1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivuston käyttöä, annat suostumuksesi evästeiden käytöllemme. Lue lisää.
 2. Nokia 8 on julkaistu

Miksi Symbian S60 puhelin

Keskustelu osiossa 'Minkä puhelimen ostaisin?', aloittaja sovelias, 25/4/07.

 1. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Muutamassa ketjussa on käsitelty Symbianin tarpeellisuutta "tavallisen" käyttäjän kannalta.

  Kommentoin lähinnä Symbian S60 3rd alustaa vs S40 (Nokia OS) koneet, kommentit pätee aika hyvin myös kaikkiin älypuhelimiin vs ns. valmistajien omat suljetut käyttöjärjestelmät.

  Käyttäjä huomaa heti alussa eron kun hän käynnistää puhelimen, S60 koneen käynnistyminen kestää yleensä pidempään ja heti kännistymisen jälkeen viiveet, ovat pidempiä, tämä voi tuntua negatiiviselta jos on tottunut laskukonemaiseen nopeaan tomintaan peruspuhelimissa. Kuitenkin seuraavalla kerralla valikkoon tai osoitekirjaan mennessä vasteajat ovat huomattavasti lyhyempiä.

  edit:
  Tuoreet s60 3rd FP1 (6290, 6120, 6110, N95, E95 jne) ovat erittäin nopeita, valikkojen vasteajat vastaa jo ns. vakioluureja.


  S60 koneen edut alkavat tulla päivittäisessä käytössä.

  *Soittaminen*
  - Monessa tilanteessa soittaminen tapahtuu näppärästi viimepuheluistam joista vihreänluurin takaa löytyy soitetut, vastatut ja vastaamatta jääneet puhelut, joiden kautta soittaminen ja viestinmuodostaminen sujuu nopeasti.

  - Laitteissa on pieniä kivoja lisäominaisuuksia tehostamaan puhelu käyttöä.

  - Puhelun aikana laite on täysin sovelluksineen käyttäjän käytössä.

  - Puheen tunnistus on toimiva ja varsinkin HF käytössä lisää tehokkuutta, samoin "sano soittajan nimi" hyvä lisäarvo.

  - Mallista riippuen hyvät ryhmäpuhelu ominaisuudet.

  *Viestittely*

  - Viestitoiminnat ovat monipuolisia, ja esim viestin lähettämisen voi tehdä monella tapaa, siellä missä viestin lähettäminen tulee mieleen. Eli sen voi aloittaa osoitekirjasta, lokista, jne (jolloin vastaanottaja tulee suoraan). tai luomalla uuden viestin, vastaanottajaksi voi kirjoittaa nimen, numeron tai sen voi hakea osoitekirjasta. Jos nimeksi kirjoittaa alun, laite näyttää vaihtoehdon jos useita ehdokkaita.

  -Viestin kirjoittamisen voi jättää taustalle, viestiin voi kopioida/liittää tekstiä tai muuta sisältöä muualta.

  - Copy/paste on usein hyödyllinen ominaisuus

  - Sähköposti ominaisuudet ovat tehokkaita, tukevat liitteitä, ja monesti laitteesta löytyy jo vakiona tukea monelle liitetiedosto muodolle.

  - Moniajoa lisää käytettävyyttä.

  - Ajastetut haut tuo emailiin realiaikaisuutta ja tietenkin laaja tuki erinlaisille Pushmail palveluilluille.

  - Mallista riippuen hyvät ryhmäominaisuudr.

  * WWW ja WAP selailu *

  - Vakio HTML selain on varsin toimiva, sillä pystyy hoiteleen monet päivittäiset tarpeet, ja on omaa luokkaansa verrattuna vakioluurien XHTML ja java selaimille. Selain tukee RSS syötteitä. Vaativampiin mieltymyksiin on tarjolla lukuisia natiiveja vaihtoehtoja ja tietenkin ne Java pohjaiset sovellukset, esim OperaMini.

  Edit: S60 3rd FP1 koneissa on uusi selain, samalla selaimella sujuu niin WAP kuin WEP muiden parannusten lisäksi.

  - Tarpeesta riippuen mahdollisuus käyttää joustavasti eriyhteyksiä, myös kirjanmerkkien tietoihin voi tallentaa käytettävän yhteyden.


