuitenkin.
  Jep, tähän uskon itsekin. Kunhan operaattorit vain hiukan tarkistavat hinnoitteluaan ja kuluttajilta alkaa löytyä mobiilisurffailuun paremmin soveltuvia luureja(=nopeampi tiedonsiirto ja isompi ruutu), niin tuosta tulee hitti.
  En minäkään usko hinnan enää olevan mikään este MMS:n menestykselle. Kyllä siitä jotain vielä tulee, mutta ei varmastikaan sellaista hittiä mitä operaattorit vielä 2-3 vuotta sitten luulivat.
   
 5. Zei

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/8/03
  Viestit:
  138
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  htcone
  Toisaalta pitkään operaattoribisnes on ollut todellista kerman kuorintaa, kultapossutoimintaa. Puhelut maksoivat 27 senttiä minuutti ja kuukausimaksut olivat useita euroja?! Ja tekstiviestit 0,20 euroa kappale. Operaattoreiden tulokset ovat olleet (ja ovat edelleen Elisan ja Soneran osalta joilla on volyymiä ja kalliilla puhuvia asiakkaita) aivan huimia ja tuotot sijoitetulle pääomalle hurjia.

  Lisäarvopalveluita tarvitaan, ja osa voi breikatakin, mutta on huomioitava nykyinen korostunut hintaläpinäkyvyys ja vaihtokustannusten pienuus, jotka pitänevät huolen siitä ettei superkatteisiin ole paluuta.
   
 6. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Yksi ongelmahan on se, etteivät kuluttajat käytä palveluita, jos niiden kokonaishinta on liian korkea loppukäyttäjälle. Yksi ratkaisu tähän voi olla mobiilimainonta, jos tai kun se saadaan toimimaan. Esimerkiksi MMS-viestin lopussa voisi tulla mainos, tai mainos voisi olla pelin tms. Java-sovelluksen alussa. Silloin kuluttaja saisi palvelun ilmaiseksi tai edullisemmin ja operaattori saisi vähintään lisää GPRS-liikennettä.

  Toinen malli voi olla tämä, jota HP ajaa eteenpäin. Sen idea on, ettei operaattori yritäkään kehittää uusia palveluita itse, vaan avaa palveluvalikkonsa kolmansien osapuolien sovelluksille ym. palveluille. Pienet innovatiiviset yritykset voivat kehittää palveluita edullisemmin kuin isot operaattorit, ja kaikki osapuolet voivat voittaa. Keskeinen rooli on silloin reilulla keskinäisellä tuottojen jaolla, ei 70% operaattorille ja loput muille.

  t. tero
   
 7. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  mun on aika vaikea nähdä, miten operaattori pystyisi rahastamaan instant messaging ja presence palveluista, koska erilaisia IM clienteja on hyvin tarjolla myös mobiililaitteisiin ja servereitä pöhisee ympäri internetiä.
   
 8. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Toinen ongelma on hintojen ennustamattomuus, jos esimerkiksi puhelimeen asennettu vaikka instant messenger softa bugin takia siirtääkin yön aikana 100MB 10kt:n sijaan ja megatavuhinnoituksella oleva operaattori pistää onnessaan laskun käyttäjälle, niin käyttäjä kitisee ja maksaa laskun, mutta ei käytä datansiirtoa käyttäviä softia enää ikinä ja operaattori menettää nekin rahat mitä siltä käyttäjältä olisi tullu.

  Tuossa koko konseptissa on aika lailla kehittämisen varaa ja harmittaa yhä, että dna poisti aikoinaan kiinteä hintaisen gprs:n joka selkeästi osoitti miten asiakkaiden saamisen kannalta homma kuului toteuttaa ja sen että kyseiselle konseptille on yhä tilaa jos joku sen vaan sen onnistuisi tekemään ilman että gsm verkko romahtaa. Esimerkiksi järkevästi hinnoiteltu yhdistetty wlan+gprs yhteys järeillä kaistarajoituksilla voisi olla ihan hyvä liittymäidea jollekkin operaattorille.

  Samalla tavalla kuin aina ennenkin, eli ei tarjota käyttäjälle mahdollisuutta muuhun. Esimerkkinä vois olla vaikka että operaattorin oman 'Wireless Village' IM serverin käytöstä ei mene datansiirrosta maksua vaan kiinteä kuukausimaksu, ja sitten pitää datansiirron hinnan vain riittävän korkeana joka luonnollisesti rajoittaa muiden im-serverien käyttöä.
   
 9. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  ja samalla se rajoittaa kaikkien muidenkin palveluiden käyttöä. jännää.
   
 10. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  No, operaattorin omaa palveluntarjontaa se ei rajoita ja niitähän se myy.
   
 11. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Siinähän se haaste juuri piilee. Pelkän viestinnän lisäksi olisi pystyttävä tuottamaan lisäarvoa josta asiakas on valmis maksamaan.