  * Yhteydet *

  - Tuki usealle yhtäaikaisella GPRS yhteydelle, monessa mallissa tuki jo GSM verkossa puheelle ja datayhteydelle (Vaatii verkko tukea). toki muissakin koneissa, mutta S60 koneissa niistä on aidosti hyötyä. MMS viesti kulkee nästisti taustalla vaikka samaan aikaan surffailis.

  - Monessa mallissa WLAN, 3G/EDGE alueen ulkopuolella hyötyä, samoin ulkomailla, eikä pidä unohtaa usean mallin VoIP tukea.

  - UPnP - Universal Plug and Play, jäänyt monesti turhaan paitsioon.

  - Bluetooth vakiokamaa, mutta s60 koneissa sitä voi hyödyntää todella moneen.

  * Multimedia *

  - Laitteissa erittäinlaaja tuki erilaisille tiedostomuodoille, realpayeria ja nettiradiota streamejä unohtamatta.

  - Kamera on peruskauraa nyky luureissa, mutta S60 koneissa siitä voi ottaa enemmän irti, ei pidä unohtaa hyviä yhteyksiä netin laajaan tarjontaan, esim integraatio Blogeihin ja kuvapalveluihin.

  Edit: tarjolla sovelluksia jotka lisäävät paikkatiedon (solitieto/GPS) kuvaan ja siirtävät kuvat automaattisesti esim Flickr.Comiin.


  Edit:

  Muita Vakiosovelluksia.

  - Haku, etsi paikallisia palveluita (Suomessa Eniro, Fonecta), tulokset myös kartalla, netistä Yahoo ja Yahoo kuvahaku tai MSNlive. Haku toimii myös laitteesta etsimiseen, erittäin näppärä ohjelma, nykyään koneissa valmiina.

  - Kartta eli Nokia Maps (smart2go), laaja tiekartasto käytössä ympärimailmaa, POI haut, reittisuunnittelu jne. Tukee myös GPSää sisäistä tai ulkoista.

  - Bluetooth näppäimistöajurit.


  Linkkejä
  S60.com suomi "mainos" (2007 kesäkuu)
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Edellä listatut asiat eivät kerro miksi S60 kone, taikasana on käytettävyys.
  Monelle tulee mieleen että noihan löytyy monesta kehittyneemmästä perusluurista, mikä on totta, mutta ero tulee käytettävyydessä ja monipuolisuudessa.

  Moni myös sanoo että S40 kone on nopeampi, se toki osittain pitää paikkansa, mutta usein s60 koneella pystyy tekemään _Asiat_ nopeammin ja paremmin, uudet s60 koneet ovat myös nopeutuneet, joten jo valikko vasteajat pärjää monille s40 koneille niin hyvin ettei sekään välttämättä tavallistakäyttäjää häiritse.

  Usein kommenttina on myös ettei tarvitse noin paljon ominaisuuksia, se on aivan totta, eikä ole tarkoituskaan käyttää kaikkia mahdollisuuksia. Liki jokaisella lapsesta vaariin on se oma juttu jossa aina mukana olevaa puhelinta voisi käyttää paremmin hyödyksi, suurin este on tietämättömyys (* ja tietenkin asenne ja ennekaikkea se että myyjät eivät mieti ratkaisuja asiakkaille.

  Moniajoa, eli vakio ja lisä sovellukset pyörii yhtäaikaa ja niiden välillä voi liikkua helposti lopettamatta edellistä, on se mikä lisää merkittävästi aitoa käytettävyyttä. perusluureihin on pikkuhiljaa tullut samaa toiminnallisuutta.


  Väkisin ei tietenkään kenellekkään pidä tyrkyttää laitetta, se oivallus voi tulla vuoden päästä tai myöhemmin, siitä huolimatta kannattaa kertoa mahdollisuuksista. ja hyvävalinta voi olla se S40 kone, tai jonkin muun valmistaja "peruskone" Älypuhelin on aika turha jos sitä ei käytä.

  (*
  Tietämättömyydellä en tarkoita tyhmyyttä, osaamattomuutta, vaan sitä että mahdollinen käyttäjä ei tiedä että voi olla jokin häntä todella kiinnostava ja hyödyttävä juttu.
   
 3. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  S60 asennettavat sovellukset.

  Asennettavat sovellukset ovat usein se millä perustellaan esim. S60 luurin hankintaa. Ehkä suosituin ja myös hyvä esimerkki on navigointisovellukset, niitä saa myös S40 koneisiin, jos kokeilee vaikka Navicorea ja jotain java navigaattoria S40 koneessa niin huomaa alustojen eron myös vakiokäytössä.

  Tiedämme että s40 koneisiin saa monenmoista sovellusta, jopa yllättävän monipuolista, sama sovellus S60 koneessa voi olla paljon käytettävämpi, mutta suurin ero tulee aidoissa S60 sovelluksissa, ne voivat integroitua laitteeseen hyvinkin syvälle ja sitä kautta käyttäjä voi saada hyvinkin mielenkiintoisia uusia ominaisuuksia. Esimerkkinä esim. näkörajoitteisille suunnitellut ohjelmat, jolloin laite voi puhua kaiken näytöllä näkyvän, osoitekirjasta selaimeen, tai ohjelma voi Zoomata näkymän todella suureksi, jolloin heikkonäköinenkin pystyy lukemaan viestejä ja käyttämään melkein sovellusta kuin sovellusta.

  Tulee vielä mieleen (s60 2ed album) sovellus joka kuvatessa talentaa solu ja verkkotiedon, ja kuvia selaillessa voi kuvia ryhmitellä paikan, ajan, maan mukaan, voi luoda lisää ryhmiä ja paikkatietoja voi nimetä ja laajentaa.

  Esim vierailit viimekesänä serkun mökillä ja tänä kesänä jälleen, jolloin illan aikana tule puhetta viimekerran vierailusta, luurista kaivat hetkessä paikkatiedon mukaan edellisreissun kuvat. Samalla luurilla katsotte huomisen sään, ja veneileen lähtiessä säätutkakuvat, ja heti kalan saatu lähetätte kuvat toiselle serkulle jenkkeihin, pienen editoimisen jälkeen.

  Nyky s60 luureissa paikkatieto voidaan viedä mm. flickr palvellun.

  Edit:
  *************************************************************
  Symbian S60 laitteita on eri versioita, tuoreet (S60 3rd, Symbian 9.x) eivät ole yhteensopivia vanhempien luurien Symbian ohjelmien kanssa (ja päinvastoin), myös uusiversio toi paljon muuta uutta, ketju käsittelee pitkälti S60 3rd koneita. Java ohjelmien osalta ei ole tuollaista rajaa

  Vanhat koneet, esim.
  Nokia, 7650, 3650, 6600, 6680, N70, N72, N90, N-gage:t, Siemens sx1

  S60 3rd, Symbian 9.x koneita esim.

  Nokia, N71, N73, N80, N91, N92, N93, N95 jne.
  E sarjalaiset, esim E50, E60, E61, E65, E70, E90
  3250, 5500 sport, 6110n, 6120c, 6290 jne.

  n72:n jälkeen Nokia ei ole esitellyt "vanhan" polven S60 koneita.
  Coomminicaattorit 9000(i) - 9110(i) oli Geos koneita, 9210(i), 9500(i), 9310(i) olivat Symbian koneita ns. S80 alustalla. Nokia 7700 7710 ns. s90 alustalla.

  Nokia 6807 on Symbian UIQ kone, ollut myynnissä kaukoidässä.

  Nokia 770 ja N800 eivät ole Symbian koneita, vaan Linux Maemo (ei puhelin ominaisuuksia)

  Nokia autonavigointi laite 330 on Win CE kone (Ei puhelin ominaisuuksia)

  UIQ käyttöliittymää käyttää Sony Ericsson ja eräät muut valmistajat.

  Japanissa Symbian FOMA koneet ovat usein MOAP

  symbian.com/phones/
   
 4. la

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  590
  Tykkäykset:
  0
  Viestisovelluksen voi jättää taustalle, ei uutta viestiä. Tämä toimii s80-laitteissa, mutta s60:ssä ei voi käyttää viestiohjelman muita toimintoja viestin kirjoituksen aikana. Tai sitten en vaan osaa.
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Totta osittain (S60).
  Viestin kirjoituksen voi jättää aina taustalle ja käyttää muita sovelluksia välillä.