  Kuten jo mainittu niin operaattorin on jatkossa pakko aktiivisesti etsiä uusia tuotteita tai muuten edessä on hidas valuminen bittiputken toimittajaksi pienillä katteilla.
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Samalla lokiikalla kuin myydään soittoääniä ja taustakuvia, pullaa, valmisruokaa jne.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ymmärrän toki, tosin ei mielestäni kuvailtu ole suuri ongelma sinänsä, vrt esim puhelin soittaa "itsekseen" jne.
  Kyseinen asia nostaa operaattorien omien palveluiden arvoa kuluttaja silmissä.

  Jep, tyyliin ACN.
  Tuollaisia tuotteita on, ei ehkä hinnaltaa kuluttajille tarkoitettuja.

  En kuitenkaan pidä GPRS hinnoittelua aivan mahdottomana, oikeastaan niissä on varsin hyviä tuotteita mobiileihin palveluihin. Suurin ongelma on ne tuotteet joissa mega maksaa vitosen luokkaa, se pitäisi tiputtaa alle kahden euron, missä ns. halppis prändeillä mennäänkin. Nuo vitosen hinnat on jotka peloittavat kokeilua -> laajemman käytön aloitusta.

  Operaattoreiden omilla IM palveluilla olisi tilaa markkinoilla vaikka muita ei erityisesti syrjittäisi.
  Ongelmana tietenkin hinnoittelu, eli uskalletaan tuottaa palveluita jossa vastaanotto maksaa, vai tehdäänkö niistä sellaisia että lähettäjä maksaa myös vastaanoton.
   
 14. nhk_ Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  2682
  Tykkäykset:
  0
  Pieni sananen tuohon hinnoitteluun..

  Vasta oli jokin tarjous Soneralla noiden MMS-virestien kanssa, ja pakko myöntää, tuli muutama jopa lähetettyä.. Nyt on normihinnat ja ei tuollainen palvelu normihinnoilla kiinnosta ei niin tippaakaan..

  Toinen mitä ylipäänsä kritisoin on nuo GPRS:n läpi siirrettävät datamäärät ja niiden hinnoittelu.. Joku sanoo, että pitäisi olla se rajoittamaton liike tiettyyn summaan, mutta minulle riittäisi edes se 500/20e, ja myöntäisin samalta istumalta, että hemmetin hyvä. En minäkään sitä rajoittamatonta pahakseni pistäisi, mutta tuo 500 olisi jo kuitenkin niin suuri, että valtaosa mahtuisi sen sisään..
   
 15. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  jokseenkin onneton vertaus, koska soittoääniä, pullaa ja valmisruokaa ei juurikaan ole tarjolla ilmaiseksi.
   
 16. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Toki, mutta se ei riitä jos operaattorien omat palvelut ei ole riittävän hyviä muuten. Ja nykyhinnoittelun takia enemmän kuin vahinkopuheluihin niin tuo minusta rinnastuu ongelmana niihin troijalaissoftiin jotka soittavat tietokoneessa normaali isp:n sijaan johonkin maksulliseen numeroon, vaikka tuon pystyykin toteuttamaan ihan ilman pahoja aikomuksia keneltäkään.

  Itselläni on yhä käytössä tuo dna:n 100MB/17e , ja olin käymässä porukoitteniluona ja tapani mukaan pistin tietokoneen netin pyörimään kännykänläpi ja koneella pyöri IM softa ja IRC, noh tein siinä sitten ruokaa ja söin ja kun tulin takaisin koneelle niin katsoin, että hupsista palomuuri ei ollut päällä ja kone oli siirtänyt 30MB edestä windowsin päivityksiä. Onni oli sinänsä että oltiin laskutuskauden alussa eikä lopussa jolloin tuo olisi varmasti mennyt tuon 100MB:n yli ja tietysti on käyttäjän vastuulla seurata mitä tekee, (kuten tässä tapauksessa että palomuuri oltiin otettu poispäältä ja windowsin automaattipäivitykset oli pistetty päälle) mutta vahinkoja sattuu ja tietotekniikka on kohtuu vaikeesti ennustettavissa loppujen lopuksi.

  Joten jos tuohon haluaisi puhtaasti kaupallisen ratkaisun ilman teknistä säätöä, niin hyvin voisi olla sellanen gprs palvelu jossa maksat kuukaudessa vaikka tuon 100MB/17e, ja jos menee yli niin data ei liiku enää ja tekstiviestillä voisi vaikka tilata toiset 100MB tarvittaessa joka kuluisi silloin jos kuukausittaista 100MB kaistaa ei olisi enää jäljellä. Nyttenhän dna:n kuluttaja hinnoittelu toimii niin että tulee halvemmaksi ottaa useampi liittymä kuin ylittää tuo 100MB joka tuskin on kenellekkään hyvä diili.
   
 17. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Niinpä ja vaikka tuosta inttäisi niin telco manager on täysin oikeassa siinä että instant messaging softilla tuloksen tekeminen ei ole operaattoreiden ydinbisnestä. Kukaan operaattori suomessa ei tarjoa omaa viestintään, mutta netistä saa ilmaiseksi lukemattomia (siksi lukemattomia koska en ole laskenut) messaging softia joista vaikka esimerkkinä itse hyväksi havaitsemani agile messenger joka toimii yhteen yleisimpien palveluntarjoajien messenger tilien kanssa. Käyttö ei maksa siis mitään ja viestin toimii hyvin. En usko että haluan ottaa käyttöön toimivan softan jälkeen jotain kilpailevaa varsinkin kun joku operaattorin oma messenger voisi jopa maksaa.