  Jos luot uuden viestin viestisovelluksessa ja olet viestin muokkaustilassa, et pääse sulkematta muokkaustilaa, esim. tutkimaa muita vistejä. jos suljet muokkaustilan, s60 versiosta riippuen, tallentuu se suoraan luonnoksiin tai sovellus kysyy tallennetaanko/poistetaanko viesti.

  Jos luot viestin jotain muuta kautta, esim viimepuheluista, osoitekirjasta jne. on viestin muokkaus "osa" ko. "aloitus" sovellusta ja itse viestit sovellus on vapaasti käytettävissä.

  Joskus on tarvetta viestiä kirjoittaessa päästä lukemaan vanhoja viestejä, ja olen samaa mieltä että ko. mahdollisuudelle olisi tarvetta myös kuvailemassasi tilanteessa.
   
 6. Noma

  Noma Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  10/8/03
  Viestit:
  5502
  Tykkäykset:
  26
  Puhelinmalli:
  Nexus 5
  En tiedä onko kyseessä sitten joku bugi N80:ssani, mutta se ainakin osaa jättää kirjoitettavan viestin taustalle. Viestiä kirjoitettaessa viestiä painaa vain valikko-nappia pitkään, ja prosessienhallinnasta sitten viestit-sovellukseen ja lukemaan vanhoja viestejä. Ainakin itselläni olevalla Handy Taskman -sovelluksella tämä toimii.
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  S60 negatiivisia asioita

  Kielteiseksi koettuja asioita.

  - tietyissä asioissa viiveet ovat pidempiä, esim laitteen käynnistys ja käynnistyksen jälkeen tiettyjen perusasioiden käynnistäminen voi kestää pidempään kuin perusluurissa, tuoreet s60 koneet ovat nopeutuneet paljon ja ero riippuu kovasti mihin ja mitä vertaa. Käynnissä olevien sovellusten välillä siirtyminen on s60 koneissa erittäin nopeaa.

  - Virrankulutus on moneen peruskoneeseen verrattuna suurempi, niin käytössä kuin valmiustilassa, syynä tehokkaampi alusta ja usein suuremmat näytöt jne. Käytännön käyttöajassa virrankulutus nousee esiin, osittain syynä on myös se että monipuolisemmalla koneella tehdään enemmän muita asioita. Symbian koneet osaavat valmiustilassa kyllä virransäästöt hyvin, eli ne ilmoitetut ajat on saavutettavissa, mutta aktiivikäytössä kannattaa tiirailla minimi puheaikoja.

  - Erinlaisuus koetaan käyttöönottaessa joskus kynnykseksi ja pelätään mahdollisuuksien runsautta. Laitetta hankkiessa kannattaa panostaa hankintapaikkaan jossa tarjotaan edes pieni peruskäyttöön opastus (pätee toki muihinkin luureihin), jolloin pääsee heti peruskäytössäkin laitteen tehokkaisiin ominaisuuksiin kiinni. Laitteilla voi tehdä saman asian monella tavalla, jolloin oudompikin pääsee kyllä alkuun ilman alkututustumista, mutta ehkä vähän hankalasti ja laite saattaa alkaa ärsyttää.

  - Moniajo voi olla joillekkin hämmennystä aiheuttava tekijä, siksi ehkä punainenluuri sulkee nykymallaissa usein sovelluksen.

  - Laite saattaa alkaa tahmaamaan pitkä sammuttamattoman käyttöjakson jälkeen, riippuu paljon mallista ja mitä ohjelmia on käyttänyt, tämä ei tietenkään tavatonta perusluureissakaan, mutta ilmenee useimmin s60 koneissa.

  - Kun laitetta on alkanut käyttään tehokkaammin syntyy toki uusia kokemuksia, esim muistin (RAM) vähyys, asentelee sopimattomia sovelluksia, tai jopa haittaohjelmia. Epäsopivilla palvelupaketeilla voi saada laskua aikaan odotettu enemmän. Alkaa vaatimaan lisää toimintoja, tai kritisoimaan jonkun aijemmin tuiki "tarpeettoman" ominaisuuden puutteita jne.

  Edit.

  - Uusimpia versiota lukuunottamatta automaattisen (menu + *) näppäinlukon puute on ollut ihmetyksen aihe, toimivia softia on tarjolla tuon ominaisuuden lisäämiseen.

  - Ajastimien puutetta on myös kaipailtu, softina niitä toki löytyy hyvinkin monipuolisina.
   