  Ihmettelen suuresti jos joku operaattori on niin tyhmä että laittaa paukkuja jonkin maksullisen viestimen kehittelyyn. Eihän niitä käyttävät ihmiset (yleensä nuoria tai muuten vaan tekniikka faneja) kuitenkaan aivan hintatiedottomia ole. Rahat on pakko vuolla muualta.

  Ja koska tässä nyt tyrmään kovasti ansaintalogiikkaa joka pohjautuu viestimiin, sanon vielä että tulevaisuudessa kun puhelin alkaa muistuttaa tietokonetta on operaattoreiden tehtävä ihan oikeasti siirtää vaan sitä ykköstä ja nollaa paikasta toiseen. Kaikki itse tarvitsemani lisäarvopalvelut joita käytän luurissa on (miinus tietenkin aivan perus kama eli -puhe ja -sms sekä -mms) on jotain operaattorista riippumatonta. Kaippa ainakin vähän alaan perehtyneet käsittää, että tuo suuntaus IP maailmaan on peruuttamaton. Se tarkoittaa juuri käytännössä sitä, että puhelimiin lisäarvopalvelut tuottaa joku muu kuin operaattori.

  Kuvitelkaapa vaikka umts yhteydellä varustettua hyvälaatuisen näytön omaavaa luuria -> esim. mtv3 tarjoaa nettitv:n ja asiakas voi katsoa tärkeän ohjelmansa vaikka autossa jos ei muuten ehdi. Mitä operaattori tästä saa? Tietty data siirtomaksun, mutta erillistä laskua siitä että asiakas oli mtv3:n nettisivuilla ei tule.

  Eri asia on se, että operaattoreiden varmaan kannattaisi muodostaa markkinoivan tason liittoja eri palveluntarjoajien kanssa -> vaikkapa mtv3 -> ko operaattori joka on tuon lafkan kaveri saa mtv3lta rahaa siitä, että laittaa liikkeissään myytäviin puhelimiin netti bookmarkkeihin mtv3:n palveluita -> asiakasta ohjataan käyttämään noita palveluita?
   
 18. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  No jätä ne pullat ja ruoka pois, mutta siis tarkoitin että soittoääniä tilataan vaikka niitä voi itsekkin väkästää ja etsiä, samoin kuvia, vaikka niitä voi itsekkin väkästää.
  Mobiili IM palvelu maksaa joka tapauksessa käyttäjälle vaikka hän käyttäisi sinänsä "ilmaista" palvelua (Jolloin pulla ja valmisruoka sopii vertailuun ihan hyvin.).
  ns. vähän suurempaa harrastuneisuutta omaavat henkilöt tappelevat noiden asetusten kanssa, niin mitä se sitten on taviksien osalla, myöskin ohjelmien löytäminen on työlästä, jolloin operaattoreille on saumaa palvelulle jos toteuttavat sen hyvin ja vähän hinta marginaaliakin.
  Edit.
  asian suurin ongelma on että se vähentää SMS liikennettä.
   
 19. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Pahoin pelkään se että vaikka käyttäjät on nuoria, fiksuja ja hintatietoisia niin operaattorit ei sitä ole ja siten se ei estä niitä yrittämästä.

  Yksi juttu mistä olisin itse valmis operaattoreille maksamaan jotain jos olisi palveluntarjoaja on se että ne rakentavat toimivan infran laskutukselle. Se kuitenkin olisi teoriassa kannattavaa tehdä operaattorien kautta, koska ne pystyvät tunnistamaan käyttäjän luotettavasti ja niillä on laskutussuhde asiakkaisiin ja teoriassa pystyvät vaikuttamana teknisiin ratkaisuihin joita puhelimissa käytetään. Tietysti tuossakin on että mikäli ne käyvät liian ahneiksi niin internetin puolella olevat micropayments jutut tulevat puhelimiinkin ja siinäkään kohtassa ei liiku kuin bitti. Jonkun PayPalin kaltaisen organisaation voisi kuvitella siirtyvän puhelimiin kohtapian.
   
 20. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Jahas... nytten sitten ruikutetaan lisää että käyttäjät on huonoja kun eivät ole kiinostuneita uusista palveluista ja puhelimetkin on liian vanhoja. Saakelin kun ovat hölmöjä kun eivät kanna rahaa sisään ovista ja ikkunoista.

  Soneran johto syyttää vanhoja kännyköitä mobiikehityksen hitaudesta

  Jahas... toinen vastaava, mutta aika tyhjää puhetta... ihan hyvä pointti tuo että suomessa ei haluta kehittää mitään jos siitä ei saada kappalehintaa

  Tekstiviesti teki Suomesta mobiilipalveluiden kehitysmaan
   

Jaa tämä viestiketju