 8. la

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  590
  Tykkäykset:
  0
  Luotaessa uusi viesti toisesta sovelluksesta ollaan taas tilanteessa, jossa ko. sovellus on lukossa. Kolmas tapa on luoda uusi viesti pikavalinnalla. Jos esim. valmiustilaan määrittelee vasempaan painikkeeseen "uusi sms", näkyy viesti omana ohjelmana käynnissä olevien sovellusten listassa. Tällöin viestisovellus ja muut sovellukset ovat vapaasti käytössä.

  Taitaa olla Handy Taskmanin ominaisuus. Tai sitten s60-kapuloissa on eroja.
   
 9. Imperial

  Imperial

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/11/05
  Viestit:
  863
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iPhone 6
  Suhteellisen mittava määrä paskaa ängetty aloitusviestiin. Mikä sen tarkoitus olikaan, erotella S60:n paremmat puolet S40:stä? Itse en havainnut kuin muutamia eroja.

  "Peruskäyttäjää" ajatellen, kun kaikkia S60:n etuja verrataan sen heikkouksiin on tuloksena puhelin joka kannattaa jättää hyllyyn. Moniajo ja hieman suurempi muunneltavuus (hieman sana siksi, kun eihän täysin puhelimista tietämättömät tavikset uusia ohjelmia ala hankkimaan tms) vastaan epävakaampi softa (ei sillä, että nykyinen S60 3rd kovin kaatuileva olisi), hieman hitaampi käyttöjärjestelmä noin yleisesti, satunnaiset jökäilyt/boottaamisen tarve (ei sillä, etteikö S40:ssä noita olisi) ja tietenkin virusuhka.Viimeiseksi mainitusta en tiedä miten paljon sellaisesta pitäsi huolehtia, mutta mahdollinen haitta sekin. Nuo kun lasketaan yhteen, niin eiköhän Symbianista ole enemmän melkein haittaa kuin hyötyä peruskäyttäjälle. Mitä sitten itse pidän peruskäyttäjänä? Ihminen, joka käyttää puhelintaan puhumiseen, viestittelyyn, satunnaiseen kuvaamiseen ja videointiin. Satunnaisesti ehkä nettikäytössäkin luuri saattaa olla plus pieni muu puhelimen räpläily.

  En näe kertomissasi virkkeissä mitään mikä olisi Symbianilaisessa erilaista kuin Series40 -puhelimessa. Kerro yksikin mainitsemasi "kiva lisäominaisuus". Eri toimintoja voi puhellessa käyttää myös S40:ssä.

  Tällä kertaa sen verran ainakin on eroja, että juuri moniajon ansiosta voi kirjoitettavan viestin jättää taustalle odottelemaan. Tosin voihan muissakin sen tallentaa ja jatkaa kirjoittamista myöhemmin, mutta se aivan yhtä nopeata ja yksinkertaista se ei ole. Sähköpostiominaisuuksista en sano mitään, koska sellaiset eivät ole käytössä olleet.

  HTML, XHTML, XXL, MTV tms.. En ole perehtynyt juurikaan, mutta hyvin on selailu tähänkin asti sujunut esim. 6280:lla. Koodareiden sun muiden wappivaatimuksista en tiedä.

  Tässä se merkittävin ero moniajon jälkeen sitten onkin. Jos kuvittelee tarvitsevansa lisäohjelmia puhelinta tahmaamaan, niin siinä tapauksessa S60 on oikea valinta. Netin kuvapalvelut? Aivan kuin ne tukisivat vain S60 -puhelimia?
   
 10. la

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  590
  Tykkäykset:
  0
  Monien itsestään selvinä pidettyjen perusominaisuuksien puute. Esim. ajastimen puute herättää ihmetystä.
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Monet erot voivat tuntua tekstinä pieniltä, käytössä suurempia.

  Lähestyin asiaa tavallisen ihmisen kannalta, ehkä osa myös täyttää sinun määrritelmän peruskäyttäjästä. Ajatuksena ei ollut että hän välttämättä olisi peruskäyttäjä laitteen hankittua.

  On aivan totta että markkinoilla on monipuolisia S40 laitteita ominaisuuksiltaa, mutta s60 koneet usein eroavat edukseen niidenkin ominaisuuksien osalta.

  Monessa S40 laitteessa ei pääse vihreällä luurilla vastattuihin ja vastaamatta jääneisiin puheluihin, puhelunaikana laitteen muu käyttö on vaikeammin tavoiteltavissa tai osittain kokonaan pääsemättömissä. Puheentunnistus ja soittajan nimen sanominen on nykyään S60 koneissa vakiokauraa, muistaakseni joissain s40 koneissa on myös ollut. SMS lukijaa löytyy, uusissa S60 koneissa taitaa olla vakio tavaraa.

  Pitää myös muistaa copy/paste.
  Email kuvastaa hyvin alustojen eroa, sanallisesti sitä on vaikea kuvailla, muta kyse suuresta erosta.

  Selailussa on merkittävä ero, 6280ssa lähinnä WAP selain, ja ymmärtääkseni esim 6280ssa ei ole RSS tukea, java kikkulana toki taitaa saada.

  6300ssa tilanne vähän parempi ja siitä löytyy OperaMini.
  Moniajo on yksinään todella merkittävä ero,vaikka kaikki muu olisi samanlaista.

  Tukee toki muitakin, mutta ei esim S40 laitteissa ole kummosta tukea. SEllä on joitain ratkaisuja omiin tuotteisiin, ja toki monet palvelut tukevat mm. emailia, tosin silloin ollaan kaukana siitä mitä tarkoitin.

  S60 koneista on vähän haittaa, mutta jos ei halua uutta, tai esim myyjä ei mieti (kerro) käyttömahdollisuuksia niin ei S60 konetta kannatta hankia sitä varten että sillä vastaa puheluihin

  Ei huonon kirjoitukseni ole tarkoitus pakottaa älypuhelinta kaikille, vaan että sellainen voi sopia taviksellekkin.

  En ole kaikille tutuile ja sukulaisille tunkenut Symbian konetta
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Totta, samoin hymiöiden pikavalinta...
  Yleisesti vanhemmissa koneissa automaattisen näppäinlukon puute on aiheuttanut ihmetystä, vaikka viiveellinen suojakoodilukitus on ollut alusta asti.

  Alusta kuitenkin mahdollistaa haluttujen ominaisuuksien lisäämisen.
   
 13. Imperial

  Imperial

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/11/05
  Viestit:
  863
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iPhone 6
  Puheentunnistusta kyllä S40:stä löytyy. En osaa uusimpiin Symbianeihin sitten verrata, että missä määrin. SMS -lukija on ainakin 5500:ssa, siinäkin tietääkseni englanninkielisenä. Muista en ole kuullutkaan.[/Quote]

  Ei ole ainoastaan Symbianin herkku, löytyy muistakin. Tosin Symbianeissa se helpommin käytettävissä, muistaakseni kynänapin kautta.

  Javakikkailupa hyvinkin. Opera Miniä ainakin saa, ilmaiseksikin. RSS:stä ei hajuakaan.

  Nimenomaan. Kyllähän peruskäyttäjällekin S60 sopii. Sen sanon myös, että ei varmastikaan osa S60 -käyttäjistä edes tiedä, että mikä käyttöjärjestelmä puhelimessaan on eikä osaa hyödyntää sitä. Sitä myöten ei myöskään osaa huomioida sen erityisiä heikkouksia tai vahvuuksia verrattaen esim. S40 -malleihin.
   
 14. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Totta, ymmärtääkseni osassa s40 koneita, ja Nokia OS koneissa se ensin tuotiin markkinoille. (siis en tarkoita opetettavaa puheohjausta, vaan sitä jota ei tarvitse opettaa)

  5500 (s60 kone) taisi olla ensimmäinen kone vakiona tuolla lukijalla, tuoreemmissa koneissa tuntuu nykyään olevan.

  Kielivaihtoehtoja on muitakin kuin eglanti, suomenkieli on puuttunut, mutta ymmärtääkseni tulossa. Muilla sovelluksilla toteutettuna suomenkieli tuettuna.
   
 15. Imperial

  Imperial

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/11/05
  Viestit:
  863
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iPhone 6
  Juuri sitä itsekin tarkoitan. Mitä kaikkea S60 -vehkeet tunnistavat puheesta? Itse en ole edes S40:n puhetunnistusominaisuuksista perillä paljoakaan. Sen verran esim, että jos luettelossa on nimi "Tiina", niin sen sanomalla puhelin osaa hänelle soittaa. Tai ainakin yrittää osata. Voiko muilla esim. valikoita selata puheella jne?
   
 16. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kyllä, tunnistus toimii yllättävän hyvin. jos huomioi pari seikkaa, eli sanoo etunimi sukunumi, toki jos osoitekirja on vain täynnä nelikirjaimisia lempinimiä ja saman tyyppisiä tai nimet yhtä pötkö voi virhevalintoja tulla.

  Perinteisen ääniohjauksen tyyppisiä valikko käskyjä voi antaa, ymmärtääkseni kuitenkin vähemmän käytössä, no ääninauhurin käynnistys tuli mieleen. ja tuoreissa koneissa viestinluku (ei käytännön hajua tuollatavalla)
   
 17. Jankka

  Jankka

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/7/06
  Viestit:
  734
  Tykkäykset:
  0
  Tämä on varmaan monelle ei niin kokeneelle puhelinta ostavalle hyvin tarpeellinen ketju; tähän ketjuun voisi sitten laittaa viittaukset kun joku kysyy pitääkö olla S60-puhelin vai muulla käyttöjärjestelmällä toimiva puhelin.

  Mutta kannattaa miettiä että kysymys Mikä Symbian puhelin onkin sitten myös uusi kysymys jos Symbianin valitsee. Ja vaikka maallikko varmaan ajattelee että ei sillä oman ostoehdokkaan S60 käyttiksellä ole väliä kun se on sama kaikissa (esim. että sama 3rd edition on kaikissa juuri sama 3rd edition). Ei ole samantekevää minkä S60 puhelimen valitsee; S60 on monimutkaisempi käyttöjärjestelä kuin esim. täällä mainittu S40. Tämä tarkoittaa sitä että ohjelmoijille sattuu helpommin virheitä (bugeja). Pienenpieniä bugeja on varmaan kaikissa puhelimissa mutta S60 puhelimissa niitä on juuri monimutkaisuuden vuoksi vähän enemmän kuin muissa puhelimissa.

  Uusimmissa S60-puhelimissa on S60 3rd Edition. Sitä vanhemmissa 2nd Edition jne. S60 3rd Edition sovellukset eivät toimi vanhemmissa puhelimissa, esim S60 1st edition. Ei myöskään toisin päin eli 2nd edition softa ei toimi 3rd editiossa. Kannattaakin miettiä haluaako uuden vai vanhemman S60-puhelimen. Uudempi on varmempi valinta tulevaisuuden ohjelmia varten. Vanhempiin sekä uudempiin on olemassa paljon erilaisia ohjelmia, osa ilmaisia ja osa maksullisia.

  Asian tekee monimutkaisemmaksi, ostopäätöstä ajatellen, että jotkut S60 puhelimet ovat bugisempia kuin toiset. Esimerkiksi E61 on turvallinen valinta; esim. Imperialin kertomia tilttailuja ei juuri koskaan esiinny. Joissakin muissa S60 puhelimissa tilttailuja esiintyy enemmän. Eli parasta virheettömyyttä etsivän puhelimen ostajan on syytä lukea foorumin Käyttökokemusketjuja ja miettiä voiko jonkun foorumilaisen mainitsemien bugejen kanssa elää; nimittäin ns. "pieniä" bugeja ei Nokia aina korjaa. Ja "korjaus" tai uusi firmware on aina mahdollinen uusien bugejen aiheuttaja (käyttäjä on myös vastuussa päivityksestä, esim. varmuuskopiot, mahdollinen tiedonmenetys, uudelleenasennus, etc.). Summasummarum: lue puhelinten kritiikit ajatuksella ja sama pätee myös kehuihin, kannattaa miettiä mikä on fiktiota ja mikä faktaa ja miksi.

  Hyvää Symbian puhelimen metsästystä vain kaikille, hyvää kannattaa odottaa! Ja S60 malleja löytyy jo niin hyvä valikoima että useimmille varmasti löytyy jo se oma "paras" S60 puhelin. Toki monille riittää kunhan puhelimen ulkonäkö on "hyvä" mutta S60-puhelimen ostajan kannattaa tsekata konepellin alle ennen ostopäätöstä. Eihän autojakaan yleensä osteta vain ulkonäön perusteella :)
   
 18. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363

Jaa tämä viestiketju